Flyttstädning

Slutresultatet på flyttstädningen ska vara så pass bra att den nya hyresgästen som flyttar kan genast flytta in och bosätta sig. Ifall lägenheten inte är ordentligt städad kan det vara att det tas in en städfirma som du måste stå för.

När du säljer en lägenhet ska flyttstädningen överenskommas med den nya ägaren. För i flera fall antar människor att en köpt lägenhet är städad när den överlämnas till köparen av lägenheten. Men det är inte lagstadgat att en lägenhet ska flyttstädas i samband med försäljning.

Ifall köparen av lägenheten vet att det finns skräp och skrot kvar av från den som bodde tidigare i lägenheten så har köparen redan sett det och förstår att hen köper lägenheten i skicket som den var i och då har inte försäljaren längre städningskyldighet. Men vanligen så hör det till att lägenheten ska vara i snyggt skick för nästa köpare. Det brukar vara att man skriver in i köpekontraktet att försäljaren ska flyttstäda bostaden. Ifall lägenheten är oren och i dåligt skick så kan köparen använda sig av en städjänst och insistera att försäljaren betalar för det. I fall som dessa kan det lätt bli gräl, så det är viktigt att överväga hur man gör.

Lämna en gratis offertförfrågan för flyttjänst

Viktiga punkter att komma ihåg när du flyttstädar:

 • Dammsug golvytor och moppa.
 • Fönsterputs inifrån och utifrån.
 • Skåpdörrar, hyllor, dörrar och dörrkarmar ska tvättas noggrant.
 • Kolla noggrant igenom fläckar på väggarna.
 • I badrummet ska du rengöra noggrant och skonsamt i alla fall golv, väggar, duschen, handfaten, golvavloppet och toaletten.
 • Bastu och lavar.
 • Tvätta och avfrosta kylskåp och frys.
 • Se till att spisen, ugnsplåtar, ugnen och spishällen är rengjorda.
 • Köksfläkten och fettfiltret ska vara renga. Ta loss filtret och tvätta det för hand eller i diskmaskin.

Anlitar du hellre hjälp av professionella för flyttstädningen?

Flyttstädningen kan också en professionell städfirma eller flyttfirma ta hand om. Det finns flera skäl varför man väljer att anlita en städtjänst. Till exempel om det är bråttom med flytten, du flyttar utomlands eller om man har behövt lämna lägenheten på grund av hälsoskäl. Ett till bra skäl för att anlita en städtjänst är att det är bekvämt och man vill inte själv städa.

Du kan till exempel lämna en offertförfrågan via Flyttjakt och på samma gång be flyttfirmor om flyttstädning som extra tjänst. Städning hör inte automatiskt till flyttjänsten man bokar utan man ska skillt avtala om det med flyttfirman. Ifall du bor i en hyreslägenhet så är det bra för företaget som tar hand om flyttstädningen att få en lista på allt som ska städas av hyresvärden så att arbetet och erbjudande kan göras så exakt som möjligt. Avtala om slutstädningen med flyttfirman på samma gång du ordnar flytten.

Hur länge tar en flyttstädning?

Det lönar sig att reservera bra med tid för flyttstädningen. Naturligtvis tar det längre tid att flyttstäda desto större bostad det är fråga om.

 • Ugn 30 min
 • Kylskåp 30 min
 • Väggarna inne 30 min
 • Badrum 1 h
 • Rum 1 h
 • Fönster 1 h
 • Bastu 1h

För att putsa ugnent, kylskåpet och väggarna inne ska man reservera 30 minuter per uppgift, för badrummet en timme och en timme per rum som ska städas. Därtill ska man reservera en timme för fönsterputs och en timme för att städa bastun ifall man har en sådan, då ser man till att arbetet slutförs noggrant från början till slut. Till exempel för en lägenhet med två rum är det bra att reservera 6 h för flyttstädning.

Vad kostar flyttstädning?

Kostnaden på flyttstädningen beror på storleken av bostaden. De flesta städfirmor brukar räkna ut ett fastpris för städningen utifrån storleken på bostadsytan, de har ett pris per kvadratmeter.

Priset på städningen varierar men vanligen ligger det mellan 25-60 kr per kvadratmeter efter rut-avdrag.

Visste du att du kan få rut-avdrag när du anlitar en städtjänst? Läs vidare om rut-avdrag här.

När kan man börja flyttstädningen?

Flyttstädningen bör man börja med när flyttsakerna har burits ut ur lägenheten och det enda man har kvar är att ge tillbaka nycklarna, och såklart själva städningen. Det är lättare att göra en flyttstädning i en lägenhet när det inte finns saker i vägen eller inga flyttarbetare går runt med skor på inomhus. Flytten går också smidigare ifall flyttarbetarna inte behöver vara oroliga över att smutsa ner utrymmen. Fundera ut vad du ska börja med att städa. Till exempel är det inte värt att börja städningen i tamburen.

När man städar brukar det vara att man samlar på sig en hel del skräp och avfall. Kom ihåg att husbolagets soptunnor är för hushållsavfall. För alltså inte flyttavfall till soptunnorna utan se till att föra större avfall till en soptipp eller återvinningscentral (till exempel matbord, soffa osv.).

Bekanta dig med recensionerna och lita på din flytt

Genom Flyttjakt.nu tjänsten kan du läsa recensioner för att hitta en flyttfirma som passar dig. Lämna en offertförfrågan, få erbjudanden och i samband med dem ser du recensioner och omdömen om flyttfirmorna.

Allt gick som planerat och enligt tidtabell. Alla frågor fick man svar på väldigt fort.

Flexibel, snabb och vänlig

Hurtiga och roliga flyttarbetare. Kom i tid på plats och flytten varade enligt den beräknade tiden. De önskade även lycka till med det nya hemmet 🙂

Gör din flytt och flyttstädning enklare!