Flytthjälp vid lägenhetsbyte

Flytthjälp vid lägenhetsbyte

I och med den stora bostadsbristen och den tuffa bostadsmarknaden i Sverige har det blivit allt vanligare med lägenhetsbyten. Att byta lägenhet med en annan person är ofta ett mycket snabbt sätt att få tag på en lägenhet. Man slipper de långa köerna och väntetiderna. Vi kommer djupdyka i detta ämnet och berätta hur Flyttjakt kan hjälpa dig hitta flytthjälp vid lägenhetsbyte!

Att flytta vid lägenhetsbyte – tänk på detta

Först och främst: Vad är ett lägenhetsbyte? Det är precis vad det låter som, du byter helt enkelt lägenhet med en annan person. Du flyttar in i den personens lägenhet och hen flyttar in i ditt gamla hem. Själva flytten vid ett lägenhetsbyte skiljer sig inte märkvärdigt från en vanlig flytt.

Se till att göra följande saker innan flytten:

Behövs flytthjälp vid lägenhetsbyte?

Hur sköter man flytten och flyttstädningen smidigt vid ett lägenhetsbyte? Eftersom ni säkert kommer att flytta på samma dag är det viktigt att ni kommer överens om en tid då respektive lägenhet ska vara tom. Även om man har bestämt en viss tid då båda ska vara ute ur sina lägenheter, händer det att tidtabellen kör ihop sig. Det är inte så kul att stå på gården med sina möbler och vänta på att den andra tömmer samt städar sin lägenhet. Även om ni båda blev klara inom utsatt tid kan det bli trångt att flytta in och ut samtidigt.

Om du flyttar själv är det viktigt att tänka på att du har tillräckligt mycket bärhjälp så att du hinner bära ut allt bohag innan den nya hyresgästen flyttar in. Se även till att du har en tillräckligt stor flyttbil så att alla saker kan flyttas på en gång.

För att undvika extra flyttstress rekommenderar vi att anlita en flyttfirma. Flyttfirmor kan slå samman flera flyttar för att minska på kilometrarna och andra resurser, vilket i slutändan blir förmånligare för dig. Skulle det inte vara skönt om en flyttfirma skulle ställa upp som flytthjälp vid ert lägenhetsbyte och sköta om bådas flytt?

Eftersom flytten kan gå av stapeln kort efter att bytet blir godkänt lönar det sig att börja planera i god tid, och genast boka flyttfirma då ni har skickat in ansökan. Detta gäller särskilt om ni planerar in en flytt till ett månadsbyte eller ett veckoslut, eftersom flyttfirmor är mest bokade under dessa tider. Kolla upp om det finns avbokningsskydd, ifall lägenhetsbytet inte skulle bli godkänt.

Tänk på att sätta upp regler för flyttstädningen så att ingen blir besviken. Hur omfattande ska städningen vara? Flyttstädar man sin gamla eller nya lägenhet?

Har du koll på din flytt? Få en skräddarsydd flyttplan kostnadsfritt!

Hur gör man när man byter lägenhet?

lägenhetsbyte
  1. Leta efter en bytespartner. Detta kan du göra genom företag som har hand om bostadsbyten, vi kan tipsa om Bytesverket. Du kan också hitta en bytespartner via bekanta eller genom att lägga ut egna annonser på nätet eller runt om i stan.

  2. En bra annons för din bostad är beskrivande, tydlig och innehåller mycket bilder!

  3. Då du har hittat en bytespartner kan ni komma överens om alla detaljer gällande lägenhetsbytet. Vilka regler och villkor finns det? Vad allt ingår och till vilket pris?

  4. Gå på visning.

  5. Skicka in ansökan till hyresvärden. En del hyresvärdar kan ha egna blanketter som ska fyllas i, kolla upp detta med din hyresvärd. Vilka uppgifter hyresvärden kräver varierar från fall till fall. Här hittar du Bytesverkets blanketter för lägenhetsbyte.

  6. Svar från hyresvärdarna. Båda parter måste få ett godkännande för lägenhetsbytet.
    1. Godkänt → Nya kontrakt skrivs. Den som flyttar in i din gamla lägenhet måste klara av att betala hyran och uppfylla hyresvärdens krav.
    2. Inte godkänt → Du kan ta ärendet vidare med hyresnämnden.

  7. Utför en besiktning av lägenheten. Detta görs i bådas lägenheter. Ta en kopia på besiktningsprotokollet för att undvika eventuella tvister senare.

  8. Ni byter lägenheter!

Då två personer byter lägenheter med varandra talar man om ett direktbyte. Om man är tre personer som byter sinsemellan heter det triangelbyte. I det fallet kan A ta B:s, B tar A:s och A tar C:s lägenhet.

Hur lång tid tar det att byta lägenhet? Det brukar ta 4-6 månader att hitta en matchning. Normalt tar det sedan 6-8 veckor för hyresvärdarna att behandla ansökan. Om ansökan blir godkänd är det bara att byta bostäder och flytta in det datum ni har bestämt.

Vem får byta lägenhet?

Om du har ett förstahandskontrakt på en lägenhet får du byta lägenhet när som helst, bara du uppfyller vissa krav. En del hyresvärdar har som krav att du ska ha bott en viss tid i lägenheten innan du får ingå ett lägenhetsbyte. Om du har en stor hyresrätt kan du antingen byta den mot en annan hyresrätt, eller mot två mindre hyresrätter. Enligt lagen ska man ha beaktansvärda skäl för att få byta lägenhet. 

Skälen kan vara något av följande:

  • Familjeförhållanden ändras
  • Man flyttar ihop eller isär
  • Man behöver en större eller mindre bostad
  • Flytt till annan ort på grund av studier eller jobb
  • Stora ekonomiska förändringar

Kan man bli nekad lägenhetsbyte? Ja, det kan man. I detta fall kan du vända dig till hyresnämnden för att ansöka om tillstånd. Om du igen inom ett år vill byta lägenhet behövs starka skäl till det. 

Hitta flytthjälp för lägenhetsbyte via Flyttjakt

Att boka en flyttfirma säkerställer en trygg om smidig flytt! Enklast hittar du en lämplig flyttfirma genom att lämna en offertförfrågan via Flyttjakt.nu. Vi ser till att förmedla den till flera flyttfirmor runtom i landet. Jämför sedan i lugn och ro de offerter du får till din e-post, de första kan komma inom bara en timme! Välj sedan den flyttfirma som passar dina behov bäst.

Förutom flytthjälp vid lägenhetsbyte kan flyttfirmor erbjuda flyttstädning och magasinering. Om du byter till en mindre lägenhet kanske du inte får plats med alla dina saker. Om du ändå vill behålla dem är det enklast att förvara dem i ett förråd tills du har rum för dem igen. Kolla in vår karta över förråd för att se var ditt närmaste förråd ligger. 

Psst! Använd vår flytträknare för att på två minuter få ett ungefärligt pris på din flytt.

Tipsa en vän

Utdrag från flyttguider och tips