Flytta till Åland – Tips för en lyckad flytt

Söker du efter tips gällande flytt från Sverige till Åland? Vad bra! Här har vi samlat ihop den viktigaste informationen för dig som flyttar. Åland är en självstyrande ögrupp som hör till Finland och är lokaliserad mellan Sverige och Finland. Till skillnad från Finland som är ett tvåspråkigt land, är Åland enspråkigt svenskt. Med en vacker skärgård och natur, samt mångsidig kultur, är det inte svårt att trivas på Åland.

När man flyttar är det alltid mycket som man måste tänka på, framför allt när du flyttar ut från Sverige. Hur ska du exempelvis göra flyttanmälan och få finländskt personnummer? Behöver du arbets-och uppehållstillstånd? Hur får du tillgång till sociala trygghetsförmåner? Ta del av vårt infopaket nedanför för att få svar på bland annat dessa frågor, så att din flytt sker så enkelt och smidigt som möjligt.

Gör en flyttanmälan till Skatteverket och Försäkringskassan

Först och främst, när du flyttar ut från Sverige och är borta mer än ett år, måste du göra en flyttanmälan till Skatteverket. Skatteverket registrerar din utlandsadress som skickas därefter vidare till andra myndigheter, landsting, kommuner och SPAR (Statens personadressregister). Ifall du flyttar med barn, ska du även anmäla deras flytt. På Skatteverkets sidor kan du läsa mer och göra flyttanmälan.

Du ska även anmäla din flytt till Försäkringskassan för att ta reda på ifall din flytt påverkar din försäkring i Sverige. Försäkringen och möjliga ersättningar från Försäkringskassan beror helt på till vilket land du flyttar, ifall du jobbar eller studerar och så vidare. Du kan läsa mera om detta på Försäkringskassan sidor.

Behöver jag arbets- och uppehållstillstånd?

Ifall man behöver arbets-och uppehållstillstånd, är beroende på ens medborgarskap och till vilket land man flyttar. Ifall du är nordisk medborgare behöver du varken uppehålls-eller arbetstillstånd i ett annat nordiskt land, ifall du registrerat dig hos de lokala myndigheterna. Med andra ord är det fritt fram att jobba eller studera på Åland som svensk medborgare.

Behöver jag ett pass eller räcker det med id-kort?

När du flyttar inom Norden och Schengen området, räcker det nuförtiden endast med ett id-kort som identitetsbevis. Det måste komma fram på kortet medborgarskapet samt ha bild. Men många tycker fortfarande att det känns tryggare med pass och det går lika bra. Ifall du använder dig av pass, se i god tid till att det är i kraft och förnya det vid behov.
Kom ihåg att körkort inte räknas som ett giltigt identitetsbevis.

Gör flyttningsanmälan till befolkningsregistret på Åland

Som en nordisk medborgare ska du anmäla din flytt till registreringsmyndigheten på Åland, senast en vecka efter att du flyttat eller tidigast en månad innan flytten. Detta görs personligen till magistraten vid Statens Ämbetsverk på Åland i Mariehamn. Kom ihåg att för detta behöver du giltig id-handling, antingen pass eller identitetskort. Ifall du endast flyttar tillfälligt till Åland men flytten varar över 3 månader, måste du även anmäla den.

Finländskt personnummer

När du gjort flyttningsanmälan blir du registrerad och får ditt finländska personnummer. Detta kan vara behändigt och underlättar att ha när du sköter ärenden till exempel med myndigheter, banker eller arbetsgivare. Det svenska personnumret, medborgarskapet eller rösträtten påverkas inte av flytt utomlands, även om ni registreras som utflyttad från Sverige. 

Socialförsäkring och sociala trygghetsförmåner- hur får jag dem?

På Åland är det den finska myndigheten FPA (Folkpensionsanstalten) som ansvarar för den sociala grundtryggheten. Du kan ansöka via FPA om de olika förmånerna gällande social trygghet, hälso-och sjukvård samt familjeförmånerna. Via dem kan du exempelvis få FPA-kort, barnbidrag, allmänt bostadsbidrag och sjukdagpenning vid behov. Du ska lämna in en ansökan om förmån hos FPA, varefter de bedömer om du kan få rätt till FPA-förmåner utifrån hur din situation ser ut. I regel har de som flyttar stadigvarande till Åland rätt till social trygghet och andra FPA förmåner. Du kan läsa mera om ämnet på FPA:s sidor.

Beskattning och skattekort

Den allmänna regeln är att du betalar skatt i det land du arbetar i. Ifall du ska jobba och är i behov av ett skattekort, kan du ansöka om ett via skattemyndigheten på Åland. Du kan läsa mer om ämnet på Ålands skattebyrå. Ifall du vill veta noggrannare om hur du beskattas på Åland, kan du använda dig av Skatteprocenträknaren.

Körkort

Om du har ett körkort som är utfärdat i Norden kan du använda det på Åland under körkortets giltighetstid. Du får därmed köra de fordon som ingår i de körkorts kategorierna som anges på körkortet. Ifall du inte har tillgång till bil, har Åland en fungerande kollektivtrafik.

Hur får jag ett bankkonto?

Ett bankkonto kan vara behändigt att ha ifall du till exempel tänkt jobba på Åland men även för att vardagen på Åland ska rulla på så smidigt som möjligt. Det finns inget krav på att ha ett finskt personnummer när du öppnar ett bankkonto på Åland, men du måste alltid kunna styrka din identitet, oftast med pass eller officiellt id-kort. För att öppna konto, måste du möjligtvis specificera orsaken och behovet till öppningen. Ifall du vill kunna använda ditt bankkonto på internet med hjälp av nätbankskoder, krävs finskt personnummer. Dessa bankkoder kan i allmänhet vara bra att ha då de är din elektroniska identitetshandling och användningen av dem motsvarar din underskrift. Du kan även använda dem som identifiering hos andra tjänsteleverantörer som FPA och skattemyndigheten. På Åland finns bland annat bankerna Ålandsbanken och Nordea. Kom ihåg att även kontakta din bank i Sverige, ifall du ska till exempel stänga konton eller få lån lösta.

Sök bostad i god tid

På Åland kan du hitta boende allting från lägenhet i höghus eller radhus, till villor och stugor. Vi rekommenderar att i god tid börja söka en bostad innan du flyttar. Det kan ibland ta upp till en månad att hitta lägenhet, men detta beror mycket på var du flyttar och hurdant boende du söker. På bland annat Etuovi.com och Vuokraovi.com kan du se lediga bostäder på Åland.

Det är även bra att kolla upp olika alternativ till hemförsäkringar. Den försäkrar ditt hem och dina saker. Dessutom vill de flesta hyresvärdar att man har en. Hemförsäkringar får man från försäkringsbolag och det lönar sig att be från flera olika bolag en offert.

Ordna flyttfirma för att underlätta flytten!

För att underlätta flytten och göra den så enkel som möjligt, rekommenderar vi varmt att anlita en flyttfirma. Detta ger även dej ett stressmoment mindre att tänka på. I och med att flyttfirmor skiljer sig i priser och tjänster som de erbjuder, lönar det sig att jämföra olika flyttfirmor. Detta kan du enkelt göra nu genom att lämna en gratis offertförfrågan via Flyttjakt.nu. Därefter förmedlar vi den till flyttfirmor och du når alla företag som erbjuder flyttjänster med endast en blankett.

Du får erbjudanden direkt till din e-post och sedan kan du i lugn och ro jämföra dem. När du hittat en flyttfirma som passar dig, kan du komma överens om flytten med flyttfirman.

 Lämna en offertförfrågan

Flyttgods och resa till Åland

Från Sverige kommer du enkelt över till Åland antingen med färja eller flyg. När du flyttar till Åland rekommenderar vi att i förväg bekanta dig med tullreglerna som gäller angående flyttgods. I regel behöver du inte betala tullavgifter om du flyttar från Sverige till Åland eller Finland. 
Ifall du har en bil som du tar med till Åland vid flytt, måste du så fort som möjligt omregistrera fordonet så att du får använda det. Kontakta Tullmyndigheterna för mera information eller läs mer om detta på den finska tullens hemsida

Tar du med dig ett husdjur?

Ifall du ta in ett husdjur till Åland i samband med flytten, ska du kontakta Smådjurskliniken vid Ålands miljö-och hälsoskyddsmyndighet (ÅMHM), för att få mer information angående införsel av husdjur. Oftast måste husdjuren åtminstone ha ett pass och vissa vacciner. Detta kan du läsa mer om på ÅMHM:s hemsida.

Har du allt under kontroll? Här är ännu en checklista:

  • Gör flyttanmälan till Skatteverket och Försäkringskassan i Sverige.
  • Som nordisk medborgare behöver du inte arbets-och uppehållstillstånd.
  • Gör flyttningsanmälan till befolkningsregistret på Åland senast en vecka efter att du flyttat. Du får även ett finländskt personnummer.
  • Kontakta FPA för att få sociala trygghetsförmåner.
  • Ifall du ska jobba på Åland behöver du ett skattekort, ansök om det via skattemyndigheten på Åland.
  • Ditt svenska körkort är giltigt på Åland.
  • Kontakta banken ifall du är i behov av ett bankkonto. Du kan även få elektroniska bankkoder som fungerar som din elektroniska identitetshandling.
  • Sök bostad i god tid och ordna flyttfirma för att underlätta flytten.
  • Om du tar med din bil vid flytten måste du omregistrera den så fort som möjligt för att få använda den på Åland.

Allting ovanför är bra att ta i beaktande och komma ihåg när du flyttar till Åland. Det kan även vara bra att ta med viktiga dokument och intyg från bland annat barnens skola eller andra utbildningsinstitutioner, vaccinationskort, rekommendationer, arbetsintyg och kontrakt,examensbevis och så vidare. Ta gärna del av våra andra inlägg, till exempel gällande Flyttarens checklista eller 9 saker att komma ihåg vid flytt utomlands, så att du inte glömmer något viktigt!


Hoppas du får en lyckad flytt!

Tipsa en vän

Punkter från flyttguider och tips