Flytta själv eller med flyttfirma – vad lönar sig?

Ska du flytta till en ny adress? Vad roligt! Du kanske funderar på om du ska flytta själv eller med flyttfirma? Många tror att det är ett relativt enkelt projekt att utföra flytten själv och att man dessutom alltid kommer billigare undan, men det behöver inte vara så. I denna artikel går vi igenom fördelar och nackdelar med båda alternativen, häng på!

Oberoende om du flyttar själv eller med flyttfirma kostar det

Det är sant att det oftast är förmånligare att flytta själv. Det är rätt så vanligt att man själv planerar flyttdagen och ber några kompisar att ställa upp som flytthjälp. Även om man sparar in på en del kostnader genom att flytta själv kommer det ändå att kosta. Speciellt kommer det att kosta tid. Har du exempelvis stora möbler att flytta behöver du hyra en flyttbil eller ett släp. Om det handlar om en stor flytt kanske det måste hyras för mer än en dag. Man måste även stå för bensinen själv och ifall du flyttar under helgen är priserna oftast högre. Ifall du flyttar under en vardag behöver du ta ledigt från arbete eller skola och alla arbetsplatser ger inte ledighet vid flytt. Detta lönar det sig att kolla upp i förväg för att kunna räkna med alla kostnader.

Väljer du att anlita en flyttfirma som utför flytten för dig, har de tillgång till flyttbil, bärhjälp och kan utföra flytten betydligt smidigare än om du skulle göra det själv. Även om det kommer kosta mer att anlita en flyttfirma behöver det inte kosta så mycket. Du vet väl att du kan dra av upp till 50% av arbetskostnaden med rutavdraget?

Hur lång tid tar det att flytta själv eller med flyttfirma?

Man funderar över att flytta själv eller med flyttfirma

Man kan uppskatta ungefär hur länge en flytt kommer att ta, men vanligtvis så tar det ändå längre än förväntat. Om du flyttar själv lönar det sig att avsätta extra mycket tid för att packa flyttbilen eftersom det kan vara mer arbessamt än man tror. Det kan vara ett utmanande pussel att få in alla flyttlådor och tunga möbler i flyttbilen. Dessa måste såklart även skyddas och spännas fast så att de inte flyttar på sig och går sönder under färden.

Om du flyttar långt är det viktigt att allt ryms in i flyttbilen på en gång, därav är planering väldigt viktigt. Är flyttsträckan kort kan du förvisso köra fram och tillbaka mellan bostäderna om du inte får med allt på en gång. Tänk på att detta troligen drar ut på tiden. Innan du lämnar tillbaka flyttbilen ska du givetvis tömma den på allt bohag samt komma ihåg att tanka den.

Väljer du att flytta med en flyttfirma, sparar du väldigt mycket tid. Flyttfirmor är professionella, erfarna, effektiva och vet hur en flytt utförs på det snabbaste och säkraste sättet. Om du flyttar med en flyttfirma kan de sköta flytten på en dag, medan det skulle kunna ta upp till två dagar för dig att utföra den själv. Det behöver inte vara jobbgt att flytta!

Tips! Oberoende om du flyttar själv eller med flyttfirma lönar det sig att läsa igenom vår flytt-checklista.

Kan du flytta tungt själv?

Det är tungt att flytta ifall du utför flytten helt på egen hand. Om man flyttar med barn är det ännu mer att tänka på. Att bära stora tunga möbler upp och ner för trappor samt lasta allt på och av flyttbilen är påfrestande för ryggen. Ska man flytta ett piano, flytta kylskåp själv eller flytta tvättmaskin själv kommer det troligen krävas extra bärhjälp, eftersom dylika saker är väldigt besvärliga att flytta. Om man flyttar själv hyr man troligen en släpkärra eller en flyttbil för att flytta alla saker. Tänk på att kusken ska ha rätt körkort och kunna hantera fordonet. Även om man bara hyr ett släp, kan det ställa till med problem ifall kusken inte kan parkera eller köra med ett släp. Då kan det kännas säkrare att låta någon annan ta hand om den saken.

Ifall du väljer att anlita en flyttfirma behöver du nte bekymra dig så mycket. Då kan du så gott som bara njuta av flytten och hjälpa till med bärandet ifall du själv har möjlighet till det. Flyttfirman kan även hjälpa dig med att packa eller hämta tomma flyttkartonger, samt hjälpa dig med att flyttstäda den gamla lägenheten. Du behöver såklart inte anlita en flyttfirma för att ta hand om varje del av din flytt. Det underlättar betydligt om du får hjälp med en del, som till exempel transporten ifall du flyttar långt. Då kan du och dina vänner packa bohaget och lasta in det i flyttbilen och sedan transporteras det av flyttfirman.

flyttgubbar bär flyttlådor

Anlita flyttfirma för att undvika problem under flytten

En flyttdag blir sällan exakt som man tänkt sig och den kan medföra en hel del oväntade överraskningar. Exempelvis att sakerna inte får plats i flyttbilen, möblerna är svåra och tunga att bära i branta trappor eller för stora att rymmas genom dörröppningen och de måste monteras isär. Flyttlådor eller bananlådor kan gå sönder och måste packas om. Om man hyr en flyttbil måste man även noggrant hålla sig till tidsschemat för att inte behöva betala en extra avgift. Anlitar du en flyttfirma kommer de ha ansvaret att lösa dessa problem och även ifall något skulle gå sönder på vägen. I det fallet behöver du inte heller flytta med tidspress, eller känna stress ifall någonting går snett.

Flytta själv eller med flyttfirma då det passar dig

Om du flyttar själv kan du rätt så fritt välja när du flyttar. Det som kan påverka din flyttdag är när din flytthjälp kan ställa upp samt till vilken dag och tid du får en flyttbil eller ett släp bokat. Egentligen gäller samma sak för dig som vill flytta med flyttfirma. Ni kan tillsammans med flyttfirman komma överens om ett flyttdatum, och flyttfirmor är ofta väldigt flexibla med sina tider. Alternartivt att du bestämmer en flyttdag och godkänner den flyttfirma som kan ställa upp just den dagen. Boka en flyttfirma i tid för att ha större chans att anlita en till önskad dag.

Vad kostar det att flytta med en flyttfirma?

Som du antagligen har förstått vid detta skede, kommer du att komma lättare undan genom att flytta med en flyttfirma. Funderar du ännu på vad just din flytt kan kosta? Använd Flyttjakts flytträknare för att få en uppskattning på vad din flytt skulle kosta ifall en flyttfirma skulle utföra den. Du kan även se vilka faktorer som påverkar priset. Ibland kan det vara billigare än man tror, och du förlorar inget på att ta reda på!

Om du vill ha ett exakt pris på vad din flytt skulle kosta, rekommenderar vi dig att lämna en offertförfrågan via vår jämförelsetjänst. Din offertförfrågan kommer att nå flyttfirmor runt hela landet. I medeltal får våra användare sex offerter och det är helt gratis att använda tjänsten. Detta är det enklaste och snabbaste sättet för dig att jämföra flyttfirmor och deras omdömen!

Flyttjakt är det enklaste sättet att hitta en lämplig flyttfirma.

Lämna en offertförfrågan!

Tipsa en vän

Utdrag från flyttguider och tips