Hur lång tid tar det att flytta?

Hur lång tid det tar att flytta varierar mycket, de kan pågå från några dagar till flera månader. Tidpunkten för en flytt varierar beroende på avståndet mellan bostäderna, mängden saker som ska flyttas och om du har flytthjälp eller inte. Fortsätt läsa den här artikeln för att få våra tips som hjälper dig att utarbeta din flyttplan.

Vilka faktorer påverkar hur lång tid det tar att flytta?

Faktorer som påverkar flyttens längd är:

 1. Eventuella renoverings- eller reparationsbehov för ditt nya och gamla hem
 2. Avstånd mellan det nya och det gamla hemmet
 3. Storleken på boohaget som ska flyttas
 4. Mängden flytthjälp som används under de olika etapperna av flytten
 5. Andra tjänster som används under flytten, till exempel flyttutrustning och flytthjälpmedel (flyttbil, verktyg och tillbehör).

Observera! Det är alltid möjligt att planera flyttens tidpunkt, mendet är svårt att uppskatta hur lång hela flyttprocessen blir. Om din gamla bostad till exempel är osåld kan flytten till din nya bostad försenas. Å andra sidan kan det hända att ditt gamla hem säljs snabbt och att du behöver hjälp för att kunna flytta snabbare än beräknat.

Hur mycket tid ska du reservera för att flytta?

Längden på flytten från ett hem till ett annat påverkas som sagt av många faktorer. Om du flyttar inom en stad och har extrremt lite att packa kan du fixa packningen och transporten på några dagar. Utöver det tar det såklart tid att sköta om flyttanmälning, elavtal, hemförsäkringar samt adressändringen. Ska du däremot flytta långt bort och det är frågan om en stor bohagsflytt, kan flytten ta upp till några månader. Det som då tar mest tid är att planera och packa alla saker. Om du har ett stort bohag och har bott på ett ställe länge, har du säkert en hel del saker att rensa bort, sälja eller skänka.

Flyttjakts grova uppskattningar gällande hur lång tid det kommer att ta att genomföra de olika etapperna av en flytt

 1. Om det nya hemmet behöver repareras eller renoveras innan du flyttar in, kan du räkna med att det tar en eller två veckor.

 2. Hur långt ifrån varandra ligger ditt nya och gamla hem? Flyttar du till en ny stad eller inom samma stad? Detta påverkar den tid det tar att köra flyttbilen. I Sverige är den maximala tiden för transport av gods 1-2 dagar. Detta gäller så länge flyttutrustningen är sådan att bohaget kan transporteras till den nya destinationen på en gång.

 3. Mängden bohag som ska packas och flyttas. För det här kan du reservera mest tid. Packningsprojektet är vanligtvis den mest tidskrävande delen av flytten. Du kan börja packa några månader innan sjävla flyttdagen. Som snabbast kan du packa bohaget på en vecka ifall du bor i en mindre lägenhet.

 4. Flytthjälp och flytthjälpmedel. Kan du få hjälp med att renovera, packa och bära flyttlasset? Om inte, se till att reservera gott om tid för att flytta samt att du har de flytthjälpmedel som behövs. Hela flytten kommer troligen att ta några veckor ifall du gör allt själv. Med en flyttfirma kan flytten fixas på en till några dagar, beroende på hur stort bohaget är och hur långt avståndet är mellan bostäderna. Hur många timmar tar en flytt med flyttfirma? Det kan ta mellan tre till nio timmar, beroende på bohagets storlek. Om du vill boka en flyttfirma rekommenderar vi att använda Flyttjakt för att jämföra olika flyttfirmor. Du får flytthjälp enligt dina behov och kan enkelt jämföra flyttfirmornas offerter samt läsa deras omdömen.

 5. Andra tjänster: Är du i behov av flyttbil, flyttlådor, släp eller slutstädning? Om du lägger anbud på dessa saker från olika aktörer kommer det att ta längre tid än om du skötte allt från ett och samma ställe. Ifall du lämnar en offertförfrågan via Flyttjakt får du offerterna vanligtvis inom några timmar per e-post.

Tips! Om du inte har tillgång till externa resurser lönar det sig att kolla upp om du har möjlighet till flyttledighet. Om du har tid att packa och organisera praktiska saker i lugn och ro kan du få en snabbare start på flyttdagen än om du måste göra det samtidigt som du arbetar eller studerar.

Baserat på Flyttjakts mångåriga erfarenhet kan vi säga att en flytt vanligtvis förväntas gå:

 • Snabbt
 • Smidigt
 • Förmånligt

Med Flyttjakts jämförelsetjänst blir flytten alltid lättare och snabbare. Tack vare vår jämföresletjänst kan du alltid välja den mest lämpliga flyttfirman bland ett stort antal leverantörer. Du kan själv avgöra vilket pris, vilka tjänster och andra egenskaper som passar bäst för din flytt.

Tipsa en vän

Utdrag från flyttguider och tips