Flyttbidrag

Tidigare har det varit möjligt att få flyttningsbidrag, men detta avskaffades 2015. Man har kunna få ersättning för bohagsflytt till exempel om man varit arbetssökande en längre tid och sedan fått arbete på en annan ort. Men det kan man som sagt inte få numera.

Då tänker du kanske, varför har vi en text om flyttbidrag? Fastän flyttningsbidraget avskaffades 2015 så finns det andra sätt att få bidrag och stöd för flytten.

Flyttbidrag från arbetsgivare

Ifall du på grund av arbete måste flytta till en annan arbetsort så betalar vissa arbetsgivare flyttbidrag. Flyttbidraget från arbetsgivare är skattefritt och fungerar som ersättning för utgifter för packning, transport och uppackning av ägodelar. Det kan vara att dina och dina familjemedlemmars resekostnader också ersätts. Du kan läsa mera på Skatteverkets sidor.

Utgifter som inte räknas är utgifter för dubbel bosättning och hemresor. Därtill innefattar flyttbidraget inte heller förlust vid försäljning av bostad. Flyttersättningen är skattepliktig ifall flytten beror på privata skäl. 

Flytt till annan kommun

Vissa branscher har arbetskraftsbrist vilket kan leda till att vissa kommuner erbjuder betald  flyttersättning vid arbetskraftsinflyttning. Det är ett sätt för kommunen att locka arbetstagare. Storleken på bidraget och hur det sedan betalas ut varierar från fall till fall.

Ersättning för resekostnader

 Arbetsförmedlingen kan ge ekonomiskt bidrag för rese-och boendekostnader om du ska på anställningsintervju på annan ort eller annat land inom EU och EES. Då måste du ha fyllt 20 år eller riskerar för att bli arbetslös, vara inskriven hos Arbetsförmedlingen och därefter görs en bedömning ifall besöket är nödvändigt för att du ska kunna få anställningen. Läs mera på Arbetsförmedlingens sidor. 

Flyttbidrag utomlands för unga

Unga i Sverige har möjlighet att söka ekonomiskt bidrag ifall de flyttar utomlands. Det är ett EU-bidrag som administreras av Arbetsförmedlingen och kan beviljas till en ungdom som är 18-35 år. Bidraget ska fungera som stöd för personen att etablera sig i det nya landet och hjälpa med rese-och boendekostnader. 

Rut-avdrag

Från och med 2016 har privatpersoner haft möjlighet att få rut-avdrag, som är en skattereduktion när du anlitar olika tjänster och arbeten utförda i din bostad. Rut-avdraget täcker specifikt arbetskostnader, inte kostnader för material eller liknande. Genom att anlita en flyttfirma så kan du vara berättigad att få rutavdrag och det kan täcka upp till 50 procent av arbetskostnaden.

Det finns vissa kriterier man måste fylla för att utnyttja rut-avdraget. Rut-avdrag kan man få ifall om man är minst 18 år gammal, bor eller betala skatt för minst 90 av sin inkomst i Sverige. Därtill ska du vara registrerad på den gamla adressen eller adressen du flyttar till. 

Läs mera om Rut-avdrag här

Spara pengar när du flyttar och anlita en flyttjänst för att sedan utnyttja rut-avdraget som dras av från arbetskostnaden. För att hitta en flyttfirma som passar dig bäst rekommenderar vi att jämföra flyttfirmor, gör det redan idag!

Hitta din flyttjänst via flyttjakt.nu

Till en flyttjänst hör vanligen bärhjälp och transport. Det är även möjligt att bara ge nycklarna åt flyttfirman och de tar hand om allt, både att packa ner och packa upp. Välj en passande tjänst åt dig genom att jämföra din flytt via Flyttjakt.nu.

Det enda du behöver göra är:

  1. Fyll i en offertförfrågan
  2. Få erbjudanden, de första kommer inom en timme
  3. Jämför flyttfirmor med hjälp av recensioner
  4. Välj din perfekta flyttfirma

Jämför din perfekta flytt nu

Tipsa en vän

Punkter från flyttguider och tips