Flytta isär – Praktiska checklistor och tips

flytta isär

När är det dags att flytta isär? Om kärleken svalnat, ni vill olika saker i livet eller om ni växt ifrån varandra kan det vara dags att flytta isär. Att flytta isär kan vara väldigt jobbigt, speciellt ifall det innebär en separation. För att underlätta processen för er har vi sammanställt checklistor och tips som är viktiga att ha koll på. Bland annat går vi igenom vad det finns för skillnader mellan samboförhållande och äktenskap då man flyttar isär. Därtill talar vi om praktiska saker gällande ekonomin och hur man ska göra med den gemensamma bostaden.

Att flytta isär som gifta

Ifall man flyttar isär som gifta innebär det ofta en skilsmässa. Eftersom det är rätt så mycket saker man ska reda ut i samband med en skilsmässa, kan det underlätta att ta hjälp av professionella inom området. Har du koll på följande faktorer, har du kommit en lång väg i processen.

  • Ansök om äktenskapsskillnad. Detta är det första steget man ska göra då man är gift och vill separera. Detta görs hos tingsrätten.

  • Bodelning. Har man varit gifta måste man göra bodelning. Detta innebär att man delar upp all egendom lika mellan båda partner.
  • Finns det ett äktenskapsförord? Om det finns ett äktenskapsförord, delar man upp egendomen enligt vad det säger. Observera att även egendom som den ena personen har fått i arv eller i gåva även tillhör endast den personen.

  • Vem får bostaden? I regel har den som har störst behov att bo kvar rätt att göra det. En motivering för detta kan vara att den personen kommer att ha barnen mest hos sig. Den personen som bor kvar ska köpa ut den som flyttar ut.

Att flytta isär som sambor

Även om det administrativt sätt inte är lika omständigt för sambor att flytta isär som för gifta, finns det såklart saker att ta i beaktande. Se till att ha koll på följande saker om en flytt ifrån varandra blir aktuell.

  • Finns det ett samboavtal? Ifall det finns ett samboavtal delar man upp egendomen enligt det.
  • Sambolagen bestämmer. Är det så att ni inte har gjort upp ett samboavtal då ni blev sambor, delas egendomen upp enligt sambolagen. Huvudregeln är att bostad och bohag som man skaffat under förhållandets gång för gemensamt bruk, ska delas lika. All övrig egendom delas inte lika.

  • Är en bodelning aktuell? I ett samboförhållande måste man inte genomföra en bodelning vid separation, men det är möjligt ifall någondera partner begär det inom ett år efter separationen. Ifall ni inte vet hur ni ska fylla i ett bodelningsavtal kan ni ladda ner en gratis modell som hjälp.
  • Hur gör man med bostaden? Ifall en av er har köpt bostaden innan ni blev sambos, har den personen rätt till bostaden. Dock finns det undantagsfall gällande detta om barn är inblandade. I såna fall kan personen som inte äger bostaden ha rätt att bo kvar ifall det är så att hen har en större nytta av den. Kommer man överens om detta ska hen köpa ut personen som flyttar ut från bostaden. Detta gäller för hyresrätt och bostadsrätt. Fastighet och tomträtt har andra bestämmelser.

Att flytta isär med barn

Om barn finns med i bilden måste man tänka på att ta dem i beaktande extra mycket. Speciellt om flytten innebär att ni separerar är det viktigt att förklara för barnen att det inte är deras fel, så att de inte skuldbelägger sig själva. Det är även viktigt att barnen inte känner att de måste välja sida mellan föräldrarna. Om barnet är litet är det upp till föräldrarna att bestämma om barnets boendesituation. Ifall ni inte kommer överens om detta kan tingsrätten besluta om tillfällig vårdnad. Det viktigaste här är att utgå från barnets bästa. Då barnet blir äldre kan ni låta barnet bestämma mer självständigt över sin boendesituation. Är man gifta är båda föräldrarna automatiskt barnets vårdnadshavare. Däremot är fadern i ett samboförhållande vårdnadshavare först då han bekräftat sitt faderskap hos de sociala myndigheterna.

Även om ni flyttar isär utan att skiljas är det viktigt att förklara situationen bra för barnen. Om ni känner att ni behöver extra stöd eller rådgivning kring familjefrågor eller föräldraskap kan ni kolla in MFoF:s hemsida. Kolla även in vår artikel om hur man gör flytten med barn smidig!

Gemensamma avtal och ekonomi

Innan man flyttar isär lönar det sig att gå igenom alla gemensamma avtal så att man har det på det klara. Elräkning, hemförsäkring och prenumerationer på tidningar och streamingtjänster är exempel på gemensamma avtal som många kan ha. Följ vår flytt-checklista för att ha koll på att det viktigaste blir gjort innan flytten!

Då man flyttar isär kan en viss ekonomisk trygghet försvinna eftersom man nu endast har en inkomst att förlita sig på. Ekonomin kan kännas extra ansträngd under och precis efter flytten i och med att man säkert måste köpa nya möbler och saker. Därtill har den rådande världssituationen lett till en allmän prishöjning, vilket speciellt påverkar elpriser. För att få så låga elkostnader som möjligt lönar det sig att jämföra olika elavtal innan du ingår ett nytt.

För att få ett helhetsgrepp om din ekonomi kan du använda dig av en budgetkalkyl. Konsumentverkets budgetkalkyl hjälper en att få bättre koll på sin ekonomi samt att förutspå hur förändringar kommer att påverka en ekonomiskt. 

Låt andra sköta om flytten

I och med att man har troligen flyttar från ett större boende till ett mindre, behöver man eventuellt hyra ett förråd för en viss tid. Ta del av våra bästa tips gällande att hyra förråd! Om man snabbt behöver flytta bort från sitt gamla hem kan en tillfällig flytt vara lämplig innan man flyttar till ett permanent boende. Läs vår artikel ifall du har en tillfällig flytt på kommande!

I synnerhet om flytten innebär en separation kan det kännas extra tungt att flytta själv. Då kan det underlätta att låta en flyttfirma ta hand om flytten. Kom ännu lättare undan genom att endast lämna en gratis offertförfrågan via Flyttjakt som går ut till flyttfirmor runt hela landet. Därefter kan du i lugn och ro jämföra offerter samt kundomdömen och välja den flyttfirma som bäst passar din flytt!

Vi önskar dig lycka till!

Tipsa en vän

Punkter från flyttguider och tips