Flytta till Stockholm – tips att tänka på!

bild-på-stockholm

Vill du eller har du redan planerat att flytta till Stockholm? Fortsätt då att läsa för att ta reda på varför du borde flytta till Stockholm, vilka områden som är bäst att bo på, hur du kan få tag på en hyresrätt i Stockholm och hur du lättast hittar en bra flyttfirma i Stockholm

Varför flytta till Stockholm?

Är Stockholm en bra stad att bo i?” eller “Varför flyttar alla till Stockholm?”, kan många fråga sig. Nedan har vi listat de vanligaste orsakerna varför man flyttar till Stockholm.

Flytta till Stockholm för att jobba och studera

Stockholmsregionen är Sveriges största arbetsmarknad, så jobb finns det! Enligt Arbetsförmedlingen hade arbetsmarknaden en stark utveckling under majoriteten av 2022. Efter hösten har denna kurva dämpats en aning på grund av den rådande lågkonjunkturen. Dock är efterfrågan på utbildad arbetskraft rekordhög, så har du en utbildning är det absolut ett plus i kanten!

I och med att Stockholm är en huvudstad är utbudet av arbetsmöjligheter väldigt brett inom flera branscher. Flera företag har även sina huvudkontor i Stockholm. Eftersom Stockholm är en storstad har staden väldigt bra pendlingsmöjligheter, vilket gör det möjligt att bredda sina vyer då man ska söka jobb. Närmare 100 000 pendlar dagligen in till Stockholm för att jobba. Lönen och karriärmöjligheterna i Stockholm är även en morot för många. Stockholmare har i genomsnitt den högsta lönen i Sverige.

I Stockholm finns det väldigt många universitet och andra läroanstalter. Oberoende var du är intresserad av att plugga, kommer det säkert finnas något för dig. Studentlivet är även väldigt rikt och det erbjuds aktiviteter för alla. Några av högskolorna som finns i Stockholm är Stockholms Universitet, Kungliga Tekniska Högskolan, Enskilda Högskolan Stockholm, Kungliga Musikskolan och Handelshögskolan. Utöver de som finns i Stockholm finns det ännu fler högskolor om man räknar med hela Stockholms län. Ta en titt på Studentum.se för att läsa mer om olika utbildningar!

Vet du vad du ska utbilda dig till? Undrar du kanske vad som lönar sig att utbilda sig till för att lättare kunna få jobb  i framtiden? Kolla in Arbetsförmedlingens senaste prognos gällande de hetaste yrkena 2024 för att få inspiration!

Staden andas kultur och nöje

Stockholm att väldigt mycket att erbjuda då det kommer till kultur och nöje. Det finns flera populära museum som till exempel Vasamuseet, Fotografiska museet, Paradoxmuseet, Tekniska museet och Vrak. Stockholms museer listar upp alla museer i Stockholm, kolla in deras hemsida för mera information! För shoppingälskaren finns det att välja och vraka mellan stadens alla affärer och shoppingcentrum. Man behöver inte oroa sig för att man inte ska hitta en bra restaurang eller ett bra fikaställe – av dem finns det så att det räcker och blir över!

Vill man ha en äventyrlig upplevelse är Gröna lund en perfekt aktivitet. Dit kan man åka både på sommaren och på vintern. Fotboll och ishockey är de populäraste sporterna i Stockholm, så gillar du dem kan du kolla på flera spännande matcher. Derbymatcherna mellan AIK, Hammarby eller Djurgården är speciellt populära. Om du känner för att komma ut ur innerstan för en stund är det perfekt att gå en avslappnande promenad runt Djurgården. På sommaren är även Stockholms skärgård väldigt populär att spendera tid på.

Väldigt smidig kollektivtrafik

SL ansvarar för den omfattande och smidiga kollektivtrafiken i Stockholm. Med en och samma elektroniska biljett kan du åka med buss, tunnelbana, pendeltåg, spårvagn och vissa färjor. Denna biljett kan du köpa på pressbyrån, de flesta tunnelbanestationer, 7-Eleven, T-Centralen och via SL-appen.

En stad för alla oberoende ålder

I och med att det är en storstad som består av flera stadsdelar, passar den både för barnfamiljer, studenter, vuxna och äldre. Man hittar med andra ord både lugnare och livligare bostadsområden.

Vilket område ska man flytta till i Stockholm?

Vilka områden är finast och var ska man bo i Stockholm är frågan många ställer sig. Svaret baserar sig både på ens ekonomiska förutsättningar samt på vad för sorts område man är ute efter. Det som är bra med Stockholm är att det finns flera olika miljöer att bosätta sig på. De stadsdelarna som är innanför Stockholms tullar är Gamla Stan, Kungsholmen, Långholmen, Norrmalm, Riddarholmen, Skeppsholmen, Södermalm, Vasastan, Östermalm, Djurgårdsstaden och Djurgården. 

Är du ute efter ett charmigt, avslappnande mysigt område är Gamla Stan eller Södermalm något för dig. Det är även populärt bland turister att besöka Gamla Stan och gå längs alla smala gator och kolla i butikerna längs dem. Även Norrmalm är turistigt i och med att det finns väldigt mycket butikskedjor, hotell och restauranger i detta område. Därifrån är det inga problem alls att ta sig till andra ställen i och med att man bor på ett så pass centralt läge. Östermalm är mer känt för att vara ett rikare och lugnare kvarter med gamla byggnader och fina våningar. Djurgården ligger endast ett stenkast från Östermalm. Där kan du komma iväg lite från innerstan och njuta av den vackra naturen. Förutom natur finns där även sevärdheter som Skansen, Gröna Lund och museer. Vill man bosätta sig i ett typiskt bostadsområde är Vasastan eller Kungsholmen ställen att satsa på.

För många är det inte ekonomiskt möjligt att bo innanför tullarna. Därav är många förorter väldigt populära. Några av dem är till exempel Årsta, Frösunda, Fredhäll, Nacka, Täby, Kista, Sundbyberg och Aspudden. Dessa områden lämpar sig både för unga, vuxna och äldre men speciellt bra för barnfamiljer. Dessa är även betydligt förmånligare alternativ än att bosätta sig innanför tullarna.

Hur hittar man bostad i Stockholm?

Att googla “Bostadskö Stockholm” är väldigt vanligt. Stockholms bostadsmarknad är inte den lättaste och som nyinflyttad i staden kan det vara svårt att snabbt hitta bostad. Bostadsköerna där är väldigt långa och det råder en allmän bostadsbrist. Det gäller att ha is i magen och inte ge upp allt för lätt.

Det optimala skulle vara att komma över en bostad som man gillar och som ligger i ett område man föredrar, samtidigt som priset är rimligt. Ifall man har svårigheter med att hitta en bostad som uppfyller alla önskemål kan det vara värt att prioritera bort någonting. Vill man bo i Stockholm måste man räkna med att bostadspriserna kommer att vara högre än i resten av landet. Dock kan detta kompenseras en del med att lönerna i allmänhet är högre i Stockholm. Nedan går vi igenom tips för att hitta en bostad i Stockholm.

Köpa bostad i Stockholm

Undrar du vilka som lägger upp bostäder till salu? Kolla in nedanstående lista!

  1. Hemnet
  2. SPG
  3. Svensk Fastighetsförmedling 
  4. Märklarhuset

Undrar du över bostadspriserna i Stockholm? De riktgivande priserna nedan är tagna från Svensk Mäklarstatistik (03/2024):

  • Centrala Stockholm: Bostadsrätter: 103 860 kr/kvm
  • Stockholm: Bostadsrätter: 80 990 kr/kvm, villor: 66 480 kr/kvm
  • Stockholms län: Bostadsrätter: 63 860 kr/kvm, villor: 52 350 kr/kvm, fritidshus: 52 400 kr/kvm

Bo i Stockholm i en hyresrätt

Letar du efter en hyresrätt i Stockholm? Kolla in följande tips för att veta hur du ska gå till väga!

  1. Stockholm stad förmedlar lediga hyresrätter via Bostadsförmedlingen. Börja med att ställa dig i kö direkt när du vet om att du vill eller ska flytta. Alla som är över 18 år kan ställa sig i kö. De delar även med sig tips för att hitta en bostad, kolla in dem!

  2. Samtrygg är en trygg marknadsplats där du enkelt hittar lediga bostäder över hela Sverige. Det är gratis att registrera sig på hemsidan och som hyresgäst får du trygga villkor, ingen kötid och hemförsäkring de första 30 dagarna efter inflytt. Kolla in Samtryggs hemsida och kom igång med ditt bostadssökande idag!

  3. Via SPG kan du både hyra och köpa bostäder av hög kvalité med fokus på social och ekonomisk hållbarhet. De erbjuder bostäder med fokus på trygghet och gemenskap, både i Stockholmsområdet samt på andra orter i Sverige.

  4. Även dessa plattformar hjälper dig att hitta din nästa bostad: Blocket Bostad, Bostadszonen, Bostadshub och Bostadsval. Bostadszonen hjälper dig både om du vill hitta en bostad och om du vill hyra ut din bostad i Sverige. De har hand om kontakten mellan hyresvärd och hyresgäst vilket underlättar processen för dig. Bostadshub samlar in bostadsannonser från flera källor vilket underlättar sökprocessen. För dig som letar efter att snabbt hitta en ledig lägenhet att hyra så kan du besöka Bostadsval för att se ett komplett utbud av lediga lägenheter som finns till direktuthyrning utan krav på kötid.

  5. Satsa på andrahandsuthyrning. Fråga runt bland vänner och bekanta ifall det är någon som hyr ut i andrahand. Detta kan förenkla din sökningsprocess avsevärt. I bästa fall har någon en hel lägenhet att hyra ut.

  6. Vill du bo som inneboende hos någon? Att bo inneboende hos någon innebär att du hyr ett rum och delar de gemensama utrymmena med de övriga personerna som bor i hushållet. Hemavi hjälper dig att hitta en rumskompis.

  7. BeLiving erbjuder mer än bara tak över huvudet. Deras koncept bygger på att unga vuxna, som ofta kämpar för att hitta överkomliga boenden, kan få hjälpa till med enkla tjänster i utbyte mot ett mer ekonomiskt boende. Att hyra rum i Stockholm via dem skapar inte bara attraktiva samboendelösningar utan ger också en möjlighet för yngre att tjäna en extra inkomst under studietiden eller i början av sitt vuxenliv.

  8. Byt lägenhet med någon som bor i Stockholm. Detta är möjligt även om du inte själv bor i Stockholm. Bytesverket hjälper dig som är intresserad av lägenhetsbyten.

  9. Ska du studera i Stockholm? Ansök om studentbostäder genom att ställa dig i kö hos Bostadsförmedlingen som studerande.

  10. Söker du seniorboende? Kolla in Seniorvals hemsida för att läsa mer om hur du hittar ett sådant.

Enligt Hyresrättsföreningen gäller följande uppgifter för medelhyran i Stockholm (2024):

  • Månadshyra per kvadratmeter: 122 kr
  • Månadhyra per 70 kvadratmeter: 8 552 kr
  • Riksgenomsnitt för 70 kvadratmeter: 7 222 kr

Genomsnittshyran för 70 kvm kan skilja upp till ett par, tre tusen kronor mellan olika stadsdelar i Stockholm.

Flytta till Stockholm med flyttfirma

Det finns väldigt många flyttfirmor i Stockholm med omnejd. Det tar tid och energi att be om offerter från olika håll, och det kan vara svårt att veta vart man ska vända sig. Om du lämnar en offertförfrågan via Flyttjakt, når du ut till fler flyttfirmor i Stockholm på en gång. Hur går det till?

  1. Du lämnar en offertförfrågan
  2. Jämför upp till 8 offerter och läs flyttfirmornas omdömen
  3. Välj den flyttfirma som passar dig!

Att jämföra flyttfirmor är gratis och du binder dig inte till ett köp.

Vad kostar en flyttfirma i Stockholm? Priset baseras på flera faktorer såsom avståndet, bohagets storlek och hur många tjänster du anlitar, men också på flyttfirmans tillgänglighet, deras möjlighet att sammanslå flera flyttar och hur effektiva de är. För att få exakta och omfattande offerter lönar det sig att beskriva sin flytt så noga som möjligt, och vilka tjänster du behöver hjälp med. Vill du att flyttfirman hjälper dig med packningen? Behöver du låna eller hyra flyttkartonger? Vill du ha hjälp med flyttstädningen eller hyra en flyttbil?

Vill du genast få ett prisestimat på din flytthjälp kan du använda vår flytträknare!

Tipsa en vän

Utdrag från flyttguider och tips