Vilka flyttkostnader finns det? | 3 finansieringsalternativ
Att flytta kan inkludera flera flyttkostnader. Vilka flyttkostnader finns det, vilka är de största kostnaderna och vilka andra kostnader lönar det sig att förbereda sig inför en flytt? Vilket pris begär flyttfirmor? Hur kan du hålla nere kostnaderna så mycket som möjligt och på vilka sätt kan du finansiera din flytt?
Läs vårt blogginlägg om att finansiera din flytt för att flytta billigare!
- Vilka är de främsta flyttkostnaderna?
- Så kan du finansiera flytten – 3 alternativ
- Vilka överraskande flyttkostnader kan uppkomma?
- Så kan du dra ner på flyttkostnaderna – 4 tips
Vilka är de främsta flyttkostnaderna?
Alla flyttar har olika kostnader eftersom varje flytt är unik. Kostnaden beror bland annat på följande saker:
- Flyttar du till en hyresrätt, bostadsrätt eller ägarbostad?
- Har du bråttom att flytta?
- Får du hjälp av en flyttfirma med packningen, bärandet, transporten och flyttstädningen eller löser du det själv?
- Ska du renovera den nya bostaden?
- Måste du köpa möbler, inredning eller kärl till det nya hemmet?
Ta också i beaktande att löpande kostnader såsom hemförsäkring, vattenavgift, elavtal och internetkostnader kan ändras efter flytten. Om du flyttar till en större bostad kommer till exempel hemförsäkringen troligen att stiga medan övriga kostnader kan hållas kvar på samma nivå.
Så kan du finansiera flytten – 3 alternativ
1. Låna pengar om du inte har råd att betala alla flyttkostnader
Räcker inte bidragen till för att finansiera din flytt eller erbjuder inte din flyttfirma delbetalning? Det optimala är såklart att ha möjligheten att kunna betala hela kostnaden på en gång så att man inte behöver tänka på den under en längre tid. Men som tidigare konstaterats kan en flytt innebära flera andra kostnader än själva flytten från den gamla bostaden till den nya.
Ett finansieringsalternativ för situationer som dessa är att låna pengar. Det finns många långivare på marknaden. Via https://lånea.se kan du jämföra långivare för att få bästa villkoret på lån. Du behöver normalt inte lämna någon säkerhet eller uppge vad pengarna ska användas till. Exakt hur mycket du kan låna baseras på en kreditupplysning och de uppgifter du lämnar i din ansökan.
Ansök dock inte om ett snabblån till flytten om du inte är säker på om du kan betala tillbaka lånet och räntan. Räntan på snabblån kan vara mycket hög.
2. Budgetera för att ha koll på dina flyttkostnader och spara pengar
För att kunna finansiera din flytt är det viktigt att du får en överblick över alla kostnader som flytten kommer att medföra. Skriv upp stort som smått och uppskatta sådana flyttkostnader som du inte har ett exakt pris på än.
Om du planerar att boka en flyttfirma kan vi tipsa om att använda vår flytträknare för att få ett prisestimat direkt! Du kan sedan lägga in det priset i din budget och ersätta det med den slutgiltiga offerten du får av flyttfirman längre fram.
Vet du redan nu att du behöver professionell flytthjälp? Lämna en offertförfrågan och jämför upp till 8 offerter. Du vet väl att det är gratis att jämföra offerter via oss?
Lägg undan pengar så att du har en flyttbuffert. På det sättet känns det inte som en lika stor kostnad att lägga ut då allt ska betalas.
3. Flyttbidrag och stöd kan underlätta betydligt
Det finns finansiella stöd att få då du bokar flytthjälp. Arbetsgivare kan erbjuda flyttbidrag som kan ersätta utgifter för packning, transport och uppackning och en del kommuner kan erbjuda flyttersättning.
Finns det andra avdrag på flyttkostnaderna? Ja, ruravdraget är ett betydande stöd som kan vara avgörande för flera som funderar på att boka flyttfirma. Detta eftersom rutavdraget kan täcka upp till 50% av arbetskostnaden. Det finns dock vissa kriterier man måste uppfylla för att få utnyttja rutavdraget. Läs mer om detta och se prisexempel med rutavdrag i vår artikel: Rutavdrag för flytt och städ.
Vilka överraskande flyttkostnader kan uppkomma?
Överraskande flyttkostnader kan till exempel vara:
- Deposition: Vissa hyresvärdar kräver även ett antal månadshyror i deposition som en säkerhet innan du kan flytta in. Förutom detta kan du måsta betala dubbla hyror ifall du flyttar in den nya bostaden samtidigt som du betalar den sista hyran för den gamla bostaden.
- Nya möbler: De gamla möblerna kanske inte ryms in i den nya bostaden och detta kanske du märker först när du flyttar in.
- Om flytten kommer på plötsligt, du ska flytta själv och inte hinner jämföra olika skåpbilar eller flyttfirmor kan du “förlora” mycket pengar.
- Inhandling av packnings- och skyddsmaterial samt bokning av eventuellt tillfälligt förråd.
Vad kostar flytthjälp för dig? Få en skräddarsydd flyttplan och ett prisestimat kostnadsfritt!
Så kan du dra ner på flyttkostnaderna
1. Planera flytten strategiskt
God planering är A och O i en flytt oavsett hur mycket eller långt du flyttar. Att planera flytten gör inte endast flytten mindre stressig – det kan även göra den förmånligare! Genom att flytta under lågsäsong (inte under sommaren eller inför hösten då svenskarna flyttar som mest) kan man komma undan billigare. Eftersom det är lägre efterfrågan på flyttfirmor under lågsäsong erbjuder de generellt lägre priser och en del lockar också med kampanjpriser.
Genom att boka flyttfirma i god tid innan flytten kan du också sänka kostnaden på flytthjälp samtidigt som du kan säkerställa att du får flytthjälp på den dagen du helst vill flytta.
2. Jämför flyttfirmor för att minska på flyttkostnaderna
En av de större kostnaderna vid en flytt är troligen flytthjälp. Om du jämför flera offerter kan du spara upp till 40% eftersom det kan finnas stora skillnader i flyttfirmornas prissättning. Varför det kan vara så stora skillnader i flyttfirmans kostnader beror bland annat på flyttfirmans möjlighet att slå ihop flera flyttar, deras medarbetares och flyttbilars tillgänglighet och hur effektiva de är.
Visste du att en del flyttfirmor erbjuder flytthjälp på delbetalning? Genom att välja att betala på delbetalning behöver du inte kunna finansiera hela flytthjälpen på en gång, utan du kan dela upp den i flera rater.
3. Sälj saker du inte behöver
Varför spara på sådant du inte behöver eller använder? Inför en flytt är det ett perfekt tillfälle att gå igenom alla saker och sälja det du inte behöver. Genom att sälja möbler och saker kan du få mer pengar till din flyttbudget!
4. Köp möbler och inredning second hand
Man kan spara mycket pengar på att köpa möbler och inredning second hand. Allt behöver inte heller finnas på plats direkt då man flyttar in, köp det mest nödvändiga först och fyll sedan på efter hand!