Flyttkartong – en guide gällande pris, mått och fördelar

Flyttkartonger

Flyttlådor underlättar flytten enormt och allt går smidigare då man har packat ner sina saker i dem. Det finns olika slags flyttlådor, bland annat plastlådor och bananlådor. En klar favorit är ändå flyttkartongerna. En flyttkartong är lätt att handskas med och den kan hålla flera flyttar så länge man använder den på rätt sätt. Dessutom är flyttkartonger perfekta att använda till exempel på vinden som förvaringslådor. De går att köpa både i butik och på nätet, och du kan även få dem från flyttfirmor. Vi tar en närmare titt på vilka fördelar det finns med flyttkartonger, vad de kostar och varifrån du köper billiga och bra flyttkartonger!

Varför köpa flyttkartonger?

Materialet: Flyttkartonger är extra bra i och med att de är oftast gjorda av papp, vilket gör att de är i sig själv lätta i vikt. I regel rekommenderas det att välja en flyttkartong med flera lager wellpapp, så att de är så hållbara som möjligt. Detta gäller speciellt om flyttlasset ska transporteras långt eller utomlands. Kom ihåg att papp inte tycker om för mycket fukt eller vatten, försök hålla dem torra för att utnyttja dem maximalt! 

Handtag: De har handtag så de är enkla att lyfta. Utan handtag kan det bli väldigt jobbigt att lyfta dem, speciellt när det kommer till lådor med tyngre innehåll.

Går att stapla: Bra flyttkartonger går att stapla på varandra både som tomma och fyllda. Detta gör att det sparas utrymme både i flyttbilen och i lägenheten. Ett tips är att lägga de kartonger med högst vikt längst ner och de lättare ovanpå.

Lätta att markera innehållet : För att komma smidigare undan då du packar upp alla saker är det bra att markera alla flyttkartonger enligt deras innehåll. De kartonger som innehåller ömtåliga föremål kan markeras extra tydligt. Du kan skriva detta direkt på flyttkartongen eller fästa en tejpbit på den.

Håller vikt:  Trots att materialet inte är lika hårt som till exempel plast, håller lådorna mycket vikt, så länge du fördelar innehållet jämnt på kartongens botten. Om du ska bära flyttlådorna själv ska du tänka på att packa så mycket som du sjölv orkar bära.

Återanvändbara: Så länge du använder kartongerna på rätt sätt, går de att använda flera gånger om. Mellan flyttarna fungerar de utmärkt som förvaringslådor att ha i lägenheten, källaren eller på vinden. Ifall du inte har behov av förvaringslådor eller har tillräckligt med plats, kan du vika ihop kartongerna så att de blir platta, då tar de mycket mindre utrymme och de är smidiga att förvara.

Flyttkartong mått – behöver jag små eller stora flyttkartonger?

Flyttkartonger kommer i olika storlek och därför kan det vara bra att köpa alla från samma ställe så att de blir enkla att stapla. Det finns egentligen ingen standard storlek på dem men en stor flyttkartong är ungefär 58 x 42 x 34 cm. Dessa rymmer väldigt mycket. Bland annat är kläder, handdukar, lakan, köksutrustning och mindre saker ideala att ha i dessa flyttkartonger. Små flyttkartonger fungerar perfekt för att packa böcker och andra tunga saker i. Dessa små flyttkartonger är lättare att hantera och bära och därför lämpar sig tunga saker bra i dem. Packar man alla tunga saker i de stora flyttlådorna är de svårare att bära. Det finns även special flyttkartonger som är menade till exempel för tavlor, speglar, glas eller kläder. Flyttkartongerna för kläder gör det möjligt att flytta kläder som är upphängda på galgar.

Vet du hur många flyttlådor du behöver? Få en skräddarsydd flyttplan kostnadsfritt!

öppna flyttkartonger

Hur många flyttkartonger behöver man?

Hur många flyttkartonger du behöver beror på hur mycket saker du har. En tumregel som är bra att följa är att man behöver en flyttkartong per kvadratmeter om man har normalt bohag. Flyttar du från en lägenhet på 40 kvadratmeter kan du alltså räkna med 40 flyttkartonger. Det är även bra att räkna med några extra eftersom du inte vill packa lådorna för fulla. Det är bättre att ha fler lätta lådor än färre tunga lådor. Även om en flyttkartong ofta tål mer vikt, kan man tänka på att den inte ska väga mer än 20 kg.

Hur mycket kostar en flyttkartong? Finns det billiga flyttkartonger?

Flyttkartongens pris varierar beroende på varifrån du köper dem. Du kan hitta billiga flyttkartonger som är begagnade för 5-15 kr styck. Nya flyttkartonger kostar vanligen mellan 15kr och 40kr styck. Bara för att vissa är dyrare behöver det inte betyda att de är bättre, men det kan vara bra att kolla upp hur mycket vikt lådan håller, hur många lager wellpapp det är och fall den har handtag och ett lock. Många säljer även billiga flyttkartonger som 10 pack, vilket är bra eftersom man behöver oftast mera än endast en låda vid flytt. Då du köper ett paket med flera i blir styckpriset även lägre.

Var hittar jag de bästa flyttkartongerna?

Flyttkartonger finns att köpa både i butiker och på nätet. De billigaste flyttkartongerna kan du köpa begagnat på till exempel Facebook Marketplace eller Blocket. Butiker som IKEA, Biltema, Clas Ohlson, Jula, Pelican, Bauhaus och Rusta har ett brett utbud i olika prisklasser och kvalitet. Där kan du också hitta billiga flyttkartonger. Om du ska flytta långt kan det dock vara värt att fundera över om de är av tillräckligt bra kvalitet. De bästa flyttkartongerna hittas oftast från flyttfirmor eller magasinerignsföretag eftersom de är av bäst kvalitet. De kostar mest men du kan lita på att de kommer att hålla för flera flyttar.

Det går även att hyra flyttkartonger från flyttfirmor. Vissa flyttfirmor erbjuder gratis flyttkartonger då du bokar flytthjälp och en del erbjuder även lämning och upphämtning av flyttkartongerna. Detaljerna kring detta går enkelt att diskutera i samband med att du lämnar en offertförfrågan gällande din flytt. Om du förutom flyttkartonger även behöver hjälp med att packa, ordnar det sig också. Lämna en utförlig offertförfrågan via Flyttjakt och jämför de olika offerterna du får.

Vi önskar dej lycka till med packningen och flytten!

Tipsa en vän

Utdrag från flyttguider och tips