Flyttanmälan

När man flyttar finns det många viktiga saker att ta i beaktande och flyttanmälan är en av dem. För att göra flytten bekvämare och smidigare så har vi samlat ihop en sida med all information du behöver för att göra en flyttanmälan. Därtill har vi gjort en checklista med alla ställen du ska komma ihåg att meddela om din nya adress till.

Den enda obligatoriska flyttanmälan som du måste göra är till Skatteverket, detta gör du för att få rätt folkbokföringsadress. Därefter är det valbart var du anmäler om den nya adressen, men det kan hjälpa med att rätt information når dig.

Flyttanmälan till Skatteverket och Adressändring

Det är endast obligatoriskt att göra en flyttanmälan till Skatteverket och det är kostnadsfritt. Flyttanmälan ska göras antingen före du flyttar eller senast en vecka efter flytten. Genom att göra det så gäller din nya adress från dagen du flyttar in. Däremot ifall du gör flyttanmälan senare så kommer den nya adressen gälla från den dagen då anmälan kommit in till Skatteverket.

Du kan också göra flyttanmälan via Adressändring, men då gäller det endast postförsändelser. Däremot om du har behov för att tillfälligt beställa eftersändning av din post, att all post som är adresserad till din gamla adress skickas till din nya adress så kan du enbart göra detta via Adressändring.

Gör flyttanmälan via Skatteverket »

Eftersändning – Adressändring »

Hjälp till flytten? Lämna en offertförfrågan till alla flyttfirmor på en gång

Vart uppdateras den nya adressen automatiskt efter flyttanmälan?

När du gör flyttanmälan, ändrar din folkbokföringsadress, så uppdateras din nya adress automatiskt hos centrala myndigheter och övriga delar av samhället. Till dessa hör till exempel försäkringskassan, migrationsverket, transportstyrelsen, pensionsmyndigheten med mera.

Fullständig lista på myndigheterna, företag och övriga delar av samhället som tar del av folkbokföringsuppgifter:

Till vilka alla ställen ska man komma ihåg att anmäla sin nya adress?

Fastän man gjort en flyttanmälan betyder det inte att den nya adressen skulle ändras automatiskt överallt. Vi har gjort en checklista över vem man ska vara i kontakt med för att meddela om sin nya adress. Ifall man är orolig att man har glömt att meddela om sina nya adress någonstans kan man också betala för eftersändning tjänsten hos Adressändring.

Ifall man inte köper eftersändning så kommer posten som är adresserad till gamla adressen att skickas tillbaka till avsändaren. Det är sen viktigt för dig att vara i kontakt med avsändaren så att de har den nya adressen så att du inte missar viktig post.

Kom ihåg att meddela nya adressen åt:

  • Kompisar och släktingar
  • Föreningar och organisationer
  • Arbetsgivare och studieplats
  • Bank, bibliotek och försäkringsbolag
  • Bredbands-och telefonoperatör, elbolag
  • Prenumerationer på tidningar och tidskrifter
  • Husbolaget, fastighetsskötare och fastighetsförvaltare
  • Olika nättjänster som tar avgifter, skickar räkningar/saker
  • Rekommenderas att kolla in flyttarens checklista för annat viktigt att komma ihåg

Tips! Kom ihåg att du nuförtiden kan beställa nästan alla räkningar som e-fakturor, så istället för att få räkningarna fysiskt så får du med e-fakturor dem direkt till din nätbank. Så nästa gång du flyttar behöver du inte oroa dig om fysiska räkningarna åker till fel adress då du får dem elektroniskt.

Psst! Gör inte packande krångligt

Flyttjakt.nu har checklistor och råd för att underlätta stress när det känns tungt.

Hjälp till flyttstressen
Packningstips – 5 allmänna frågeställningar
När du flyttar – skydda din bostad och agodelar
Besiktning av bostad vid flytt – vad handlar det om

Fråga erbjudanden från alla flyttfirmor, med en blankett

Varför får jag samtal från företag efter att jag gjort flyttanmälan?

När du gör flyttanmälan ändras din information i folkbokföringen. Skatteverket sprider informationen om ändringarna i din folkbokföring till myndigheter, kommuner och landsting. SPAR, statens personadressregister, uppdateras varje dag med nya uppgifter från folkbokföringen. Ett företag kan köpa adresser för direktreklamändamål från SPAR, men detta kräver att företaget ansökt om tillgång via Skatteverket. Om du inte vill ha direktreklam från företag som får adressuppgifter från SPAR kan du be om reklamspärr, då lämnas ditt namn och adress från urval som används för direktadresserad reklam. Läs mera här.

Behöver jag göra en flyttanmälan om jag flyttar tillfälligt?

Vid en tillfällig flytt behöver du inte göra en flyttanmälan. Med en tillfällig flytt menas att du flyttar till en annan adress för kortare än ett år och med planen att flytta tillbaka till den ursprungliga bostaden. Ifall du bor längre än ett år på den nya adressen måste du göra en flyttanmälan. Läs mera om tillfällig flytt.

Bevisat bra tips

En bra idé är att lämna en lapp med dina kontaktuppgifter åt den som flyttar in i din gamla bostad. För då kan hen vara i kontakt med dig ifall något viktigt levereras till din gamla adress. Då når viktig post dig snabbare.

Ifall flytten är ännu på kommande så rekommenderar vi att göra den bekvämare med hjälp av Flyttjakt. Hos oss hittar du alla råd, tips och guider för att få en så bekväm och smidigt flytt som möjligt. Därtill kan du genom Flyttjakt vara i kontakt med flera flyttfirmor kring Sverige för att hitta flyttjänsten som passar dig. Detta gör du genom att lämna en offertförfrågan och sedan bli direkt kontaktad av flyttföretag. Det är både gratis och riskfritt att använda tjänsten.

Varför borde du använda Flyttjakt.nu – tjänsten?

Du kan planera och jämföra din flytt gratis
Du når ut till alla flyttfirmor på en och samma gång. Att jämföra flyttjänster förbinder dig inte till något.
Du får erbjudanden till och med inom ett dygn
Bästa erbjudandet kan komma från ett oväntat ställe
Recensioner hjälper att hitta en pålitlig flyttfirma

Bekanta dig med recensionerna och lita på din flytt

Genom Flyttjakt.nu tjänsten kan du läsa recensioner för att hitta en flyttfirma som passar dig. Lämna en offertförfrågan, få erbjudanden och i samband med dem ser du recensioner och omdömen om flyttfirmorna.

Flytten var helt perfekt, killarna arbetade hårt och tog inga pauser, flyttfirman var pålitlig, rekommenderar 10+

De hade noggrant läst igenom min offertförfrågan och gjorde ett passligt erbjudande. Själva flytten och leverans av flyttlådorna var precis vad vi hade kommit överens om. Därtill var arbetarna trevliga och artiga.

Flexibel, snabb och vänlig

Jämför din flytt idag och spara pengar!

Jämför din flyttjänst »