Bananlådor och flytt – En sammanfattande guide

bananlådor

Bananlådor är en klassiker när det kommer till att packa saker inför flytten. I denna guide svarar vi på alla frågor gällande dessa lådor. Är bananlådor de bästa flyttlådorna för en flytt eller ska man satsa på andra alternativ? Varifrån får man dem? Kostar de? Kan man återvinna lådorna? Allt det och mycket mer tar vi upp nedan. Fortsätt läsa!

Kostar bananlådor?

Det lönar sig att fråga mataffärer ifall de har bananlådor att ge bort. Ofta brukar de ge bort dessa gratis eller för en liten summa då lådorna annars skulle gå till kartonginsamlingen. I och med att bananlådor är ett förmånligt alternativ så brukar till exempel studeranden använda sig av dem när de flyttar.

Varför är bananlådor bra?

Bananlådor är hållbara, förmånliga och passliga till storlek för att till exempel packa ner böcker och större kärl i. Det rymms rätt så mycket i lådorna och de är lätta att bära.

Hurdan är banankartongen?

Bananlådan består av två delar: topp och botten. Hela lådan är i princip uppbyggd av två kartonglådor utan lock som går in i varandra för att skapa ett perfekt transportutrymme för bananer.

stående bananlåda

Bananlådor är gjorda av tjock papp och har flera öppningar. Hålen på kortsidorna som är gjorda för att bära underlättar mycket vid en flytt. Förutom dem finns det även hål i bottnet på lådorna vilket kan skapa problem vid flytten. Dessa hål måste tas i beaktande vid packningen så att inget trillar ut då man bär lådorna.

Varifrån får man bananlådor?

Vanligtvis får man bananlådor från affärer som säljer bananer. Man måste planera hämtningen av lådorna eftersom affärer inte sparar på sina lådor efter att de är tomma. Efter att de töms på bananer plattas de till och förs till kartonginsamlingen. Var därför ute i god tid och fråga efter hela lådor.

Man kan även hitta bananlådor via anslagstavlor och sociala medier. Ifall du känner någon som nyligen flyttat så är sannolikheten stor att de råkar ha lådor som de inte längre har användning för.

Hur många flyttlådor behöver du? Få en skräddarsydd flyttplan kostnadsfritt!

Hur använder man banankartonger?

I bananlådor finns det stora öppningar för luftutbyte. Dessa öppningar är ganska stora och det kan behövas extra bitar av papp för att täcka vissa hål för att kunna packa ner mindre föremål i lådan. Det skulle ju inte vara så trevligt ifall saker skulle börja falla ut ur lådorna mitt i flytten. 

Det man även bör ta i beaktande är att det kan komma in damm och vatten via dessa öppningar samt att bananlådor kan vara smutsiga efter att ha haft bananer i sig. Därför ska man fundera vilka föremål man lägger in dem och undvika att packa ner saker som enkelt kan bli smutsiga.

Det du kan överväga är att använda dig av skyddspapper eller skyddsplast ifall du packar ner ömtåliga saker i lådorna. 

bananlåda på gräsmatta

Vad kan man packa ner i banankartonger?

Bland annat kan du packa ner böcker och kärl. Väldigt små föremål kan av lätt falla ut från lådan men lite större och tyngre föremål är perfekta att packa ner i bananlådor. Som tidigare nämt ska man undvika att packa ner ömtåliga saker i lådorna. En flytt kan vara stökig och då erbjuder inte bananlådor det bästa skyddet åt de mest ömtåliga ägodelarna.

Banankartongers negativa sidor

Bananlådor har som sagt hål och öppningar vilket kan försvåra packningen. Man kan inte vika ihop lådorna vilket gör att de tar upp mycket plats som tomma. Därför är det tidskrävande att slänga bananlådor då man måste riva loss limningarna på dem för att få dem tillplattade innan man för dem till kartonginsamlingen.

Kan man återvinna bananlådor?

Ja det kan man. När du inte längre behöver lådorna, kan du föra dem tillplattade till närmaste kartonginsamling. En annan idé är att höra av sig med med vänner eller bekanta ifall någon ska flytta och är i behov av bananlådor.

hund i en flyttlåda

Finns det andra alternativ på flyttlådor?

Förutom bananlådor är flyttlådor i plast och kartong väldigt populära alternativ. De är båda mer hållbaka och praktiska och fungerar därmed bättre för en flytt. De går att stapla på varandra och flyttkartongerna är lätta att vika ihop efter att man inte behöver dem. Om du vill läsa mer om dessa flyttlådor kan du kolla in vår artikel gällande dem.

Bra och hållbara flyttlådor får du garanterat hyra eller låna av flyttfirmor. Passa på att fråga om detta i samband med att du lämnar en offertförfrågan för din flytt!

Vare sig ditt val faller på bananlådor, plastlådor eller flyttkartonger önskar vi dig en säker flytt!

Tipsa en vän

Utdrag från flyttguider och tips