Parkeringsregler vid flytt – var får man parkera flyttbilen?

Vad finns det för parkeringsregler vid flytt? Hur länge får man parkera utanför en port? Får man stå på trottoaren när man flyttar? Dessa saker är viktiga att kolla upp innan flytten, oavsett om du flyttar själv eller anlitar flytthjälp. Vi går igenom allt!

Vad finns det för parkeringsregler vid flytt?

Det viktigaste att komma ihåg är att det är förbjudet att parkera så att man blockerar gångvägar eller in- och utfarter. Flyttbilen får inte äventyra säkerheten eller störa övrig trafik. Parkera alltså inte flyttbilen på en cykelväg, i en korsning, på en skyddsväg eller 10 meter före en korsning. Man ska också vara aktsam då man öppnar dörrar, lastar och lossar möbler. Allmänna trafikregler och sunt förnuft gäller även för flyttbilar. Kolla alltid på trafikskyltar för att försäkra dig om att du har rätt att parkera flyttbilen.

Det optimala är att parkera på en lastplats eller i en parkeringsruta nära ingången till bostaden. Lastzonerna är till för att underlätta distributionstrafiken och icke behöriga fordon får inte stanna på dem. I större städer kan det dock vara väldigt svårt att hitta en parkeringsplats precis utanför ingången till den nya bostaden. I sådana fall kan ni hamna bära möblerna lite längre än planerat. 

Om du flyttar med en flyttfirma är det bra att meddela om avståndet mellan flyttbilen och ingången till bostaden, eftersom det påverkar flytthjälpens pris. För att undvika en överraskande prishöjning lönar det sig alltså att kolla upp detta i förväg.


Lästips!  

Vilka bärhjälpmedel behöver du?

Behöver du bärhjälp?

Flytta själv eller med flyttfirma? 


Hur länge får man parkera utanför en port?

Trots att det finns parkeringsförbud är det dock tillåtet att tillfälligt stanna för lastning eller lossning, t.ex. utanför en port. Det som är lite knepigt är att avgöra hur lång tid som avses för tillfälligt. Det finns ingen specifik tid som gäller, men lastningen eller lossningen måste vara pågående. Det måste alltså finnas tecken på att man flyttar vid flyttbilen var tionde minut. Man kan därmed inte lämna flyttbilen för att ta en kaffepaus. Om ingen syns till på 10 minuter kan man anta att arbetet inte pågår och då kan man få böter. För att vara på den säkra sidan kan ni ha en vid flyttbilen som kan flytta på flyttbilen vid behov eller diskutera med eventuella parkeringsvakter. Då man är klar ska man genast flytta flyttbilen till en plats där den får stå. 

Om flytten är väldigt krävande kan det vara nödvändigt att ansöka om dispens för att få parkera där det är förbjudet. Om du anlitar en flyttfirma ser de till att fixa detta.


Läs också!

Akut flytthjälp för dig som är ute i sista minuten


Bostadsrättsföreningarna kan ha olika parkeringsregler vid flytt 

Om bostaden har en innergård lönar det sig att kolla med bostadsrättsföreningen ifall du får parkera på den vid lastning eller lossning. En del bostadsrättsföreningar kan också ha specifika tider inom vilka man får parkera på innergården. Eftersom det finns olika regler för parkering vid flytt hos olika bostadsrättsföreningar är det värt att fråga för att undvika sura miner.

Tipsa en vän

Utdrag från flyttguider och tips