Flyttstädning

Flyttstädning är något som alltid måste göras när man flyttar ut från en hyreslägenhet, oberoende utför du den själv eller ber om utomstående hjälp. Slutresultatet på flyttstädningen ska vara så pass bra att den nya hyresgästen kan genast flytta in och bosätta sig, utan att behöva städa något. Ifall lägenheten inte är ordentligt städad tas möjligen en städfirma in och du måste stå för kostnaden.

När du säljer en lägenhet ska flyttstädningen överenskommas med den nya ägaren. För i flera fall antar människor att en köpt lägenhet är städad när den överlämnas till köparen av lägenheten. Men det är inte lagstadgat att en lägenhet ska flyttstädas i samband med försäljning.

Ifall köparen av lägenheten vet att det finns skräp och skrot kvar från den som bodde tidigare i lägenheten, så har köparen redan sett det och förstår att hen köper lägenheten i skicket som den var i. Då har inte försäljaren längre städningskyldighet. Men vanligen så hör det till att lägenheten ska vara i snyggt skick för nästa köpare. Oftast brukar man skriva i köpekontraktet att försäljaren ska flyttstäda bostaden. Ifall lägenheten är oren och i dåligt skick så kan köparen använda sig av en städtjänst och insistera att försäljaren betalar för det. I fall som dessa kan det lätt bli gräl, så det är viktigt att överväga hur man gör.

Lämna en gratis offertförfrågan för flyttjänst

Vad ska ingå i en flyttstädning?

När man flyttstädar ska man i princip städa hela lägenheten från golv till tak och allting som är däremellan. Innan du börjar med städningen måste du se till att du har alla redskap du behöver såsom trasor, tvättsvampar, mopp och hink, dammvippa och så vidare. Ett tips gällande flyttstädning är att innan du börjar, tänk ut vilket rum är bäst att börja med och om ni är flera personer som städar hur utrymmena delas upp.

Nedanför har vi listat de viktigaste punkterna att komma ihåg när du flyttstädar:

 • Dammsug golvytor och moppa.
 • Fönsterputs inifrån och utifrån.
 • Skåpdörrar, hyllor, dörrar och dörrkarmar ska tvättas noggrant.
 • Kolla noggrant igenom fläckar på väggarna.
 • I badrummet ska du rengöra noggrant och skonsamt i alla fall golv, väggar, duschen, handfaten, golvavloppet och toaletten.
 • Bastu och lavar.
 • Tvätta och avfrosta kylskåp och frys.
 • Se till att spisen, ugnsplåtar, ugnen och spishällen är rengjorda.
 • Köksfläkten och fettfiltret ska vara renga. Ta loss filtret och tvätta det för hand eller i diskmaskin.
 • Flyttstädning av uteplats, förråd eller garage

Vi rekommenderar att du tar del av vår omfattande lista på hur du flyttstädar rum för rum var vi går igenom en flyttstädnings checklista noggrant.

Anlitar du hellre hjälp av professionella för flyttstädningen?

Flyttstädningen kan också en professionell städfirma eller flyttfirma ta hand om. Det finns flera skäl varför man väljer att anlita en städtjänst. Till exempel om det är bråttom med flytten, du flyttar utomlands eller om man har behövt lämna lägenheten på grund av hälsoskäl. Ett till bra skäl för att anlita en städtjänst är att det är bekvämt och man vill inte själv städa. Flyttstädning är nämligen mer omfattande än vad man kanske tror.

Du kan till exempel lämna en offertförfrågan via Flyttjakt för flytthjälp och på samma gång be om flyttstädning som extra tjänst. Städning hör inte automatiskt till flyttjänsten man bokar utan man ska skillt avtala om det med flyttfirman. När du anlitar både flyttfirma och flyttstädning, kommer din flytt gå betydligt smidigare än om du skulle sköta allting själv, dessutom sparar du mycket med tid. Ifall du bor i en hyreslägenhet så är det bra för företaget som tar hand om flyttstädningen att få en lista på allt som ska städas av hyresvärden så att arbetet och erbjudande kan göras så exakt som möjligt. Avtala om slutstädningen med flyttfirman på samma gång du ordnar flytten.

Vad kostar flyttstädning?

Priset på flyttstädningen beror på storleken av bostaden. De flesta städfirmor brukar räkna ut ett fastpris för städningen utifrån storleken på bostadsytan, de har ett pris per kvadratmeter.

Priset på städningen varierar men vanligen ligger det mellan 25-60 kr per kvadratmeter efter rut-avdrag. Lämna en offertförfrågan för att få ett exakt pris

Visste du att du kan få rut-avdrag när du anlitar en städtjänst? Läs vidare om rut-avdrag här.

Hur länge tar en flyttstädning?

Det lönar sig att reservera bra med tid för flyttstädningen. Naturligtvis tar det längre tid att flyttstäda desto större bostad det är fråga om.

 • Ugn 30 min
 • Kylskåp 30 min
 • Väggarna inne 30 min
 • Badrum 1 h
 • Rum 1 h
 • Fönster 1 h
 • Bastu 1h

För att putsa ugnen, kylskåpet och väggarna inne ska man reservera 30 minuter per uppgift, för badrummet en timme och en timme per rum som ska städas. Därtill ska man reservera en timme för fönsterputs och en timme för att städa bastun ifall man har en sådan, då ser man till att arbetet slutförs noggrant från början till slut. I regel hinner du städa 5-10 m2 per timme, vilket menar att till exempel en lägenhet på 50m2, tar det minst 5h att flyttstäda.

 

När kan man börja flyttstädningen?

Flyttstädningen bör man börja med när flyttsakerna har burits ut ur lägenheten och det enda man har kvar är att ge tillbaka nycklarna, och såklart själva städningen. Det är lättare att göra en flyttstädning i en lägenhet när det inte finns saker i vägen eller inga flyttarbetare går runt med skor på inomhus. Flytten går också smidigare ifall flyttarbetarna inte behöver vara oroliga över att smutsa ner utrymmen. Fundera ut vad du ska börja med att städa. Till exempel är det inte värt att börja städningen i tamburen.

När man städar brukar det vara att man samlar på sig en hel del skräp och avfall. Kom ihåg att husbolagets soptunnor är för hushållsavfall. För alltså inte flyttavfall till soptunnorna utan se till att föra större avfall till en soptipp eller återvinningscentral (till exempel matbord, soffa osv.).

Vad ingår inte i en flyttstädning?

Om du väljer att överlåta flyttstädande till en professionell flyttfirma eller flyttstädningsfirma, rekommenderar vi att du i förväg diskuterar med dem om vad de kommer att göra och ifall det finns något som de inte gör eller om det är något som de tar extra betalt för. Det beror alltid på själva firman vad som inte ingår, men vi har listat upp de vanligaste sakerna som inte ingår i flyttstädning.

 • Tvättning av tak
 • Trädgårdsarbete
 • Rengöring av väggar
 • Tvättning av trasiga fönster
 • Koppla ur elarmaturer, lampor, tvätt- och diskmaskiner
 • Städning av vind- eller källarförråd
 • Möbler som lämnas kvar torkas ej av
 • Borttagning av tavelkrokar eller annat som sitter fast på väggarna
 • Rengöring av diskmaskinens filter
 • Rensning av avlopp om det är stopp i diskhon, eller annat handfat
 • Som sagt är det inte omöjligt att de ovanstående punkterna görs av städ-eller flyttfirman, men det måste man komma överens skillt med dom.

  Lämna en offertförfrågan både för flyttfirma och flyttstädning! Du får då från flera olika firmor offerter och kan sedan jämföra och välja den som passar dig bäst. Det kostar ingenting och du har ingen köp skyldighet.

  Bekanta dig med recensionerna och lita på din flytt

  Genom Flyttjakt.nu tjänsten kan du läsa recensioner för att hitta en flyttfirma som passar dig. Lämna en offertförfrågan, få erbjudanden och i samband med dem ser du recensioner och omdömen om flyttfirmorna.

  Hurtiga och roliga flyttarbetare. Kom i tid på plats och flytten varade enligt den beräknade tiden. De önskade även lycka till med det nya hemmet 🙂

  Allt gick som planerat och enligt tidtabell. Alla frågor fick man svar på väldigt fort.

  Flytt av hög kvalitet, kan rekommendera! Priset va också väldigt konkurrenskraftigt

  Gör din flytt och flyttstädning enklare!