Oroar du över att flytta ihop med din partner? Här är tips för dig!

Par oroar sig över att flytta ihop

Ett spännande skede i livet är när man flyttar ihop med någon annan och blir sambos. Ofta väcker det främst positiva känslor men det är också okej att känna rädsla för att flytta ihop. Att känna sig nervös inför att flytta ihop är väldigt normalt. Det betyder att du tar flytten seriöst! Det är en stor omställning att flytta ihop och det finns en del saker som är värda att tänka på innan man ska flytta ihop för att undvika sura miner. Vi kommer nu att gå igenom våra bästa “flytta ihop tips”!

Kan man förutse en lyckad ihopflytt?

De första veckorna efter att man flyttat ihop kan gå som en dans på rosor då det är nytt och spännande att bo tillsammans. Men vad händer efter smekmånaden? Först när samlevnaden övergår till en normal rutin och vardagen kickar in kan man mäta hur bra man fungerar att bo ihop. Kan man förutse detta i förväg då? Absolut. 

Följande saker lönar det sig att diskutera innan ni blir sambos för att undvika onödiga överraskningar. Vi kommer härnäst att öppna upp dessa ämnen mer.

 • Renlighet och levnadsvanor
 • Pengar och budget för hemmet
 • Sysslor i hemmet
 • Är ni klara för att flytta ihop?
 • Relationen påverkas av att flytta ihop
 • Skillnaden mellan att flytta själv och bli sambos

Hålla hemmet städigt

Det är viktigt att det gemensamma hemmet är rent. Då man bor tillsammans med en annan är det även väldigt viktigt att veta var gränsen mellan ett rent och stökigt hem går för den andra personen.  Är du väldigt noggrann med att hålla ditt hem städat och fint medan din partner inte riktigt  bryr sig om hur hemmet ser ut? Då kan detta vara en sak ni kommer att ha särade åsikter om och måste kompromissa. Har ni samma uppfattning om ett städat hem kommer detta knappast vara ett problem för er.

Spara pengar genom att flytta ihop

De rent praktiska fördelarna med att flytta ihop är att det är mer förmånligt att bo tillsammans än att betala för skilda bostäder. Därtill sparar man på hemförsäkringen, elräkningen och bredband då man delar på dessa. Ska du flytta in hos din partner behöver du inte ingå nytt elavtal eller bredbandsavtal, men bland annat hemförsäkringen måste justeras.

När man ska flytta ihop lönar det sig även att tala om ekonomin och bådas budget för hemmet. Det mest optimala skulle vara att både du och din partner skulle dela jämnt på kostnaderna relaterade till hemmet. Allt för ojämlik fördelning av kostnader kan orsaka problem förr eller senare. En bra grej att börja med är att se till att båda parterna har tillräcklig inkomst för att täcka sin del av de gemensamma kostnaderna.

Sysslor i hemmet

Par ska flytta ihop

En av de bättre sidorna med att bo tillsammans med någon är att man kan dela upp hemsysslorna eller göra dem tillsammans med varandra. Matlagning, handling, städning och att föra ut soporna är inte så kul att sköta helt själv.

Det finns få människor som faktiskt njuter av hemsysslor så därför är det skönt att kunna dela upp  dem. Man kan dela upp dem utifrån preferens eller lotta ut dem. Till exempel så kan en städa badrummet om andra dammsuger. Eller kan ni dela på kostnaderna för att köpa en robotdammsugare och komma lättare undan?

Tips: du kan använda hemsysslor som valuta. Till exempel ifall du föreslår att “ifall du diskar tre veckor i rad så ser jag till att hitta den bästa flyttfirman”. Din andel av dealen får du skrattretande enkelt gjort genom att använda dig av Flyttjakt.nu.

När ska man flytta ihop? 

Vi rekommenderar inte att flytta ihop till ett gemensamt hem genast från föräldrarna. Detta beror på att man kan ha en förvrängd bild av hur det är att bo ensam ifall man bara bott med sina föräldrar som tagit hand om det mesta. Det skulle vara viktigt att man skulle hinna testa på att bo ensam och hur det är att ta hand om sitt eget hem innan man blir sambos. Att flytta hemifrån till ett eget hem är ett bra sätt att växa som person och bli mer självständig.

Hur länge ska man känna en person innan man kan flytta ihop? Det är en fråga det finns mycket diskussion om och det finns inget rätt svar på den. En del vill flytta ihop tidigt medan andra vill vänta en längre tid med det. Det viktigaste är att de som ska bo ihop trivs tillsammans och är redo för att arbeta för ett gemensamt hem. Några tecken på att ni är redo att flytta ihop är:

 • Ni umgås väldigt mycket och kanske har en väska med saker hos varandra
 • Ni kan vara er själva och har sett varandras sämre sidor och är okej med dem
 • Konflikter har uppstått men ni har hanterat dem moget och kommit över saken
 • Om det är något som stör er kan ni ta upp saken
 • Ni är säkra på vad ni känner för varandra och på att ni är redo att ta nästa steg i förhållandet

Om du inte känner igen dig i dessa punkter eller helt klart känner att du inte vill flytta ihop med din pojkvän eller flickvän, ska du såklart inte göra det även om din partner vill det. 

Flytta ihop och bli sambos

Ens relation ändras när man flyttar ihop. Nu träffar man varandra varje dag och har inte ett eget utrymme på samma sätt som tidigare då man bodde ensam. Det är ingen katastrof men något man ska tänka på när man flyttar ihop. Diskutera med varandra om saken, så att det finns tid och rum för att ha egen tid om det behövs. Alla behöver vi olika mycket ensamtid, och det är allas ansvar att se till att man får den tiden för sig själv.

Hur ändras relationen när man flyttar ihop? Kan man på något sätt testa det? Faktiskt så kan man det i viss mån. Man kan fast börja med att hyra en stuga i en eller två veckor och testa att leva under samma tak. Ingen har någon sorts “hemmaplansfördel” då platsen är ny för båda. Såklart är inte detta samma sak som att bo tillsammans i flera år, men man kan få ett hum om hur det kommer att vara. Relationen stärks i och med att man spenderar mer tid tillsammans och går igenom vardagens pussel tillsammans.

Hur skiljer sig att flytta ihop med någon från en vanlig flytt?

Den största märkbara skillnaden mellan att flytta ensam och att flytta ihop med en annan är hur man gör med alla möbler. När två personer som har haft sina egna lägenheter med egna möbler flyttar ihop måste de bestämma vilka möbler som kommer att följa med till det nya gemensamma hemmet. Fundera på vilka möbler som passar bäst i det nya hemmet och om ni vill sälja de andra möblerna eller hyra ett förråd för att magasinera dem. Det samma gäller om ni till exempel ska flytta ihop i hans hus. För att få båda att känna sig som hemma kanske man ändå vill möblera om lite.

Det som gäller oberoende om du flyttar ensam eller ihop med någon är att det lönar sig att jämföra flyttfirmor. Detta görs lättast via Flyttjakt.nu-tjänsten där man når flera flyttfirmor med endast en offertförfrågan. Visste du att flyttfirmor även erbjuder magasinering och transport av saker till avstjälpningsplats eller återvinning?

Första stegen när man flyttar ihop

flytta ihop med partner

Ifall tanken att flytta ihop ännu låter bra kan du följa följande steg:

 1. Uppskatta hur bra ni skulle fungera att bo ihop och tänk över de saker vi nämnt
 2. Ladda ner vår checklista vid flytt, för att inte glömma bort något viktigt
 3. Begär offerter från flyttfirmor och jämför dem!

Ha en trevlig flytt!

Tipsa en vän

Utdrag från flyttguider och tips