Kan jag få flyttbidrag?

Kan jag få flyttbidrag är något många undrar. Tidigare har det varit möjligt att få flyttbidrag för bohagsflytt till exempel om man varit arbetssökande under en längre tid och sedan flyttat efter ett arbete på annan ort. Detta avskaffades år 2015 och är alltså inte längre möjligt. Dock har man tagit upp diskussionen igen gällande flyttbidrag för att flytta till Norrland, men inget är bestämt ännu. Anledningen till att man skulle införa flyttbidrag till Norrland är att man vill sänka tröskeln för de människor som vill flytta till Norrland för att arbeta.

Du kanske undrar varför har vi en text om flyttbidrag om det inte är möjligt att få? Fastän flyttbidraget avskaffades år 2015 så finns det andra sätt att få bidrag och stöd för flytten. Vem kan få dessa flyttbidrag? Det ska vi gå igenom nu!

Kan jag få flyttbidrag från arbetsgivare?

Ifall du på grund av arbete måste flytta till en annan ort, betalar vissa arbetsgivare flyttbidrag. Flyttbidraget från arbetsgivare är skattefritt och fungerar som ersättning för utgifter för packning, transport och uppackning av ägodelar. Det kan vara att dina och dina familjemedlemmars resekostnader också ersätts. Du kan läsa mera på Skatteverkets sidor.

Utgifter som inte räknas är utgifter för dubbel bosättning och hemresor. Därtill innefattar flyttbidraget inte heller förlust vid försäljning av bostad. Flyttersättningen är skattepliktig ifall flytten beror på privata skäl. 

Kan jag få flyttbidrag från kommuner?

Vissa branscher har arbetskraftsbrist vilket kan leda till att vissa kommuner erbjuder betald flyttersättning vid arbetskraftsinflyttning. Det är ett sätt för kommunen att locka arbetstagare. Storleken på bidraget och hur det sedan betalas ut varierar från fall till fall. 

Kan jag få flyttbidrag från Arbetsförmedlingen?

 Arbetsförmedlingen kan ge ekonomiskt bidrag för rese- och boendekostnader om du ska på anställningsintervju på annan ort eller annat land inom EU och EES. Då måste du ha fyllt 20 år eller riskerar för att bli arbetslös, vara inskriven hos Arbetsförmedlingen och därefter görs en bedömning ifall besöket är nödvändigt för att du ska kunna få anställningen. Läs mera på Arbetsförmedlingens sidor. 

Flyttersättning för dig som flyttar utomlands för jobb

Har du fått jobb via EURES Target Mobility Scheme har du möjlighet till att få ekonomiska stöd för både flytt och bosättning. Kolla in Arbetsförmedlingens sida för att läsa mer om detta samt vilka krav som bör uppfyllas för att du ska beviljas stöd.

Rutavdrag

Från och med 2016 har privatpersoner haft möjlighet att få rutavdrag, som är en skattereduktion när du anlitar olika tjänster och arbeten utförda i din bostad. Rutavdraget täcker specifikt arbetskostnader, inte kostnader för material eller liknande. Genom att anlita en flyttfirma så kan du vara berättigad att få rutavdrag och det kan täcka upp till 50 procent av arbetskostnaden.

Det finns vissa kriterier man måste uppfylla för att utnyttja rutavdraget. Rutavdrag kan man få ifall om man fyller 18 år senast vid årets slut och bor eller betalar skatt för minst 90 av sin inkomst i Sverige. Därtill ska du vara registrerad på den gamla adressen eller adressen du flyttar till. 

Läs mer om Rutavdrag!

Du vet väl att du kan tillämpa rutavdraget då du anlitar en flyttfirma? Förutsatt att flyttfirman är godkänd för F-skatt om arbetet sker i Sverige. Du kan tillämpa rutavsdraget på bland annat transporthjälp, bärhjälp, flyttstädning och packning av ditt bohag. I nästa kapitel går vi igenom hur du hittar en flyttfirma som passar dig och din flytt.

Hitta flytthäjlp via Flyttjakt

Tack vare flyttbidrag behöver inte ett flytt vara så dyr. Om du vill ha en så effektiv och smidig flytt som möjligt rekommenderar vi att utföra den tillsammans med en flyttfirma. Det lönar sig alltid att jämföra olika alternativ innan man beslutar sig för vilket som är bäst. Använd dig därför av vår jämförelsetjänst för att kunna jämföra flera flyttfirmors skräddarsydda offerter. 

Det enda du behöver göra är:

  1. Fyll i en offertförfrågan
  2. Jämför flyttfirmorna baserat på deras offerter samt recensioner
  3. Välj din perfekta flyttfirma

Jämför flyttfirmor och ta reda på vilket flyttbidrag du är berättigad till, lycka till!

Tipsa en vän

Utdrag från flyttguider och tips