Flytthjälpmedel – Vilka bärhjälpmedel behöver du?

flyttgubbar med flytthjälpmedel

Varför är flytthjälpmedel bra att ha?

Om du väljer att utföra flytten själv lönar det sig att fundera på om du behöver flytthjälpmedel. Bra flytthjälpmedel underlättar flytten för bärhjälpen och bidrar till en mer ergonomisk flytt. Förutom att du sparar på ryggen skyddar du dina möbler och flytten går snabbare och smidigare.

Vilka flytthjälpmedel finns det?

Det finns en hel djungel av olika hjälpmedel för att flytta möbler och vi ska nu gå igenom dem som används mest bland flyttfirmor och privata som flyttar.

Pirra/transportkärra

En pirra eller transportkärra är väldigt behändig att flytta tunga lådor eller skåp med. Om du har packat dina saker i flyttlådor med lock på kan du enkelt stapla de på varandra på pirran och sedan flytta flera på samma gång. Se dock till att inte den översta flyttlådan faller då du lutar fram pirran för att lasta av den.

Bärrem och bärsele

En bärsele hjälper dig att orka lyfta tunga saker i och med att du lyfter med kroppen och inte enbart med armarna. Detta bärhjälpmedel används mycket då man lyfter soffor eller utför en pianoflytt. Det finns lite olika varianter av dessa bärselar, en del har en rem och andra har två. Bärremmar är liknande hjälpmedel vid flytt, enda skillnaden är att de inte fästs runt kroppen utan endast på möbeln och runt handlederna.

Pianomatta

Då man flyttar ett piano eller en flygel, är det speciellt viktigt att man har de rätta flytthjälpmedlen för att varken skada sig själv eller instrumentet. Pianomattan lägger man under pianot och sedan fäster man bärselarna i den. På detta sätt kan man enklare lyfta pianot. Dock rekommenderar vi inte att utföra en pianoflytt själv ifall man inte har erfarenhet av det. Boka en flyttfirma för en säkrare flytt av ditt piano!

Transportplatta

För att smidigt flytta tunga möbler som exempelvis ett piano är transportplattor väldigt bra. Om man placerar en transportplatta på båda sidorna om pianot går det lättare att rulla fram pianot, förutsatt att underlaget är slätt. Om du ska flytta en tung möbel en lång sträcka kommer transportplattan att göra det betydligt lättare för dig.

Spännband

Med spännband kan du som namnet säger spänna fast möbler antingen inne i flyttbilen eller på ett släp. Flera spännband har en krok i vardera ända vilket gör att du kan spänna fast dem exempelvis på sidan av släpet. Spännbanden är väldigt hållbara och kommer att hålla ditt bohag stabilt under transporten.

Hjulsats för möbelflyttning

Möbelhjul är små klossar med hjul man kan fästa under en tung möbel för att lättare kunna flytta den. Vid flytt av skåp kan du då sätta ett hjul under varje hörn med hjälp av ett verktyg som lyfter upp skåpet från marken.

Täckfiltar

Täckfiltar används för att skydda bohaget från att repas. Dessa kan placeras på möblerna före lastningen så att de inte ska repas då de lyfts in i flyttbilen eller på släpet.

Golvskydd

Vid en flytt vill man inte enbart vara försiktig med möblerna utan även med golvet som är väldigt utsatt vid en flytt. Möbler kan eventuellt repa golvet samt att man sällan tar av sig skorna då man flyttar möbler vilket gör att golvet blir smutsigt. För att undvika dessa saker kan man rulla ut ett golvskydd där bärhjälpen ska röra sig. Det finns golvskydd som är självhäftande utan att lämna märken efter sig.

Handskar och skoskydd

Då man lyfter är det viktigt att skydda sina händer och fötter. Har du inte ordentliga arbetshandskar går det även bra med trädgårdshandskar. Skoskydd är viktigt eftersom man lätt kan bli i kläm med foten under en tung möbel. 

Tröskelramp

För att smidigt kunna rulla möbler över en tröskel kan man placera en tröskelramp över trösklarna. Dessa gör att du inte behöver tänka på nivåskillnaderna i bostaden. Det lönar sig att kolla upp hur mycket tyngd tröskelrampen håller, eftersom detta varierar.

Trappkärra

Då du ska flytta tunga saker i trappor kan en trappkärra underlätta betydligt. Den ser ut som en pirra förutom att den har tre hjul istället för ett. Detta gör att den “klättrar” på trappan.

Flytthiss

Om du inte vill flytta saker längs trappan kanske en flytthiss är något för dig. Med hjälp av den hissar du möblerna upp och ner utanför byggnaden. Detta är såklart endast möjligt ifall du har ett fönster eller en balkong.

Flyttlådor

Bra flyttlådor är givet då du ska flytta. Mer om flyttlådor kan du läsa i dessa artiklar:

Flyttlådor »
Köp flyttlådor! 9 skäl till varför riktiga flyttlådor är bäst »
Hur många flyttlådor får plats i en bil? »
Flyttkartonger gör flytten enklare »
Bananlådor och flytt – en sammanfattande guide »

Vilka bärhjälpmedel vid flytt behöver man?

Nu har vi gått igenom en hel del bärhjälpmedel för flytt, men vilka av dessa behöver man egentligen? Vilka flytthjälpmedel som behövs beror såklart på hurdana möbler du ska flytta. En pirra är alltid bra att ha då du säkert ska flytta en hel del flyttkartonger samt några möbler. Spännband och täckfiltar är även nödvändiga för de flesta flyttar, och de kan behövas till annat än en flytt. Om du ska flytta ett tungt vitrinskåp eller ett piano behöver du såklart med avancerad utrustning som till exempel bärsele, transportplatta och pianomatta. Beroende på om du har en hiss till förfogande eller inte kan även trappkärran vara väldigt bra. Sammanfattningsvis beror det alltså på vad du ska flytta samt hur omständigheterna ser ut. Du måste inte ha inte så mycket flytthjälpmedel, men det underlättar givetvis flytten.

Köpa eller hyra flyttutrustning

Blev du sugen på att införskaffa något av dessa flytthjälpmedel? Du kanske undrar varifrån de går att köpa eller om det lönar sig att hyra? Det går att köpa flytthjälpmedel från flera butiker såsom Bauhaus, Jula, Biltema och Clas Ohlson. Vill du hyra flytthjälpmedel går det ofta att göra via flyttfirmor.

Boka flyttfirma – få hjälpmedel för flytten

Känner du att du inte vill lägga tid och energi på att leta upp de rätta flytthjälpmedlen för din flytt kan du anlita en flyttfirma. De har alla nödvändiga redskap tillgängliga och vet exakt vad som behövs för din flytt. Innan du bestämmer dig för vilken flyttfirma du vill boka rekommenderar vi att jämföra flyttfirmor. På det viset kan du jämföra tjänsterna, priset samt se om flytthjälpmedel ingår i priset eller inte. Lämna en offertförfrågan via flyttjakt för att nå ut till flyttfirmor i hela Sverige! Det är gratis och du binder dig inte till något.

Lämna offertförfrågan »

Tipsa en vän

Utdrag från flyttguider och tips