Flyttpacka – Tips att tänka på för en smart flyttpackning

Kvinna letar efter information om flyttpackning

Att börja flyttpacka är ett tecken på att flytten står bakom hörnet! Flytten känns ofta mer realistisk då man kommer igång med att packa flyttlådorna. Att packa utan plan och eftertanke kan leda till kaos i det nya hemmet då man inte hittar det man behöver. För att undvika detta ska vi dela med oss av våra bästa flyttpackningstips för att packa smart.

Följande saker kommer vi att gå igenom:

  • När man ska börja packa
  • Hur man ska packa smart
  • Hur man packar in vinglas och kärl
  • Att packa flyttbilen smart
  • Att packa enligt en checklista

Packa inför flytt – När ska man börja flyttpacka?

För dig som inte kan hålla dig med att flyttpacka har vi goda nyheter! Du kan gott börja packa flera veckor innan själva flyttdagen. Vad ska man packa först? Till exempel kan du börja med att packa sakerna i förrådet eller på vinden. Balkongen kan även samla på sig saker som man inte är beroende av på några veckor. Saker som finns längst bort på hyllorna, inredningsföremål, böcker och säsongskläder kan du också packa ner eftersom du knappast kommer att behöva något av det innan flytten.

Då du börjar ta tag i flyttpackningen kan du samtidigt fundera över ifall du faktiskt behöver alla saker samt kläder. Detta är ett ypperligt tillfälle att rensa garderoben och sälja eller skänka bort kläderna som någon annan kan ha mer glädje av. Det är ingen idé att packa ner saker man vet att man ändå inte kommer att använda, klipp navelsträngen!

Det sista du packar ner är sakerna som du behöver vardagligen, som till exempel föremål för matlagning och tvätt. En bra idé är också att lämna en del filtar, dynor och sängkläder som du kan använda som skyddsmaterial för kärl eller andra ömtåliga föremål.

Tummen upp för att flyttpacka

Flyttpacka smart och organiserat

Tips nummer 1 för att kunna flyttpacka smart och organisera din flyttpackning är att införskaffa flyttlådor som håller. Flyttlådor av plast lämpar sig bra för all köksutrustning eftersom de är både hållbara och rena. Flyttlådor i plast kan man vanligtvis hyra förmånligt från flyttfirmor. Såklart fungerar även flyttkartonger väldigt bra för detta ändamål. Tänk på att packa alla saker som ska förvaras länge i flyttlådor som är dina egna. På detta vis behöver du inte packa upp dess flyttlådor utan kan föra dem direkt till förrådet. För mer info kan du kolla in vår guide om flyttlådor

Hur många flyttlådor behöver du? Få en skräddarsydd flyttplan kostnadsfritt!

Tips nummer 2 är att markera vad som finns i  flyttlådorna, till exempel med hjälp av målartejp som du skriver på. Det viktiga är att det tydligt syns vad som finns i lådan för att bärhjälpen ska veta vart allt ska bäras. Detta är A och O för att överleva det kommande flyttkaoset. Genom att organisera din flyttpackning kommer du även lättare undan då du ska packa upp alla saker.

Ett par flyttpackar

Tips nummer 3 är att packa en flyttlåda mer det du kommer att behöva de första dagarna i det nya hemmet, ett så kallat överlevnadskit vid flytt. Det är smart att packa alla dessa saker i en skild låda så att inte måste leta fram saker från olika lådor. Bland annat kan du ha ett set med sängkläder, en pyamas, tandborste, kaffe och hygienprodukter i den lådan. 

Tips nummer 4 är att förbereda sig för flyttstädningen – packa inte ner städredskapen före bostaden är städad. Alternativt kan du anlita flyttstädning, vilket du också kan fråga om av din flyttfirma.

Hur ska man packa vinglas?

Det bästa är att packa in dina vinglas och ömtåliga kärl i deras ursprungliga förpackningar eller köpa papplådor som är menade för att packa in glas. Därtill kan man använda sig av tidningspapper, filtar eller lakan för att skydda glasen. Dessa fungerar väldigt bra att använda som fyllning för att undvika att glasen slå mot varandra eller mot andra hårda ytor. 

Undvik att packa lådorna för fullt. Du måste kunna få fast lådorna och ha möjligheten att lägga dem på varandra utan att innehållet i dem pressas ihop. Kom också ihåg att observera lådornas vikt så att de inte blir alltför tunga att bära och hantera.

Flyttpacka vinglas

Flyttpacka kläder efter väder

De kläderna som du inte använder just nu kan du packa ner i förväg i flyttlådor. Om det är sommar kan du packa ner alla andra kläder än de du kommer att ha användning för de kommande veckorna. Om du har mycket kläder på galgar kan du köpa flyttlådor som fungerar som en garderob, eller alternativt kan du trä över en stor sopsäck över kläderna på galgarna. Dessa kan fungera bra som stötdämpning i flyttbilen. Om du har ont om utrymme  flyttbilen kan du vika ner dina kläder i väskor, tv bänken, lådor eller dylikt för att spara på rum.

Hur packar man flyttbilen?

Börja med att vid behov borsta av insidan av flyttbilen för att undvika att små stenar lämnar märken i dina möbler. 

Börja därefter packningen av bilen från bakväggen, alltså bär in sakerna längst in i bilen och lägg de tyngsta föremålen längst ner. Flytten blir säkrare ifall lasten rör på sig så lite som möjligt. För att göra lasten stadigare kan du använda dig av påsar, mattor och annat.

Vid kortare flyttsträckor kan det också finnas svängar och stötar som kan påverka lasten i flyttbilen. Se  därför till att packa flyttbilen noggrant och fäst flyttlådorna i bilen och skydda ömtåliga ytor med filtar. Genom att packa sakerna smart undviker man att de skulle röra på sig och gå sönder under färden.

Använd inte en alltför liten flyttbil. Speciellt om det handlar om att flytta en längre sträcka så är det inte så trevligt om alla sakerna inte ryms med i bilen på en och samma gång. Notera även att paketbilars bagageutrymmen är något smalare vid däcken. Det hjälper vid flytten ifall det finns lite extra utrymme i flyttbilen.

För att underlätta denna process kan du anlita professionell flytthjälp som sköter om bärandet, lastningen och transporten. De har både erfarenhet och de rätta redskapen för att göra flytten bekväm för dig. Be om en offertförfrågan via oss!

Vårt bästa packningstips: Flyttpacka enligt checklista

För att se till att du kommer ihåg allt och allt allt sker i rätt ordning kan en checklista vara bra att göra. Skriv upp allt som ska göras och boka av då uppgiften är utförd. 

Det finns mycket annat än flyttpackning att ha koll på vid en flytt. Därför har vi sammanställt en checklista vid flytt som du kan printa ut sätta upp på kylskåpet. Checklistan behandlar allt som måste göras innan, under och efter flytten. För ännu fler flyttips kan du läsa våra flyttguider.

Vi hoppas att dessa tips hjälper dig att flyttpacka smart!

Tipsa en vän

Utdrag från flyttguider och tips