Packa flyttbil – Tips på hur du packar en flyttbil

Man bär flyttlådor

Flyttbil är väldigt populärt att hyra då man ska flytta. Om det är så att du hyr en flyttbil utan chaufför och måste packa den själv kanske du undrar hur du på bästa sätt packar en flyttbil för att få allt bohag med dig? Att packa ner föremål i flyttlådor är en sak och de går lätt att packa om vid behov, men riktigt så enkelt är det inte när du ska packa en flyttbil.

När man flyttar är det vanligt att hyra skåpbil ifall man anser att man själv kommer kunna klara av flytten. Det finns olika storlekars flyttbilar och du måste välja en som är tillräckligt stor för dina möbler och saker. Om det är ett längre avstånd mellan bostäderna är det idealt att få hela flyttlasset på en och samma gång in i flyttbilen, så man slipper köra av och an långa sträckor vilket är både ineffektivt och tidskrävande.

Här kommer våra bästa tips på hur du packar en flyttbil så att du får så mycket som möjligt med dig och att dina ägodelar inte skadas under flytten.

Hur ska man packa en flyttbil?

 1. Börja med att planera hur du ska packa alla rum. Ta isär större möbler som soffa och matbord, om det är möjligt. Fundera därefter ut hur du tänkt placera möblera i flyttbilen för att få alla och rymmas.

 2. Hyr en flyttbil som passar din bostadsstorlek och mängd möbler.

 3. Packa ner dina saker i flyttlådor eller flyttkartonger. Båda lådorna håller mycket vikt men packa dem inte för ostabila och lägg alltid de tyngsta sakerna längst ner. Kom ihåg att skydda de mest ömtåliga prylarna och märk flyttkartongerna så du vet vad de innehåller och därmed hur de ska placeras i flyttbilen.

 4. Hur många flyttkartonger behövs? Räkna med en kartong per kvadratmeter.

 5. Töm alla möbler, skåp och deras lådor innan du lägger dem in i flyttbilen. Du kan tejpa fast lådor och dörrar så att de inte öppnas under flyttens gång.

 6. Ifall flyttbilens bagageutrymme har smutsigt golv, kan du täcka det med något mjukt som till exempel med gamla lakan, trasmattor, filtar eller liknande för att inte smutsa ner eller skada möblerna.

 7. Lägg först in de största och tyngsta möblerna i flyttbilen, så som soffa, säng och stora skåp. Placera dem logiskt och inte på varandra. Du kan även spänna fast dem med spännband. De stora möblera hjälper till att hålla resten av sakerna i flyttbilen på plats.

 8. Platta föremål som madrasser, bordsskivor, speglar och tavlor ska placeras längs flyttbilens sidor. Se till att de är väl packade och skyddade så att de inte går sönder ifall något skulle råka stöta till dem.

 9. När du lagt in de stora möblera kan du börja lasta in de mindre sakerna som flyttlådorna, påsar och kartonger. Tänk på att stapla dem stadigt ifall du placerar dem ovanpå varandra.

 10. Täck över sådant som du inte vill att ska bli smutsigt till exempel soffa och säng. Bubbelplast fungerar bra som extra skydd.

 11. Försök att packa med jämvikt så att alla tunga föremål inte är på en sida eller längst fram. I regel ska alla tunga föremål vara längst ner och de lättare ovanpå.

 12. Föremål som cyklar och gräsklippare kan lätt skråma andra möbler och är lite opraktiska i en flyttbil, ta dessa skillt om möjligt.

 13. Se till att allt står stabilt inne i flyttbilen och använd spännband vid behov för att binda ihop möbler. Ifall det finns mycket extra rum i flyttbilens bagageutrymme behöver du inte stapla flyttlådor på varandra, då är de bättre att ha dem på golvet. Detta minskar risken för att de ska falla omkull.

 14. Sist men inte minst, kör försiktigt till den nya bostaden. Ta det extra försiktigt vid svängningar, gropar och inbromsningar.
flyttgubbar packar flyttbil

Hur mycket ryms i en flyttbil?

Många undrar hur mycket man kan packa i en flyttbil. Det beror självklart på flyttbilens storlek. Vilken typ av flyttbil ska man ha? Följande information är riktgivande för vilken typ av flyttbil man ska ha beroende på bostadens storlek:

10 m³ skåpbil– Flytt för enrummare eller enskilda större möbler
14 m³ stor skåpbil– Flytt från enrummare eller från en tvåa med kort avstånd till nya bostaden
18 m³ lätt lastbil– Lätt lastbil passar för flytt från en tvåa
30 m³ lastbil– Är lämplig när man flyttar från en tvåa eller mindre trea. Kräver ett C-eller C1 körkort.

Var kan jag hyra flyttbil?

Gör det lätt för dig och begär om offerter på en flyttbil via Flyttjakt. Hos oss kan du jämföra olika flyttfirmors priser gällande att hyra en flyttbil med eller utan chaufför. Om chauffören är med, ansvarar hen över bilen, bränslet och bilförsäkringen, vilket gör att du kan slappna av då du inte behöver ha koll eller ansvar över det. Hen kan även hjälpa till med att bära och lasta bohaget för att säkerställa en säker flytttransport. Du får offerter av olika flyttfirmor och kan sedan välja det alternativ som passar dig och din flytt bäst.

Att jämföra flytthjälp hos oss är gratis, enkelt och riskfritt. Det sker genom att lämna en offertförfrågan, vilket tar två minuter. Därefter skickas offerterna direkt till din e-post och du kan smidigt jämföra flyttfirmor, läsa deras tidigare omdömen i lugn och ro och sedan välja den flyttfirma som passar dig bäst.

Jämför flyttbil »

Tipsa en vän

Utdrag från flyttguider och tips