Hyr förråd – Våra bästa tips

Att hyra ett förråd
Har du planer på att hyra ett förråd och magasinera dina saker? Det kan finns flera olika orsaker till att behöva förråd som exempelvis flytt till ny stad, renovering eller flytt utomlands. Du kan välja själv om du vill magasinera hela ditt bohag eller endast en del av det. Vet du var närmaste förrådet är, hur stort du behöver eller priset på förråd? Här svarar vi på alla dina frågor och ger dig våra bästa tips kring att hyra ett förråd och magasinering.
Hur stort förråd behöver jag?
Hur stort förråd du behöver beror självklart på hur mycket saker du ska förvara. I regel behöver man ett mindre förråd än vad man kanske tror, i och med att du kan stapla flyttlådor och annat på höjden. Om du ska magasinera allt ditt bohag från en lägenhet behöver du generellt ett förråd som är en tiondel av din bostadsyta. Det vill säga om du flyttar från en bostad på 50m2 så behöver du minst ett förråd på 5m2. Självklart kan detta variera men det är bra att komma ihåg som tumregel.
Följande storlekar på förråd är riktgivande:
Ett förråd på 1,5m2
Mindre förråd i denna storlek är perfekt ifall du har temporärt lite saker att förvara som skidor eller annan sportutrustning, vinterjackor eller andra mindre saker som du inte får plats med i hemmet. Det ryms ungefär 15-20 flyttkartonger in i ett förråd på 1,5m2.
Ett förråd på 3m2
Hyr du ett förråd på 3m2 får du i princip plats med allting som skulle rymmas in i en liten flyttbil. Det är även en perfekt storlek om du ska förvara mindre möbler, extra stolar och pallar, hushållsmaskiner, mattor eller liknande.
Det ryms ungefär 40 flyttkartonger in i ett förråd på 3m2.
Ett förråd på 6m2
Förråd i denna storlek är perfekt för dig som har mera saker som måste förvaras. Hit ryms flera stora möbler som soffa, säng och stort matbord. Bohag från en bostad med två rum och kök ryms i regel in i ett förråd på 6m2. Det ryms ungefär 80-100 flyttkartonger in i ett förråd på 6m2.
Ett förråd på 12m2
Den här storleken av förråd rymmer så gott som allt bohag från en lägenhet på 4 rum eller en bostad kring 100m2. Förrådet rymmer allt från stora möbler, vitvaror och TV, till piano, trumset och flera sängar. Det ryms ungefär 200 flyttkartonger in i ett förråd på 12m2.
Vad kostar det att hyra ett förråd?
Priset på att hyra förråd varierar beroende på förrådets storlek, var det är belagt och vem som hyr ut. Vanligtvis brukar man hyra förråd för minst en månad. Flera av anläggningarna som hyr ut förråd ger rabatter på första månaden. Jämför priser på förråd i Stockholm, Göteborg och Malmö:
Priser på förråd- Stockholm
- 1,5m2: 369 kr-773 kr/månad
- 3m2: 704 kr- 1197 kr/månad
- 6m2: 1176 kr- 2040 kr/månad
- 12m2: 2200 kr- 4000 kr/månad
Priser på förråd- Göteborg
- 1,5m2: 599 kr- 650 kr/månad
- 3m2: 717 kr- 1021 kr/månad
- 6m2: 1338 kr- 1599 kr/månad
- 12m2: 1844 kr- 2599 kr/månad
Priser på förråd- Malmö
- 1,5m2: 300 kr- 359 kr/månad
- 3m2: 449 kr- 647 kr/månad
- 6m2: 932 kr- 1210 kr/månad
- 12m2: 1525 kr- 2100 kr/månad
Priserna är riktgivande. Större städer som dessa har i regel högre pris än mindre städer eller anläggningar utanför city.
Var kan jag hyra ett förråd?
Du kan på flera olika ställen och från flera olika firmor hyra ett förråd. Hyr ett förråd enkelt genom att se på kartan uthyrare i Sverige samt deras kontaktuppgifter.
Våra bästa tips gällande att hyra förråd
- Börja med att hyra ett förråd som är lämplig storlek för det du ska förvara.
- Planera hur du ska flyttpacka in dina saker i förrådet. Exempelvis om vet att du kommer behöva något visst föremål inom kort, placera dem vid dörren och lägg det inte längst in.
- Skaffa rätt sorts flyttkartonger! Flyttkartongen är lätta att handskas med och är bra att använda som förvaringslådor. Välj flyttkartonger som har flera lager wellpapp då de håller längre. Skriv på dem vad de innehåller så att du inte behöver öppna dem en för en för att ta reda på det. Flyttkartonger är även lätta att stapla på varandra men kom ihåg att lägga de tyngsta kartongerna längst ner och de lättare ovanpå.
- Packa inte för tungt. Även om det ryms mycket saker i både flyttlådor och kartonger ska du orka bära dem, eventuellt ställa dem på en hylla eller stapla dem på varandra.
- Optimera ytan. Försöka packa in dina saker så att så mycket som möjligt av ytan kommer till användning eftersom du ändå betalar för den. För att underlätta detta kan du bland annat skruva isär möbler. Kom ändå ihåg att ändå inte packa för tajt. Ifall du behöver något som står längst in, måste du ta ut alla saker för att komma åt det.
- Glöm inte att använda höjden på förrådet. Ett förråd är inte bara ytan på golvet utan de brukar ha flera meter höjd till taket. Så passa på att även utnyttja och använda förrådets höjd. Du kan till exempel lägga madrasser och ihoprullade mattor ståendes mot väggen eller stapla flera flyttlådor samt kartonger på varandra.
- Som vi redan nämnt är det väldigt viktigt att märka lådornas innehåll. Detta är kanske en självklarhet för många eller så är självklarheten att man tror sig komma ihåg vad som finns i lådan, men efter 1 år av förvaring kan minnet lätt svika. Istället då för att börja gå igenom alla lådor, vet man med hjälp av markering i vilken låda det man söker efter finns. Ett tips är att skriva både på kort -och långsidan av lådan.
Jämför flyttfirmor och få hjälp med flytten och magasineringen!
Behöver du flytthjälp? Många flyttfirmor erbjuder magasinering i samband med flytten. De har antingen egna förråd eller samarbete med firmor som hyr ut förråd. Du kan gratis och riskfritt lämna en offertförfrågan både för flytt och magasinering. Du får till din e-post flera offerter som du kan i lugn och ro läsa igenom samt se deras recensioner. Välj sedan den som passar dig bäst.