Packa flyttbil – Tips hur du packar en flyttbil

Ska du flytta och du funderar på hur det är smartast att packa en flyttbil för att få allt bohag med dig? Att packa ner föremål i flyttlådor är en sak och de går lätt att packa om vid behov, men riktigt så enkelt är det inte när du ska packa en flyttbil.

När man flyttar är det vanligt att hyra skåpbil ifall man anser att man själv kommer kunna klara av flytten. Det finns olika storlekars flyttbilar och du måste välja en som är tillräckligt stor för dina möbler och saker. Om det är ett längre avstånd mellan bostäderna är det idealt att få hela flyttlasset på en och samma gång in i flyttbilen, så man slipper köra av och an långa sträckor vilket är ineffektivt.

Här kommer våra bästa tips på hur du packar en flyttbil så att du får så mycket som möjligt med dig och att dina ägodelar inte skadas under flytten.

Hur ska man packa en flyttbil?

 1. Börja med att planera hur du ska packa alla rum. Ta isär större möbler som soffa och matbord, om det är möjligt. Fundera därefter ut hur du tänkt placera möblera i flyttbilen för att få alla och rymmas.
 2. Hyr en flyttbil som passar din bostadsstorlek och mängd möbler.
 3. Packa ner dina saker i flyttlådor eller flyttkartonger. Båda lådorna håller mycket vikt men packa dem inte för ostabila och lägg alltid de tyngsta sakerna längst ner. Kom ihåg att skydda de mest ömtåliga prylarna och märk flyttkartongerna så du vet vad de innehåller och därmed hur de ska placeras i flyttbilen.
 4. Töm alla möbler, skåp och deras lådor innan du lägger dem in i flyttbilen. Du kan även tejpa fast lådor och dörrar så att de inte öppnas och åker av och an under flytten samt körningen.
 5. Ifall flyttbilens bagageutrymme har smutsigt golv, kan du täcka det med något mjukt som till exempel med gamla lakan, trasmattor, filtar eller liknande för att inte smutsa ner eller skada möblerna.
 6. Lägg först in i flyttbilen de största och tyngsta möblerna, som soffa, säng och stora skåp. Placera dem logiskt men inte på varandra. Du kan även spänna fast dem med spännband. De stora möblera hjälper även till att hålla resten i flyttbilen på plats. Mellan de stora möblera kan de uppstå mindre mellanrum var du kan placera mindre eller lösa föremål, påsar eller flyttlådor.
 7. Platta föremål som madrasser, bordsskivor, speglar och tavlor ska placeras längs flyttbilens sidor. Se till att de är väl packade och skyddade.
 8. Fyll varefter små tomrum i flyttbilen med saker som till exempel mattor, kuddar, plastpåsar med kläder och annat.
 9. När du lagt in de stora möblera börja lasta in resten av flyttlådorna och kartongerna. När du staplar dem på varandra tänk på att stapla dem stadigt. Till exempel glas och liknande som är tungt men kan vara ömtåligt och gå sönder, ska inte sättas på ställen var de kan krossas av annat.
 10. Täck över sådant som du inte vill att ska bli smutsigt till exempel soffa och säng. Du kan även täcka över med bubbelplast för att skydda dem extra väl.
 11. Försök packa med jämvikt så att alla tunga föremål inte är till exempel på en sida eller längst fram. I regel ska dock alla tunga föremål vara längst ner och de lättare ovanpå.
 12. Föremål som cyklar och gräsklippare kan lätt skråma andra möbler och är lite opraktiska i en flyttbil, dessa kan du ta skilt om möjligt.
 13. När allt är inne i flyttbilen, se till att det är stabilt och använd vid behov spännband för att binda ihop allting eller enstaka möbler. Ifall det finns mycket extra rum i flyttbilens bagageutrymme behöver du inte stapla flyttlådor på varandra, utan då är de bättre att ha dem och täcka golvytan. Det minskar även risken för att de faller omkull.
 14. Sist men inte minst, kör försiktigt till den nya bostaden. Speciellt vid svängningar, gropar och inbromsningar.

Hur mycket går in i en flyttbil?

Det beror självklart på flyttbilens storlek. Det viktigaste är att du hyr en bil som är tillräckligt stor för din bostad.
Vilken typ av flyttbil ska man ha? Följande information är riktgivande för vilken typ av flyttbil man ska ha beroende på bostadens storlek:

10 m³ skåpbil– Flytt för enrummare eller enskilda större möbler
14 m³ stor skåpbil– Flytt från enrummare eller från en tvåa med kort avstånd till nya bostaden
18 m³ lätt lastbil– Lätt lastbil passar för flytt från en tvåa
30 m³ lastbil– Är lämplig när man flyttar från en tvåa eller mindre trea. Kräver ett C-eller C1 körkort.

Vad kostar det att hyra flyttbil?

Priset på en mindre flyttbil börjar oftast kring 500 kr för 0-5 timmar, medan lastbilar från 1500 kr per dygn. Priset inkluderar vanligtvis ett visst antal kilometer. Hos oss på Flyttjakt.nu kan du jämföra priser på vad det skulle kosta att hyra en flyttbil med chaufför. Föraren ansvarar då över bilen, bränslet och bilförsäkringen. Då är chauffören ansvarig över bilen och det blir ett mindre stressmoment för dig. Du får erbjudanden av olika firmor och kan sedan välja det alternativ som passar dig och din flytt bäst. 

Jämför flyttbil »

Slipp allt tänk, lämna offert för flyttfirma! För att spara tid och inte behöva tänka på allt ovanstående, kan du istället anlita en flyttfirma som tar hand om hela flytten. De sköter om bärandet av sakerna och packningen av flyttbilen. De ser till att dina möbler, flyttlådor, flyttkartonger samt resten av dina sakerna packas rätt så att inget går sönder under transporten och de kör flyttbilen samt ansvarar för den.

Du kan nu jämföra flyttjänster hos oss gratis, enkelt och riskfritt genom att lämna en offertförfrågan. Därefter får du offerter till din e-post och du kan smidigt jämföra flyttfirmor, läsa recensioner i lugn och ro och sedan välja den flyttfirma som passar dig bäst.

Lämna en offert redan idag. Det tar bara några minuter!

Tipsa en vän

Punkter från flyttguider och tips