Flytta till Spanien – vad behöver man ha koll på?

ungdomar glada över att flytta till spanien

Att flytta utomlands till Spanien är något många svenskar gör. Vad ska man ha koll på inför en flytt till Spanien? Vilka områden är bra att bo på och hur länge får man stanna i landet? Kan man flytta själv eller behöver man boka flyttfirma? Vi går igenom allt detta och lite till.

Flytta till Spanien som svensk

Spanien erbjuder ett varmt och soligt medelhavsklimat som lockar många svenskar som tröttnat på det kalla och mörka vädret i Sverige. Förutom det varma klimatet njuter svenskarna även av den avslappnade livsstilen som tillåter dem leva ett mer stressfritt liv. Dessutom erbjuder Spanien en bred och varierad livsstil, från pulserande storstäder till lugna kustsamhällen och bergsbyar. Även om många svenskar flyttar till Spanien för att komma undan vintern eller för att ändra sin livsstil, är det också fördelaktigt att Spanien ligger relativt nära Sverige. Det gör att man kan resa tillbaka och besöka familj och vänner med relativ lätthet. 

Flytta till spanien som pensionär

Många svenska pensionärer flyttar ner till Spanien för att njuta av det varma klimatet och de många soltimmarna. I och med att levnadskostnaderna är lägre i Spanien än i Sverige kan pensionärer få en bättre levnadsstandard i Spanien. Den spanska inställningen till livet passar pensionärer bra som inte vill stressa utan bara ta dagen som den kommer. Det finns gott om saker att se och uppleva i Spanien som pensionär.

Både pensionssystemet och hälsovårdssystemet är välutvecklat i Spanien och man kan känna sig som hemma i och med de många svenska organisationer, föreningar och verksamheter som finns där. Vad händer med pensionen då man flyttar till Spanien? Även om man inte bor i Sverige har man rätt till svensk allmän pension om man har jobbat i Sverige. För att få sin allmänna pension bör man skicka ett levnadsintyg till Pensionsmyndigheten varje år. Läs mer om vad som gäller för din pension hos Pensionsmyndigheten

Flytta till spanien med barn

Vill du flytta till Spanien men funderar över hur det ska lösa sig med barnens skola? Detta är inget problem eftersom det finns flera svenska skolor i Spanien. Dessa finns på flera orter, bland annat i Madrid, Fuengirola och på Mallorca. Skolorna är godkända av svenska staten vilket gör att barnet kan fortsätta skolgången som vanligt i Spanien. Kolla in Workwides hemsida för att se var i Spanien det finns svenska grundskolor.

Studera i Spanien

Spanien lockar studenter från olika länder för att studera. Om du kan spanska finns det 78 universitet att välja mellan i Spanien. Behärskar du inte språket så bra finns det även internationella skolor att söka till. De orter som är mest populära bland studenter är Madrid, Valencia och Barcelona. Att studera utomlands kommer att ge dig mycket erfarenhet och du kommer att få minnen för livet.

Vart i Spanien ska man flytta?

Flest svenskar flyttar till Costa del Sol eller Costa Blanca. Costa del Sol är känt för sina vackra stränder, golfbanor och lyxiga bostadsområden. Speciellt Marbella, Fuengirola och Estepona är populära orter bland svenskar. Costa Blanca erbjuder en behaglig kustmiljö, medelhavsklimat och ett stort utbud av bekvämligheter och aktiviteter. Även Mallorca är populärt bland svenskar i och med de vackra stränderna, det rika nattlivet och de kulturella sevärdheterna. 

Hur länge får man bo i Spanien?

Eftersom Spanien hör till EU får man bo i landet i tre månader utan visum, det ända som krävs är ett svenskt pass. Vill man stanna längre måste man registrera sig hos de spanska myndigheterna. Då man registrerar sig får man ett NIE-nummer som är ett skatteidentifikationsnummer. Med hjälp av detta kan man öppna bankkonto, teckna försäkringar och öppna telefonabonnemang. Om du bor i Spanien i mer än sex månader måste du deklarera och betala skatt i landet. Om du bor utomlands i mer än ett år ska du meddela om detta till Skatteverket. 

Hitta bostad i Spanien

Hur hittar man bostad i Spanien? Här är några tips:

 1. Ta hjälp av en fastighetsmäklare. Det finns flera svenska fastighetsmäklare i Sverige eller på plats i Spanien.
 2. Sök på bostadsportaler. Idealista, Fotocasa, Kyero och Habitaclia erbjuder ett stort utbud av bostäder i hela Spanien.
 3. Kolla i tidningar och på anslagstavlor.
 4. Fråga kontakter som bor i Spanien. De kan känna till bostadsmarknaden bättre och komma med tips.
 5. Sök på sociala medier. Gå med i grupper där man annonserar om lediga bostäder

Flytta till Spanien med flyttfirma

Att flytta är inte alltid en dans på rosor och speciellt inte då man ska flytta utomlands. Om du vill komma lättare undan med din flytt från Sverige till Spanien lönar det sig att boka en flyttfirma. De har koll på alla regler och vet hur en utlandsflytt ska skötas. Eftersom priserna och kvaliteten på flyttfirman kan variera väldigt mycket lönar det sig att jämföra flyttfirmor. Priserna kan variera speciellt mycket då det gäller en långflytt. Detta kan bero dels på flyttbilarnas tillgänglighet, flyttfirmans effektivitet och om de har möjlighet att sammanslå flera flyttar. 

Jämför flyttfirmor och hitta en som matchar dina behov och budget via Flyttjakt. Börja med att lämna en offertförfrågan. Det är gratis och binder dig inte till något.

Checklista för att flytta till Spanien

 • Ansök om NIE nummer 
 • Hitta bostad
 • Gör adressändring och anmäl din flytt till Skatteverket och Försäkringskassan
 • Pausa abonnemang du inte behöver
 • Skaffa bankkort
 • Jämför flyttfirmor och boka i god tid

Lycka till med flytten till Spanien!

Tipsa en vän

Utdrag från flyttguider och tips