Flytta från större till mindre lägenhet

Ska du flytta från en större till en mindre lägenhet och funderar över de praktiska sakerna såsom förvaring och inredning? Vi reder ut hur du kan optimera ytan i din lägenhet på bästa sätt samt var du hittar flytthjälp och förråd.

Mät din boyta och dina möbler då du ska flytta till mindre lägenhet

Vårt första tips är att mäta din boyta i ditt nya hem och även dina möbler. Då du vet måtten är det enklare att avgöra vad som kommer få följa med dig till det nya hemmet och vad som måste säljas, skänkas eller förvaras tillfälligt. Mät ditt matbord, din säng, soffa och skåp extra noga eftersom de troligen är möbler du helst vill ta med dig. Om inte de ryms i din nya lägenhet är det kanske värt att sälja dem om de är i bra skick. Då får du en liten buffert för att använda på flytten eller något nytt till lägenheten.

Behåll det viktigaste då du ska flytta till mindre lägenhet

Våga rensa hemma! Speciellt då man flyttar från större till mindre är det viktigt att flyttrensa. Allt kommer knappast att få plats i din nya lägenhet vilket tvingar dig att se över de möbler och saker du har. Behåll det du faktiskt gillar och behöver. För att göra det enklare kan du göra en lista med de saker du verkligen vill behålla. De saker som inte kommer med på den listan kanske du inte egentligen behöver. Tänk på att det är skönt att ha en del fria ytor i den nya lägenheten. 

Kolla in vår checklista vid flyttrensning för mer konkreta tips gällande att rensa hemma. 

Hyr ett förråd om du inte har rum för allt

Ett utmärkt alternativ för dig som inte vill sälja, ge bort eller slänga dina saker du inte får plats med är att hyra förråd. Det som är bra med att förvara saker i förråd är att du när du vill kan hämta ut de saker du behöver. Du behöver inte heller pussla med att sälja bort dina möbler eller köpa nya då du har större bostadsyta och får plats med dem igen.

Hur stort förråd du behöver beror på hur mycket av ditt bohag du ska magasinera. I regel behöver du alltid ett förråd som är en tiondel av din bostadsyta, ifall du ska magasinera hela ditt bohag. Det vill säga att om din bostad är 40m2, behöver du ett förråd på minst 4m2. Kom ihåg att köpa eller hyra bra flyttlådor samt att inte packa dem för fulla eller tunga. Förråd brukar ofta ha högt till tak vilket du absolut ska utnyttja. Stapla flyttlådorna på varandra och placera ihoprullade mattor ståendes för att få plats för mer. Planera noga hur du lägger in allt i förrådet, och placera inte saker du kan behöva snart längst in.

Har du inte koll på var det finns förråd att hyra nära dig? Ta en titt på vår karta över förråd att hyra!

Maximera utrymmet och inred smart

Efter att du har rensat, magasinerat och sålt dina saker är det dags att kolla på hur du kan inreda din lägenhet smart. Om man flyttar till en mindre lägenhet tänker man kanske inte på att man måste optimera sina förvaringslösningar mer och utnyttja knep i inredningen för att få utrymmet att verka större än vad det är. Hur kan man göra det då?

Om du har mycket små prylar kan smarta förvaringslösningar ta dig långt. Kanske kan du lägga upp hyllplan i garderoben, ha förvaringslådor under sängen, hänga upp krokar på dörren eller organisera med hjälp av lådor i byrån? Utnyttja varje vrå och ta vara på höjden! Att ha ordning och reda kommer också att ta dig långt.

Förvara kläder, täcken och dynor som du inte använder ofta i vakuumpåsar. Då tar de inte enbart betydligt mindre plats utan skyddas även mot damm och fukt! Förvara sedan dessa på vinden, i källaren eller förrådet för att ha rum till annat inne i lägenheten.

Utnyttja möbler med förvaring, väggskåp, utdragbara bord och bäddsoffor för att optimera utrymmet och för att få det att se mer ordningsamt ut.

Ljus och färg! Ljusa färger får ditt hem att se större ut, tänk på detta då du bestämmer färg på väggar och möbler. Även ljusinsläpp, belysning och speglar kan bidra till ett luftigare och rymligare intryck. Häng upp ljusa gardiner som går från tak till golv för att skapa en illusion om höga tak och fönster.

Flytta till mindre lägenhet tillsammans med en flyttfirma

Att flytta är inte enkelt, speciellt inte när man gör det på egen hand. En flyttfirma kan hjälpa dig med både flytt, magasinering och flyttstädning så att du får tid över till annat. Via Flyttjakt kan du enkelt och kostnadsfritt jämföra flyttfirmors offerter. Lämna en offertförfrågan för att få exakta pris eller använd vår flytträknare för att få ett prisestimat på din flytthjälp!

Tipsa en vän

Utdrag från flyttguider och tips