Rensa före flytt – En checklista

Har du skåp, lådor och garderober fullt med prylar och kläder du inte använder? För många känns rensning hemma som något jobbigt och inte det mest roliga att göra. Men ett perfekt tillfälle att göra det på, är före du ska flytta. När man flyttar behöver man ändå gå igenom alla saker för att packa ner dem och då är det lika bra att rensa samtidigt. Det är bara onödigt att ta med dig saker till nya lägenheten som du inte behöver. Beroende på vad det är du vill bli av med, kan du antingen sälja, ge bort till någon bekant, slänga, föra till återvinningscentralen eller ge åt hjälporganisationer. Vi går igenom våra favorit alternativ i slutet av artikeln så fortsätt läsa!

Gå igenom följande vid rensning:

Stora möbler: Börja med att kolla vilka stora möbler du vill bli av med som till exempel soffa, matbord och  skåp. Tänk på att om du flyttar till mindre kanske alla dina möbler inte ryms eller passar. Ifall de är i bra skick kan du sälja dem eller ge bort till någon du känner. Se till att alla lådor är tömda och de är i allmänt rena från smuts. Ifall de måste slängas, lämna inte möblerna vid husbolagets sopor. Möblerna kan du föra till en återvinningscentral istället. 

Hallen: I hallen förvarar man ofta ytterkläder, väskor och skor. Det händer lätt att man köper nya par skor eller jacka, lägger dem andra in i garderoben och så blir de där längst in. Gå ordentligt igenom vilka du verkligen använder och släng bort eller sälj resten. Samma gäller det för vinterkläder, gamla mössor, vantar och halsdukar. 

Sovrum: Börja med att gå igenom ditt klädskåp. Oftast använder vi ungefär hälften av våra kläder och resten blir bara liggandes. Fundera ut vilka plagg du vill spara och vilka du verkligen använder eller är behövliga. Gör dej av med resten. Kläder som är i gott skick och hela kan du bra sälja vidare eller ge bort. Är din säng madrass sliten, gammal eller dålig för din rygg? Om du funderat länge på att du ska köpa en ny madrass, är det säkerligen bra läge för det nu i samband med flyttrensningen. Madrassen brukar man oftast inte ge vidare (ifall den inte är ny), så de kan du tillsammans med möblerna föra till återvinningscentralen. Gå även igenom dina lakan och handdukar och se ifall det finns söndriga eller gamla som inte längre används. Det kan kännas som ganska fräscht att köpa nya till den nya lägenheten.

Köket: I skåpen i köket kan man ofta hitta längst bak kärl som inte används så som gamla glas eller tallrikar. Kastruller och stekpannor håller länge om man tar hand om dem och använder dem på rätt sätt. Har du kastruller eller stekpannor som blivit dåliga, är sönder eller du vill bli av med, nu är det rätt tid för det! Samma gäller för mindre köksmaskiner såsom matberedare, om du aldrig använder dem eller har till exempel dubbletter, kan du ge dem vidare. Vissa maskiner kanske vi använder sällan men vill ändå spara, fundera ut hur mycket utrymme det finns för sådant i ditt nya kök. Om du inte har mycket plats i köket kan du även föra till vinden eller källarförrådet bland annat köksmaskiner. Det lönar sig att kolla ifall din nya bostad har till exempel redan färdigt en mikro. Då kan du sälja eller lämna kvar din mikro åt följande så behöver du inte bära med den i onödan. 

Förråd: Det är en lätt utväg att kasta in saker och prylar vi inte behöver i ett förråd, då vi inte använder det på daglig basis. När du flyttrensar förrådet, gå igenom allting som finns där och var inte rädd för att bli av med sådant du inte använder. I förråd kan man t.ex. ha gamla krukor som möjligen är trasiga, mull som torkat, verktyg, gamla målarfärgsburkar, snickarkläder och så vidare.

Barnens rum: I barnens rum samlas de lätt på med gamla leksaker som inte mera används, kläder och liknande. Håller barnen på att bli för stora och gamla för dessa? Sälj vidare eller för till någon som behöver. Barnkläder är lätta att sälja på loppis (så länge de är i gott skick) i och med att barnen växer ganska snabbt och kläderna håller därmed inte länge, så många tycker det kan kännas onödigt att alltid köpa nya kläder åt barnen. Samma gäller leksaker och annat som barnstolar, bord, mattor och barnsäng till exempel. Om barnen är tillräckligt stora kan du även låta dem vara med i rensnings processen.

Papper och annat: Det är inte ovanligt att vi sparar precis alla räkningar, kvitton, tidningar, brev och andra papper vi tror oss behöva nån gång. Nu är det tillfället att gå igenom alla och slänga bort. Spara de viktigaste och lägg de i en mapp så att du kan enkelt förflytta dom till nästa bostad och ha koll på var de finns. 

Släng även söndriga saker så som stolar, soffbord, slitna eller håliga mattor och lampor. I badrumsskåpet kan du även hitta längst bak produkter som du inte mera använder eller blivit dåliga.

När du har rensat allting och är nöjd, lägg sakerna i lådor, plastpåsar eller liknande och för dem dit vart planerat. I regel rekommenderar vi att du inte slänger sådant som är i gott skick utan ger det vidare eller säljer.

Även om tröskeln känns ibland hög för att börja rensa, kommer känslan efteråt vara väldigt skön. Då kan du börja ditt liv i nya lägenheten endast med de saker du verkligen behöver och använder, istället för att ha skåpen, lådorna och förrådet fullt med extra saker. Dessutom desto mer du rensar, desto lättare flyttlass kommer du att ha. Ta del av vår checklista inför flytt så att du inte glömmer bort något viktigt. 

Vad kan jag göra med det som jag rensat ut?

Som tidigare nämnt behöver du nödvändigtvis inte slänga bort det som du rensat ut, utan du kan sälja det vidare eller ge bort. 

återvinningscentraler kan du lämna större grovavfall som du inte vill sälja själv, såsom möbler och annan inredning, samt el-avfall. Det är viktigt att man för dem dit och inte lägger dem vid husbolagets vanliga sopor, så att de blir hanterade på rätt sätt 

Blocket är även ett populärt forum att sälja allting ifrån möbler, kläder och cyklar till lägenheter och bilar. Du kan enkelt lägga upp en annons för det du vill sälja och välja själv till vilket pris du säljer det. 

Via Mjuk kan du även sälja och köpa begagnade möbler. De fixar både upphämtning och levererar till dej vid behov. Detta är en utmärkt firma och plattform att utnyttja ifall du har 

möbler i gott skick du vill sälja, eller om du söker efter något nytt till nya lägenheten.

För att sälja kläder finns det många olika ställen du kan göra det på, förutom traditionella loppisar. Tise är bland annat en webbsida och applikation var du kan ladda upp det du vill sälja och samma gäller för Sellpy. Sellpy hämtar, prissätter, fotar och annonserar för dej som säljer med Sellpy. En del av vinsten du gör går åt dem. 

Boka flyttfirma inför flytten!

Det är alltid mycket som måste fixas före och under en flytt. Om du hellre anlitar en flyttfirma istället för att utföra flytten själv, rekommenderar vi att du lämna en offertförfrågan hos oss och nå ut till flera flyttfirmor med endast en blankett. Därefter får du flera erbjudanden till din e-post och du kan i lugn och ro läsa recensioner samt välja den som passar dig bäst. Tjänsten är gratis och riskfritt att använda. Vi önskar dej lycka till med rensningen och flytten!

Jämför flyttfirmor »

Tipsa en vän

Punkter från flyttguider och tips