Flyttips för dig som vill flytta smart

Flyttips är väldigt tacksamt att få inför en flytt. Man vill ju flytta smart för att allt ska gå så smidigt och effektivt som möjligt. Med hjälp av dessa flyttips kommer du att komma långt. Om du vill ta del av ännu fler tips kan du kolla in vår flytt-checklista!

1. Tips inför flytt: Börja i tid och boka flytthjälp

Genom att börja ta tag i flytten i god tid kan du göra det i lugn och ro utan stress. Se till att boka flyttfirma då du vet vilket datum du ska flytta. Om du väntar med detta till veckan innan flytt kan det vara väldigt svårt att få någon bokad. För att boka en flyttfirma till bästa möjliga pris och service lönar det sig att jämföra dem. Det vanligaste är att ta hjälp med transporten men om du själv önskar att transportera bohaget och endast behöver hjälp med att packa och lasta in bohaget, är det också möjligt. Via Flyttjakt kan du spara upp till 40% på att jämföra offerter från flyttfirmor. Genom att jämföra flyttfirmor runt om i hela Sverige ökar du chansen att hitta en som lämpar sig för just din flytt.

Även om du planerar att flytta själv lönar det sig att i god tid fråga runt efter flytthjälp. För att göra det lättare för flytthjälpen kan du tänka på att packa sakerna bra och ha allt färdigt då de kommer på plats. Du kan även instruera hur allt ska packas i flyttbilen så allt sker organiserat.

2. Flyttips gällande att rensa och städa

Du har säkert saker och kläder du inte använder så ofta. Inför en flytt är det perfekt tillfälle att ta tag i att rensa och göra sig av med dessa. Ge bort hela och fina saker till släktingar eller vänner eller sälj dem på loppis. Sådant som är sönder kan du föra till en avfallsplats. Vill du rensa riktigt grundligt kan du prova på KonMari-metoden! 

Planerar du att köpa ett nytt matbord till det nya boendet och vill bli av med ditt gamla? Då är det smart att sälja eller ge bort ditt gamla matbord innan flytten så att du inte måste flytta det till det nya boendet där det enbart står i vägen.

Det är även bra att börja med en del av flyttstädningen innan du flyttar. Det går bra att tvätta fönstren, ugnen och golvbrunnen innan flytten. Att börja städningen innan flytten  rekommenderas särskilt ifall nycklarna ska överlämnas redan dagen efter flytten. TIll exempel brukar studentbostäder sakna flexibilitet när det gäller flyttningsdatum. Behöver du inspiration för att komma igång med rensandet? Kolla då in vår rensa före flytt-checklista!

Ta också tag i andra praktiska saker såsom prenumerationer, avtal och anmälningar en tid innan flytten.

3. Boka städhjälp

Flyttar du från en stor bostad eller inte har så mycket tid är det smart att överväga att anlita professionell hjälp till flyttstädningen eller fråga vänner och släktingar om hjälp. Även om man kanske har städat och putsat en del innan flytten är det rätt så mycket att städa efteråt. Det kan ta upp till en dag för en person att städa en mindre bostad medan en grupp på fyra personer skulle kunna städa samma utrymme på endast några timmar. Om det är möjligt lönar det sig absolut att överväga detta alternativ, eftersom du sparar mycket tid. Ifall du väljer att anlita städhjälp, kom ihåg att dra nytta av rutavdraget som kan halvera kostnaderna!

4. Tips inför flyttpackning

Att packa hör till ett av de viktigaste stegen i en flytt. För att undvika stress då du packar, är det smart att börja även med detta en tid innan flytten. Packa ner saker du vet att du inte kommer att använda innan flytten. Det kan till exempel vara tavlor, inredningsföremål, böcker och säsongskläder. 

Kom ihåg att skydda ömtåliga saker som känslig elektronik. Du kan till exempel använda dig av gamla tidningar, handdukar eller till och med av dekorativa kuddar för att skydda saker. Sträva efter att packa liknande saker i samma lådor, till exempel köksartiklar i en och badrumsartiklar i en annan. För att underlätta att packa upp alla saker är det bra att märka alla flyttlådor enligt dess innehåll. Tänk därför på att packa t.ex. alla köksartiklar i en låda, alla badrumsartiklar i en annan osv. Dina viktigaste saker eller saker du kan behöva under flytten kan du packa i en skild väska. Dessa kan vara ditt pass, telefonladdare, tandborste och mediciner.

5. Flyttips för den nya bostaden

Då flytten äntligen är klar är det dags att bekanta sig med den nya bostaden! Se först till att noggrant kontrollera om det finns några bristfälligheter i bostaden och ta foto på dessa. Bekanta dig med husets regler och meddela husbolaget senast nu att du flyttar in. Efter detta är det bara att börja ställa i ordning allt i det nya hemmet. Kom ihåg att ta pauser och att njuta på samma gång!

Förutom dessa flyttips rekommenderar vi att du begär offerter från flyttfirmor via Flyttjakt för att få en smidigare flytt!

Tipsa en vän

Utdrag från flyttguider och tips