Flyttanmälan

När man flyttar finns det många viktiga saker att ta i beaktande och flyttanmälan är en av dem. Det är nämligen viktigt att göra flyttanmälan så att myndigheterna får korrekta uppgifter om var du bor och att din folkbokföring ska stämma. För att göra flytten bekvämare och smidigare så har vi samlat ihop en sida med all information du behöver för att göra en flyttanmälan.

Vart ska jag anmäla min flytt?

Den enda obligatoriska flyttanmälan som du måste göra är till Skatteverket och det är du som ansvarar över att den blir gjord. Detta gör du för att få rätt folkbokföringsadress. Därefter är det ditt egna val vart du anmäler om din ny adress.

Flyttanmälan till Skatteverket

Det är endast obligatoriskt att göra en flyttanmälan (adressändring) till Skatteverket och det är gratis. Flyttanmälan ska göras antingen före du flyttar eller senast en vecka efter flytten. Genom att göra det så gäller din nya adress från dagen du flyttar in. Däremot ifall du gör flyttanmälan senare så kommer den nya adressen gälla från den dagen då anmälan kommit in till Skatteverket. När du anmäler flytten blir du även folkbokförd på den nya adressen. Korrekt adress i folkbokföringen innebär att andra myndigheter och aktörer i samhället har din rätta adress.
Flyttar du med barn? Ifall du har barn som också flyttar ska även deras flytt anmälas till Skatteverket.

Du kan också göra flyttanmälan via Adressändring, men då gäller det endast postförsändelser. Däremot om du har behov för att tillfälligt beställa eftersändning av din post, att all post som är adresserad till din gamla adress skickas till din nya adress så kan du enbart göra detta via Adressändring.

Gör flyttanmälan via Skatteverket »

Adressändring och Eftersändning

Med hjälp av flyttanmälan via Adressändring får postoperatörer som utdelar post information om att du inte längre bor kvar på din gamla adress. Posten som har din gamla adress returneras då till avsändaren. Adressändring är kostnadsfritt.

För att du ska få din post fram till din nya adress kan du tillfälligt beställa Eftersändning av din post via Adressändring. Då får alla postoperatörer din nya adress. Med andra ord kommer all post som är adresserad till din gamla adress skickas till din nya adress. Det tillkommer en kostnad för detta. Om du väljer att flytta utan eftersändning kommer din post returneras till avsändaren.

Eftersändning – Adressändring »

Hjälp till flytten? Lämna en offertförfrågan till alla flyttfirmor på en gång

Vart uppdateras den nya adressen automatiskt efter flyttanmälan?

När du gör flyttanmälan ändras din folkbokföringsadress, din nya adress uppdateras då automatiskt hos centrala myndigheter och övriga delar av samhället. Till dessa hör till exempel försäkringskassan, migrationsverket, transportstyrelsen, pensionsmyndigheten med flera.

Fullständig lista på myndigheterna, företag och övriga delar av samhället som tar del av folkbokföringsuppgifter kan du ta del av här:

Till vilka alla ställen ska man komma ihåg att anmäla sin nya adress?

Fastän man gjort en flyttanmälan betyder det inte att den nya adressen skulle ändras automatiskt överallt. Vi har gjort en checklista över vem man ska vara i kontakt med för att meddela om sin nya adress. Ifall man är orolig att man har glömt att meddela sin nya adress någonstans, kan man också betala för Eftersändning-tjänsten hos Adressändring.

Ifall man inte köper eftersändning så kommer posten som är adresserad till gamla adressen att skickas tillbaka till avsändaren. Det är då viktigt för dig att vara i kontakt med avsändaren så att de har den nya adressen, så att du inte missar viktig post som exempelvis fakturor och påminnelser.

Kom ihåg att meddela nya adressen åt:

  • Kompisar och släktingar
  • Föreningar och organisationer
  • Arbetsgivare och studieplats
  • Bank, bibliotek och försäkringsbolag
  • Bredbands-och telefonoperatör, elbolag
  • Prenumerationer på tidningar och tidskrifter
  • Husbolaget, fastighetsskötare och fastighetsförvaltare
  • Olika nättjänster som tar avgifter, skickar räkningar/saker
  • Rekommenderas att kolla in flyttarens checklista för annat viktigt att komma ihåg

Tips! Kom ihåg att du nuförtiden kan beställa nästan alla räkningar som e-fakturor, så istället för att få räkningarna fysiskt så får du med e-fakturor dem direkt till din nätbank. Så nästa gång du flyttar behöver du inte oroa dig om räkningar i pappersform som åker till fel adress, då du får dem elektroniskt.

Psst! Gör inte packande krångligt

Flyttjakt.nu har checklistor och råd för att underlätta stress när det känns tungt.

Hjälp till flyttstressen
Packningstips – 5 allmänna frågeställningar
När du flyttar – skydda din bostad och agodelar
Besiktning av bostad vid flytt – vad handlar det om

Fråga erbjudanden från alla flyttfirmor, med en blankett

Varför får jag samtal från företag efter att jag gjort flyttanmälan?

När du gör flyttanmälan ändras din information i folkbokföringen. Skatteverket sprider informationen om ändringarna i din folkbokföring till myndigheter, kommuner och landsting. SPAR, statens personadressregister, uppdateras varje dag med nya uppgifter från folkbokföringen. Ett företag kan köpa adresser för direktreklam ändamål från SPAR, men detta kräver att företaget ansökt om tillgång via Skatteverket. Om du inte vill ha direktreklam från företag som får adressuppgifter från SPAR kan du be om reklamspärr, då lämnas ditt namn och adress från urval som används för direktadresserad reklam.Läs mera här.

Behöver jag göra en flyttanmälan om jag flyttar tillfälligt?

Vid en tillfällig flytt behöver du inte göra en flyttanmälan. Med en tillfällig flytt menas att du flyttar till en annan adress för kortare än ett år och med planen att flytta tillbaka till den ursprungliga bostaden. Ifall du bor längre än ett år på den nya adressen måste du göra en flyttanmälan. Läs mera om tillfällig flytt.

Bevisat bra tips

En bra idé är att lämna en lapp med dina kontaktuppgifter åt den som flyttar in i din gamla bostad. För då kan hen vara i kontakt med dig ifall något viktigt levereras till din gamla adress. Då får du din viktiga post snabbare.

Ifall flytten är ännu på kommande så rekommenderar vi att göra den bekvämare med hjälp av Flyttjakt. Hos oss hittar du alla råd, tips och guider för att få en så bekväm och smidigt flytt som möjligt. Därtill kan du genom Flyttjakt vara i kontakt med flera flyttfirmor kring Sverige för att hitta en flyttfirma som passar dig. Detta gör du genom att lämna en offertförfrågan och sedan bli direkt kontaktad av flyttföretag. Det är både gratis och riskfritt att använda tjänsten.

Varför borde du använda Flyttjakt.nu – tjänsten?

Du kan planera och jämföra din flytt gratis
Du når ut till alla flyttfirmor på en och samma gång. Att jämföra flyttjänster förbinder dig inte till något.
Du får erbjudanden till och med inom ett dygn
Bästa erbjudandet kan komma från ett oväntat ställe
Recensioner hjälper att hitta en pålitlig flyttfirma

Bekanta dig med recensionerna och lita på din flytt

Genom Flyttjakt.nu tjänsten kan du läsa recensioner för att hitta en flyttfirma som passar dig. Lämna en offertförfrågan, få erbjudanden och i samband med dem ser du recensioner och omdömen om flyttfirmorna.

Aldrig förut har jag varit med om en så snabb och problemfri flytt. Killarna var snabba och effektiva, jobbet gjordes snyggt och ingenting gick sönder. Därtill var killarna trevliga också. Kan varmt rekommendera detta företag!

Flyttfirman var i tid och gjorde arbetet snabbt, trevliga var arbetarna också 🙂

Hurtiga och roliga flyttarbetare. Kom i tid på plats och flytten varade enligt den beräknade tiden. De önskade även lycka till med det nya hemmet 🙂

Jämför din flytt idag och spara pengar!

Jämför din flyttjänst »