Flyttlådor

Att ha bra flyttlådor och att packa dem ordentligt ger en bra grund för din flytt. Att satsa på ordentliga flyttlådor är en billig försäkring för att de håller dina saker skyddade och gör din flytt lättare.

Vilka flyttlådor är bäst för dig? Plast eller kartong?

Vilka flyttlådor är bäst för flytten? Det finns inget rätt svar för ifall plastlådor eller kartonglådor är bättre för en flytt. När man jämför dem är det viktigt att ta hänsyn till sina behov gällande flytten och utifrån dem bestämma sig för vilka flyttlådor man ska ha.
Flyttlådor

Både kartong- och plastlådor är lätta att stapla på varandra, både som tomma och fyllda. Generellt är plastlådor alltid mer stabila än kartonglådor men dagens kartonglådor förvånansvärt stabila tack vare nya material som utvecklats. I jämförelse med bananlådor är kartonglådor mycket kraftigare, lättare och tryggare att stapla och bära. Kartonglådor är ett bra val om du vill förvara en del av dina saker i ett förråd eller om du måste flytta igen om ett tag.

Det är viktigt att komma ihåg att kartonglådor inte tål fuktighet. Om din flytt kräver att man lägger flyttlådorna på en fuktig yta så är det definitivt bättre att välja plastlådor.

Om du vill flytta dina kläder upphängda på galgar är detta möjligt endast med flyttgarderober. Vad är en flyttgarderob kanske du undrar? Det är en extra hög kartonglåda som ger dig en möjlighet att lägga till en klädstång för dina galgar.

Räcker det inte med bananlådor och sopsäckar?

Eftersom en flytt innebär flera kostnader kan det vara frestande att spara på flyttlådor. Gratis bananlådor från affären eller billiga sopsäckar kan verka som ett bra beslut, men de brukar ge efter senast på flyttdagen. Det är svårt att stapla bananlådor och sopsäckar, de kanske inte tål vikten av dina saker och de är inte lika lätta att bära som ordentliga flyttlådor. Du slösar dyrbar tid under flyttdagen ifall dina lådor eller sopsäckar går sönder, inte går att bära flera av på en gång eller tar upp mer utrymme än förväntat i flyttbilen.

Blogg: Köp flyttlådor! 9 skäl till varför riktiga flyttlådor är bäst

Funderar du på att boka flytthjälp? Jämför flyttfirmor gratis!

Att packa flyttådor – vilka mått har flyttlådor?

För att flytten ska gå smidigt är det bra att kolla att sakerna är klart packade innan flytthjälpen anländer. Det är viktigt att ha tillräckligt många flyttlådor, så att man inte tvingas packa dem ända upp till locket. Även om de rymmer mycket behöver man ofta fler än man tror. Flyttlådornas mått varierar beroende på material och modell. Det finns inget standard mått på en flyttlåda.

Fyll gärna inte flyttlådorna med saker över handtagen och stapla max fyra flyttlådor på varandra. Packa inte lådorna så att de blir för tunga, tänk på att en låda ska kunna bäras av en person. Det är smart att packa lådan så att hälften är tunga saker och hälften mjuka saker, till exempel kläder eller gosedjur. Det är bra att packa en del av dina kläder och textiler i sopsäckar. Då kan du trycka dem mellan flyttlådorna i bilen för att göra lastningen kompakt.

Hur packar man lådorna så att de är lätta att bära?

Man kan inte stapla flyttlådorna om de är för fyllda. Tänk på att inte packa den översta lådan för full så att saker inte ramlar ut under flytten. Det kan hända till exempel när lådorna transporteras med en säckkärra. Lägg inte heller lösa papper eller annat som lätt kan blåda iväg med vinden i den översta lådan.

För att göra uppackningen lättrare lönar det sig att markera lådorna med dess innehåll. Då vet du genast vems lådan är och var den ska placeras i den nya bostaden. Markera speciellt flyttlådor med ömtåligt innehåll, så att man ser till att bära den extra varsamt. En flytt är en bra tid att bli av med onödiga saker. När du packar saker bör du bedöma ifall du faktiskt behöver saken eller ifall du ska sälja, återvinna eller skänka den.

Blogg: Flyttpacka – Tips att tänka på för en smart flyttpackning

Var hittar man billiga flyttlådor?

Hur många flyttlådor behövs? Man brukar räkna med en låda per kvadratmeter (till exempel 50m2 = 50 lådor).

Kartonglådor säljs i flera affärer och på nätet. Till exempel Ikea, Biltema, Bauhaus, Clas Ohlson, K-Rauta, Byggmax och ÖoB säljer flyttkartonger. De dyraste är inte alltid det bästa alternativet, billiga flyttlådor har faktiskt klarat sig väldigt bra i olika jämförelser.

Uthyrning av plastlådor brukar ske direkt genom en flyttfirma men man kan också hyra plastlådor från firmor som är specialiserade på uthyrning av plastlådor. Priset påverkas av flyttlådans dagspris samt av en eventuell fraktkostnad om du vill att lådorna skickas hem till dig och även hämtas hemifrån efter flytten.

Få ett riktpris direkt: Öppna flytträknaren

Ett vanligt pris för hyrning av plastlådor är några kronor per låda per dag. Fraktkostnaden är några hundralappar, helt beroende på fraktdistansen. Om du hyr flyttlådorna samtidigt som du beställer flytthjälp från en flyttfirma lönar det sig att be om ett bra paketpris för att komma förmånligare och lättare undan.

Begär offerter från flyttfirmor och skaffa flyttlådorna samtidigt!