Rut-avdrag – spara pengar när du flyttar

Skulle det inte vara trevligt om man kunde spara pengar när man flyttar? Det kan man göra ifall man anlitar en flyttfirma. Du kanske har hört om rut-avdrag tidigare? Om inte så kommer vi att gå igenom det här.

För om du hyr en flyttfirma så kan du vara berättigad få avdrag från kostnaderna med hjälp av rut. Många tror att rut-avdrag är något komplicerat och invecklat, men i själva verket är det helt tvärtom.

Vi kommer till näst i denna text gå igenom vad rut-avdraget handlar om, så häng med!

Vad är rut-avdrag?

Rut-avdrag är en skattereduktion för privatpersoner vilket betyder att du kan få avdrag på kostnaderna när du anlitar olika tjänster och arbeten i din bostad. Till exempel ifall du anlitar en flyttfirma för flytt, så kan du vara berättigad till rut-avdrag. RUT är en vanlig förkortning för rut-avdrag och står för Rengöring, Underhåll och Tvätt.

Rut- avdraget kan endast täcka högst upp till 50 procent av arbetskostnaden. Men fastän detta så är det en trevlig andel. 

Förutom rut-avdrag finns det även andra bidrag som du kan få, glöm inte att kika in på vår artikel gällande flyttbidrag, så att du vet vilka rättigheter du har. Dessutom finns det möjlighet för dej att få ledigt vid flytt. Beroende på om du får det eller inte grundar sig i flera orsaker som t.ex. kollektivavtal, arbetsgivare och orsak till flytt. Du kan läsa mera om flyttledighet här.

Hur får man rut-avdrag?

Du behöver inte själv ansöka om rut-avdrag utan i samband med att du till exempel anlitar en flyttfirma så är det flyttfirman som ansöker om rut-avdraget. Ifall du har nämnt åt din flyttfirma att du har rut-avdrag att utnyttja och vill använda det, har fakturan du får från flyttfirman rut-avdraget. Då räknas det bort och du betalar den återstående delen. Avdraget betalas sedan av Skatteverket åt flyttfirman.

För att flyttfirman ska kunna använda sig av rut-avdraget måste företaget vara godkänd för F-skatt.

Kan jag använda mig av rut-avdrag?

Det finns vissa kriterier som man måste fylla för att kunna utnyttja rut-avdraget. Till dessa kriterier hör:

  • Att du måste vara minst 18 år gammal
  • Du måste bo och betala skatt i Sverige eller bo utomlands och ha valt att bli beskattad i Sverige enligt inkomstskattelagen
  • Betala tillräckligt med skatt för att kunna dra av rut och ha kvar rut-avdrag att utnyttja
  • Du måste vara registrerad antingen på den gamla adressen du flyttar från eller den nya adressen som du flyttar till. Fritidshus, andelslägenhet eller stuga kan också räknas som bostad.
  • Du måste bo helt eller delvis i bostaden där arbetet sker.

Du kan läsa vidare om villkoren att använda rut-avdrag på Skatteverkets sidor.

Har jag rut-avdrag kvar att använda?

1 Januari 2021 så ändrades det att en person har möjlighet att sammanlagt ansöka om rot- och rut-avdrag till högst 75 000 kronor per år vilket är en höjning på 25 000 kr. Om man använder endast rot-avdraget är gränsen 50 000 kr men om man använder båda är gränsen 75 000 kr.Ifall man har använt upp sitt årliga avtal så kan det vara att någon annan i ens hushåll har möjlighet att använda sitt avdrag. Till exempel om du är gift eller bor med en sambo så kan man omfördela summorna mellan er.

Innan du anlitar en flyttjänst kan det alltså vara bra att kolla upp ifall du har rut-avdrag att använda. Detta kan du enkelt kolla upp via Skatteverkets app.

Se till att kolla upp ifall du har möjlighet att utnyttja rut-avdrag och spara pengar till annat kul!


Vad är skillnaden mellan rut- och rot-avdrag?

Både RUT och ROT är former av skattereduktion. Tanken bakom båda är att när ett företag utför en tjänst, gör de ett avdrag på själva arbetskostnaden på den slutliga fakturan. Det går lätt att blanda mellan rut-avdrag och rot-avdrag då de liknar varandra. Men för att göra det enklare så börjar vid med att förstå vad förkortningarna står för:

RUT: Rengöring, underhåll och tvätt

ROT: Reparation, ombyggnad och tillbyggnad

Orden bakom förkortningarna i både rut-och rot-avdrag specificerar alltså vilka tjänster man får avdrag för. Vi har tidigare gått igenom vad rut-avdrag handlar om, men utöver att man kan få avdrag för att bland annar anlita flyttfirma, så kan man få avdrag för städning, tvätt, trädgårdsarbete och vitvarureparationer. Noggrannare information om vad du kan dra av rut- avdrag hittar du via Skatteverket.

Rot-avdrag kan användas när man anlitar hantverkare för renovering eller bygg på sitt hus. För närmare information om vad allt täcks av rot-avdraget så hittas det via här.

Kan jag använda rut-avdrag för flyttstädning?

Har du funderat på att anlita flyttstädning i samband med din flytt? Något som är bra att veta är att flyttstädning räknas också till rutarbeten. Så ifall du anlitar flyttstädning för utflyttning eller inflyttning så kan du ha möjlighet till rut-avdrag. 

Flyttfirmor och rut-avdrag

Som tidigare nämnt så ifall du anlitar en flyttfirma för en tjänst, kan du meddela ifall du vill utnyttja rut-avdraget och då räknas det bort från den totala kostnaden. För att hitta en flyttfirma som passar dig bäst rekommenderar vi att jämföra flyttfirmor. På detta sätt kan du få flera offerter, välja mellan flyttfirmor och läsa recensioner för att hitta flyttfirman med servicen och priset du är ute efter. 

Varför flytta själv när du kan få billigt en flytt genom att utnyttja ditt rut-avdrag, skicka in en offertförfrågan redan idag!

Ha en trevlig flytt!

Artikelinformation reviderad 15 januari 2022. 

Tipsa en vän

Punkter från flyttguider och tips