Flytt till en ny stad? En guide på 6 punkter

Vi har lagt ihop en minneslista för dig som flyttar till ny stad. Med dessa tips så kan även en längre flytt ske smidigt och du startar ditt nya liv i den nya staden på rätt sätt.

Att flytta till en ny plats kan vara spännande, ett helt nytt ställe att utforska!

Däremot kan det vara jobbigt att lämna efter sig en bekant miljö och vänner. Hur ska man göra flytten mer trevlig?

Vi har samlat ihop tips speciellt för dig som flyttar ensam till ett nytt ställe, läs vidare!

1. Flytt till en obekant stadsdel

De lokala känner till stadsdelens rykte och atmosfär men för en ny som flyttar in så kan det vara svårt att veta vart man flyttar. Om du känner någon sen tidigare i stadsdelen så kan du ta upp till tals att du ska flytta och få tips och råd.

Söker du efter en lägenhet i en lugnare eller mera fartfylld stadsdel? Hur är det med kollektivtrafiken och vilka tjänster finns det?

Ifall du inte känner någon i staden du tänkt flytta till så rekommenderar vi att googla fram forum där du kan fråga folk som bor i staden om tips eller hitta diskussioner om området. Där kan du hitta bra med information.

Hur ska jag hitta ett sådant forum? Ifall du till exempel ska flytta till Jönköping så googla till exempel: “Var ska man bo i Jönköping”. Genom att leta med en fråga och stället du tänkte flytta till kan du hitta färdiga diskussioner om ämnet.

2. Flytt efter arbete eller studier

Det är naturligt att leta efter bostad nära ställen du besöker dagligen, om det sen är arbete eller studieplats. Kolla upp dina möjligheter att vid behov använda kollektivtrafik och var de närmaste hållplatserna är för att undvika onödiga överraskningar.

Nuförtiden hittar man all information såsom rutter, kartor och tidtabeller för kollektivtrafiken på nätet. Det viktigaste är att du smidigt kan färdas till arbetet eller studieplatsen, helst utan byten och långa väntetider.

3. Flyttarens checklista

Kolla in checklistan för dem som flyttar som kan vara till hjälp så man inte missar något viktigt. När det gäller flytt till en ny stad så vill man vara extra noggrann när man packar att man får med sig allt och inte behöver åka fram och tillbaka.

4. Ändringar i förmåner

Kolla upp vilka förmåner du är berättigad till i din nya kommun. Du kan läsa vidare om förmåner via Skatteverket.

5. Ring videosamtal

Man kan enkelt känna sig ensam när man flyttat till en ny ort och det är inget fel på det utan det är mänskligt. I dessa fall kan det vara skönt att använda sig av skype, whatsapp eller facetime för att ringa videosamtal. Detta hjälper en att ha kontakt med vänner på andra ställen. Det är alltså bra tid att lära sig alla hemligheter med videosamtal vilket nuförtiden är väldigt enkelt.

Snabbt kan du ringa upp kompisar från din nya hemstad via videosamtal för att höra det senaste skvallret. Ett videosamtal säger mera än 1000 ord eller hur gick ordspråket egentligen.

6. Perfekt tillfälle att skicka postkort

Du kanske har märkt att man inte nuförtiden skickar värst ofta postkort eller brev vilket är synd. Men nu är det ett perfekt tillfälle att skicka postkort från nya hemstaden. Speciellt ett kort där man ser någon välkänd sevärdhet från den nya staden, vilket helt klart kommer hamna upp på din väns kylskåp!

Kom alltså ihåg att skriva upp dina kompisars adresser och överraska dem från din nya hemstad!

Ha en trevlig flytt!

Tipsa en vän

Punkter från flyttguider och tips