Flyttanmälan

Vad är en flyttanmälan? Det innebär helt enkelt att du anmäler om att du har flyttat till en annan adress. Detta är en av de viktigaste sakerna du ska komma ihåg att göra då du flyttar.  Du måste göra en flyttanmälan så att myndigheterna får korrekta uppgifter om var du bor och så att din folkbokföring stämmer. För att underlätta din flytt och bespara dig tid samt huvudvärk har vi samlat ihop all information gällande en flyttanmälan på ett och samma ställe.

Vart måste jag anmäla min flytt?

Den enda obligatoriska flyttanmälan som måste göras är till Skatteverket och det är du som ansvarar över att den blir gjord. Detta gör du för att få rätt folkbokföringsadress. Vad händer om man inte gör en flyttanmälan? Om man bor på en adress över ett år och inte gör en flyttanmälan eller inte bor på den adress man har gjort flyttanmälan till, kan det ses som ett folkbokföringsbrott. Detta kan straffas med böter och i västa fall med fängelse.

Flyttanmälan till Skatteverket

Det är gratis att göra en flyttanmälan till Skatteverket. Du hittar blanketten för flyttanmälan på Skatteverkets hemsida. Flyttanmälan ska göras antingen före du flyttar eller senast en vecka efter flytten. Genom att göra det så gäller din nya adress från dagen du flyttar in. Ifall du gör flyttanmälan senare så kommer den nya adressen gälla från den dagen då anmälan kommit in till Skatteverket. När du anmäler flytten blir du även folkbokförd på den nya adressen. Korrekt adress i folkbokföringen innebär att andra myndigheter och aktörer i samhället har din rätta adress. Många undrar hur snabbt flyttanmälan registreras. Svaret på detta är att det varierar från fall till fall men att det kan upp till två veckor.

Flyttar du med barn? Ifall du har barn som också flyttar ska även deras flytt anmälas till Skatteverket.

Gör flyttanmälan via Skatteverket »

Adressändring och eftersändning

Med hjälp av flyttanmälan via Adressändring får postoperatörer som delar ut post information om att du inte längre bor kvar på din gamla adress. Posten som har din gamla adress returneras då till avsändaren. Adressändring är kostnadsfritt.

För att du ska få din post fram till din nya adress kan du tillfälligt beställa eftersändning av din post via Adressändring. Då får alla postoperatörer din nya adress. Med andra ord kommer all post som är adresserad till din gamla adress skickas till din nya adress. Det tillkommer en kostnad för detta. Om du väljer att flytta utan eftersändning kommer din post returneras till avsändaren.

Läs mer om Adressändring & eftersändning »

Behöver du flytthjälp? Lämna en offertförfrågan via oss.

Vart uppdateras den nya adressen automatiskt efter flyttanmälan?

När du gör flyttanmälan ändras din folkbokföringsadress och din nya adress uppdateras då automatiskt hos centrala myndigheter och övriga aktörer. Några av dessa är till exempel försäkringskassan, migrationsverket, transportstyrelsen och pensionsmyndigheten. En fullständig lista på myndigheterna, företag och övriga aktörer som tar del av folkbokföringsuppgifter kan du ta del av här:

Till vilka ställen ska man komma ihåg att anmäla sin nya adress?

Fastän man gjort en flyttanmälan betyder det inte att den nya adressen skulle ändras automatiskt överallt. Vi har gjort en checklista över vem man ska vara i kontakt med för att meddela om sin nya adress. Ifall man är orolig att man har glömt att meddela sin nya adress någonstans, kan man också betala för eftersändning hos Adressändring.

Ifall man inte köper eftersändning så kommer posten som är adresserad till gamla adressen att skickas tillbaka till avsändaren. Därför är det viktigt att avsändaren har den nya adressen så att du inte går miste om viktig post som exempelvis fakturor och påminnelser.

Kom ihåg att meddela nya adressen åt:

  • Kompisar och släktingar
  • Föreningar och organisationer
  • Arbetsgivare och studieplats
  • Din bredbands- och telefonoperatör
  • Ditt elbolag, försäkringsbolag och bank
  • Husbolaget, fastighetsskötare och fastighetsförvaltare
  • Streamingtjänster och prenumerationer

Vi rekommenderar att kolla in vår checklista vid flytt för annat viktigt att komma ihåg!

Tips! Speciellt då du har en flytt på kommande är e-fakturor behändiga eftersom du inte behöver oroa dig över att någon faktura inte hitar fram.

Psst! Gör inte packande krångligt

Flyttjakt.nu har checklistor och råd för att underlätta stress som lätt uppkommer i samband med en flytt.

Hjälp till flyttstressen
Tips att tänka på för en smart flyttpackning
Skydda möbler, golv och saker vid flytt 
Så packar du en flyttbil

Be om offerter från flera flyttfirmor med en offertförfrågan

Varför får jag samtal från företag efter att jag gjort flyttanmälan?

När du gör flyttanmälan ändras din information i folkbokföringen. Skatteverket sprider informationen om ändringarna i din folkbokföring till myndigheter, kommuner och landsting. SPAR, statens personadressregister, uppdateras varje dag med nya uppgifter från folkbokföringen. Ett företag kan köpa adresser för ändamål som direktreklam från SPAR, men detta kräver att företaget ansökt om tillstånd via Skatteverket. Om du inte vill ha direktreklam från företag som får adressuppgifter från SPAR kan du be om reklamspärr. Då finns inte ditt namn och din adress i urval som används för direktadresserad reklam.

Läs mer om SPAR och direktreklam .

Behöver jag göra en flyttanmälan om jag flyttar tillfälligt?

Vid en tillfällig flytt behöver du inte göra en flyttanmälan. Med en tillfällig flytt menas att du flyttar till en annan adress för en kortare tid än ett år och med planen att flytta tillbaka till den ursprungliga adressen. Ifall du bor längre än ett år på den nya adressen måste du göra en flyttanmälan.

Läs mera om en tillfällig flytt

Tips gällande adressändring

En bra idé är att lämna en lapp med dina kontaktuppgifter till den som flyttar in i din gamla bostad. Då kan hen vara i kontakt med dig ifall något viktigt levereras till din gamla adress, och du får den posten snabbare. På så sätt får du också enkelt veta ifall du har glömt bort att meddela om din nya adress till något ställe.

Ifall flytten är ännu är framför dig rekommenderar vi att göra den bekvämare med hjälp av Flyttjakt. Hos oss hittar du alla råd, tips och guider för att få en så bekväm och smidigt flytt som möjligt. Därtill kan du genom Flyttjakt vara i kontakt med flera flyttfirmor från hela Sverige för att hitta en flyttfirma som passar dig. Detta gör du genom att lämna en offertförfrågan. Då du får offerter direkt från flyttfirmorna kan du läsa och jämföra dessa i lugn och ro innan du väljer någon av dem. Om ingen föll dig i smaken behöver du förstås inte välja någon. Tjänsten är helt kostnadsfri att använda.

Varför borde du använda Flyttjakt.nu – tjänsten?

Du kan planera din flytt och jämföra flyttfirmor gratis
Du når ut till alla flyttfirmor på en och samma gång. Att jämföra flyttjänster binder dig inte till något
De första offerterna kommer inom ett dygn
Bästa erbjudandet kan komma från ett oväntat ställe
Omdömen av tidigare kunder hjälper dig att hitta en pålitlig flyttfirma

Hitta den bästa flyttfirman

Jämför olika alternativ för att hitta de bästa flyttfirmorna i Etusivu. Via Flyttjakt kan du förutom att jämföra offerter även läsa flyttfirmornas omdömen. Omdömen ger dig en bra bild över tidigare kunders erfarenheter med flyttfirman, och kan hjälpa dig att fatta ett beslut om du velar mellan två flyttfirmor. Anlita en bra flyttfirma för att flytta tryggt och smidigt!

Flytten var helt perfekt, killarna arbetade hårt och tog inga pauser, flyttfirman var pålitlig, rekommenderar 10+

Flytt av hög kvalitet, kan rekommendera! Priset va också väldigt konkurrenskraftigt

Väldigt saklig kille som var både i tid på plats och gjorde sitt arbete snabbt, kan gladeligen rekommendera!

Jämför flyttfirmors offerter och spara pengar!

Offerter från flyttfirmor