Oroar du över att flytta ihop med din partner? Här är tips för dig

Ett spännande skede i livet är när man flyttar ihop med någon annan. Det kan väcka både positiva känslor men även rädsla. Att känna sig rädd och nervös inför att flytta ihop är väldigt normalt och nästan önskvärt då det betyder att du tar flytten seriöst, vilket är bra!

Ofta finns det ändå skäl att vara rädd och ängslig inför en flytt ihop, därför går vi härnäst igenom saker och ting att tänka på när man flyttar ihop.

Kan man förutse en lyckad ihopflytt?

De första veckorna efter att man flyttat ihop kan gå som en dröm då det är nytt och spännande att bo tillsammans. Men vad händer efter smekmånaden?

När samlevnaden blir mera rutin och normala vardagen kickar in, det är då man kan mäta hur bra man fungerar att bo ihop.

Kan man förutse hur bra man kommer att passa att bo ihop med varann? Såklart.

Vi går igenom olika saker som man ska ta i beaktande för att undvika olyckliga överraskningar. Till näst går vi igenom följande:

  • Renlighet och levnadsvanor
  • Pengar
  • Självständighet
  • Hemsysslor
  • Relation och att flytta ihop
  • Första steget i att flytta ihop

Hålla hemmet städigt

Det är viktigt att det gemensamma hemmet är rent, eller mer specifikt är det viktigt att det finns en konsensus över det. Med det menar vi var gränsen går mellan ett rent och stökigt hem.

Du kan tänka på till exempel ifall du är väldigt noggrann med att hålla ditt hem städat och fint medan din partner bryr sig inte riktigt hur hemmet ser ut. Det är inte så värst bra kombo det nej. Det är sedan svårt att undvika när man bor tillsammans ifall man har olika syn på städande. 

När din partner har samma uppfattning över städandet av hemmet så är förutsättningarna för bekvämare boende redan bättre.

Spara pengar med att flytta ihop

De rent praktiska fördelarna med att flytta ihop är att det är mer förmånligt att bo tillsammans än att betala för skilda bostäder. Därtill sparar man med hemförsäkringen och bredband ifall man har en av dessa istället för två.

När vi talar om pengar så kan vi ta upp hur man ska ta i beaktande pengar i vardagen när man bor tillsammans. Det mest optimala skulle vara att både du och din partner skulle dela jämnt på kostnaderna. För ojämlik fördelning av kostnader kan orsaka problem för eller senare. En bra grej att börja med är att se till att båda parterna har tillräcklig inkomst för att täcka sin del av de gemensamma kostnaderna.

Sysslor i hemmet

En av de bättre sidorna med att bo tillsammans med någon är att man kan dela upp hemsysslorna eller göra dem tillsammans med varandra. Till exempel matlagning och städning.

Det finns få människor som riktigt njuter av hemsysslor så därför är det skönt att kunna dela upp  dem. Man kan dela upp dem utifrån preferens eller lotta ut dem. Till exempel så kan jag städa badrummet om du dammsuger. Eller ska vi sen dela på kostnaderna för att köpa en robotdammsugare?

Tips: du kan använda hemsysslor som valuta. Till exempel ifall du föreslår att “ifall du diskar tre veckor i rad så ser jag till att hitta oss den bästa flyttfirman”. Din andel av dealen får du skrattretande enkelt gjort genom att använda dig av Flyttjakt.nu.

När är det passligt tillfälle att flytta ihop?

Rekommenderar inte att flytta till ett gemensamt hem genast från föräldrarna. Detta beror på att man kan ha en förvrängd bild hur det är att bo ensam ifall man bara bott med sina föräldrar som  tagit hand om en hel del.

Det skulle vara viktigt att man skulle hinna testa på att bo ensam och hur det är att ta hand om sitt egna hem före man börjar bo med någon annan. För risken finns ifall du genast flyttar ihop med någon och ni delar upp sysslor så förhandlar du de tyngsta sysslorna åt dig själv av misstag.

Det är alltså bra att bo för sig själv ett tag och lära sig om att ta hand om ett hem. Till exempel kan det vara lärande och smidigt att bo på hyra i en lägenhet.

Hur länge ska man känna en person före man kan flytta ihop? Det är en fråga det finns mycket diskussion om och det finns inget rätt svar på den. Det viktigaste är att de som ska bo ihop trivs tillsammans och är redo för att arbeta för ett gemensamt hem.

Flytta ihop och relation

Ens relation ändras när man flyttar ihop. För nu träffar man varandra varje dag och har inte på samma sätt som tidigare eget utrymme som man kanske hade då man bodde ensam. Det är ingen katastrof men något man ska komma ihåg att tänka på. Diskutera med varandra om saken, så att det finns tid och rum för att ha egen tid om det behövs.

Hur ändras relationen när man flyttar ihop? Kan man på något sätt testa det? Faktiskt så kan man det i viss mån. Man kan fast börja med att hyra en stuga för en eller två veckor och testa leva under samma tak. Ingen har någon sorts “hemmaplansfördel” då platsen är ny för båda.

Hur skiljer sig att flytta ihop med någon från en vanlig flytt?

När två partners som kanske haft sina egna lägenheter med egna möbler flyttar ihop tillsammans så måste de bestämma vilka möbler som kommer att föras till det nya gemensamma hemmet. Då måste man fundera ut vilka möbler kommer fungera bäst och sedan antingen då hyra lager åt möblerna som inte används eller sedan sälja eller återvinna dem.

Som en vanlig flytt är det ändå smartast att jämföra flyttpriser när man ska flytta ihop. Detta görs lättast via Flyttjakt.nu-tjänsten där man når flera flyttfirmor med endast en offertförfrågan. Visste du att flyttfirmor även erbjuder transport av saker till avstjälpningsplats eller återvinning.

Första stegen när man flyttar ihop


Ifall tanken att flytta ihop låter ännu bra så här är några punkter att börja med.

  1. Uppskatta hur bra ni skulle fungera att bo ihop
  2. Ladda ner flyttarens checklista, då glömmer du inget viktigt
  3. Jämför din flytt!
  4.  

Ha en trevlig flytt!

Tipsa en vän

Punkter från flyttguider och tips