Flytt till en ny stad? En guide på 6 punkter

flytta till ny stad

Har du en flytt till en ny stad eller till och med till ett annat land på kommande? Samtidigt som det känns spännande med något nytt kan det säkert kännas lite nervöst. Speciellt om du flyttar till en stad som är obekant för dig. Denna artikel är en guide på sex punkter till dig som ska flytta till en annan stad. Hoppas de kommer att peppa samt hjälpa dig inför flytten!

Flytt till en ny stad – börja om på nytt

Är det så att du ska flytta till en stad du inte känner till från tidigare? Då kan det vara bra att i förväg ta reda på så mycket du kan om staden. Saker gällande kollektivtrafiken och vilka tjänster det finns i staden kan vara lätta att googla fram. På detta sätt känner du dig mer bekant med den nya staden och du kommer att hitta bättre. Det är såklart svårt att få en bra uppfattning om staden genom att kolla runt på nätet.

Om du råkar känna någon som bor i den staden kan du kontakta dem och fråga om tips och råd. De känner säkert till trevliga områden, roliga saker att göra eller var de bästa restaurangerna ligger. De kan säkert också tipsa om bra ställen att bo på baserat på dina preferenser. Det är inte alltid så lätt att veta vilket område som är trevligt att bo på om man inte känner till staden från förut.

Ifall du inte känner någon i den nya staden rekommenderar jag att googla fram forum där folk i staden diskuterar om diverse saker. Där kan du ställa frågor och få svar av lokalbefolkningen. Hur ska jag hitta ett sådant forum kanske du undrar? Ifall du ska flytta till Jönköping kan du googla på “Var ska man bo i Jönköping”. Genom att skriva en fråga kan du komma direkt till diskussioner om detta ämne. 

Flytta till en annan stad för jobba eller studera

Ifall du flyttar till en ny stad på grund av jobbet kan du fråga din arbetsplats om tips och råd gällande att hitta bostad eller andra praktiska saker. En del arbetsgivare ger möjlighet till flyttersättning då man flyttar från en stad till en annan på grund av jobbet. Detta lönar det sig att kolla upp med arbetsgivaren. Smidigast för dig är det ju ifall du har lätt att ta dig till jobbet, vare sig det är till fots, med bil eller med kollektivtrafik. Det samma gäller ifall du ska studera i den nya staden. Om du kommer att använda dig av kollektivtrafiken är det bra att kolla upp var de närmaste hållplatserna finns för att undvika överraskningar. Ifall du flyttar till en ny stad för att studera, kan det vara att det finns möjlighet för dig att få en studentbostad. Detta brukar skrivas ut på skolans hemsida.

En flytt till en ny stad kan innebära ändringar i förmåner

Kom ihåg att kolla upp vilka förmåner du är berättigad till i din nya kommun och att göra en Adressändring till Skatteverket! Du kan läsa vidare om förmåner via Skatteverket.

flytta till ny stad

Flytta till ny stad ensam – hitta nya vänner!

Vi människor är sociala varelser och speciellt ifall du flyttar ifrån din familj och kompisar, kommer du antagligen vilja skapa nya relationer i den nya staden. Detta kan i början kännas som ett skrämmande steg då du kanske inte vet riktigt varifrån du ska börja eller hur du ska gå till väga. Ifall du börjar på ett nytt jobb eller på en ny skola, kommer du på ett naturligt sätt komma i kontakt med nya människor. Våga vara så social och öppen som du är bekväm med. Ta initiativ till att ses, det värsta som kan hända är att du får ett nej! Tänk på att du inte är ensam om att befinna dig i denna situation.

Finner du inga nya vänner genom skola eller jobb, finns det andra sätt att träffa nya människor. Exempelvis kan du kanske börja någon ny kurs eller hobby eller gå med i en Facebook grupp (t.ex. “Nya vänner i Stockholm”). Det finns även flera appar för att hitta nya vänner, kolla in dem!

Ring videosamtal och skicka vykort

Bara för att man flyttar bort från en stad, betyder det inte att relationer måste ta slut. Det är lätt att man känner sig ensam, speciellt i början, när man flyttar till en ny stad och det är absolut inget fel eller konstigt med det. I dessa fall kan det underlätta att ha extra mycket kontakt med sina nära och kära. Ett tips är att ringa videosamtal, eftersom du då ser den andra personen och er interaktion blir starkare än genom ett vanligt mobilsamtal eller sms. Genom att uppdatera varandra om saker i vardagen inkluderar ni varandra i den även om ni inte upplever sakerna tillsammans. Om ni inte bor så långt ifrån varandra kan ni turas om att resa till varandra så att ni kan ses. Se detta som en möjlighet att kunna upptäcka mer tillsammans!

Speciellt ifall du flyttar utomlands kan det vara kul att överraska kompisar och familjen med att skicka ett vykort från den nya hemstaden. Det är inte varje dag man får ett sådant. Eller varför inte skicka en kylskåpsmagnet med ett motiv från staden? Det kommer säkert att uppskattas!

Var snäll mot dig själv

Det är mycket att tänka på när man flyttar till en annan stad och det innebär en stor förändring i livet. Din vardag kommer naturligt att se annorlunda ut även om du håller fast vid dina rutiner. Ge dig därför också själv tid att bosätta dig ordentligt, hitta nya kompisar och komma in i den nya hemorten. Allt kommer att falla på plats, men det kan ta tid. När du kommit till rätta med själva flytten, kan du småningom försöka engagera dig och hitta ditt nya sociala liv.

Flytt till en ny stad – En sammanfattande checklista av våra tips!

  • Ta reda på så mycket du kan om staden i förväg och om du känner någon i staden kontakta dem
  • Fixa bostad innan flytten
  • Våga skapa nya kontakter och relationer, men det är okej om det tar tid
  • Ring videosamtal och skicka vykort till dina nära och kära
  • Var snäll mot dig själv, att flytta till en ny stad är ett stort steg och förändring i livet
  • Kolla in flyttarens checklista inför flytten! Den är till stor hjälp så att du inte missar eller glömmer bort något viktigt. När det gäller flytt till en ny stad så vill man vara extra noggrann när man packar att man får med sig allt och inte behöver åka fram och tillbaka.

Har du inte ännu valt en flyttfirma inför din flytt? Du vet väl att det är smart att jämföra flyttfirmor för att hitta den bästa för dig? Via Flyttjakt kan du nå ut med endast en offertförfrågan till flera olika flyttfirmor och få flera offerter till din e-post. Sedan kan du välja den flyttfirma vars offert passar dig bäst. Tjänsten är helt gratis att använda och du binder dig inte till något.

Jag önskar dig ett stort lycka till med flytten!

Tipsa en vän

Punkter från flyttguider och tips