Förmånlig flyttjänst – 11 tips för att spara på kostnaderna

Söker du efter den förmånligaste flyttjänsten?

Ska flyttfirman som erbjuder flyttjänsten också vara bra?

Är det möjligt att hitta en flyttfirma som erbjuder flyttjänster billigt och bra? Faktiskt så kan en bra flyttjänst också vara förmånlig, men det finns vissa faktorer som man ska ta i beaktande. Närmare sagt 11 stycken.

Hur flyttar man alltså billigt? Fortsätt läsa för att ta reda på det.

1. Jämför flyttjänster

Det här visste du säkert redan. Det är självklart: Fråga efter erbjudanden och jämför. Det sparar du redan en hel del pengar på.

Lättast går det att jämföra flyttjänster via vår tjänst, Flyttjakt.nu. Men kom ihåg, förmånligaste alternativet är inte alltid det bästa alternativet.

2. Använd egna bärare smart

Kom ihåg att tid är också pengar även när man flyttar. Desto snabbare sakerna är lastade och transporterade till den nya lägenheten, desto förmånligare blir det.

Ett sätt att spara pengar är att bära själv tillsammans med flyttarbetarna eller fråga bekanta att hjälpa till. Det är enkelt att bära lådor och mindre saker men soffor, sängar, byråer och andra stora föremål är bäst att lämna åt de professionella att flytta. De har kraft, erfarenhet och kunskap att göra det.

3. Fumla inte med packningen – så här packar du rätt

Packa så att det går snabbt och smidigt att bära och lasta flyttbilen, då blir det förmånligare för dig. Var uppmärksam på följande punkter angående packningen:

 • Packa inte flyttlådorna alltför fulla
 • Se till att de går att staplas ordentligt på varandra
 • Med andra ord får alltså ingenting sticka ut eller tappas ur lådorna.
 • Använd ordentliga flyttlådor som tål att bäras och staplas
 • Flyttfirmor rekommenderar att hyra flyttlådor av plast

Ifall du har möjlighet att hyra flyttlådor av plast så rekommenderar jag det varmt. Jag använde själv av dem när jag senast flyttade och blev förtjust i dem direkt. De var väldigt hållbara och behagliga att använda. Lägenheten hölls också i ordning då lådorna var fint staplade åt sidan.

Vare sig du använder dig av flyttlådor av plast eller kartonglådor, så är det viktigaste att de är enkla att bära och lätta att stapla på varandra. Det är nyckeln till en snabb och förmånlig flytt. 

4. Förmånlig flytt genom att undvika rusningstider

Om du flyttar till ett nybygge (till exempel nytt höghus eller radhus), planera flytten till en senare tid än då du får nycklarna om det bara är möjligt. För då det är flera personer som ska flytta på ett ställe, till exempel då in till samma nybyggda höghus så kan det bli trångt på gården och hissen. Det drar ut på flytten mycket.

Undvik också de vanliga rusningstiderna, klockan åtta och vid fyra på kvällen. Det skulle vara ett onödigt misstag att flyttbilen sitter fast i rusningstrafik och mätaren bara tickar på.

Undvik:

 • Rusningstider på morgonen och kvällen
 • Flytta in samtidigt som andra (nybygge)

5. Förmånligaste tiden att flytta?

Flyttfirmorna har mest bråttom i slutet på månaden då de flesta hyreskontrakt slutar och börjar. Flera flyttar i månadsbyte, så ifall det bara går, undvik dessa tider och du kan få bättre erbjudanden från flyttfirmor.

Uppmärksamma också prisskillnaderna mellan vardagar och helger. Ofta kan det vara dyrare att anlita en flyttfirma på helger och helgdagar. Förmånligaste tiden att flytta är på vardagarna och före eller efter månadsbyte.

 • Undvik månadsbyte
 • Undvik helger och helgdagar

6. Använd expertis till din fördel, särskilt när du lastar en flyttbil

Ifall du använder dig av professionella för din flytt så låt dem planera flytten, bära tunga föremål, packa och binda alla saker i flyttbilen.

Om du är ute efter en förmånlig flyttjänst så rekommenderar jag att ha med egna bärare för flytten. Extra händer gör att flytten går snabbare och du sparar kronor. Men ha koll på att dina bärare följer flyttfirmans guider och plan för flytten.

Det är viktigt att alla följer samma plan och alla sakerna lastas på ett smart sätt i flyttbilen. Då går det mindre tid åt att organisera lasten i flyttbilen och det ryms mera på en och samma gång.

7. Billigaste flyttbilen är inte alltid förmånligaste alternativet

Du kan kanske få en mindre flyttbil för ett billigt pris, men om inte alla sakerna ryms på en och samma gång så måste du köra flera gånger. Det tar tid och tid är pengar.

Förmånligaste flyttbilen är passlig till storlek – sakerna ryms med och det blir inte kvar för mycket extra utrymme. Alltid är det bra att lämna lite utrymme så man är förberedd för överraskningar och såklart är det smidigare att lasta flyttbilen om det finns utrymme att röra sig. 

8. Missa inte med att skydda dina saker och bostad under flytten

För en förmånlig flyttjänst börjar planeringen redan före själva flyttdagen. Skydda alla saker och din bostad så att du undviker att olyckor sker. Det är fördelaktigt för alla parter att under flyttdagen bärs saker effektivt istället för att man behöver börja reda ut saker som gått sönder eller olyckor.

Läs bästa tipsen att skydda dina saker i artikeln När du flyttar – skydda din bostad och ägodelar.  

9. Mindre saker – förmånligare flytt

Du kommer lättare undan med flytten beroende på hur mycket saker du har. Under flytten är det därför ett väldigt bra tillfälle att sälja och ge bort saker som du inte längre behöver. Gå igenom dina förråd och skåp, det är dumt att släpa med sig onödiga saker till nya hemmet.

Vad kan du göra med dina överlopps saker?

10. Så här bär du snabbare och sparar pengar

Största delen av arbetstiden går åt att bära alla lösa föremål, därmed så sparas mest tid genom att bära dem smart. Kolla alltså att alla lösa föremål är smart packade i flyttlådor och att de kan bäras utan att något är i vägen.

Ta loss möbler som sitter fast i väggen före flytten. Ifall möblerna är alltför stora, montera ner dem till mindre delar så att de ryms genom dörrhål och är inte lika svåra att bära.

Kom ihåg att:

 • Håll gångvägarna tomma
 • Se till att husdjur är ur vägen
 • Använd flyttlådor av plast eller andra hållbara lådor som går att staplas
 • Förbered att allt är färdigt att bära redan dagen innan(Ta loss, demontera, packa)

11. Var uppmärksam på dessa detaljer och din flytt blir billigare

Att flytta är en stor operation. Det kan vara svårt att komma ihåg allt men vi finns här för dig. 

Kom ihåg att:

 • Se till att det finns plats för flyttbilen framför ytterdörren
 • Packa sakerna från dina förråd
 • När endast en del av dina saker ska flyttas, märk dem tydligt
 • Ladda ner och skriv ut Sveriges bästa flyttarens checklista så undviker du att glömma något

Bonus tips: spara på hemförsäkringen

Kom ihåg att din hemförsäkring flyttas inte automatiskt till din nya bostad när du flyttar. Bekanta dig med: Varför ska ma jämföra sin hemförsäkring? 3 skäl

Summa summarum

Genom att använda sig av sunt förnuft kommer du redan långt: tänk dig hur arbetet på din flyttdag ska gå så smidigt och snabbt som möjligt. Tänk på denna tumregel och förmånliga flyttjänster är möjliga.

Jämför en förmånlig flyttjänst, packa och skydda smart, skaffa dig egna bärare och på själva flyttdagen, arbeta som ett team. Genom att spara tid sparar du pengar. 

Trevlig flytt! Önskar Vilma från Flyttjakt.nu-teamet

Tipsa en vän

Punkter från flyttguider och tips