Ska du flytta på egen hand? 5 tips för dig!

flytta på egen hand

Flyttjakt hjälper dig att hitta professionell flytthjälp som uppfyller dina behov. Vi vill även hjälpa dig som ska flytta utan flyttfirma. I denna artikel avslöjar vi våra bästa tips och råd till dig som ska flytta på egen hand! Spara denna artikel eller skriv ner våra fem tips i dina anteckningar.

1. Planera flytten

Det du främst ska planera då du flyttar på egen hand är tidtabellen och hur många kompisar eller familjemedlemmar du kan få som flytthjälp. 

Ta följande saker i beaktande då du planerar flyttens tidsschema. Du hittar en noggrannare beskrivning om detta i artikeln Hur lång tid tar det att flytta?.

Dessa saker påverkar hur länge det tar att flytta:

  • Eventuella renoveringar i det gamla eller nya hemmet
  • Avståndet mellan bostäderna
  • Bohagets storlek
  • Hur mycket flytthjälp du har i flyttens olika skeden
  • Annan flytthjälp som t.ex. flytthjälpmedel och flyttbil

2. Reservera tid – det tar längre tid att flytta på egen hand

Hela flyttprocessen tar flera veckor, ibland till och med månader. Ju snabbare du kommer igång med flytten desto bättre.  Du kan i god tid innan flytten börja rensa, packa ner saker du vet att du inte kommer att behöva och kolla upp vilka avtal du måste säga upp eller förflytta till den nya adressen. Om du ska flytta på egen hand lönar det sig att reservera mer tid än du tror att du kommer att behöva. Vi rekommenderar att du tar flyttledigt från skolan eller jobbet om du får.

Om du har bråttom med flytten och märker att tiden inte räcker till, kan du lämna en offertförfrågan via oss för att se hur snabbt du kan få flytthjälp.

3. Boka packhjälp och bärhjälp

Packandet är ofta den delen i flytten som tar längst tid. Samtidigt som du flyttpackar är det smart att gå igenom alla saker du har och rensa bort det du inte behöver. Sälj, donera till någon som behöver det mer eller återvinn. 

Läs mer: Flyttrensa inför flytt! & Tips för att flyttpacka smart

Du kommer även att behöva bärhjälp för att bära möbler som säng, matbord, hylla och soffa. Familj eller vänner brukar ofta ställa upp för den som flyttar på egen hand. Ju fler ni är som hjälps åt, desto snabbare kan ni transportera flyttlasset till det nya hemmet! 

Läs mer tips om att flytta på egen hand: Flytta själv eller med flyttfirma?

4. Våra flyttips till dig som ska flytta på egen hand

Förutom att du gratis kan jämföra flyttfirmor via Flyttjakt har vi massa annat för dig som ska flytta på egen hand! 

5. Om något går fel, kontakta Flyttjakt

Kom ihåg att Flyttjakt erbjuder en gratis jämförelsetjänst ifall något skede i flytten går snett, trots god planering. Genom att lämna en offertförfrågan får du flera offerter direkt till din e-post. I genomsnitt får våra användare 6 offerter och de snabbaste kan komma inom en timme.

Baserat på alla flyttar som utförts via Flyttjakt kan vi säga att en flytt med oss sker:

  1. Snabbt
  2. Smidigt
  3. Förmånligt
Tipsa en vän

Utdrag från flyttguider och tips