Flytta billigt – 11 tips för att spara på kostnaderna

tumme upp för att flytta billigt

Är det möjligt att flytta billigt? Du kan på flera sätt påverka det slutliga priset för din flytt. Jag går igenom 11 tips för att spara på kostnaden vid en flytt. Fortsätt läsa!

1. Jämför flyttfirmor

Det här visste du säkert redan. Begär flera offerter och jämför dem. Du kan spara väldigt mycket pengar på att jämföra olika alternativ. På detta sätt kan du även komma över specialerbjudanden och få ett konkurrenskraftigt pris.

Lättast jämför du flyttfirmor via Flyttjakt.  Kom ihåg, det förmånligaste alternativet är inte alltid det bästa alternativet. Det lönar sig att även läsa flyttfirmornas omdömen.

Lämna en offertförfrågan!

2. Mindre saker – förmånligare flytt

Mindre saker = mindre saker att bära, mindre flyttbil behövs och flytten går snabbare undan. Flytten blir billigare helt enkelt! 

Före flytten lönar det sig att rensa bland sina saker och sälja, ge bort eller donera till Stadsmissionen eller Röda korset. Gå igenom förrådet, vinden och hela bostaden. Pengarna du samlar ihop kan du lägga på din flytt, vilket får den att kännas ännu förmånligare.

3. Fumla inte med packningen – packa rätt

Packa så att det går snabbt och smidigt att bära och lasta flyttbilen, då blir det förmånligare för dig. Var uppmärksam på följande punkter angående packningen:

  • Packa inte flyttlådorna alltför fulla
  • Ingenting ska sticka ut ur flyttlådorna eller kunna falla ut under flytten
  • Använd ordentliga flyttlådor som tål att bäras och staplas
  • Flyttfirmor rekommenderar att hyra flyttlådor av plast

Ifall du har möjlighet att hyra flyttlådor av plast så rekommenderar jag det varmt. Jag använde mig själv av sådana när jag flyttade senast, och gillade dem starkt. De var väldigt hållbara och behagliga att använda. Lägenheten hölls också i ordning då lådorna var fint staplade längs väggen.

Vare sig du använder dig av flyttlådor av plast eller kartong, är det viktigaste att de är enkla att bära och lätta att stapla på varandra. Det är nyckeln till en snabb och förmånlig flytt. 

Lästips! 

4. Skydda dina saker och din bostad före flytten

För att inte få oväntade tilläggskostnader efter flytten är det viktigt att skydda dina saker, möbler samt din bostad före flytten. Olyckan är framme då man minst anar det och då är det bra att vara förberedd. Om du har ett känsligt golv i den nya bostaden lönar det sig att täcka in det så att det inte förstörs då man går på det med stadiga skor och flyttar möbler över det. Det är inte kul att avsluta flyttprocessen med att reda ut vem som ansvarar för en repa i golvet eller en vas som gått sönder.

Lästips! ”Skydda möbler, golv och saker vid flytt” 

5. Undvik rusningstider för att flytta billigt

Om du flyttar till nyproduktion lönar det sig att tänka en gång extra på när man flyttar in. Planera flytten till en senare tid än då du får nycklarna om det bara är möjligt. Ifall fler får nycklarna samma dag är det troligt att många flyttar samtidigt och då blir det trångt i hissen och på gården utanför. Detta skulle kunna dra ut på tiden mycket vilket kommer att påverka den slutliga kostnaden.

Undvik också de vanliga rusningstiderna, alltså klockan åtta på morgonen och fyra på kvällen. Det skulle vara ett onödigt misstag att flyttbilen sitter fast i rusningstrafik och mätaren bara tickar på.

6. Välj inte populära flyttdagar om du vill flytta billigt

Flyttfirmorna är mest bokade i månadsskiftet då de flesta hyreskontrakt slutar och börjar. Eftersom det är den populäraste tiden att flytta på kan priserna för dessa dagar vara högre.

Uppmärksamma också prisskillnaderna mellan vardagar och helger. Ofta kan det vara dyrare att anlita en flyttfirma på helger och helgdagar. Den förmånligaste tiden att flytta är på vardagarna och före eller efter månadsbyte.

7. Använd egen bärhjälp smart

Tid är pengar, även när man flyttar. Ju snabbare sakerna lastas och transporteras till den nya bostaden, desto förmånligare blir det.

Ett sätt att spara pengar är att själv ställa upp som bärhjälp tillsammans med flyttarbetarna. Du kan även be dina vänner komma och hjälpa till. Det är enkelt att bära lådor och mindre saker, men stora och tunga möbler är det säkrare att lämna åt de professionella. De är erfarna och kunniga.

8. Billigaste flyttbilen = flytta billigt?

Du kan få en mindre flyttbil för ett förmånligt pris, men om inte alla saker ryms in på en och samma gång måste du köra flera omgångar. På det sättet går det år mer bensin och tid. Som vi tidigare konstaterat är tid pengar. 

Den förmånligaste flyttbilen är tillräckligt stor för att rymma hela ditt bohag samtidigt som det inte finns mycket extra utrymme kvar. Lite extra utrymme är dock bra eftersom man aldrig vet vilka överraskningar som uppkommer. Det är även lättare att lasta på och av ifall det finns utrymme att röra sig på i flyttbilen.

9. Följ flyttarbetarnas råd

Följ flyttfirmans direktiv på flyttdagen. De professionella vet bäst hur man lastar en flyttbil och hur allt ska skötas under flyttdagen. Även om du själv ställer upp som bärhjälp lönar det sig att följa deras plan för flytten så att allt löper på smidigt. Genom att underlätta flyttarbetarnas jobb går flytten snabbare framåt. Jobba som ett team! 

Tänk också på att ha allt klart då flytthjälpen kommer så att du inte slösar deras tid. Ta ner alla tavlor och speglar från väggarna, montera ner möbler och ta loss tvättmaskinen från väggen.

10. Flytta billigt och smart – boka tjänster enligt behov

Du måste inte boka full flyttservice för din flytt. För att komma billigare undan lönar det sig att fundera på vad du kan göra själv och vilka tjänster du behöver extern hjälp med. Till exempel kan du själv packa bohaget, ställa upp som bärhjälp och flyttstäda själv. I det fallet anlitar du flyttfirman endast för att transportera ditt bohag.

Om du behöver hjälp med flera tjänster kan det ofta löna sig att boka dessa via samma ställe eftersom du då kan få paketpris. En flyttfirma kan hjälpa dig med både flytten, flyttstädningen och magasineringen till ett fördelaktigt pris.

11. Var uppmärksam på dessa detaljer för att flytta billigare

Att flytta är ett stort projekt. Det kan vara svårt att komma ihåg allt, men vi finns här för dig. 

Kom ihåg att:

  • Börja i god tid så att du undviker flyttkaos
  • Gör en flyttanmälan och ändra alla prenumerationer
  • Se till att det finns plats för flyttbilen framför ytterdörren
  • Glöm inte sakerna du har på vinden eller i förrådet
  • Märk alla flyttlådor enligt innehåll
  • Ladda ner och skriv ut vår checklista vid flytt för att inte glömma något
  • Jämför hemförsäkringar.

Summa summarum

Genom att använda sig av sunt förnuft kommer du långt. Fundera på alla faktorer som kan göra din flytt billigare, och agera efter dem. Vid val av flyttfirma lönar det sig dock inte att enbart gå efter priset. Men med det sagt behöver den dyraste flyttfirman inte heller vara den bästa.

Trevlig flytt!

Tipsa en vän

Utdrag från flyttguider och tips