Ska du flytta för att studera utomlands? Förbered dig inför flytten så här!

kompisar glada över att de ska flytta för att studera utomlands

Ska du flytta för att studera utomlands? Vad kul! Det är mycket att fixa innan flytten, oavsett om du flyttar själv eller om du får flytthjälp. Men oroa dig inte, vi kommer nu att gå igenom det viktigaste!

Ta emot studieplatsen

För det första, se till att du tar emot din studieplats innan deadline. Läs därefter noggrant igenom all information som du får i samband med att du blev antagen till skolan. Sedan är det dags att ta tag i alla förberedelser!

Med hjälp av Flyttjakt går flytten smidigt och snabbt. Hitta en flyttfirma genom att lämna en offertförfrågan!

Förbered dig mentalt inför att flytta för att studera utomlands

Då man flyttar till en annan miljö får man ofta en kulturchock. Även om du flyttar till grannlandet och mycket påminner om ditt hemland, kommer du säkert lägga märke till flera skillnader. Men oavsett hur långt bort hemifrån man flyttar är det fyra faser man kan gå igenom. I den första fasen känns allt nytt och spännande och du träffar mycket nya människor. Senare kan en hemlängtan dyka upp, men efter att du har anpassat dig till den nya vardagen kommer den att försvinna så småningom. Liksom den första fasen kan den sista fasen då du återvänder hem också kännas som en chock.

Den första fasens chock och den andra fasens hemlängtan kan kännas lättare att hantera om du bekantar dig med kulturen i det nya landet. Ta reda på vad som kännetecknar landet och den staden du ska flytta till. Läs även om skolan du ska börja på för att ha en slags grund innan du inleder dina studier där. Det är också bra att läsa om sociala normer för att undvika kulturella missförstånd. Om inte du kan språket i det land du flyttar till är det smart att gå en grundkurs eller öva på vanliga fraser via språkappar. Det kommer att göra din vistelse lättare. Därtill kan du lära dig ett nytt språk snabbare!

Om du känner någon som har studerat på samma skola kan du fråga den personen om tips, både gällande skolan och staden. Ett annat tips är att gå med i grupper på sociala medier som är till för utbytesstudenter. På det sättet kan du få information om aktuella händelser och hitta nya vänner!

Hitta ett hem

De flesta skolorna erbjuder campusboende, samarbetar med någon bostadsportal eller hjälper på annat sätt till med att hitta en bostad för dig som ska plugga utomlands. Men om de inte gör det kan du leta efter bostad på egen hand via kontakter, grupper på sociala medier eller bostadsportaler. Tänk då på att använda pålitliga källor och läsa recensioner för att undvika att bli bedragen.

Oavsett hur du får en bostad, begär ett skriftligt hyresavtal som du tar med dig när du flyttar. Även om du inte hittar en bostad tills terminsstart löser det sig på något sätt. Till en början kan du alltid bo tillfälligt på ett ställe tills du hittar en lämpligare bostad. 

Visste du att du kan få flytthjälp också då du flyttar utomlands? Via Flyttjakt kan du jämföra offerter från flyttfirmor för att hitta en flyttfirma enligt dina önskemål.

Flytta för att studera utomlands – checklista

Det är mycket att fixa innan flytten! Därför lönar det sig att göra en to-do-lista för att komma ihåg alla saker. Utöver den här checklistan kan du också ta hjälp av Flyttakts checklista inför en flytt. I den listar vi upp allt du behöver göra före, under och efter flytten.

En del av följande kan du göra på plats i det nya landet, men det är bra att tänka på allt innan du åker.

 • CSN. Läs om hur du kan finansiera dina studier utomlands.
 • Stipendier. Kolla upp vilka stipendier du kan ansöka om.
 • Budget. Tänk på vilka inkomster och utgifter du har. Vad har du råd att spendera per månad?
 • Hyreskontrakt. Säg vid behov upp ditt hyreskontrakt där du bor nu, eller hyr ut bostaden.
 • Pass. Se till att ditt pass är giltigt över hela studietiden. Vissa länder kräver att det ska vara giltigt också 6 månader efter att du lämnat landet.
 • Visum. Ansök om visum om du reser utanför EU. Kolla upp landets krav om detta.
 • Flyttanmälan. Detta gör du hos Skatteverket.
 • Skatt. Ta reda på vad som gäller om du jobbar utomlands hos Skatteverket.
 • Studentkort.

Jobbigt att planera flytten? Vår flyttplanerare hjälper dig

 • Teleonabonnemang och lokalt SIM-kort.
 • Vaccin.
 • Regelbundna mediciner. Ta med tillräckligt mediciner med recept så att du klarar dig i början. Ta reda på hur du kan få påfyllning på dem när du är utomlands.
 • Försäkringar
 • Sjukvård. Om du ska studera inom EU har du rätt till landets sjukvårdsförmåner. Se till att beställa det europeiska sjukförsäkringskortet från Försäkringskassan.
 • Packning. Vad ska du packa med och vad får bli hemma? Gör en packningslista!
 • Magasinering. Behöver du hyra ett förråd för att magasinera de saker du inte tar med dig?
 • Nytt hyreskontrakt. Ta med det i pappersformat.
 • Kontaktuppgifter. Skriv ner de viktigaste kontaktuppgifterna på andra ställen än i mobilen.
 • Resan. Hur reser du till det andra landet och vilka transportmedel behöver du tajma? Flyttar du själv eller med flyttfirma?

Det kan kännas överväldigande att fixa så mycket innan flytten. Men tänk på en sak i taget och använd dig av checklistor om det hjälper dig att hålla allt strukturerat. Innan du flyttar lönar sig också att jämföra flyttfirmor om du behöver hjälp med flytten.

Lycka till med dina utlandsstudier!

Tipsa en vän

Utdrag från flyttguider och tips