Flytta med barn – våra 6 bästa tips!

föräldrar flyttar med barn

En flytt kan vara väldigt spännande för barn samtidigt som de kan uppleva den som stressig. Det är mycket nytt som händer och föräldrarna kanske är extra stressade. Som förälder är det viktigt att alltid tänka på barnets bästa under flyttprocessen. I denna artikel går vi igenom våra bästa tips så att du ska kunna flytta smidigare med barn! Bland annat går vi igenom hur man förbereder barn för att flytta, vad man ska tänka på under en flytt med barn, vad man hittar flytthjälp och hur barn påverkas av att flytta.

När ska man berätta för barn att man ska flytta?

Man kanske tänker att man vill berätta om flyttplanerna så fort som möjligt. Det lönar sig att berätta om flytten först då allt är klart och ni säkerligen kommer att flytta. Annars kan barnet få falska förhoppningar. Speciellt då man ska flytta med barn som är små. Även om barn är väldigt anpassningsbara är det onödigt att ställa in dem på något som eventuellt inte blir av.

Då man fått klartecken om att flytten kommer att ske, är det bra att involvera barnet i flyttprocessen i god tid så att hen hinner vänja sig vid tanken. Speciellt ifall barnet är väldigt ungt är det viktigt att man som förälder är tydlig och konkret då man förklarar situationen. Medans de vuxna ofta tänker mer på all logistik och praktiska saker som en flytt medför, fokuserar barn mer på känslorna som förknippas med flytten. Därav är det viktigt att finnas där för barnet och ge extra stöd vid behov. Oberoende om man flyttar inom samma stad, till en annan stad eller utomlands, är det viktigt att barnet förstår innebörden av att flytta. Ifall barnet har svårt att förstå kan man förklara genom lek. Det är ett bra knep eftersom barnet har lättare att ta till sig information den vägen.

Involvera barnet i flytten

För att barnet ska se flytten som något positivt kan man tänka på att tala positivt om den och få barnet att associera bra saker med den. Att flytta med små barn och att flytta med äldre barn skijler sig främst gällande förberedelserna inför flytten. En sak som är bra att förklara för så barn är att barnets saker inte kommer att försvinna även om de packas ner i flyttlådor, utan att de kommer att få en ny plats. För att involvera barnet i flytten kan hen själv få packa ner sina saker. Se till att kolla in våra packningstips ifall du undrar hur man packar smart inför flytten.

Ett tips gällande barnens packning är att inte packa ner favorit leksaken längst ner i någon flyttlåda man inte har koll på. Tänk på att ha det viktigaste nära till hands för att undvika sura miner. Det är även smart att se till att alla saker som barnen inte ska komma åt, som till exemlpel verktyg, mediciner eller vassa föremål, finns oåtkomliga för barnen. 

Tillsammans med barnet kan man planera hur barnets möbler och saker kommer att placeras i det nya hemmet. Äldre barn kan till exempel få vara med och välja färg på väggarna ifall de får ett eget rum. De kan även få rensa sina saker innan flytten, så att de endast tar med saker de behöver och använder. Efter att sakerna och kläderna är rensade kan barnet få vara med och sälja eller skänka bort dessa. Det är inte bara är spännande för barnet utan även lärorikt. I samband med detta har de även en chans att tjäna en slant!

En annan sak som barnet också kan hjälpa till med är flyttstädningen. Istället för att se städningen som en jobbig to-do, kan man försöka se den som ett roligt projekt som hela familjen är med om. Alla dessa saker gör att barnet känner sig mer involverad i flytten och samtidigt har det lättare att processa flytten.

Barn med flyttlådor

Bekanta er med det nya området

Om det nya hemmet befinner sig på en plats barnen aldrig har varit på, kan det vara kul för dem att ta reda på lite om platsen innan flytten. Kanske kan man gå till någon lekpark eller bara gå runt i det nya området? Om man har möjlighet kan man åka till den nya hemorten och kika runt. Alternativt kan man få en överskådlig bild genom Instant Street View. Via den sidan kan man även ta en titt på det nya hemmet eller närliggande lekplatser!

Ifall barnet håller på med någon fritidsaktivitet kan man kolla upp var olika föreningar finns i närheten av det nya hemmet. Genom fritidsaktiviteter kan barnet även få nya vänner. Om man flyttar utomlands till ett land där invånarna talar ett främmande språk, kan barnen plugga allmänna fraser. Det kan vara en kul grej samtidigt som det även är nödvändigt. Då kan man även passa på att lära sig saker om det landet samt dess kultur.

Flytta med barn i skolåldern

Eftersom små barn inte ännu har lika starka band till vänner som till familjen, är famijen den största tryggheten. Med tiden blir vännerna allt viktigare för barnen och de får en större del av barnens vardag. Att flytta med barn i skolåldern kan kännas extra jobbigt för barnet om flytten innebär att barnet kommer att byta skola. Även om barnet säkerligen kommer att få minst lika många nya vänner, känns det säkert jobbigt att flytta ifrån de gamla vännerna. Genom sociala medier kan de dock hålla kontakten väldigt bra, vilket säkert underlättar en del!

Om barnet känner sig nervös inför den nya skolan kan det eventuellt hjälpa att besöka den i förväg. Skolstarten kan kännas mer trygg då skolan inte är helt obekant för barnet. Om det inte är möjligt att besöka skolan i förväg, på grund av väldigt långt avstånd till exempel, kan man tillsammans kolla på skolans hemsida för att få en bild av hur skolan ser ut. Det samma gäller förskolor ifall barnen är i den åldern.

Ta ordentligt avsked av hemmet innan flytten

Speciellt ifall man har bott länge i ett hem är det naturligt att man kan sakna det gamla hemmet då man flyttar därifrån. Ibland kan det behövas ett ordentligt avsked för att man ska förstå att ett kapitel är slut och att man påbörjar nästa. Det blir även mer konkret vilken kan underlätta för barnet. För att ta avsked av det gamla hemmet kan man ordna ett kalas med barnets vänner eller ta bilder på saker i hemmet eller det närliggande området. Man kan också bara tala med barnet om minnen man upplevt tillsammans i det hemmet. Såvida man inte flyttar så långt bort kan man alltid komma tillbaka och gå förbi det gamla hemmet, vilket kan trösta barnet.

Hur sköter man flyttdagen med barn?

Den efterlängtade flyttdagen har äntligen kommit! Att flytta med barn innebär extra mycket planering för att få en så smidig och lätt flytt som möjligt. Detta gäller speciellt då små barn är involverade i flytten. Om man har väldigt små barn kan det vara enklast att boka in en barnvakt för denna dag. Oberoende om barnen hänger med eller inte under själva flyttdagen är ett så kallat överlevnadskit väldigt behändigt att ha med. I synnerhet ifall man bestämmer sig för att flytta på egen hand. Förutom att packa med något att dricka och äta, är även artiklar för barnet bra att packa med. 

Slutligen vill vi tipsa om att anlita en flyttfirma som ser till att flytten sker smidigt och professionellt. Detta underlättar alla flyttar, men speciellt då man flyttar med barn eftersom det är extra mycket att ha koll på då. Genom att antila en flyttfirma kan man fokusera på barnet och på de mindre faktorerna gällande flytten. Begär offerter från flyttfirmor, det gör det lättare att besluta om vilken flyttfirma som ska sköta om just din flytt!

Vi på Flyttjakt önskar er en smidig och barnsäker flytt!

Tipsa en vän

Utdrag från flyttguider och tips