Flytta för att studera

Ska du flytta till en annan stad för att börja studera? Fortsätt då att läsa, denna text är för dej!

Det är många som flyttar till en ny ort för att plugga sin drömutbildning och att flytta till en ny stad för att studera är ett stort men spännande steg i livet! Vare sig det gäller första gången du flyttar till egen bostad eller inte, kommer vi svara på de vanligaste frågorna gällande att flytta för att plugga.

Hur gör man för att flytta till en annan stad?

Självklart måste du börja med att bestämma vad du vill börja studera och därmed vilken stad du ska flytta till. Därefter ska du i god tid börja leta efter en bostad. Om dina studier börjar t.ex på hösten, rekommenderar vi att redan söka bostad på våren eller i början av sommaren. Hösten är den tiden på året då flest flyttar sker runt om i Sverige, vilket menar att det är stor efterfrågan på bostäder och de kan ta en stund innan du hitta en som är passlig för dej.

Du kan både söka efter en lägenhet eller studentboende. Ifall du väljer en studentbostad finns det olika typer av varianter såsom enkelrum i studentkorridor eller studentlägenheter. När du hittat en lägenhet och flyttdagen börjar närma sig, är det dags att börja packa och planera flytten. Ta reda på ifall lägenheten är möblerad, om inte måste du fundera ut ifall du behöver köpa nya möbler eller har du redan allting som behövs. Vi rekommenderar att du flyttar någon vecka före dina studier börjar, så att du hinner bosätta dig.

När du flyttar till en ny stad är det mycket att hålla koll på, därför rekommenderar vi att du hyr en flyttfirma för att lite lyfta vikt från dina axlar och iallafall få garanti att själva flytten går smidigt. Du kan nu gratis och riskfritt jämföra olika flyttfirmor genom att lämna en offertförfrågan. Välj sedan den som passar dig bäst. Flyttfirman kan även hjälpa dej med att skaffa flyttlådor, flyttpacka och du behöver inte heller fundera på att hyra flyttbil eller annat. För att du inte glömmer bort något viktigt har vi gjort en flytt checklista som du kan gå igenom för att dubbelkolla att du har allting klart inför flytten.

Kom ihåg att även du som flyttar till en annan stad för att studera, måste göra flyttanmälan till Skatteverket eftersom du ska vara folkbokförd där du bor. 

Utforska din nya stad!

Den staden du flyttar till kommer troligen spendera flera år i. Därför är det viktigt att du lär känna din nya hemort och utforskar den, så att du så fort som möjligt känner dig bekväm och som hemma. Det som även hjälper att skapa trivsel i din lägenhet eftersom du sannolikt kommer spendera en stor del av tiden där och det är viktigt att du anser att ditt egna hem är hemtrevligt. Försök att möblera den och göra den hemtrevlig med hjälp av filtar, tavlor, ljus, mjuka kuddar och liknande.

Många skolor och studentkårer ordnar studentevenemang för alla studerande på skolan, detta rekommenderar vi varmt att du deltar i. Du lär inte bara känna nya människor då, utan även skolan och staden vilket kommer garanterat få dej att ha mindre hemlängtan i och med att du är mera bekväm. Tacka därför ja till allt du bara vill och har möjlighet till. Glöm inte bort att ha kul, många säger att studietiden är den bästa tiden under ungdomen.

Vilken stad är bäst att plugga i? 

Många undrar vilken stad är bäst att studera i, men det beror helt på vad du vill studera. I regel ska du välja det universitet eller högskola som erbjuder utbildningen du vill studera och inte först välja stad för att sen se vad du vill studera. Det största universitetsorterna i Sverige är Stockholm, Göteborg, Uppsala, Lund, Linköping och Umeå. 

Måste man skriva in sig på studieorten?

Ja som tidigare nämnt måste du göra flyttanmälan och adressändring ifall du tänk bo på studieorten. Du måste vara folkbokförd på din studieort. 

När du väl kommit till rätta

När du känner att du bosatt dig i din nya lägenhet och stad, se till att du har allt annat under kontroll. Som till exempel att du anmält dig till rätt kurser, köpt rätt kurslitteratur, ansökt om CSN och bekanta dig med de olika nationerna. Behöver du åka mycket kollektivtrafik eller skulle det kunna vara bättre att köpa en cykel?

Kom ihåg att du är inte ensam om att flytta och många andra är i samma situation som du. Det är flera som söker efter ett nytt socialt liv och vänner under studietiden. Om du känner dig ensam, försök prata med andra som är i samma situation som du eller ring hem till dina föräldrar eller kompisar. Det brukar hjälpa ifall man får sagt det som man oroar sig över.

Att skapa och hitta rutiner i en främmande eller ny stad är något som kan ta tid, men det kommer hjälpa för att du ska känna dig som hemma.

Flytta till ny stad, boka en flyttfirma!

För att underlätta flytten rekommenderar vi dej att ta hjälp av en professionell flyttfirma. Lämna en offertförfrågan för att få flera erbjudanden av olika flyttfirmor. Du får till din e-post flera olika offerter och väljer sedan det som pass ar dig bäst. Tjänsten är gratis att använda och du har ingen köpskyldighet. Kom ihåg i samband med flyttfirman utnyttja rut-avdraget och spara pengar.

Skicka en offertfrågan idag och jämför flyttfirmor med endast en blankett!

Vi önskar dej ett stort lycka till med flytten och studierna!

Lämna en offertförfrågan »

Tipsa en vän

Punkter från flyttguider och tips