Flytta till en 60-tals lägenhet – tips!

Bohag ska flyttas till 60-tals lägenhet

Ska du flytta till en 60-tals lägenhet? Vad är viktigt att tänka vid en flytt till ett 60-tals höghus? Vi kommer att gå igenom de viktigaste sakerna, fortsätt läsa!

Ta hand om din 60-tals lägenhet liksom du skulle bemöta en 60-åring: Respektfullt och med hänsyn till åldern.

Vad kännetecknar 60-tals lägenheter?

 1. Funktionalism: Under 60-talet var funktionalismen en framträdande designfilosofi. Lägenheterna var ofta utformade med fokus på praktiska och funktionella lösningar. Rummens utformning var enkel och rymde vanligtvis de grundläggande behoven utan onödig utsmyckning.

 2. Öppen planlösning: 60-tals lägenheter hade ofta en öppen planlösning, där kök, matplats och vardagsrum integrerades i ett gemensamt utrymme. Detta skapade en känsla av rymd och möjliggjorde bättre social interaktion.

 3. Stora fönster: Många 60-tals lägenheter hade stora fönster som sträckte sig från golv till tak. Detta tillät rikligt med naturligt ljus att flöda in i rummen och skapade en känsla av öppenhet och koppling till omgivningen.

 4. Balkonger och terrasser: I höghuslägenheter från 60-talet var det vanligt att ha balkonger eller terrasser som erbjöd utrymme för utomhusaktiviteter och utsikt över staden eller omgivningen.

 5. Retrostil: 60-talets lägenheter återspeglade ofta den retrostil som var populär under tidsperioden. Det innebar användning av färger som orange, brun, limegrön och turkos, samt mönster och material som plast och geometriska former.

 6. Inbyggda förvaringsutrymmen: För att maximera utrymmet och underlätta organiseringen, hade många 60-tals lägenheter inbyggda förvaringslösningar, såsom garderober och skåp.

 7. Avsaknad av hiss: Äldre 60-tals höghus hade ibland inte hissar, vilket betyder att man behövde gå uppför trapporna för att komma till sin lägenhet. Detta kan vara något värt att tänka på om man har speciella behov eller begränsad rörlighet.

Finns ingen hiss? Då kan extra flytthjälp behövas. Det är tungt och svårt att bära upp möbler för trappor, speciellt ifall trappuppgången är smal. En flyttfirma kan ställa upp enligt dina behov. Kom ihåg att lämna en offertförfrågan i god tid innan flytten för att säkerställa att du får den flytthjälp du behöver.

Tips för dig som ska flytta till 60-tals lägenhet

 • Elektriska system: Eftersom 60-tals höghus är äldre fastigheter kan de ha äldre elektriska system. Kontrollera att elsystemet är i gott skick och att det är säkert att använda. Om du har några tveksamheter, anlita en elektriker för att inspektera det och göra eventuella nödvändiga uppdateringar.

 • VVS-system: Undersök VVS-systemet, inklusive rör, kranar och avlopp. Se till att allt fungerar som det ska och att det inte finns några läckor eller vattenproblem. Det är enklare att fixa dessa om man märker dem i god tid. Kolla i och under diskbänken. Vad händer bakom kylskåpet? Det kan även vara bra att dra ut ugnen i samband med storstädningen.

 • Isolering och uppvärmning: Äldre byggnader kan ha sämre isolering jämfört med moderna konstruktioner. Kontrollera fönster och dörrar för att se om de är väl isolerade. Om du märker drag eller kyla, kan det vara värt att installera tätningar eller isolera ytterligare för att förbättra energieffektiviteten och komforten i din lägenhet.

 • Luftkonditioneringen fungerar knappast liksom i nya bostäder eftersom man på 60-talet hade naturlig ventilation. Putsa ventilerna med en våt trasa och rengöringsmedel. Ta i beaktande att det inte går att fästa köksfläktens utloppsrör till luftkonditioneringen.

 • Ljudisolering: Höghus kan vara utsatta för ljud från grannar och omgivande områden. Om ljudnivån är ett problem kan du överväga att installera ljudabsorberande material på väggar eller använda tunga gardiner och mattor för att minska ljudöverföringen.

Känner du att du inte har koll på allt som ska göras innan flytten? Ladda ner och printa ut vår checklista vid flytt! Med den på kylskåpsdörren kommer du ihåg det viktiga innan, under och efter flytten.


Det lönar sig att putsa golvbrunnens och handfatets vattenlås med jämna mellanrum, eftersom hår och smuts som samlas där kan täppa till. Nuförtiden finns det nät man kan lägga precis under golvbrunnssilen som underlättar putsningen. Se även till att putsa tvättmaskinens fastsättning då och då. 

På 1960-talet var det inte så vanligt att lägga vattenisolering ända upp på badrummets väggar, och inte heller bakom eller under badkaret. Det är dock troligt att din lägenhet har renoverats minst en gång under dess livstid. Om badrumsrenoveringen är utförd relativt nyligen kan du anta att vattenisoleringen är i skick. Det är husbolaget som är ansvarig för renoveringarna.

Det trendiga 60-talet och de stora fönstren inspirerar inredaren

För 60 år sedan var det vanligt med stora fönster som oftast var rektangulära. Även rummen var relativt stora vilket gynnade ljusinsläppet. Skjutdörrar var ofta förekommande, speciellt till köket för att skärma av det från resten av bostaden. Genom de stora fönstren vällde det in gröna gårdar och trädgårdar.

Många som flyttar in i ett 60-talshus eller lägenhet väljer att bevara bostadens charm. Om man inte vill behålla allt kan man välja ut vissa detaljer som ger karaktär till bostaden och påminner om dess årtionde.

Läs också: Flytt vid renovering – Vad ska man tänka på?


Behöver du flytthjälp? Lämna en offertförfrågan för att få offerter samt kunna läsa recensioner om flyttfirmor.


Det är populärt att inreda bostäder från 1960-talet med inredning från samma årtionde. 60-tals möbler är av bra kvalitet och du kan fortfarande hitta dessa i bra skick. En gammal byrå passar väldigt bra ihop med en ny soffa, eller en gammal soffa tillsammans med en modern fåtölj. Hitta din egen stil och våga blanda nytt och gammalt!

Lyssna på ditt hem! Bekanta dig med dig hem innan du bestämmer dig för att totalrenovera ytor och vitvaror. Tänk efter en extra gång om du verkligen vill göra dig av med den gamla charmen.

Lycka till med att flytta till din 60-tals lägenhet!

Tipsa en vän

Utdrag från flyttguider och tips