Flyttstädning

Flyttstädning är en omfattande städning som ska göras så noggrannt att nästa boende kan flytta in direkt utan att själv städa. I och med detta kan det vara väldigt skönt att få avlastning med flyttstädningen av en flyttfirma. Flera flyttfirmor erbjuder nämligen flyttstäd och eftersom de har kunskap och erfarenhet av städningar som dessa sker det mycket snabbare än om man skulle städa själv.

Vad ingår i flyttstädning?

Oavsett vem som flyttstädar ska samma krav för flyttstädningen uppfyllas. Om du väljer att överlåta flyttstädande till en professionell flyttfirma eller städfirma, rekommenderar vi att du i förväg diskuterar med dem om vad de kommer att göra, ifall det finns något som de inte gör och om det är något som de tar extra betalt för. Vad som ingår i en flyttstädning kan nämligen variera mellan olika företag.

Följnade punkter ingår i en flyttstädning:

 • Moppa och dammsuga golv
 • Tvätta fönster inifrån och utifrån
 • Tvätta skåpdörrar, hyllor, dörrar och dörrkarmar
 • Rengör fläckar på väggar
 • Rengöra golv, väggar, dusch, handfat, golvbrunnar och toalett i badrummet
 • Rengöra bastun
 • Tvätta och avfrosta kylskåp och frys
 • Rengöra spisen, ugnsplåtar, ugnen och spishällen
 • Rengöra köksfläkten och fettfiltret. Ta loss filtret och tvätta det för hand eller i diskmaskinen
 • Städa uteplatsen, förrådet och garaget

Vad ingår inte i flyttstädning?

 • Tvättning av tak
 • Trädgårdsarbete
 • Rengöring av väggar
 • Tvättning av trasiga fönster
 • Urkoppling av elarmaturer, lampor, tvätt- och diskmaskiner
 • Städning av vind- eller källarförråd
 • Putsning av möbler som lämnas kvar
 • Borttagning av tavelkrokar eller annat som sitter fast på väggarna
 • Rengöring av diskmaskinens filter
 • Rensning av avlopp om det är stopp i diskhon eller annat handfat
 • Lämna en gratis offertförfrågan för flyttstädning

  Regler för flyttstädning

  Flyttstädning är något som alltid måste göras när man flyttar ut från en hyreslägenhet. Antingen utför man den själv eller ber om utomstående hjälp. Slutresultatet på flyttstädningen ska vara så pass bra att den nya hyresgästen genast kan flytta in utan att behöva städa något. Ifall bostaden inte är ordentligt städad kan hyresvärden eventuellt ta in en städfirma och du måste stå för kostnaden.

  När du säljer en bostad ska du komma överens om flyttstädningen tillsammans med den nya ägaren. Vanligen antar man att en köpt bostad är städad då den överlämnad till de nya ägarna. Detta är dock inte lagstadgat och därför lönar det sig att diskutera detta så att det inte uppstår oklarheter.

  Ifall köparen av lägenheten vet att det finns skräp och skrot kvar från den som bodde tidigare i lägenheten, så har köparen redan sett det och förstår att hen köper lägenheten i skicket som den var i. Då har inte försäljaren längre städningskyldighet. Men vanligen så hör det till att lägenheten ska vara i snyggt skick för nästa köpare. Oftast brukar man skriva i köpekontraktet att försäljaren ska flyttstäda bostaden. Ifall lägenheten är oren och i dåligt skick så kan köparen använda sig av en städtjänst och insistera att försäljaren betalar för det. I fall som dessa kan det lätt bli gräl, så det är viktigt att överväga hur man gör.

  Flyttstäda själv – hur lång tid tar flyttstädning?

  Hur lång tid det tar att flyttstäda beror på flera faktorer såsom bostadens storlek, hur smutsigt det är och hur många som hjälper till. Om du ska flyttstäda själv kna du räkna med att det tar några dagar.

  I genomsnitt städar man 5-10 m² per timme. Om din lägenhet är 50 m² kan du alltså räkna med minst fem timmar för flyttstädningen. Genom att planera bra, städa en sak i taget, delegera uppgifter till andra och jobba dig uppifrån ner kommer din flyttstädning att gå snabbare! Gott om tid är även viktigt eftersom det ofta kan ta längre än du tror.

  Några mer specifika uppskattningar på hur länge det tar att flyttstäda:

  • Ugn 30 min
  • Kylskåp 30 min
  • Väggar 30 min
  • Badrum 1 h
  • Rum 1 h
  • Fönster 1 h
  • Bastu 1h

  När kan man börja flyttstädningen?

  Det mesta av flyttstädningen bör man börja med när alla möbler och flyttlådor har burits ut ur lägenheten. Det är ingen idé att tvätta golvet innan flytten är avklarad eftersom flera troligen kommer att gå inne med skorna på. Flytten går också smidigare ifall flyttarbetarna inte behöver vara oroliga över att smutsa ner utrymmena.

  Fundera ut vad du ska börja med att städa. Till exempel är det inte värt att börja städningen i tamburen. När man städar brukar man samla på sig en hel del skräp och avfall. Kom ihåg att husbolagets soptunnor endast är till för hushållsavfall. För alltså inte flyttavfall såsom soffa och bord till soptunnorna utan se till att föra sådant avfall till en soptipp eller återvinningscentral.

  Pris på flyttstädning

  Vad kostar flyttstädning 2024? Priset på flyttstäd beror på storleken av bostaden. De flesta städfirmor brukar räkna ut ett fast pris för städningen utifrån storleken på bostadsytan alltså har de ett pris per kvadratmeter. Att boka flyttstädning för ett pris per timme är inte så vanligt.

  Priset på städningen varierar från företag till företag, men vanligen ligger det mellan 25-50 kr per kvadratmeter efter rut-avdrag. Att flyttstäda en lägenhet på 70 kvadratmeter skulle därmed troligen kosta mellan 1750-3500 kr. Tänk på att priset inte alltid säger allt. En billig flyttstädning kan locka många, men det lönar sig att läsa företagets omdömen också för att få en bättre uppfattning av företaget.

  Vill du läsa mer om rut-avdrag? Rut-avdrag för flyttfirma och flyttstäd.

  Jämför offerter på flytt och städ

  Boka flyttstädning

  Du kan få hjälp med flyttstädningen av en professionell städfirma eller en flyttfirma . Det finns flera skäl varför man väljer att anlita en städtjänst. En plötslig flytt, ont om tid, en flytt utomlands eller personliga hälsoskäl är vanliga orsaker för att be om utomstående hjälp. Alltid behöver man inte ha en orsak som dessa, det räcker med att man helt enkelt vill flytta mer bekvämt och inte vill ha hand om flyttstädningen själv. Detta är helt förståeligt eftersom en flyttstädning nämligen är mer omfattande än man kan tro.

  Via Flyttjakt kan du lämna en offertförfrågan för flytthjälp och på samma gång be om flyttstädning som extra tjänst. Städning hör inte automatiskt till flytthjälpen man bokar utan man ska skillt avtala om det med flyttfirman. När du anlitar en flyttfirma för både flytten och flyttstädningen, kommer din flytt gå betydligt smidigare än om du skulle sköta allt själv. Dessutom sparar du mycket tid och energi. Ifall du bor i en hyreslägenhet så är det bra för företaget som tar hand om flyttstädningen att få en lista på allt som ska städas. Då kan de skicka en så exakt offert som möjligt samt utföra arbetet smidigare.

  Få offerter på städ- och flytthjälp

  Hitta den bästa flyttfirman

  Jämför olika alternativ för att hitta de bästa flyttfirmorna i Etusivu. Via Flyttjakt kan du förutom att jämföra offerter även läsa flyttfirmornas omdömen. Omdömen ger dig en bra bild över tidigare kunders erfarenheter med flyttfirman, och kan hjälpa dig att fatta ett beslut om du velar mellan två flyttfirmor. Anlita en bra flyttfirma för att flytta tryggt och smidigt!

  Hurtiga och roliga flyttarbetare. Kom i tid på plats och flytten varade enligt den beräknade tiden. De önskade även lycka till med det nya hemmet 🙂

  De hade noggrant läst igenom min offertförfrågan och gjorde ett passligt erbjudande. Själva flytten och leverans av flyttlådorna var precis vad vi hade kommit överens om. Därtill var arbetarna trevliga och artiga.

  Allt gick som planerat och enligt tidtabell. Alla frågor fick man svar på väldigt fort.

  Gör din flytt och flyttstädning enklare!