Bananlådor och flytt – En sammanfattande guide

Bananlådor är en klassiker när det kommer till att packa saker och flytta. Varifrån får man bananlådor? Vad borde man packa ner i dessa lådor? Hur gör man sig av med dem efter flytten?

Man kan också ifrågasätta ifall det klassiska sättet att använda sig av bananlådor är det bästa alternativet? Det beror på flytten, omständigheterna och preferenser. I slutet av denna text presenteras också andra alternativ.

Härnäst går vi igenom allt man behöver veta om bananlådor. Stanna kvar!

Kostar bananlådor?

Fråga din närmaste mataffär ifall de har bananlådor att ge och vanligtvis får man dem gratis eller för en liten summa då lådorna annars skulle gå till kartonginsamling.

I och med att bananlådor är ett förmånligt alternativ så brukar till exempel studeranden använda sig av bananlådor när de flyttar.

Varför skulle man använda bananlådor?

Bananlådor är hållbara, förmånliga och passliga till storlek för att till exempel packa ner böcker och kärl i. Lådorna utrymmer en bra mängd saker vilket gör att de inte av misstag blir för tunga. 

Hurdan är bananlådan?

Bananlådan består av två delar: topp och botten. Hela lådan är i princip uppbyggd av två kartonglådor utan lock som går in i varandra för att skapa ett perfekt transportutrymme för bananer.

Bananlådor är gjorda tjock papp och har flera öppningar. Hålen i lådorna som är gjorda för att bära underlättar vid flytt. Däremot finns det även hål i bottnet på lådorna vilket kan skapa problem vid flytten. Dessa hål kan göra det svårare att packa men vi berättar mera om detta längre fram. 

Varifrån får man bananlådor?

Vanligtvis får man bananlådor från affärer som säljer bananer. Man måste planera hämtningen av lådorna så att affären har plockat ur bananerna men inte ännu plattat till lådorna för att slängas i kartonginsamlingen. 

En idé är att fråga på förhand ifall mataffären har att ge bort bananlådor. Detta är något som är bra att göra då mataffärerna vanligtvis inte bevarar bananlådor i lager och gör sig av med dom varefter. 

Man kan även hitta bananlådor via anslagstavlor och sociala medier. Ifall du känner någon som nyligen flyttat så är sannolikheten stor att de råkar ha lådor som de inte längre har användning för.

Hur använder man bananlådor?

I bananlådor finns det stora öppningar för luftutbyte. Dessa öppningar är ganska stora och det kan behövas extra bitar av papp för att täcka vissa hål för att packa ner mindre föremål i lådan. För det skulle inte vara så trevligt ifall saker skulle börja falla ut ur lådorna mitt i flytten. 

Det man bör även ta i beaktande är att via dessa öppningar kan det komma in damm och vatten samt att bananlådor kan vara smutsiga efter att ha haft bananer i sig. Därför ska man fundera vilka föremål man lägger in i bananlådor och undvika att packa ner saker som enkelt kan bli smutsiga.

Det du kan överväga är att använda dig av skyddspapper eller-plast ifall du packar ner mer ömtåliga saker i lådorna. 

Vad kan man packa ner i bananlådor?

Till exempel kan du packa ner böcker och kärl. Väldigt små föremål kan av misstag falla ut från lådan men lite större och tyngre föremål är perfekta att packa ner i bananlådor. 

Som nämnt i tidigare stycke så ska man undvika att packa ner ömtåliga saker i bananlådor. En flytt kan vara både rörig och stökig och då erbjuder inte bananlådor det bästa skyddet åt de mest ömtåliga ägodelarna.

Har användningen av bananlådor negativa sidor?

Bananlådor har som sagt hål och öppningar som kan försvåra packningen. Man kan inte fälla ihop eller vika ihop bananlådor så de tar upp mycket plats som tomma. Därför är det tidskrävande att bli av med bananlådor då man måste riva loss limningarna på dem för att få dem tillplattade för kartonginsamling.

Hur blir man av med bananlådor?

När du inte längre behöver bananlådorna, tillplatta dem och för till kartonginsamling. En annan idé är att höra av sig med med vänner eller bekanta ifall någon ska flytta och har behov av bananlådor.

Kan man återvinna bananlådor?

Ja det kan man. Du kan ge dem vidare till någon som behöver eller föra till kartonginsamling. 

Finns det andra alternativ?

Det är populärt att hyra färdigt tvättade flyttlådor i plast, speciellt ifall man flyttar en kortare sträcka. I dessa lådor kan man utan bekymmer packa ner även de mer ömtåliga föremålen.

Plastlådorna är hållbara och pålitliga samt att det går smidigt att stapla dem på varandra utan att det skulle mosa till innehållet i dem. Detta gör plastlådor till ett säkert alternativ för att packa och flytta saker.

När du flyttar längre bort eller utomlands är det bättre att använda flyttlådor av papp. De är också hållbara men de går att fälla ihop så att de tar mindre utrymme.

Läs mer om plast och papp flyttlådor.

Vare sig ditt val för flytt är bananlådor, plastlådor eller papplådor så önskar vi dig en säker flytt!

Denna artikel är skriven av Flyttjakt.nu– teamet. Jämför åt dig själv en smidigare flytt och flyttlådor på ett och samma ställe.

Jämför din flytt och få upp till 6 erbjudanden från olika flyttfirmor.

Tipsa en vän

Punkter från flyttguider och tips