Flytta till Finland – Vad du behöver veta

Ska du flytta till Finland? Perfekt, då har du kommit rätt! Finland är inte bara Sveriges grannland och ”De tusen sjöarnas land”, utan även ett av världens tryggaste land, därför är det ingen dålig idé att flytta dit. Förutom vacker natur och de fyra årstiderna, har Finland även mycket kultur att bjuda på. Dessutom är svenska ett av de officiella språken i Finland, och 5% av befolkningen är så kallade finlandssvenskar. Därmed kan du få bland annat service på svenska och det finns svenska skolor, universitet samt arbetsplatser.

När man flyttar är det mycket som måste kommas ihåg, framför allt när du flyttar bort från Sverige. Här kommer ett infopaket för dej som är påväg att flytta till Finland, så att du inte glömmer bort något viktigt.

Vad ska du göra före flytten?

Behöver du uppehålls- och arbetstillstånd?
Det beror på vilket medborgarskap man har, men ifall man är medborgare i ett nordiskt land, behöver man varken uppehålls- eller arbetstillstånd i ett annat nordiskt land. Med andra ord är det fritt fram att jobba eller studera i Finland som svensk medborgare.

Identitetshandlingar och körkort
Se till att du har ett giltigt pass eller id-kort med bild. I Norden och Schengen området, räcker det nuförtiden endast med id-kort som identitetsbevis. Kom ihåg att körkort räknas inte som en giltigt identitetsbevis. Om du ska köra bil och du har ett körkort som utfärdats i EU-stat, är det giltigt i Finland, du får därmed köra de fordon som ingår i de körkorts kategorierna som anges på körkortet, så länge körkortet är i kraft. Ifall du inte har tillgång till bil, fungerar kollektivtrafiken bra i städer.

Flyttanmälan till Skatteverket och Försäkringskassan
Gör en flyttningsanmälan till Skatteverket, ifall du är borta från Sverige i mer än ett år. Skatteverket registrerar din utlandsadress och skickas därefter vidare till andra myndigheter, landsting, kommuner och SPAR (Statens personadressregister). Man registreras som utflyttad från och med den dagen flytten sker, förutsatt att anmälan är gjord senast den dagen. På Skatteverkets sidor kan du läsa mer och göra flyttanmälan.

Du ska även anmäla till Försäkringskassan om din flytt, eftersom det kan påverka ifall du är fortsatt försäkrad i Sverige. Försäkringen och möjliga ersättningar från Försäkringskassan beror helt på till vilket land du flyttar, ifall du jobbar eller studerar, och så vidare.
Läs mer om ämnet på Försäkringskassans sidor.

Flyttar du med husdjur eller fordon?
Om du flyttar till Finland med husdjur, finns det vissa regler att följa. Reglerna bland annat beroende på ifall husdjuret reser tillsammans med dej eller ensam. Allmänt skall djuret ha identitetsmärkning, oftast i form av ett mikrochip. Djuret måste även ha vissa vaccinationer som till exempel rabies, samt ha ett eget pass. Du kan läs mera om ämnet på Livsmedelsverkets hemsidor.

Ifall du vill ha med dig din bil till Finland som flyttsak, måste du först och främst tullanmäla den. Du ska även registrera den och betala bilskatt. Du kan använda din bil tillfälligt innan bilskatten är betald, ifall du gjort en anmälan om ibruktagande av bilen till skatteförvaltningen. Glöm inte att du behöver en giltig trafikförsäkring

Sök bostad i god tid
Det lönar sig att börja kolla efter en bostad i god tid innan du flyttar. Du kan utgå ifrån att det i regel tar ungefär en månad, men det beror såklart på var du söker och hurdant boende. Här kan du se lediga bostäder: Etuovi.com & Vuokraovi.com.

Ordna flyttfirma
För att underlätta flytten och göra den så smidig och enkel som möjligt, rekommenderar vi att anlita flytthjälp.Detta ger även dej ett stressmoment mindre att tänka på. I och med att flyttfirmor skiljer sig i priser och tjänster som de erbjuder, lönar det sig att jämföra olika flyttfirmor. Detta kan du enkelt göra nu genom att lämna en gratis offertförfrågan via Flyttjakt.nu.
Därefter förmedlar vi den till flyttfirmor och du når alla företag som erbjuder flyttjänster med endast en blankett.

Du får erbjudanden direkt till din e-post och sedan kan du i lugn och ro jämföra dem. När du hittat en flyttfirma som passar dig, kan du komma överens om flytten med flyttfirman.

Lämna en offertförfrågan här.

Vad ska du göra efter flytten:

Registrering
Om du flyttar permanent till Finland måste du besöka personligen Myndigheten för Digitalisering och Befolkningsdata senast en vecka efter flyttdagen, för att anmäla din flytt och registrera dig som invånare. Om flytten vara endast 3–12 månader, behöver du göra en anmälan om tillfällig flytt. Befolkningsdatasystemet förmedlar till andra myndigheter och organisationer om din nya adress.

Finsk personbeteckning
Efter att du registrerat dig som invånare, har du möjlighet att få en finsk personbeteckning, vilket motsvarar i Sverige personnummer. En finsk personbeteckning är bra att ha när du sköter ärenden hos myndigheter, banker eller till exempel din arbetsgivare.
Det svenska medborgarskapet eller rösträtten påverkas inte av flytt utomlands, även om du registreras som utflyttad från Sverige. Även det svenska personnumret hålls kvar.

Hemkommun
Om du flyttar till Finland för ett år eller längre, har du även rätt till en hemkommun. Den behövs för att kunna använda kommunala tjänster som till exempel hälso-och sjukvården eller dagvården. Hemkommunen anges från Myndigheten för Digitalisering och Befolkningsdata.

Social trygghet och FPA förmåner.
FPA står för Folkpensionsanstalten och ansvarar i Finland om socialförsäkringen för personer som bor i Finland. I regel har de som flyttar stadigvarande till Finland rätt till social trygghet. Ifall du flyttar till Finland för att studera, anser FPA att du flyttat tillfälligt och har inte rätt till social trygghet. Du kan vanligtvis inte heller omfattas av den finska socialförsäkringen om du får förmåner från ett annat EU-land. Läs mera om ämnet på FPA:s sidor.

Beskattning och skattekort
Den allmänna regeln är att du betalar skatt i det land du arbetar i. Du är skatteskyldig om du flyttar till Finland i mer än 6 månader. Om flytten är permanent, får finska Skatteförvaltningen information från Myndigheten för Digitalisering och Befolkningsdata, och då behöver inte någon separat deklaration göras. Om flytten är tillfällig måste du själv anmäla det till Skatteverket. Via skatteverket kan du även beställa skattekort. Läs mer om detta på Skatteförvaltningens sidor.

Hemförsäkring
När du har din nya bostad måste du komma ihåg att ta en hemförsäkring. Den ersätter bland annat skador på möbler och andra gods. En hemförsäkring är också oftast något som hyresvärden vill att man har. Dessa går att få från försäkringsbolag och det lönar sig att be flera olika bolag om en offert.

Bankkonto
Det kan vara underlättande att ha ett betalkort eller bankkonto i Finland vart till exempel arbetsgivaren kan betala lönen. Banker i Finland erbjuder sina kunder flera olika tjänster och ifall du vill ta del av dem behöver du styrka din identitet. Detta kan du göra med ett giltigt pass eller id-kort. Det enklaste sättet att få kontot öppnat är att ringa bankens kundservice eller besöka ett kontor. En finsk personbeteckning är inget krav, men ibland kan banken behöva ytterligare information eller dokument på till exempel arbetsavtal, lönespecifikation eller motiverat behov, för att öppna kontot. Bankerna i Finland erbjuder även sina tjänster på svenska.

Allt ovan är bra att ta i beaktande innan du flyttar till Finland. Glöm inte heller bort att gå igenom Flyttarens checklista, så att du inte glömmer något väsentligt!

Tipsa en vän

Punkter från flyttguider och tips