Äntligen flyttdag! Tips för att undvika flyttkaos

Det är mycket att tänka på vid flytt. Vad händer under din efterlängtade flyttdag och hur kan du förbereda dig för att inte ett flyttkaos ska bryta ut? Ta med dig de bästa tipsen för en lyckad flyttdag från texten nedan!

Du har väl förberett för din flyttdag?

Innan vi går in på flyttipsen gällande själva flyttdagen vill vi säkertsälla att du har förberedelserna klara. För att det inte ska bli flyttkaos är det bra om du har följande saker helt klara då flyttdagen kommer:

 • Packningen – De allra sista sakerna kan man såklart packa ner på flyttdagen, men se till att det övriga är packat och klart för att flyttas. Om du har packningen framför dig och behöver tips för det kan du läsa vår artikel om att flyttpacka smart.
 • Flytthjälp – Om du flyttar själv har du klart för dig vilka vänner som hjälper dig att flytta och om du flyttar med en flyttfirma vet du när de ska komma. Du har även planerat hur och när flyttstädningen ska ske. Kanske är det flyttfirman som tar hand om den också?
 • Överlevnadskit – Du har packat ihop ett överlevnadskit som ska underlätta både flytten och första dagen i det nya hemmet.
 • Avtal – Du har tagit reda på vilka avtal som ska sägas upp och förnyas.
 • Ledighet vid flytt – Har man rätt att ta ut en flyttdag? Detta är olika för alla så kolla upp det med arbetsgivaren!
 • Checklista vid flytt – Du har gått igenom vad allt som ska göras innan, under och efter flytten. Med vår checklista håller du koll på allt!

+ Du har sovit gott! Att flytta när man är pigg är mycket mer lättare och effektivt än när man är trött.

Var organiserad och kom ihåg pauserna på din flyttdag

Om du har en flyttdag inplanerad lönar det sig att ha en detaljerad tidsplan för att hinna med allt. Om du flyttar ett kort avstånd och inte måste flytta ut samma dag som du flyttar in, kanske du han flytta bohaget i flera etapper. Båda alternativen är lika bra, det viktiga är att du har en plan som du håller dig till. Efter att du har bockat av alla punkter från föregående kapitel är det dags att tänka på följande saker:

 • Vilken tid börjar flyttdagen?
 • Hur ska bohaget packas in i flyttbilen? Vem ställer upp som bärhjälp och vem bär vad?
 • Ryms alla möbler och saker i flyttbilen på en gång eller måste ni köra flera omgångar?
 • Vilken rutt kör ni? Ska ni stanna på vägen för att äta, tanka eller vila?
 • Kan du flytta dina saker till ditt nya hem och lämna tillbaka flyttbilen på en dag? Om du hyr en flyttbil ska du ta hänsyn till den hyrestid som krävs. Reservera mer tid än du tror ifall något oväntat händer på vägen.

+ Kom ihåg att de vanligaste flyttdagarna är i slutet av månaden och på helgerna. Kan du flytta vid en annan tidpunkt?Då kanske du får fler erbjudanden och ett lägre pris på din flytt.

Kom ihåg flyttpizza eller annan flyttmat

Flyttpizza är en klassiker då man har genomfört flytten och fått in alla saker i sitt nya hem. Flyttpizza är ett bra alternativ vid en flytt eftersom det går snabbt att beställa eller tillreda själv, man behöver inte tallrikar eller bestick och det är något som de flesta gillar. Om ni inte är sugna på pizza kan man satsa på annan lättlagad mat istället. En paj eller tunnbrödsrullar går bra att tillreda dagen innan och dessa kan bra ätas som kalla. Huvudsaken är att man får i sig någon sorts flyttmat som belöning!

Reservera tid för att undvika flyttkaos på flyttdagen

En bra plan för flytten tar en långt, men även med en sådan kan det uppstå flyttkaos ifall man inte har tillräckligt med tid. En pressad tidtabell kan leda till att man slarvar med bland annat packningen och flyttstädningen samt att stämningen bland gänget kan påverkas negativt. Om du har hyrt en flyttbil lönar det sig alltid att boka den för en lite längre tid än man tror att man behöver. Tänk även på att avlägga tid för att tanka den innan du lämnar tillbaka den. Om möjligt är det en bra idé att ta hjälp med att packa upp dina saker eftersom det ofta tar mer tid än beräknat.

Boka flyttfirma för flyttdagen

Vårt sista tips för flyttdagen är att boka en flyttfirma som hjälper dig att hålla tidtabellen och undvika flyttkaos. Du kan få hjälp med tjänster enligt ditt behov så att din flyttdag ska bli så enkel som möjligt. Du vet väl att du kan jämföra flyttfirmor via Flyttjakt? Det gör du genom att lämna en offertförfrågan via vår tjänst. Därefter kommer du få offerter direkt till din e-post som du kan jämföra i lugn och ro. Du kan även läsa flyttfirmornas omdömen för att se hur de utfört tidigare flyttar.

Lämna en offertförfrågan och gör din flyttdag enklare, lycka till!

Tipsa en vän

Utdrag från flyttguider och tips