Hur många flyttlådor får plats i en bil?

Närmar sig flytten och det är dags att packa? Kanske du har funderat på att packa dina saker i flyttlådor?

Du kan hyra eller köpa flyttlådor relativt förmånligt från till exempel flyttfirmor

Det svåraste med flyttlådor av plast är att få dem hem, såvida du inte råkar ha en skåpbil eller någon annan stor bil. Lådorna går fint in i varandra men de tar ändå en hel del plats i bagageutrymmet.

För att få hem flyttlådorna har du två alternativ: Beställa transport för flyttlådorna eller hämta dem själv. En bokad transport kostar vanligtvis 150-400 kr per riktning, beroende på läge. 150 kr är så pass prisvärt att det lönar sig att beställa transport, särskilt om det handlar om fler än 30 flyttlådor.

Om du själv hämtar flyttlådorna uppstår frågan: Hur många flyttlådor får plats i en bil?

Låt oss testa.

På jakt efter flyttlådor

Jag hoppade bakom ratten i min Volkswagen Polo 2010 och körde till en flyttfirma som hyr ut flyttlådor. Jag gav min kontaktinformation för uthyrningen till medarbetarna och inom kort fick jag börja rada in flyttlådor i min Polo.

Det bör nämnas att en VW Polo är en liten bilmodell. Det är verkligen fel bil att flytta i men jag låter inte det störa mitt experiment. Min taktik går ut på att fälla ner baksätet för att sedan kunna fylla bilen full med flyttlådor. Sedan är det bara att börja rada in flyttlådor.

Jag gjorde några försök och kom fram till vilken maxhöjden av flyttlådor är. Bakluckan rymmer fem flyttlådor på höjden. Flyttlådorna måste läggas in i bilen sidlänges och sedan väl inne i bilen vridas, så att långsidan är parallell med bilen. Då ryms två likadana staplar av flyttlådor bredvid varandra.

flyttlådor i en bil10 flyttlådor packade framgångsrikt

Förutom dessa flyttlådor ryms det ännu en till stabel utav fyra flyttlådor. Dessa ryms endast om de placeras så att de korta sidorna är paralella med bilens långsida, annars går inte bakluckan att stänga.

Bilen har nu tre högar av flyttlådor (5+5+4) alltså totalt 14 flyttlådor.

Ryms två personer i framsätet?

Förarens benutrymme och trafiksäkerhet har inte äventyrats. Det finns tillräckligt med plats för att en 180 cm lång förare bekvämt ska kunna köra bilen som är fullastad med flyttlådor. Det finns även tillräckligt med plats för en till resenär i framsätet. 

Får fler än 14 flyttlådor plats i bilen?

Om du har möjlighet att flytta fram sätena lite till skulle det rymmas en till flyttlåda i den tredje högen. Detta är det ända sättet att få plats med en till flyttlåda eftersom det inte finns något utrymme för flyttlådor i Polons framsäte utan att förarens sikt försämras oroväckande mycket. Jag rekommenderar därför att förvara flyttlådorna i bagageutrymmet och i baksätet.

Vi har nått det absoluta FL / VP – maxvärdet. Det vill säga flyttlåda per Volkswagen Polo (modell 2009-2017).

FL / VP = 15

Tipsa en vän

Utdrag från flyttguider och tips