Flyttlådor

Att ha bra flyttlådor och att packa dem ordentligt ger en bra grund till flyttningen. Att satsa på ordentliga flyttlådor är en billig försäkring för att de håller dina saker obrutna och gör flyttningen lättare.

Plast- eller kartonglådor?

Det finns inget rätt svar för ifall plast- eller kartonglådor är bättre. När man jämför dem är det viktigt att ta hänsyn till dina särskilda behov för flyttningen och vilka slags lådor passar den bättre.
Flyttlådor
Kartonglådor är generellt dyrare som en engångskostnad för att man kan inte hyra dem som plastlådor. Kartonglådor är ett bra val om du vill lämna en del av dina saker i ett förråd eller om du måste flytta igen om ett tag. Man kan också köpa plastlådor men då är kostnaden mycket högre än med kartonglådor.

Både kartong- och plastlådor är lätta att stacka på varandra, både tomma och fyllda. Generellt är plastlådor alltid kraftigare än kartonglådor men nuförtiden är kartonglådor också väldigt kraftiga på grund av att det har utvecklats starka kartongmaterialer. I jämförelse med bananlådor är kartonglådor mycket kraftigare, lättare och tryggare att stacka och bära.

Det är viktigt att komma ihåg att kartonglådor tål inte fuktighet. Om din flyttning kräver att man lägger flyttlådorna på en fuktig yta så är det definitivt bättre att välja plastlådor.

Räcker det inte med bananlådor och sopsäckar?

Flyttningen samlar mycket kostnader så det kan vara frestande att spara på flyttlådor. Gratis bananlådor från affären eller billiga sopsäckar kan verka som ett bra beslut, men de brukar hämna senast på flyttdagen. Det är svårt att stacka bananlådor och sopsäckar, de kanske inte tål vikten av dina saker och de är inte lika lätta att bära som ordentliga flyttlådor. Om dina förpackningar går sönder, du kan inte bär flera på en gång eller de tar mer plats än planerad i flyttbilen slösar du mycket tid på flyttdagen.

Blogg: Ordentliga flyttlådor? 9 skäl till varför riktiga flyttlådor är värda sitt pris

Funderar du på att boka flytthjälp? Jämför flyttfirmor gratis:

Att packa

För att flyttningen ska gå smidigt är det bra att kolla att sakerna är packade klart innan flytthjälparna kommer. Det är viktigt att ha tillräckligt många flyttlådor, för att man får inte packa dem för fullt. Fyll upp lådan endast till handtaget och stacka max. 4 stycken över varandra.

Packa inte lådorna så att de blir för tunga, för att en låda ska kunna bäras av en person. Det är smart att packa lådan så att hälften är tunga saker och hälften mjuka saker, till exempel kläder eller gosedjur. Det är bra att packa en del av dina kläder och textiler i sopsäckar. Då kan du trycka dem mellan flyttlådorna i bilen för att göra lastningen kompakt.

Hur packar man lådorna så att de är lätta att bära?

Man kan inte stacka lådorna om de är för fyllda. Det är bra att komma ihåg att inte packa den högsta lådan för fullt heller för att saker inte ska ramla därifrån när lådan lutas. Det kan hända till exempel när lådorna transporteras med en säckkärra under flyttningen. Man borde inte heller lägga löst papper eller något annat lätt som kan bli blåst iväg av vinden i den högsta lådan. Det är bra att markera på sidan av lådan vad den innehåller, vems saker den innehåller och vart sakerna ska läggas i den nya lägenheten. Det är väldigt viktigt att markera ifall lådan innehåller ömtåliga saker. Flyttningen är en bra tid att bli av med onödiga saker. När du packar saker bör du bedöma ifall du faktiskt behöver saken eller ifall du ska sälja, återvinna eller skänka den.

Blogg: Packningschema för flytt: Vad ska du packa först och sist?

Priset av flyttlådorna

En flyttning kräver ungefär en låda per kvadratmeter (till exempel 50m2 = 50 lådor).

Kartonglådor säljs på flera affärer och på nätet. Till exempel Ikea, Biltema, Bauhaus, Clas Ohlson, K-Rauta, Byggmax och ÖoB säljer flyttkartonger. Den dyraste är inte alltid bäst och de billigare alternativ klarar sig faktiskt bättre i jämförelser.

Hyrningen av plastlådor brukar ske direkt genom flyttfirman men man kan också hyra plastlådor från firmor som specialiserar i uthyrning av plastlådor. Priset påverkas av flyttlådans dagspris där man lägger till en fraktkostnad om du vill att lådorna skickas hem till dig och hämtas hemifrån efter flytten.

Få ett riktpris direkt: Öppna flytträknaren

Ett vanligt pris för hyrning av plastlådor är några kronor per låda per dag. Fraktkostnaden är några hundralappar, helt beroende på fraktdistansen. Om du hyr flyttlådorna samtidigt som du beställer flytthjälp från flyttfirman är det smart att fråga för ett bra paketpris som kan vara billigare och lättare än att beställa lådorna från en annan firma.

Jämför din flyttning och skaffa flyttlådorna samtidigt!