Flytta till Norge – Saker du behöver tänka på

Norge är ett av de populäraste länderna att flytta till från Sverige. Dels på grund av att det är ett av Sveriges grannländer, den vackra naturen och låga språkbarriären, men också för Norges inbringande arbetsmarknaden, bra arbetsvillkor och hög jämställdhet. Norge har även mycket kultur att bjuda på. Är du påväg att flytta till Norge eller funderar du på det? Vi har gjort en sammanställning över viktiga saker och tips som är bra för dig att veta ifall du flyttar till Norge.

Anmäl din flytt till Skatteverket och Försäkringskassan:

Innan du flyttar är det är väldigt viktigt att du anmäler din flytt från Sverige till Skatteverket, ifall du flyttar utomlands för över ett år. Efter anmälningen registrerar Skatteverket din  utlandsadress som skickas vidare till andra myndigheter, landsting och SPAR (Statens personadressregister). Kom ihåg att ifall du flyttar med barn, måste du även anmäla deras flytt. Man registreras som utflyttad från och med den dagen flytten sker, förutsatt att anmälan är gjord. Du kan läsa mer och göra flyttanmälan på Skatteverkets sidor.

Förutom flyttanmälan till skatteverket, måste du även anmäla flytten till Försäkringskassan. Anmälan görs för att ta reda på hur flytten påverkar din försäkring i Sverige. Bland annat rätten till vård, försäkring och ersättning, beror på vart du flyttar och hur jobbsituationen ser ut. Anmälan är viktig att göra för att du ska få rätt ersättning och själva flytten kan påverka rätten om fortsatt ersättning. Du kan läsa mera om ämnet på Försäkringskassans sidor.

Behöver jag arbets-och uppehållstillstånd?

Eftersom Norge inte är med i EU, kan det vara en aning jobbigt för andra EU-länders medlemmar att bosätta sig i Norge – men eftersom vi i Norden har ett speciellt avtal, kan du som svensk medborgare bo, arbeta och studera i ett annar nordiskt land. Med andra ord behöver du som svensk medborgare inte söka om arbets- eller uppehållstillstånd.

Anmäl din flytt i Norge och folkbokför dig om din vistelse är längre än 6 månader

Som nordisk medborgare kan du vara i Norge upp till 6 månader utan att folkbokföra dig. Ifall du tänk bo i Norge längre än 6 månader, måste du anmäla din flytt till Norge. 

 • Flytten anmäler du genom att besöka ett av Skatteetatens kontor (folkbokföringsmyndigheten) med tidsbokning. 
 • Där skall du fylla i en blankett (flyttemelding), som även går att printa ut i förväg. Ifall du flyttar med familj måste hela familjen vara med på besöket. Kolla upp i förväg vilka dokument ni behöver ha med er.
 • Du måste ha med giltigt pass eller ett nationellt id-kort. Som nordisk medborgare kan du även med körkort samt en utskrift från folkbokföringen i Sverige identifiera dej. Då måste utskriften vara stämplad, signerad och högst 3 månader gammal. 
 • Därefter går Skattekontoret igenom ansökan för att överväga ifall du ska bli registrerad som bosatt i Norge. 

När du folkbokförs i Norge får du ett norskt födelsenummer (födelsedatum + personnummer). På grund av det nordiska folkbokföringsavtalet som ingåtts mellan Sverige, Norge, Finland, Danmark och Island, får du endast vara folkbokförd i ett nordiskt land åt gången. Men andra ord avregistreras du automatiskt från Sverige när du folkbokför dig i Norge. Folkbokföringsmyndigheten får i Sverige automatiskt ett meddelande från den norska folkbokföringsmyndigheten när du har registrerats som bosatt i Norge. Ditt svenska medborgarskap eller personnummer påverkas inte.

Du kan läsa mera om ämnet och flyttanmälan här.

Vad ska jag göra om min vistelse är kortare än 6 månader?

Nordiska medborgare som vistas kortare än 6 månader i Norge behöver regelvis inte anmäla sin flytt eller folkbokföras. Detta menar att man inte heller uppfyller kraven för att få ett födelsenummer men du kan istället få ett så kallat d-nummer, vilket är ett tillfälligt identifikationsnummer. D-nummer kan du få bland annat om du ska jobba och är skattskyldig eller ska öppna bankkonto i Norge. Det finns flera olika privata och offentliga verksamheter som kan beställa d-nummer åt dig. 

Det är företaget som beställer identifikationsnumret som avgör ifall du ska id-kontrolleras. Ifall företaget kräver id-kontroll, måste du intyga din identitet på ett skattekontor.

Om du efter 6 månader fortsätter att vistas i Norge ska du anmäla det till skattekontoret. Därefter får du ett norskt födelsenummer ifall skattekontoret kommer fram till att du ska vara folkbokförd i Norge. Ifall du fått ett födelsenummer men tidigare haft ett d-nummer, ska du därefter endast använda födelsenumret. 

Vad är MinID och BankID?

MinID är en personlig inloggning och sätt att identifiera dig elektroniskt till offentliga tjänster i Norge. Med det kan du bland annat få tillgång till olika tjänster hos NAV (Arbets- och välfärdsmyndigheten), söka till högre utbildning, ansöka om lån eller stipdendium hos Lånekassan och lämna in självdeklarationen elektroniskt. Du behöver ett norskt födelsenummer eller d-nummer för att få ett eget MinID. BankID är ett personligt och elektroniskt id som ger tillgång till offentliga tjänster på den högsta säkerhetsnivå. Kontakta din bank för att få BankID.

Ska jag betala skatt?

Grundregeln är att du betalar skatt i det land där du jobbar, men du ska inte betala skatt till två länder för samma inkomst. Om du är folkbokförd i Norge kan arbetsgivaren hämta ditt skattekort elektroniskt från Skatteetaten. Ifall du inte är folkbokförd i Norge eller har ett norskt personnummer kan du kontakta ditt närmaste skattekontor för att ansöka om skattekort. Du kan läsa mera om beskattning och skattekort på här.

Har jag rätt till socialförsäkringsförmåner i Norge?

I regel är du socialförsäkrad i det land som du arbetar i. Socialförsäkringsförmåner har betydelse för bland annat pension, sjukpenning, familjeförmåner och arbetslöshetsersättning. Ifall du inte har ett jobb är du oftast socialförsäkrad i landet du bor i. Men det kan variera och därför rekommenderar vi att du kontaktar myndigheterna i det land du bor, arbetar eller studerar i. I Norge är det NAV som ansvarar för norska sociala förmåner. 

Om du är bosatt och folkbokförd i Norge, har du rätt till en husläkare oavsett om du jobbar eller inte. Du blir tilldelad en husläkare då när du blir folkbokförd och får ett personnummer. Om du blir sjuk eller skadad ska du i första hand uppsöka din husläkare.

Är mitt svenska körkort giltigt och får jag köra min svenskregistrerade bil?

Ja, ifall du har ett svenskt körkort så gäller även det i Norge, så länge själva körkortet är i kraft. Du får även köra din svenskregistrerade bil utan att registrera eller importera den, ifall du arbetar i Norge under ett år. Tiden kan förlängas till två år men det kräver en skild ansökan om dispens hos Skatteetaten. Kom ihåg att alltid ha ditt arbetskontrakt med dig i bilen, det kan behövas ifall du skulle stoppas av polisen för kontroll.

Hitta en bostad åt dej

För att kunna komma till rätta och starta ditt liv i Norge, behöver du en bostad. Rekommendationen är att cirka 1 månad innan flytten börja söka efter bostad då det kan ta tid att hitta en lämplig, beroende på området och typen av bostad. Lediga bostäder att köpa hittar du på Finn.no, de har även hyresbostäder och likaså Hybel.no

Söker du efter arbete i Norge?

Många väljer att flytta till Norge på grund av de högre löner och goda arbetsvillkor som erbjuds. Eftersom du som nordisk medborgare får arbeta i de andra nordiska länderna, är Norge inget dåligt alternativ. Du behöver ett norskt personnummer eller d-nummer för att få arbeta. De flesta lediga jobb är oftast omkring de större städerna, såsom Oslo, Trondheim och Bergen, men självklart finns det arbetsmöjligheter i andra mindre städer och orter också. Precis som i Sverige finns de flesta lediga jobb på nätet, NAV är bland annat en av Norges största portaler för lediga jobb, men du kan även hitta annonser i tidningar. Ifall du är intresserad av något specifikt företag, kan du även kontakta dem direkt till exempel via deras hemsida eller genom en öppen ansökan. 

Anlita flytthjälp och jämför flyttfirmor!

Eftersom det kommer vara mycket att hålla koll på, kan du underlätta flytten och få ett mindre stressmoment, genom att anlita en flyttfirma. I och med att flyttfirmor skiljer sig i priser och tjänsterna de erbjuder, lönar det sig att jämföra olika flyttfirmor. Du kan enkelt jämföra flyttfirmor, lämna en offertförfrågan på Flyttjakt.nu och beskriva hurdan flytt det är frågan om.

1. Lämna en offertförfrågan>>

2. Jämför erbjudanden du får och läs recensioner om flyttfirmor.

3. Ifall du hittar en passlig flyttfirma, kan du enkelt välja den via nättjänsten.

Testa Flyttjakt.nu genom att lämna en offertfrågan !

En checklista för dig som flyttar till Norge:

 • Anmäl din flytt till Skatteverket och Försäkringskassan i Sverige.
 • Du behöver inte som nordisk medborgare arbets-och uppehållstillstånd.
 • Anmäl din flytt och folkbokför dig om din vistelse är längre än 6 månader. Du får även ett norsk personnummer.
 • Om din vistelse är kortare än 6 månader behöver du inte anmäla den eller folkbokföras, men du kan få tillgång till ett d-nummer (tillfälligt identifikationsnummer).
 • Ifall du fått ett födelsenummer men tidigare haft ett d-nummer, ska du därefter endast använda födelsenumret. 
 • Sök bostad och arbete i god tid.
 • I regel är du skattskyldig i det land du jobbar i.
 • Utgångspunkten är att du är socialförsäkrad i det land du arbetar i.
 • Ett svenskt körkort är giltigt i Norge. Du får köra din svenskregistrerade bil utan att registrera eller importera den om du arbetar i Norge under ett år.
 • Anlita flytthjälp och jämför flyttfirmor på Flyttjakt.nu.

Ta gärna del av våra andra inlägg gällande flyttguider och tips som kan vara användbara för dig vid flytt. Bland annat, har vi en artikel om hur du ska gå tillväga vid utlandsflytt med barn och en lista på 9 saker att komma ihåg när du flyttar utomlands. 

Vi önskar dej lycka till med flytten!

Tipsa en vän

Punkter från flyttguider och tips