Flytta utomlands – 9 saker att komma ihåg

Att flytta utomlands kan vara både spännande och skrämmande. Det finns mycket att ta i beaktande och att tänka på, så bra att du hittade hit till denna sida.

Närmar sig en flytt till Finland eller till exempel USA? Läs igenom vad man måste komma ihåg till exempel när det kommer till giltighetstid på passet och att passera statsgränser med barn.

Låt oss minska din stress och fokusera istället på att bekvämt flytta utomlands.

Pass eller identitetsbevis, hur är det med visum och vaccinsbevis?

Speciellt när man flyttar utanför EU så kan det finnas mycket pappersarbete att ta hand om. Vi går nu igenom det som man vanligtvis måste ta i beaktande för en lyckad flytt utomlands.

Passet är ännu din bästa vän när du reser fastän man nuförtiden kan resa med endast identitetsbevis i Norden och i Schengen området. Det är också bra att ta bild på sitt pass ifall man skulle tappa bort det.

Lägg märke till passets giltighetstid. För det kan vara att passet inte längre gäller ifall passets giltighetstid håller på att ta slut inom de närmaste månaderna vid flytten. Detta måste man kolla upp med myndigheterna i landet man flyttar till.

Kom ihåg att körkortet fungerar inte som ett giltigt identitetsbevis fastän det vid vissa fall godkänns. Du behöver ett pass eller identitetsbevis som du kan ansöka om från polisen.

Vid behov bör du skaffa och ta med ett visum, vaccinbevis och uppehålls-och arbetstillstånd. Kolla upp aktuell information angående vilka dokument som behövs för att flytta till destinationslandet via deras ambassad. 

Kolla upp vilka import-och exportrestriktioner gäller som kan begränsa transporten av saker och ämnen i flyttlasten. Närmare information om möjliga restriktioner hittar du från destinationlandets ambassad eller myndigheter.

Särskild uppmärksamhet kan krävas till exempel för:

 • Medicin
 • Alkohol och tobaksprodukter
 • Husdjur
 • Växter och djurprodukter

Glöm inte mitt i detta pappersarbete att komma ihåg att göra flyttanmälan. Flyttanmälan görs via Skatteverket ifall du flyttar utomlands för längre än ett år. Flyttanmälan bör göras före flytten eller högst en vecka efter att du flyttat utomlands för att flyttanmälan ska gälla från den dagen du flyttat. 

Vad annat behöver man komma ihåg och när ska man komma ihåg att göra det? Läs Sveriges bästa checklista inför flytt.

Var försiktig att inte barnens resa stoppas vid gränsen

Om du reser utomlands med barn ska du vara speciellt noggrann med att du har alla rätta dokumenten. Vissa länder kräver att man har barnets födelsebevis. Därtill ifall du och barnet har olika efternamn så kan de vara extra noggranna med att fråga efter dokument.

Ifall barnets andra förälder inte är med vid gränsövergången så ska du vara förberedd med bevis på den andra förälderns samtycke att lämna landet. Syftet med detta är att förhindra att internationellt bortförande av barn. Bevis på samtycke är möjligt med ett tillstånd undertecknat av den andra föräldern.

För att göra flyttanmälan för barn under 18 år behövs underskrift av samtliga vårdnadshavare. Barn som fyllt 16 år får göra själv flyttanmälan och skriva under.

Är ett Svenskt körkort giltigt utomlands?

Körkort som beviljats i Sverige är giltiga i samtliga länder inom EES om körkortet tillverkats efter 19 Januari 2013. Ifall du flyttar till ett land utanför EES så kan du behöva ett internationell körkort. Du kan införskaffa ett internationellt körkort ifall du har ett svenskt körkort, mera information om vem du ska kontakt för ett internationellt körkort hittar du via Transportstyrelsens hemsidor.

Hur ska jag packa för flytt utomlands?

Det som skiljer en flytt utomlands från att flytta inom landet är att det inte ibland är möjligt att packa allt själv. Detta beror på att det kan finnas vissa formaliteter för att korsa gränsen som kräver att en flyttfirma tar hand om packningen och transporten av lasten.

Speciellt vid sjö-och flygtransport rekommenderas att en flyttfirma tar hand om packningen. Förutom att flyttfirman packar med erfarenhet blir försäkringsfrågor tydligare då flyttfirman tar ansvaret för packandet. 

Du behöver inte heller packa med alla dina ägodelar för flytt utomlands. Börja med att före flytten gå igenom det du inte längre behöver och sälj, återvinn, ge bort eller lagra det. En del av flyttfirmorna erbjuder även långtidsförvaring där ägodelarna du lämnar kvar i Sverige förvaras tryggt.

Läs: Tips för att packa – 5 allmänna frågeställningar

Vad får man inte packa ned i flyttlasset utomlands?

Man kan inte ta med vad som helst i flyttlasset utomlands. Till exempel har Australien en noggrann gränskontroll för att skydda sitt lands ekosystem. Kolla upp med ambassaden eller myndigheterna angående importrestriktioner i destinationslandet. 

Vanligtvis finns det importrestriktioner för dessa:

 • Levande djur
 • Djurprodukter
 • Växter, plantor 
 • Skjutvapen, Ammunition
 • Alkohol
 • Tobaksprodukter
 • Vissa livsmedel

Flyttfirmor kan också hjälpa till med tillståndsfrågor när det gäller specialvaror vid flytt utomlands. Informera bara flyttfirman i god tid om möjliga djur och produkter som kan vara begränsade. 

När man flyttar till ett land utanför EU måste man anmäla sina flyttsaker till export. Detta gör man via en exportdeklaration. Du kan antingen göra det själv vid ett tullkontor eller sen kan din flyttfirma ta hand om det.

Kan mitt husdjur flytta med mig?

För att flytta till ett EU-land med husdjur så behöver husdjuret ha ett pass som kan anskaffas från en veterinär. I passet kommer till exempel fram vaccin som är i kraft och information om ägaren.

Vilka krav för att få ta in ett husdjur i landet beror på deras lagstiftning. Kraven kan variera beroende på typen av husdjur och landet. För att få rätt information, kolla upp i god tid med veterinärmyndigheterna i landet du flyttar till.

Flytt utomlands – förlorar jag mitt uppehållstillstånd i Sverige?

Något som man kanske inte tänker på när man flyttar utomlands är att man kan bli av med sitt uppehållstillstånd ifall man befinner sig en längre tid utomlands oavbrutet. Vanligtvis är gränsen två år och efter det återkallas ens uppehållstillstånd i Sverige. Läs mera om uppehållstillstånd via Migrationsverket.

Blir jag av med min socialförsäkring i Sverige när jag flyttar utomlands?

Ifall du planerar flytta utomlands ska du anmäla det till Försäkringskassan som utreder ifall du är fortsatt försäkrad i Sverige. Ifall du är fortsättningsvis försäkrad i Sverige beror på landet du flyttar till och hur länge du ska vara borta. 

Mer information hittar du hos Försäkringskassan.

Jämför din flytt utomlands

Olika flyttfirmor skiljer sig i tjänster och priser som de erbjuder och dessa skillnader kan vara stora, därför rekommenderas att jämföra priser på flyttfirmor.

Du kan enkelt jämföra flyttfirmor via Flyttjakt.nu:

 1. Fyll i en offertförfrågan
 2. Jämför erbjudanden du får och läs recensioner om flyttfirmorna
 3. Ifall du hittar en passlig flyttfirma, välj den enkelt via nättjänsten 

Testa Flyttjakt.nu genom att lämna en gratis offertförfrågan. Du får första erbjudandet inom en timme.

Tipsa en vän

Punkter från flyttguider och tips