Flytta för att studera

tjejer planerar flytta för att studera

Ska du flytta till en ny stad för att studera? Fortsätt då att läsa, denna text är för dej!

Många flyttar hemifrån då de börjar studera eftersom studierna ofta är på annan ort. Att flytta för att studera är ett stort och spännande steg i livet! Vi kommer att gå igenom de vanligaste frågorna som uppkommer då en flytt till annna ort på grund av plugg blir aktuell.

Är det värt att studera i en annan stad?

Att flytta till en ny stad för att studera kan till en början kännas läskigt för många. Samtidigt är det väldigt spännande och det finns så mycket att se fram emot! Att studera på annan ort kommer att ge dig minnen för livet och du kommer att vara med om saker du inte skulle om du bodde hemma. Det är bra att gå utanför sin bekvämlighetszon och göra saker som inte känns helt bekvämt. Allt kommer att gå bra till slut!

Vilken stad är bäst att plugga i? 

Många undrar vilken stad som är den bästa studiestaden. Det beror helt på vad du vill studera och vad du vill få ut av ditt studieliv. Studentum gjorde förra året en undersökning om vilken som är den bästa studiestaden. Enligt deras användare är Lund Sveriges bästa studiestad, följt av Stockholm, Göteborg och Umeå. Kolla in på deras hemsida för att läsa mer om varje studiestad! Ofta är det ändå bra att välja utbildning före studiestad, eftersom du kommer lättare undan om du gillar det du pluggar. Det största universitetsorterna i Sverige är Stockholm, Göteborg, Uppsala, Lund, Linköping och Umeå. 

Flytta till studentlägenhet – vad ska man tänka på?

Det första steget är att du beslutar dig för vad du ska plugga och vilken stad du ska flytta till. Då du har bestämt dig och fått veta att du har blivit antagen lönar det sig att så fort som möjligt leta efter bostad. Om dina studier börjar på hösten, rekommenderar vi att redan söka bostad i början av sommaren. Hösten är tiden på året då flest flyttar sker, vilket betyder att efterfrågan på bostäder är stor och de kan ta en tid innan du hittar en som passar dej. Det är väldigt populärt att bo i studentlägenheter och därför lönar det sig att ställa sig i kö till en sådan i god tid. En studentlägenhet kan vara möblerad eller tom, det bor på dem som hyr. Detta är värt att kolla upp i förväg så att du inte köper möbler i onödan.

Om det är lång väg till den nya hemorten kan det löna sig att anlita flytthjälp om du måste möblera lägenheten själv och transportera möblerna. Ett annat alternativ för boende är studentkorridorer. Detta innebär att du har ett eget rum samt vissa gemensamma urtymmen. När du hittat en bostad är det dags att börja planera flytten och anlita eventuell flyttfirma. Vi rekommenderar att flytta någon vecka innan skolan börjar så att du hinner bosätta dig ordentligt.

Förutom bostad och flytthjälp är det även bra att vara i god tid ute med andra praktiska saker. Kolla upp om du måste anmäla dig till kurser, beställa kurslitteratur, ansöka om CSN och hur kollektivtrafiken fungerar. Kanske det är värt att ta med eller köpa en cykel till din nya hemort?

Måste jag vara skriven där jag pluggar?

Ja, du måste du göra en flyttanmälan och adressändring till Skatteverket ifall du har tänkt bo på studieorten. Du måste vara folkbokförd på din studieort.

Flytta för att studera – ta vara på studentlivet!

Du kommer troligen spendera flera år i staden du väljer att plugga i. Det är bra att redan från början utforska den så att du så fort som möjligt ska känna dig som hemma. Många skolor och studentkårer ordnar studentevenemang för alla studerande på skolan, dessa rekommenderar vi varmt att du deltar i. Du lär inte bara känna nya människor utan även skolan och staden vilket garanterat kommer minska på din hemlängtan. Tacka därför ja till allt du bara vill och har möjlighet till. Att skapa och hitta rutiner i en ny stad är något som kan ta tid, men det kommer hjälpa för att du ska känna dig som hemma. Du ska absolut satsa på dina studier men glöm inte bort att ha kul, många säger att studietiden är den bästa tiden under ungdomen!

Kom ihåg att du är inte ensam om att flytta och många andra är i samma situation som du. Det är många som söker efter ett nytt socialt liv och vänner under studietiden. Om du känner dig ensam, försök prata med andra som är i samma situation som du eller ring hem till dina föräldrar och kompisar. Det brukar hjälpa att ventilera över det man funderar på.

För att trivas bättre i din nya stad och nya hem hjälper det att göra lägenheten hemtrevlig. Försök att möblera den och inreda den med det som du tycker om. Som studerande har man sällan extra pengar att satsa på inredning, men tänk på att du kan göra riktigt bra fynd second hand! Allt behöver dessutom inte vara färdigt då du flyttar in, du kan köpa mer saker efter hand.

Boka flytthjälp då du flyttar för att studera!

När du flyttar till en ny stad för att studera är det mycket att tänka på. För att komma lättare undan och lyfta vikt från dina axlar kan det löna sig att anlita en flyttfirma. Flyttgubbar ställer upp som bärhjälp och ser till att transportera ditt flyttlass säkert till den nya adressen. Om du behöver låna flyttlådor eller anlita flyttstädning går det även bra. För att hitta en flyttfirma som passar dina behov samt budget lönar det sig att jämföra flyttfirmor. Detta gör du enklart genom Flyttjakts jämförelsetjänst. Det är gratis att jämföra flyttfirmor och du binder dig inte till något, bra va?

Vårt sista tips för dig som ska flytta för att studera är att ta hjälp av vår checklista vid flytt. Med den vid din sida kommer du att ha koll på allt gällande din flytt. Printa ut den för att inte glömma bort den!

Lämna en offertförfrågan och hitta den flyttfirma som passar dig!

Tipsa en vän

Utdrag från flyttguider och tips