Flyttrensa inför flytt – tips på vad du kan rensa ut!

Har du skåp, lådor och garderober fullt med prylar och kläder du inte använder? Vissa älskar att rensa sina saker med jämna mellanrum medan andra skjuter upp det så gott det går. Då du ska flytta är det perfekt att flyttrensa eftersom du öndp måste gå igenom dina saker då du pckar in dem i flyttlådor. Det är onödigt att ta med sig flyttkartonger fyllda med saker som inte används. Nu går vi igenom vad du kan flyttrensa och vad du kan göra med sakerna du har rensat ut!

Vad ska man flyttrensa?

Stora möbler: Börja med att fundera på vilka möbler du vill behålla och vilka du kan tänka dig att ge bort eller sälja vidare. Om du flyttar till en mindre lägenhet där inte alla möbler får plats, men du inte vill ge bort dom, kan magasinering vara något för dig. Flera flyttfirmor erbjuder magasineringstjänster. Se till att alla lådor är tömda och att de är i övrigt är rena. Lämna inte en möbel du inte vill ha vid husbolagets sopor.

Hallen: Gå igenom dina ytterkläder, skor, halsdukar och väskor. Har du en jacka du inte har använt på ett år? Då är det kanske dags att låta den gå vidare. Du kan samtidigt gå igenom reflexer och ficklampor för att se om de fortfarande fungerar.

Sovrum: Börja med att gå igenom ditt klädskåp. Ett bra sätt att flyttrensa kläder är att placera alla klädesplagg i tre högar. De olika högarna är ”behåll”, ”säjl/skänk bort” och ”släng”. Gå igenom ett klädesplagg i taget och placera dem i en av dessa högar. Då du har gått igenom allt har du troligen fått ihop några plagg som inte följer med dig till nästa boende. Tänk på att de kläderna du säljer ska vara i gott skick.

Har du länge tänkt på att byta madrass eftersom den är sliten eller obekväm för din rygg? Passa på att rensa ut den nu. Om inte madrassen är i väldigt gott skick brukar man föra den till återvinningscentralen. Gå även igenom dina lakan och handdukar och se ifall det finns söndriga eller gamla som inte längre används.

Köket: I köksskåpen kan det bra finnas kärl eller porslin som är fina men som inte har kommit till användning. Flyttrensa även bland köksmaskiner. Vissa köksmaskiner använder man dock kanske inte så ofta men ändå vill behålla. Om du inte får plats med dessa i ditt nya kök kanske du kan ha dem i förrådet eller på vinden. Om din nya bostad har en mikro kan du passa på att rensa ut din nuvarande.

Förrådsrensning: Det är en lätt utväg att kasta in saker och möbler vi inte behöver i ett förråd, då vi inte använder det på daglig basis. När du flyttrensar förrådet lönar det sig att vara sträng med sig själv och inte spara på det man vet att kommer hamna i det nästa förrådet också. En stor del av sakerna i förrådet ser man ofta endast då man flyttrensar.

Barnens rum: I barnens rum samlas de lätt gamla leksaker som inte mera används, kläder och liknande. Håller barnen på att bli för stora och gamla för dessa? Sälj vidare eller för till någon som behöver. Barnkläder är lätta att sälja på loppis (så länge de är i gott skick) i och med att barnen växer ganska snabbt och kläderna håller därmed inte länge, så många tycker det kan kännas onödigt att alltid köpa nya kläder åt barnen. Samma gäller leksaker och annat som barnstolar, bord, mattor och barnsäng till exempel. Om barnen är tillräckligt stora kan du även låta dem vara med och flyttrensa.

Papper och annat: Det är inte ovanligt att vi sparar precis alla räkningar, kvitton, tidningar, brev och andra papper vi tror oss behöva nån gång. Nu är det tillfället att gå igenom alla och slänga bort. Spara de viktigaste och lägg de i en mapp så att du kan enkelt förflytta dom till nästa bostad och ha koll på var de finns. 

Även om tröskeln för att ta tag i flyttrensningen kan kännas hög, kommer det att löna sig i slutändan! Det är mycket skönare att flytta in i sitt nya hem med de saker man faktiskt behöver och använder. För att ha stenkoll på allt annat gällande en flytt kan du ta hjälp av vår checklista vid flytt.

Vad kan jag göra med det som jag rensat ut?

färdigt flyttrensat

Bra jobbat! Nu har du rensat bort det du inte behöver. Nästa steg blir då naturligvis att bli av med dessa saker påriktigt. Sådant som är i gott och fungerande skick rekommenderar vi att sälja vidare eller ge bort till någon som har bättre användning av sakerna.

återvinningscentraler kan du lämna större grovavfall som du inte vill sälja själv, såsom möbler, annan inredning och el-avfall. Det är viktigt att man för dem dit och inte lägger dem vid husbolagets vanliga sopor, så att de blir hanterade på rätt sätt.

Blocket är ett populärt forum att sälja allting ifrån möbler, kläder och cyklar till lägenheter och bilar. Du kan enkelt lägga upp en annons för det du vill sälja samt välja till vilket pris du säljer det. 

Via Mjuk kan du även sälja och köpa begagnade möbler. De fixar både upphämtning och levererar till dej vid behov. Innan möbeln levereras vidare tvättas den så att den är fräsch för nästa ägare. Detta är en bra plattform att utnyttja ifall du har möbler i gott skick du vill sälja, eller om du letar efter en ny möbel och vill hålla dig till en budget.

För att sälja kläder finns det många olika ställen du kan göra det på, förutom traditionella loppisar. Tise är bland annat en applikation där du kan ladda upp bilder med information på det du vill sälja. Sellpy är en liknande tjänst i det avseendet att du säljer kläderna på nätet. Du behöver dock inte göra något själv då du använder Sellpy. De hämtar, prissätter, fotar och annonserar för dej som säljer med Sellpy. En del av vinsten du gör går åt dem. Om du vill göra en rolig grej av att sälja dina kläder och saker kan du samla ett gäng vänner och ordna loppis hemma.

Dags att boka flyttfirma efter flyttrensning?

Det är alltid mycket som måste fixas före och under en flytt. Om du vill ha professionell hjälp med din flytt rekommenderar vi att du anänder dig av Flyttjakt för att jämföra flyttfirmor. Genom att lämna en offertförfrågan via oss når du ut till flyttfirmor runtom i hela Sverige. Du kan sedan enkelt jämföra de offerter som skickas till dig. Förutom offerterna får du även tillgång till omdömen om flyttfirmorna som kan hjälpa dig att komma fram till ett beslut. Tjänsten är gratis att använda och du binder dig inte till något.

Vi önskar dig lycka till med att flyttrensa!

Tipsa en vän

Utdrag från flyttguider och tips