Flytta utomlands med barn – viktiga saker att komma ihåg

Ska du flytta utomlands med barn? Då har du kommit rätt! Vi har samlat information du behöver veta inför flytten.

Att flytta utomlands med barn kan kännas som ett spännande steg i livet. Det finns en hel del saker du måste tänka på när ni flyttar utomlands och vi har samlat ihop de viktigaste punkterna, så att det ska gå så smidigt som möjligt med även att du inte glömmer bort något viktigt.

Vad som måste göras innan, under och efter flytten, beror mycket på vilket land ni flyttar till. Om flytten är till exempel inom Norden eller EU, är det mycket mindre som måste tas i beaktande än om ni flyttar utanför Europa. Oberoende landet, är bra att redan innan flytten bekanta sig med landets kultur och normer, eftersom de kan skilja sig från det man själv är van vid. Vi har även gjort en lista på 9 saker du ska komma ihåg när du flyttar utomlands.
Nedan finns den nödvändigaste informationen för dig som flyttar utomlands med barn.

Kontrollera att era ID-handlingar är giltiga

Kom ihåg att både du och barnet behöver ha ett giltigt pass eller identitetsbevis när ni flyttar utomlands. I Norden och Schengen området, räcker det nuförtiden endast med id-kort, men säkrast är det alltid med pass. Kolla upp i god tid innan flytten hur länge passet är giltigt och förnya det vid behov. Passet måste även vara giltigt vid hemresan.
Körkort fungerar inte som ett giltigt identitetsbevis, men är bra att ha med ifall du kommer behöva köra bil.

Vid behov behöver du skaffa ett visum, kolla upp detta med destination landets ambassad eller myndigheter.

Andra viktiga dokument som möjligen behövs beroende på vart flytten sker, är äktenskapsbevis, vaccinationsbevis, försäkringsintyg, anställningskontrakt, sjukjournaler och läkemedelsrecept, hyreskontrakt och vid behov andra dokument. 

Gör flyttanmälan till Skatteverket:

När du flyttar utomlands och planerar att vara borta från Sverige mer än ett år, måste du komma ihåg att anmäla din flytt. Flyttanmälan görs till Skatteverket, både för dig och dina barn. För att göra flyttanmälan för barn under 18 år, behövs underskrift av samtliga vårdnadshavare. Ni registreras som utflyttade från och med den dagen ni flyttar, förutsatt att anmälan är gjord senast den dagen.

Skatteverket registrerar din utlandsadress och den skickas vidare till andra myndigheter, kommuner, landsting samt SPAR (Statens personadressregister). Du kan läsa mer och göra flyttanmälan på Skatteverkets sidor.

Om bosättningen i det nya landet är över 3 månader, måste du oftast anmäla flytten till de lokala myndigheterna. Ta reda på i förväg hur reglerna ser ut för det landet du flyttar till. Du kan även kontakta landets ambassad för ytterligare information.

Anmäl även flytten till Försäkringskassan:

Förutom att anmäla flytten till Skatteverket, måste du även anmäla den till Försäkringskassan. Anmälan görs för att ta reda på huruvida flytten påverkar försäkringen i Sverige. Försäkring, rätten till vård och ersättning från bland annat sjuk- och föräldrapenning, beror på vilket land du flyttar till och hur jobbsituationen ser ut. Anmälan är viktigt för att du ska få rätt ersättning och flytten kan påverka rätten om fortsatt ersättning. Läs mer om ämnet på Försäkringskassans sidor.

Hur är det med arbets- och uppehållstillstånd?

Som svensk medborgare behöver du varken arbets- eller uppehållstillstånd ifall du vill jobba i ett annat nordiskt land. Samma gäller som medborgare i ett EU-land, behöver du inte dessa tillstånd för att jobba i ett annat land inom EU, EES eller i Schweiz. Du måste oftast ändå registrera dig hos de lokala myndigheterna, mer information om detta kan du läsa här.
Ifall du ska arbeta utanför EU, EES eller Schweiz, behöver du arbetstillstånd. Kontakta landets ambassad för att få information om hur du söker det.

Vad ska du speciellt tänka på när du flyttar med barn utomlands?

Att flytta utomlands med barn kan kräva mycket planering, tid och saker att komma ihåg. Ett tips är att i förväg skriva en lista på allting som ska göras, som till exempel meddela barnets nuvarande skola om flytten. Kom ihåg att det är för barnen en stor förändring och det är bra att förbereda dem och prata om det i tid. Att flytta utomlands är ett stort projekt för hela familjen och därför kan det vara bra att låta barnen vara engagerade när det kommer bland annat till packningen, om de så vill. Ni kan även tillsammans med barnet till exempel försöka lära er några ord på det nya språket.

När du flyttar med barn måste du vara extra uppmärksam att du har alla dokument som krävs. Vissa länder begär födelsebevis och kan be efter extra dokument om du och barnet har olika efternamn. Om endast ena föräldern är med under flytten, måste du vara beredd på att bevisa den andra förälderns samtycke till barnets flytt. Syftet med detta är för att förhindra internationella bortföranden av barn.

Förutom att också anmäla barnets flytt till Skatteverket, lönar det sig att kolla upp i förväg en förskola eller skola i det området ni flyttar till. Det finns både svenska, internationella och alternativt lokala skolor utomlands, beroende på vart ni flyttar, vad utbudet är och ifall flytten är permanent.

Här är en lista med svenska skolor utomlands.
Här är en lista med internationella skolor.

Har ni även husdjur?

Ifall flytten är till EU-land behöver husdjuret ett pass. I passet kommer det bland annat fram om vacciner och information om ägaren. Pass för djur går att få från en veterinär. Djuret behöver även vara märkt med mikrochip.
Det beror alltid på landets lagstiftning hur de förhåller sig till att ta in husdjur till landet. Kraven är varierande beroende på typen av djur och land. Kolla upp med veterinärmyndigheten innan ni flyttar, vilka  kraven är i landet ni flyttar till. 

Om ni flyttar utanför EU, är reglerna olika för alla länder. Kontakta de veterinära myndigheterna eller landets ambassad i Sverige för att få rätt information.

Hyr eller sälj nuvarande bostaden:

Vad du ska göra med nuvarande bostaden beror lite på hur länge du planerar att bo utomlands, men börja i god tid att fundera. Är det bättre att sälja eller hyra? Kommer ni vela ha med möblerna eller säljer ni dem? Ett bra alternativ är även att magasinera dem och hyra ett förråd, ifall ni inte vill bli av med möblerna men har inte heller möjlighet att ta dem med.

Bra att veta:

 • Det svenska medborgarskapet eller rösträtten påverkas inte av flytt utomlands, fastän ni registreras som utflyttad från Sverige. Även det svenska personnumret hålls kvar.
 • Att flytta kräver mycket tid och det finns mycket att komma ihåg. Vi har gjort en flyttarens checklista som kan vara behändig att gå igenom innan ni flyttar, vare sig ni flyttar inom landet eller utomlands. 
 • I och med att det är ett nytt land ni flyttar till, vill man gärna ha ett socialt och stöd nätverk runt sig. Det finns många olika forum och till exempel grupper social media man kan gå med i, som “Svenskar i Berlin” och så vidare.

För att underlätta flytten med barn:

Eftersom det kommer vara mycket att hålla koll på, kan du underlätta flytten och få ett mindre stressmoment, genom att anlita en flyttfirma. I och med att flyttfirmor skiljer sig i priser och tjänsterna de erbjuder, lönar det sig att jämföra olika flyttfirmor. Du kan enkelt jämföra flyttfirmor, lämna en offertförfrågan på Flyttjakt.nu och beskriva hurdan flytt det är frågan om.

 1. Lämna en offertförfrågan
 2. Jämför erbjudanden du får och läs recensioner om flyttfirmor.
 3. Ifall du hittar en passlig flyttfirma, kan du enkelt välja den via nättjänsten.

Testa Flyttjakt.nu genom att lämna en offertfrågan !

Checklista för dej som flyttar utomlands med barn:

 • Se till att hela familjen har giltigt pass eller identitetsbevis och visum om det behövs
 • Skaffa flyttfirma i tid
 • Gör flyttanmälan till Skatteverket
 • Anmäl flytten till Försäkringskassan
 • Se till att ni har alla dokument som behövs, även de för barnen
 • Registrera dig hos myndigheterna i det nya landet
 • Ordna skolplats för barnen i det nya landet
 • Har ni husdjur? Fixa deras pass och allt det som krävs.

Vare sig du flyttar långt bort eller nära, för en längre eller kortare stund, önskar vi er lycka till med flytten!

Tipsa en vän

Punkter från flyttguider och tips