Flytta till Finland – Vad du behöver veta

flytta utomlands

Ska du flytta till Finland? Perfekt, då har du kommit rätt! Finland är inte bara Sveriges grannland och ”De tusen sjöarnas land”, utan även ett av världens tryggaste länder. Förutom vacker natur under de fyra årstiderna, har Finland även mycket kultur att bjuda på. Dessutom är svenska ett av de officiella språken i Finland, och 5% av befolkningen är så kallade finlandssvenskar. Därmed kan man få service på svenska och det finns även svenska skolor, universitet samt arbetsplatser.

Vid en flytt utomlands är det alltid extra mycket att tänka på. Här kommer ett infopaket för dig som ska flytta till Finland!

Flytta till Finland – gör detta före flytten!

Behöver du uppehålls- och arbetstillstånd?
Det beror på vilket medborgarskap man har. Ifall ska flytta till Finland som svensk medborgare eller nordisk medborgare, behöver man varken uppehålls- eller arbetstillstånd. Med andra ord är det fritt fram att flytta till Finland från Sverige för att jobba eller studera.

Identitetshandlingar och körkort
Se till att du har ett giltigt pass eller id-kort med bild. I Norden och Schengen området räcker det med endast ID-kort som identitetsbevis. Kom ihåg att körkort inte räknas som ett giltigt identitetsbevis. Om du ska köra bil och du har ett körkort som utfärdats i en EU-stat, är det giltigt i Finland. Du får därmed köra de fordon som ingår i de körkortskategorier som anges på körkortet, så länge körkortet är i kraft. Ifall du inte har tillgång till bil, fungerar kollektivtrafiken bra i städer.

Flyttanmälan till Skatteverket och Försäkringskassan
Gör en flyttningsanmälan till Skatteverket, ifall du är borta från Sverige i mer än ett år. Skatteverket registrerar din utlandsadress och skickar därefter vidare till andra myndigheter, landsting, kommuner och SPAR (Statens personadressregister). Man registreras som utflyttad från och med den dagen flytten sker, förutsatt att anmälan är gjord senast den dagen. På Skatteverkets sidor kan du läsa mer och göra flyttanmälan.

Du ska även anmäla din flytt till Försäkringskassan, eftersom det kan påverka ifall du är fortsatt försäkrad i Sverige. Försäkringen och möjliga ersättningar från Försäkringskassan beror helt på till vilket land du flyttar och ifall du jobbar eller studerar. Läs mer om ämnet på Försäkringskassans sidor.

Flyttar du med hund, katt eller fordon?
Om du ska flytta från Sverige till Finland med husdjur finns det vissa regler att följa. Reglerna ser lite olika ut beroende på om du reser tillsammans med din hund eller inte. Överlag skall djuret ha identitetsmärkning, oftast i form av ett mikrochip. Djuret måste även ha vissa vaccinationer som till exempel rabies, samt ha ett eget pass. Du kan läsa mera om ämnet på Livsmedelsverkets hemsidor.

Ifall du vill ta med dig din bil till Finland, måste du först och främst göra en tullanmälan. Du ska även registrera bilen och betala bilskatt. Du kan använda din bil tillfälligt innan bilskatten är betald, ifall du gjort en anmälan om ibruktagande av bilen till skatteförvaltningen. Glöm inte att du behöver en giltig trafikförsäkring.

Sök bostad i god tid
Det lönar sig att börja kolla efter en bostad i god tid innan du flyttar till Finland. Du kan utgå ifrån att det i regel tar ungefär en månad att hitta och få en bostad. Detta beror såklart på hurdant boende du söker och i vilket område du vill bo. Här kan du se lediga bostäder: Etuovi.com & Vuokraovi.com.

Boka flyttfirma
För att underlätta flytten och göra den så smidig och enkel som möjligt, rekommenderar vi att anlita flytthjälp. Detta ger dej ett stressmoment mindre att tänka på. I och med att flyttfirmor skiljer sig i priser och tjänster som de erbjuder, lönar det sig att jämföra olika flyttfirmor. Detta gör du enkelt genom att lämna en gratis offertförfrågan via Flyttjakt.nu. Därefter förmedlar vi den till flyttfirmor runt om i hela Sverige. Även om du flyttar till Finland finns det gott om svenska flyttfirmor som sköter dylika flyttar. Även en flyttfirma i Finland kan ställa upp som flytthjälp.

Gör detta efter flytten!

Registrering
Om du flyttar permanent till Finland och ska bo i Finland som svensk måste du besöka personligen Myndigheten för Digitalisering och Befolkningsdata senast en vecka efter flyttdagen, för att anmäla din flytt och registrera dig som invånare. Om flytten varar endast i 3–12 månader, behöver du göra en anmälan om tillfällig flytt. Befolkningsdatasystemet förmedlar till andra myndigheter och organisationer om din nya adress.

Finsk personbeteckning
Efter att du registrerat dig som invånare, har du möjlighet att få en finsk personbeteckning vilket motsvarar ett svenskt personnummer. En finsk personbeteckning är bra att ha när du sköter ärenden hos myndigheter, banker eller till exempel din arbetsgivare. Det svenska medborgarskapet eller rösträtten påverkas inte av flytt utomlands, även om du registreras som utflyttad från Sverige. Även det svenska personnumret hålls kvar.

Hemkommun
Om du flyttar till Finland för ett år eller längre, har du även rätt till en hemkommun. Den behövs för att kunna använda kommunala tjänster som till exempel hälsovården, sjukvården eller dagvården. Hemkommunen anges från Myndigheten för Digitalisering och Befolkningsdata.

Social trygghet och FPA förmåner
FPA står för Folkpensionsanstalten och ansvarar för socialförsäkringen för personer som bor i Finland. I regel har de som flyttar stadigvarande till Finland rätt till social trygghet. Ifall du flyttar till Finland för att studera, anser FPA att du flyttat tillfälligt och inte har rätt till social trygghet. Du kan vanligtvis inte heller omfattas av den finska socialförsäkringen om du får förmåner från ett annat EU-land. Läs mer om ämnet på FPA:s sidor.

Beskattning och skattekort
Den allmänna regeln är att du betalar skatt i det land du arbetar i. Du är skattskyldig om du flyttar till Finland i mer än 6 månader. Om flytten är permanent, får finska Skatteförvaltningen information från Myndigheten för Digitalisering och Befolkningsdata, och då behöver inte någon separat deklaration göras. Om flytten är tillfällig måste du själv anmäla det till Skatteverket. Via skatteverket kan du även beställa skattekort. Läs mer om detta på Skatteförvaltningens sidor.

Hemförsäkring
När du har din nya bostad måste du komma ihåg att ta en hemförsäkring. Den ersätter bland annat skador på möbler och andra gods. Hemförsäkring är också oftast något som hyresvärden vill att man har. Dessa går att få från försäkringsbolag och det lönar sig att be flera olika bolag om en offert.

Bankkonto
Det kan vara underlättande att ha ett betalkort eller bankkonto i Finland dit till exempel arbetsgivaren kan betala din lön. Banker i Finland erbjuder sina kunder flera olika tjänster och ifall du vill ta del av dem behöver du styrka din identitet. Detta kan du göra med ett giltigt pass eller ID-kort. Det enklaste sättet att öppna kontot är att ringa bankens kundservice eller besöka deras kontor. En finsk personbeteckning är inget krav, men ibland kan banken behöva ytterligare information eller dokument på till exempel arbetsavtal, lönespecifikation eller motiverat behov för att öppna kontot. Bankerna i Finland erbjuder även sina tjänster på svenska.

Allt ovan är bra att ta i beaktande innan du flyttar till Finland. Glöm inte heller bort att gå igenom vår flytt-checklista, så att du inte glömmer något väsentligt!

Lämna en offertförfrågan och jämför flyttfirmornas offerter. De hjälper dig att flytta till Finland smidigt!

Tipsa en vän

Utdrag från flyttguider och tips