Rutavdrag flyttfirma och flyttstäd

Skulle det inte vara trevligt om man kunde spara pengar när man flyttar? Det kan man göra ifall man anlitar flytthjälp. Du kanske har hört om rutavdrag för flyttfirma och flyttstäd tidigare? Vad är rutavdrag egentligen och vem får använda det? Fortsätt läsa för att få veta!

Vad är rutavdrag? Vilka tjänster faller inom rutavdraget?

Många kan tro att rutavdraget är komplicerat, men det är det inte! Rutavdrag är en skattereduktion för privatpersoner vilket betyder att du kan få avdrag på en del av arbetskostnaden då ett företag utför rutarbete för dig. Vad är rutarbeten? Rutarbeten är arbeten som går att utföra själva och som inte kräver utbildning eller specialkunskaper. Exempel på rutarbeten är att skotta snö, klippa gräs, tvätta fönster, flyttstäda, reparationer, flytta och fälla träd. Som sagt är det endast arbetskostnaden man kan få rutavdrag för, inte materialet som används för att utföra arbetet eller resekostnaderna. Rutavdraget kan täcka upp till 50% av arbetskostnaderna, vilket är väldigt betydelsefullt för kunden i slutändan. 

Förutom rutavdraget finns det även andra flyttbidrag att få. Läs om dessa i god tid innan din flytt så att du hinner ansöka om bidragen. Dessutom lönar det sig att fråga arbetsgivaren om du har rätt till ledighet vid flytt

Rutavdrag och flyttfirma

Får man göra avdrag för flyttfirma? Ja det är möjligt! Man måste dock uppfylla vissa krav för att vara berättigad till rutavdrag för flyttfirma. Vi går igenom dessa krav senare i artikeln. Hur går det till då man använder rutavdrag för flyttfirma då? Meddela flyttfirman innan flytten att du vill utnyttja rutavdraget för flytten. För att företaget ska kunna erbjuda rutavdrag måste företaget vara godkänt för F-skatt om arbetet utförs i Sverige. Även tjänsten ska vara godkänd för rutarbete och utföras i din bostad eller trädgård. Se till att göra upp ett avtal om rutavdraget så att det inte uppstår bekymmer senare. Avtalet kan vara muntligt eller skriftligt men tänk på att ett skriftligt avtal alltid är bättre även om ett muntligt väger lika mycket.

Här är ett exempel på hur rutavdraget påverkar det slutliga priset då du bokar en flyttfirma. Låt oss säga att flyttfirman erbjuder ett fast pris på 8000 kr. Utan rutavdraget skulle fakturan se ut så här:

Flyttbil och flytthjälpmedel: 1500 kr
Arbetskostnad: 6500 kr
Totalt: 8000 kr

I och med att rutavdraget kan täcka 50% av arbetskostnaderna är detta vad du kommer att betala efter att rutavdraget har applicerats:

Flyttbil och flytthjälpmedel: 1500 kr
Arbetskostnad: 3250 kr
Totalt: 4750 kr

Rutavdrag och flyttstäd

Rutavdrag för flyttstädning fungerar på samma sätt som rutavdrag för flyttfirma. Tänk även här på att det är viktigt att diskutera om saken i förväg med flyttfirman och att göra upp ett avtal om rutavdraget.

Hur får man rutavdrag?

Förutom att rutavdrag gör din flytt förmånligare är det även väldigt smidigt då du inte själv behöver ansöka om det. Det är flyttfirman som ansöker om utbetalning från Skatteverket. Rutavdraget ska finnas med på fakturan som du måste betala elektroniskt. Du betalar alltså priset med rutavdrag och avdraget betalar Skatteverket sedan till flyttfirman.

Är jag berättigad rutavdrag?

Det finns vissa kriterier som man måste uppfylla för att kunna utnyttja rutavdraget. Kriterierna är:

  • Du ska ha fyllt 18 senast vid årets slut
  • Du måste bo och betala skatt i Sverige eller bo utomlands och ha valt att bli beskattad i Sverige enligt inkomstskattelagen
  • Betala tillräckligt med skatt för att kunna dra av rut och ha kvar rut-avdrag att utnyttja
  • Du måste vara registrerad antingen på den gamla adressen du flyttar från eller den nya adressen som du flyttar till. Fritidshus, andelslägenhet eller stuga kan också räknas som bostad.
  • Du måste bo helt eller delvis i bostaden där arbetet sker.

Du kan läsa vidare om villkoren att använda rut-avdrag på Skatteverkets sidor.

Har jag rutavdrag kvar att använda?

Hur mycket rutavdrag kan man få? En person får ansöka om högst 75 000 kr per år för rut- och rotavdrag. Om man använder endast rot-avdraget är gränsen 50 000 kr men om man använder båda är gränsen som sagt 75 000 kr. Ifall man har använt upp sin årliga summa kan det vara att någon annan i ens hushåll har möjlighet att utnyttja sitt avdrag vid behov. Till exempel om du är gift eller sambo är det fullt möjligt att använda den personens rutavdrag för flytten. Kom då ihåg att skriva hens personuppgifter i avtalet. För att ha koll på om man har rätt till skattereduktion kan man använda sig av Skatteverkets funktion för att räkna ut just detta.

Vad är skillnaden mellan rut- och rotavdrag?

Både rut- och rotavdrag är former av skattereduktion. Tanken bakom båda är att när ett företag utför en tjänst, gör de ett avdrag på själva arbetskostnaden på den slutliga fakturan. Det går lätt att blanda ihop rut-avdrag och rot-avdrag så för att göra det enklare så börjar vid med att förstå vad förkortningarna står för:

RUT: Rengöring, underhåll och tvätt

ROT: Reparation, ombyggnad och tillbyggnad

Orden bakom förkortningarna specificerar alltså vilka tjänster man får avdrag för. Rutavdraget omfattar dock mycket mer än rengöring, underhåll och tvätt idag, men principen är samma som förr. Rot-avdrag kan användas när man anlitar hantverkare för renovering eller bygg på sitt hus. 

Läs mer om rot-avdraget på Skatteverket

Läs mer om rut-avdraget på Skatteverket

Uttnyttja rutavdraget och boka flyttfirma!

Om du är berättigad till rutavdraget rekommenderar vi verkligen att du bokar en flyttfirma som hjälper dig att få en smidig och säker flytt. Lämna en offertförfrågan och jämför flyttfirmornas offerter. Du vet väl att du även kan läsa flyttfirmornas omdömen efter att du har fått en offert från dem?

Ha en trevlig flytt!

Tipsa en vän

Utdrag från flyttguider och tips