Flytta på vintern – så här lyckas du!

Flyttfirma flyttar på vintern

Ska du flytta på vintern? Då har du kommit rätt! I den här artikeln går vi igenom för- och nackdelar med att flytta på vintern och delar vi med oss av våra bästa tips inför flytten.

Fördelar med att flytta på vintern

 1. Lägre efterfrågan på flyttfirmor. Eftersom flyttfirmorna inte är lika fullbokade under vintern kan det vara lättare att hitta en flyttfirma just till din flyttdag. Den lägre efterfrågan gör även att flyttfirmorna kan vara mer flexibla och anpassa sig mer enligt kundens schema.

 2. Förmånligare priser. Under vintern är flyttfirmornas priser generellt lägre än under högsäsongen på sommaren. En del flyttfirmor kan även ha fler rabatter och kampanjer under vintern.

  Lästips!
  Vad kostar det att boka flyttfirma?
  Så påverkar rutavdraget flyttfirmans pris.

Nackdelar med att flytta på vintern

 1. Vädret kan vara utmanande och förlänga flytten. Om vägarna är hala kan det vara extra utmanande att köra en flyttbil om man inte är en van chaufför. Halt väglag ökar även risken för att slinta och tappa något i marken. Se därför till att skydda dina saker bra. Om det är dåligt väder måste man kanske köra långsammare än vanligt.

 2. Det blir snabbt mörkt ute. Under vintern börjar det bli mörkt redan vid klockan tre. Om man är ledig på sin flyttdag lönar det sig därför att börja i god tid så att man hinner flytta då det ännu är ljust.

  Om du inte har möjlighet till att ta ledigt, kan det löna sig att anlita en flyttfirma. Du jämför enkelt och gratis flyttfirmor via Flyttjakt genom att lämna en offertförfrågan.

8 tips till dig som ska flytta

 1. Var flexibel med ditt schema. Eftersom vädret kan variera mycket är det bra att hålla koll på väderleksrapporten och eventuellt vara beredd att flytta på flyttdagen om det lovas snöstorm. 

 2. Se till att vägen från dörren till flyttbilen är plogad och bra att gå på. Om det är is på vägen lönar det sig att salta eller sanda den så att ni inte halkar när ni lastar flyttbilen.

 3. Packa alla saker i hållbara flyttlådor och skydda ömtåliga föremål med extra emballage. Elektroniska enheter och pianon är speciellt känsliga för temperaturskillnader. Märk lådor som innehåller ömtåliga saker så att man vet vilka man ska vara extra försiktig med.

 4. Kan man flytta växter på vintern? Ja, det kan man. Tänk då på att skydda dem omsorgsfullt och att placera dem inne i bilen där det är lite varmare. Om de inte ryms inne i bilen kan du placera dem i lastutrymmet. Spänn då fast dem så att de inte välter under flytten.

 5. Skydda golv med papper, kartong eller mattor. Då man knappast tar av sig ytterskorna kommer det lätt in stenar, snö och smuts på golvet. 

 6. Utrusta dig och bilen. Se till att det finns isskrapor, spadar och annat du kan tänkas behöva. Klä dig varmt och ha stadiga skor på dig för att undvika att halka på snö eller is.

 7. Aktivera värmen och belysningen i det nya hemmet på flyttdagen. Speciellt på vintern då det är kallt vill man ha värmen och belysningen på genast då man flyttar in. 

 8. Jämför flyttfirmor via Flyttjakt. Det kommer att spara dig både tid och energi samtidigt som du kan boka en flyttfirma till ett ännu förmånligare pris.
Tipsa en vän

Utdrag från flyttguider och tips