Flytta från större till mindre bostad

Flyttar sker konstant varje dag runt hela Sverige och det kan kännas som något jobbigt men även spännande då något nytt väntar en. Varför man flyttar finns det flera olika orsaker till. Det är inte ovanligt att man i något skede flyttar från större till mindre bostad. Detta kan grunda sig i olika orsaker som flytta efter jobb, barnen flyttat ut, flytta till ny stad och så vidare.

När man flyttar från större till mindre måste man tänka på att allt ens bohag kommer inte att rymmas till nya lägenheten, det vill säga att du kommer antagligen ha en del möbler och annan inredning som måste flytt rensas. Men du behöver inte slänga eller sälja dina saker om du inte vill, utan det finns andra alternativ. Dessa ska vi gå igenom till följande.  

Vad ska du ta med till din nya bostad?

Innan du flyttar måste du fundera ut vad du ska ta med dej till din nya lägenheten. Kom ihåg att allting kommer inte att rymmas då du flyttar till mindre. Se över nya bostadens yta och mät. Vi rekommenderar att mäta dina nuvarande stora möblerna och kolla ifall deras mått är passande för den nya lägenheten. Soffan eller matbordet kan bland annat vara för stort. 

Flyttrensa före du flyttar!

Våga rensa hemma! Det kan kännas skrämmande till en början att rensa ut saker från sin lägenhet, men kom ihåg att det är mycket lättare att flytta endast med de bohaget man verkligen behöver och inte ha massor extra. Dessutom är det ett perfekt tillfälle vid en flytt att rensa i och med att du ändå måste gå igenom dina saker vid packningen. Var inte rädd för att bli av med sådant som är trasigt eller du inte använder längre. De stora möblerna som som är trasiga eller inte går att sälja vidare, kan du föra till din närmaste återvinningscentral. Sådant som är i bra skick kan du antingen sälja vidare, ge till någon bekant som behöver det eller donera till olika hjälporganisationer. I hallen samlar man exempelvis lätt på sig ytterkläder, skor och annat som man inte längre använder. Ifall hallen är mindre i nya lägenheten kommer det inte finnas plats för allting, så rensa ut nu! I sovrummet däremot är det lätt att samla på sig massvis med extra och onödiga kläder som inte används. Kläder som är hela och inte slitna, är lätta att sälja eller ge vidare.

Blocket kan du i princip sälja vad som helst och det är enkelt att lägga upp en annons för det du säljer. Om du har många möbler som du vill bli av mej och som är i snyggt skick, är Mjuk en utmärkt plattform att sälja de på. Dessutom fixar de åt dej upphämtning vid behov.

Vi har gjort en omfattande checklista vid flyttrensning som du kan ta del av.  

Hyr ett förråd:

Ett utmärkt alternativ ifall du inte vill sälja, ge bort eller slänga dina saker som inte ryms in i lägenheten, finns möjligheten att hyra ett förråd. Det som är bra med förråd är att du kan när du vill fara efter de saker du behöver därifrån, eller om du skulle flytta någon gång tillbaka till en större bostad, behöver du inte köpa allting på nytt. Du behöver inte heller då släpa med dig extra saker till nya lägenheten. Du kan magasinera hela ditt bohag eller endast en del av det.

Hur stort förråd du behöver beror på hur mycket av ditt bohag du tänkt magasinera. I regel behöver du alltid ett förråd som är en tiondel av din bostadsyta, ifall du tänkt magasinera allt ditt bohag. Det vill säga om din bostad är 40m2, behöver du ett förråd på minst 4m2. Detta kan variera men är grundtanken. Kom ihåg när du hyr förråd att inte packa för tungt i kartongerna och skaffa rätt sorts flyttkartonger. Skriv även på flyttlådorna vad de innehåller. Förrådet ska du absolut använda även på höjden eftersom de oftast brukar ha flera meter höjd till taket. Till exempel kan du stapla på höjden flyttlådor på varandra eller lägga ihoprullade mattor ståendes mot väggen. Planera dock noga hur du lägger in allting i förrådet, om det är något specifikt du vet att du kommer behöva inom kort, lägg det inte längst in.

Ett förråd kan du hyra på flera olika ställen och från flera olika firmor. Hyr ett förråd enkelt genom att se på kartan av uthyrare samt deras kontaktuppgifter.

Underlätta din flytt och ta hjälp av flyttfirma

Att flytta är inte enkelt, speciellt inte när man gör det på egen hand. Därför kan vi varmt rekommendera att ta hjälp av en flyttfirma under flytten. De kan både hjälpa med magasineringen och med att flytta dina saker till nya bostaden. Du kan även spara pengar ifall du använder dig av rut avdraget!

Hos oss på Flyttjakt kan du lämna en gratis offertförfrågan som vi förmedlar till olika flyttfirmor. Du får erbjudanden direkt till din e-post och du kan i lugn och ro jämföra dem och bekanta dej med recensioner. Sedan väljer du den flyttfirma som passar dig bäst. Du når alla företag som erbjuder flyttjänster med endast en blankett. Att lämna en offertförfrågan är helt gratis och du har ingen köp skyldighet. 

Glöm inte flyttarens checklista som hjälp till din flytt.

Lämna en gratis offertförfrågan nu!

Tipsa en vän

Punkter från flyttguider och tips