Hur lång tid tar det att flytta?

Alla flyttar varierar i längd: de kan pågå från några dagar till flera månader. Tidpunkten för en flytt kan variera beroende på avståndet mellan bostäderna och mängden saker som ska flyttas. Fortsätt läsa den här artikeln för att få våra tips som hjälper dig att utarbeta din flyttplan.

Baserat på Flyttjakts mångåriga erfarenhet kan vi säga att en flytt vanligtvis förväntas gå:

 • snabbt
 • smidigt
 • billigt

Med Flyttjakts anbudstjänst blir det alltid snabbare och enklare att flytta. Tack vare vår konkurrenstjänst kan du alltid välja den mest lämpliga flyttfirman bland ett stort antal leverantörer. Du kan själv avgöra vilket pris, vilka tjänster och andra egenskaper som passar bäst för din flytt.

Vilka faktorer påverkar längden på flytten?

Längden på flytten och faktorer som påverkar den är:

 1. Eventuella renoverings- eller reparationsbehov för ditt nya och gamla hem.
 2. Avstånd mellan det nya och det gamla hemmet
 3. Mängden föremål som ska flyttas
 4. Den mängden hjälp som används under de olika etapperna av flytten.
 5. Annat stöd och andra tjänster som används under flytten, till exempel flyttutrustning (bilar, verktyg och tillbehör).

Observera! Det är alltid möjligt att planera tidpunkten för en flytt, men i vissa fall är det inte möjligt att veta med säkerhet hur lång tid det kommer att ta. Om din gamla bostad till exempel är osåld kan flytten till din nya bostad försenas. Å andra sidan kan det hända att ditt gamla hem säljs snabbt och att du behöver hjälp för att kunna flytta snabbare än tänkt.

Hur mycket tid ska du reservera för flytten?

Längden på flytten från ett gammalt hem till ett nytt påverkas av många faktorer, men det går att göra några allmänna uppskattningar.

Den mest tidskrävande fasen är ofta att hantera och packa dina tillhörigheter -> till det här ska du reservera mest tid. Om du har bott länge i ditt gamla hem kan du ha samlat på dig en ansenlig mängd saker eller möbler under årens lopp som du inte längre behöver.

Här är Flyttjakts grova uppskattningar gällande hur lång tid det kommer att ta att genomföra de olika etapperna av en flytt:

 1. Om det nya eller gamla hemmet behöver repareras eller renoveras innan du flyttar in, ska du räkna med en eller två veckor, beroende på vilken typ av renovering det rör sig om.
 2. Hur långt ifrån varandra ligger ditt nya och gamla hem? Detta påverkar den tid det tar att köra flyttbilen. I Sverige är den maximala tiden för transport av gods 1-2 dagar (så länge flyttutrustningen är sådan att bohaget kan transporteras till den nya destinationen på en gång).
 3. Mängden bohag som ska packas och flyttas. För det här kan du reservera mest tid. Packningsprojektet är vanligtvis den mest tidskrävande delen av flytten. Du kan börja packa flera månader före själva flyttdagen, men som snabbast kan du få packat inom en vecka.
 4. Flytthjälpmedel. Kan du få hjälp med att renovera, packa och bära flyttlasten? Om inte – kommer flytten naturligtvis att ta längre tid. Om du jämför din flytt genom att lämna en offertförfrågan på Flyttjakt, kan du få så mycket hjälp du vill ha. Vid behov kan din flytt, inklusive alla steg, ordnas på några dagar.
 5. Andra tjänster: Ska ni skaffa flyttbilen själv eller ska ni lägga ut den på en anbudstjänst? Samma sak gäller t.ex. inköp av flyttlådor, transportvagnar, slutstädning osv. Om du måste lämna anbud på allting själv, ge några dagar eller till och med en vecka på dig att göra detta och vänta på svar. Om du lämnar en offertförfrågan via Flyttjakt får du offerterna vanligtvis inom några timmar per e-post.

Om du inte har tillgång till externa resurser, är det möjligt att få flyttledigt från ditt arbete eller din studieplats? Om du har tid att packa och organisera praktiska saker i lugn och ro kan du få en snabbare start på flyttdagen än om du måste göra det samtidigt som du arbetar eller studerar.

Tipsa en vän

Punkter från flyttguider och tips