Flyttstädning

Flyttstädning är en mycket mer omfattande städning än en veckostädning och sker som namnet säger då man flyttar ut från sin bostad. Eftersom det är en mer omfattande städning tar det ofta mer tid och energi än vad man räknar med. I och med detta kan det vara väldigt skönt att få avlastning med flyttstädningen av en flyttfirma. Flera flyttfirmor erbjuder nämligen flyttstäd och eftersom de har kunskap och erfarenhet av städningar som dessa sker det mycket snabbare än om man skulle göra det själv.

Regler för flyttstädning

Flyttstädning är något som alltid måste göras när man flyttar ut från en hyreslägenhet. Antingen utför man den själv eller ber om utomstående hjälp. Slutresultatet på flyttstädningen ska vara så pass bra att den nya hyresgästen genast kan flytta in utan att behöva städa något. Ifall bostaden inte är ordentligt städad kan hyresvärden eventuellt ta in en städfirma och du måste stå för kostnaden.

När du säljer en bostad ska du komma överens om flyttstädningen tillsammans med den nya ägaren. Vanligen antar man att en köpt bostad är städad då den överlämnad till de nya ägarna. Detta är dock inte lagstadgat och därför lönar det sig att diskutera detta så att det inte uppstår oklarheter.

Ifall köparen av lägenheten vet att det finns skräp och skrot kvar från den som bodde tidigare i lägenheten, så har köparen redan sett det och förstår att hen köper lägenheten i skicket som den var i. Då har inte försäljaren längre städningskyldighet. Men vanligen så hör det till att lägenheten ska vara i snyggt skick för nästa köpare. Oftast brukar man skriva i köpekontraktet att försäljaren ska flyttstäda bostaden. Ifall lägenheten är oren och i dåligt skick så kan köparen använda sig av en städtjänst och insistera att försäljaren betalar för det. I fall som dessa kan det lätt bli gräl, så det är viktigt att överväga hur man gör.

Lämna en gratis offertförfrågan för flyttstädning

Vad ingår i flyttstädning?

När man flyttstädar ska man i princip städa hela lägenheten från golv till tak och allt däremellan. Innan du börjar med att flyttstäda måste du se till att du har alla redskap du behöver såsom trasor, tvättsvampar, mopp, hink, dammvippa samt diverse rengöringsmedel. Ett tips gällande flyttstäd är att i förväg planera i vilken ordning rummen städas samt vem som gör vad ifall ni är flera som hjälps åt.

Nedan har vi listat de viktigaste punkterna att komma ihåg när du flyttstädar:

 • Dammsug golvytor och moppa
 • Tvätta fönstren inifrån och utifrån
 • Tvätta skåpdörrar, hyllor, dörrar och dörrkarmar noggrant
 • Kolla noggrant igenom fläckar på väggarna
 • Rengör noggrannt och skonsamt golv, väggar, duschen, handfaten, golvavloppet och toaletten i badrummet
 • Rengör bastun
 • Tvätta och avfrosta kylskåp och frys
 • Se till att spisen, ugnsplåtar, ugnen och spishällen är rengjorda
 • Rengör köksfläkten och fettfiltret. Ta loss filtret och tvätta det för hand eller i diskmaskinen
 • Städa uteplatsen, förrådet och garaget

Kolla in vår checklista vid flyttstädning för att få en noggrannare beskrivning på hur du flyttstädar rum för rum!

Boka flyttstädning

Du kan få hjälp med flyttstädningen av en professionell städfirma eller en flyttfirma . Det finns flera skäl varför man väljer att anlita en städtjänst. En plötslig flytt, ont om tid, en flytt utomlands eller personliga hälsoskäl är vanliga orsaker för att be om utomstående hjälp. Alltid behöver man inte ha en orsak som dessa, det räcker med att man helt enkelt vill flytta mer bekvämt och inte vill ha hand om flyttstädningen själv. Detta är helt förståeligt eftersom en flyttstädning nämligen är mer omfattande än man kan tro.

Via Flyttjakt kan du lämna en offertförfrågan för flytthjälp och på samma gång be om flyttstädning som extra tjänst. Städning hör inte automatiskt till flytthjälpen man bokar utan man ska skillt avtala om det med flyttfirman. När du anlitar en flyttfirma för både flytten och flyttstädningen, kommer din flytt gå betydligt smidigare än om du skulle sköta allt själv. Dessutom sparar du mycket tid och energi. Ifall du bor i en hyreslägenhet så är det bra för företaget som tar hand om flyttstädningen att få en lista på allt som ska städas. Då kan de skicka en så exakt offert som möjligt samt utföra arbetet smidigare.

Pris på flyttstädning

Vad kostar flyttstädning? Priset på flyttstäd beror på storleken av bostaden. De flesta städfirmor brukar räkna ut ett fast pris för städningen utifrån storleken på bostadsytan alltså har de ett pris per kvadratmeter. Priset på städningen varierar från företag till företag, men vanligen ligger det mellan 25-60 kr per kvadratmeter efter rut-avdrag. Lämna en offertförfrågan för att få ett exakt pris på din flyttstädning!

Visste du att du kan få rut-avdrag när du anlitar en städtjänst? Läs mer om rut-avdrag här.

Vad ingår inte i flyttstädning?

Om du väljer att överlåta flyttstädande till en professionell flyttfirma eller städfirma, rekommenderar vi att du i förväg diskuterar med dem om vad de kommer att göra, ifall det finns något som de inte gör och om det är något som de tar extra betalt för. Vad som ingår i en flyttstädning kan variera mellan olika företag. Nedan har vi listat upp de vanligaste sakerna som inte ingår i en flyttstädning.

 • Tvättning av tak
 • Trädgårdsarbete
 • Rengöring av väggar
 • Tvättning av trasiga fönster
 • Urkoppling av elarmaturer, lampor, tvätt- och diskmaskiner
 • Städning av vind- eller källarförråd
 • Putsning av möbler som lämnas kvar
 • Borttagning av tavelkrokar eller annat som sitter fast på väggarna
 • Rengöring av diskmaskinens filter
 • Rensning av avlopp om det är stopp i diskhon eller annat handfat
 • Som sagt är det inte omöjligt att de ovanstående punkterna utförs av en flyttfirma eller städtjänst, men det lönar sig att kolla upp för att vara på den säkra sidan.

  Lämna en offertförfrågan både för flyttfirma och flyttstädning! Du får då offerter från flera olika flyttfirmor och kan sedan jämföra dessa för att välja  den som passar dig bäst. Det kostar ingenting och du binder dig inte till något.

   

  Flyttstäda själv – hur lång tid tar flyttstädning?

  Det lönar sig att reservera bra med tid för att flyttstäda. Tänk på att ju större bostad du har desto längre tid kommer flyttstädningen att ta.

  • Ugn 30 min
  • Kylskåp 30 min
  • Väggarna inne 30 min
  • Badrum 1 h
  • Rum 1 h
  • Fönster 1 h
  • Bastu 1h

  För att putsa ugnen, kylskåpet och väggarna inne ska man reservera 30 minuter per uppgift, för badrummet en timme och en timme per rum som ska städas. Därtill ska man reservera en timme för fönsterputs och en timme för att städa bastun ifall man har en sådan. Då ser man till att arbetet slutförs noggrant från början till slut. I regel hinner du städa 5-10 m2 per timme, vilket menar att till exempel en lägenhet på 50m2, tar det minst 5h att flyttstäda.

  När kan man börja flyttstädningen?

  Det mesta av flyttstädningen bör man börja med när alla möbler och flyttlådor har burits ut ur lägenheten. Det är ingen idé att tvätta golvet innan flytten är avklarad eftersom flera troligen kommer att gå inne med skorna på. Flytten går också smidigare ifall flyttarbetarna inte behöver vara oroliga över att smutsa ner utrymmena.

  Fundera ut vad du ska börja med att städa. Till exempel är det inte värt att börja städningen i tamburen. När man städar brukar man samla på sig en hel del skräp och avfall. Kom ihåg att husbolagets soptunnor endast är till för hushållsavfall. För alltså inte flyttavfall såsom soffa och bord till soptunnorna utan se till att föra sådant avfall till en soptipp eller återvinningscentral.

  Bekanta dig med recensionerna och lita på din flytt

  Genom Flyttjakt.nu tjänsten kan du läsa recensioner för att hitta en flyttfirma som passar dig. Lämna en offertförfrågan, få erbjudanden och i samband med dem ser du recensioner och omdömen om flyttfirmorna.

  Flyttfirman var i tid och gjorde arbetet snabbt, trevliga var arbetarna också 🙂

  Aldrig förut har jag varit med om en så snabb och problemfri flytt. Killarna var snabba och effektiva, jobbet gjordes snyggt och ingenting gick sönder. Därtill var killarna trevliga också. Kan varmt rekommendera detta företag!

  Flytt av hög kvalitet, kan rekommendera! Priset va också väldigt konkurrenskraftigt

  Gör din flytt och flyttstädning enklare!