Be vänner om flytthjälp? Tänk på detta först!

vänner som flytthjälp

Flytthjälp är något som vi alla behöver i något skede, och många har säkert bett sina vänner ställa upp som flytthjälp. Visst kan det vara en bra sak, men i denna artikel kommer vi att gå igenom varför det inte alltid är så smart att be sina vänner om flytthjälp, läs vidare!

Saker kan lättare skadas om vänner hjälper att flytta

Även om du får flytthjälp av ett gäng ansvarsfulla och starka vänner, har de sällan samma erfarenhet och kunskap om flyttar som en flyttgubbe har. Det är lätt att börja skylla på varandra då en möbel går sönder eller då det nya golvet repas när man bär in möblerna. Förutom materialskador kan även personskador lätt hända om man lyfter på fel sätt.

Professionella flyttgubbar vet hur man ska skydda möbler och ytor så att de inte repas under flyttens gång. De har skyddsmaterial till sitt förfogande och vet också hur de på bästa sätt bär samt lastar alla saker. Det är viktigt att packa rätt för att flytten ska gå smidigt undan. Såklart kan man själv ta reda på dessa saker, t.ex. genom att läsa Flyttjakts flyttguider, men professionella flyttgubbar löser ändå oförutsedda situationer bäst.

Att be vänner om flytthjälp kan bli dyrare än att anlita flyttfirma

I regel är det förmånligare att be vänner om flytthjälp än att anlita en flyttfirma. Om du hyr en flyttbil för flytten är det dock viktigt att tänka på att du är ansvarig för eventuella skador som sker under flytten. Självrisken kan vara upp till 10 000 kr, vilket är en mycket högre summa än priset för professionell flytthjälp.

Då du bokar en flyttfirma får du förutom en flyttbil även en erfaren chaufför och du undviker oväntade kostnader. Många av oss tecknar bra försäkringar för hemmet och familjen, så varför inte se till att även flytten sker säkert? Pålitliga flyttfirmor har försäkringar som täcker under flytten.

Vill du veta mer om vad din försäkring täcker vid flytten? Läs “Vad ersätter din hemförsäkring vid flytt?

Alla vänner kanske inte vågar säga nej

Som nära vän kan man lätt känna sig skyldig att ställa upp då andra behöver ens hjälp. Vissa vänner ställer gärna upp som flytthjälp mot lite flyttpizza och ett stort tack. Andra skulle mycket gärna skulle undvika att bli inblandade i flytten. Innan du ska be vänner om flytthjälp, lönar det sig att fundera på om du själv skulle göra det samma för dem.

Sura miner under flytten

Vi har säkert alla varit med om att det har uppstått olika åsikter under en flytt. Att flytta är inte alltid en dans på rosor. Det är lätt hänt att man underskattar flyttens omfattning och längd. Till en början kanske alla har humöret på topp, men då en “två timmars flytt” har förlängts med flera timmar, kan humöret sättas på spel. Om det i detta skede händer något som drar ut ännu mer på tiden kan det uppstå onödigt tjafs och sura miner.

En lyckad flytt kräver bra förberedelser, rätt flytthjälpmedel, en klar plan samt en arbetsledare som ser till att planen följs. Då ens vänner ställer upp som flytthjälp brukar man ta det rätt så avslappnat och tänker kanske inte på dessa saker. Någon kanske dyker upp sent och en annan vän kanske inte dyker upp alls. Packandet kanske inte ens är klart då flytthjälpen anländer. Genom att boka en flyttfirma kan man lita på att de tar kommandot. Då är det bara att följa deras direktiv eller låta dem sköta om hela flytten från början till slut. 

Istället för att be vänner om flytthjälp – anlita flyttfirma

Hur ska jag veta vilken flyttfirma som är bra och som passar in i min budget? Det tar du lätt reda på genom att använda dig av Flyttjakt! 

Så här går det till:

  1. Lämna en offertförfrågan
  2. Läs och jämför offerterna som skickas till dig
  3. Läs även flyttfirmornas omdömen från tidigare kunder
  4. Välj den flyttfirma som passar dig och din flytt

Du vet väl att det är gratis att använda Flyttjakts tjänst? Be om offerter redan idag för att se vilka flyttfirmor som kan ställa upp på din flyttdag!

Tipsa en vän

Utdrag från flyttguider och tips