Flytta till Göteborg – Hur är det egentligen?

bild-på-göteborg

Har du planer på att flytta till Göteborg? Funderar du på hur det egentligen är att bo i Göteborg? Här kommer vi med dem bästa tipsen för dig som ska flytta till Göteborg när det kommer till de olika bostadsområdena och hur du hittar bostad samt flyttfirma i Göteborg.

Varför flytta till Göteborg?

Hur är det att flytta till Göteborg? Det är egentligen som att flytta till vilken annan storstad som helst. Göteborg är Sveriges näst största stad och har 607 882 invånare. Staden är väldigt vacker och ett populärt ställe att bo på. Med den härliga västkusten (även kallad bästkusten) runt hörnet är Göteborg staden som ger dig den perfekta blandningen av storstad med småstadskänsla och mycket natur runt omkring. Göteborg kan erbjuda dig allt du kan önska såsom bra restauranger, shoppingutbud och ett rikt kulturliv. Göteborg är även en populär studiestad och många flyttar dit för att studera. De populäraste högskolorna i Göteborg är Göteborgs Universitet och Chalmers Tekniska Högskola. Besök Studentums hemsida för att kolla på alla utbildningar som Göteborg har att erbjuda!

Många undrar säkert vilken stad som är bäst Göteborg eller Stockholm och om det är värt att flytta till Göteborg? Detta beror såklart på var och ens egna preferenser. Båda har såklart sina för och nackdelar, men överlag upplevs göteborgare som mer välkomnande och trevliga personer än stockholmare. Göteborg är inte heller en lika hetsig stad som Stockholm.

Vilket område i Göteborg ska man flytta till?

Göteborg har så som de flesta större städer flera olika områden att bosätta sig på. Var man väljer att bosätta sig beror dels på ens preferenser, möjligheter samt livssituation. Det som är bra med Göteborg är att du kan bo antingen mitt i centrum eller utanför det nära natur och vatten.

Centrum för stadslivet

Ifall du föredrar mycket liv omkring dig och att ha nära till det mesta, då är ställen som Lorensberg, Vasa, Kungshöjd och Haga bra ställen för dig att bo på. Det är områden som ligger väldigt nära många restauranger, historiska byggnader och  stadens uteliv. Här kommer du helt enkelt inte undan citypulsen. Även om det är som livligast i centrum finns det även lugnare gator och områden där. Funderar du på att hyra bostad i centrum ska du tänka på att göra det i god tid eftersom bostadsköerna är väldigt långa här.

Majorna för kulturen

Om du vill bo i ett kulturellt område precis utanför centrum är Majorna perfekt för dig! Majorna är ett av de mest populära områdena i Göteborg och här bor både barnfamiljer, arbetare och studenter. Denna stadsdel andas kultur och konst och här hittar du flera teatrar, muséer, ateljéer och historiska byggnader. Förutom det finns det flera mysiga restauranger och caféer. Det finns även flera second hand och vintage affärer för dig som gillar att shoppa! Det är även ett trevligt område att strosa runt i. Du kan gå längs med älven, genom klassiska Göteborgskvarter eller varför inte ta en tur till Slottsskogen. Vill du ta dig in till centrum går det enkelt med buss eller spårvagn. Även Johanneberg, Almedal och Krokslätt är populära områden precis i utkanten av centrum.

Kålltorp för naturen

Tycker du om att springa ute i naturen eller kanske ta ett kvällsbad vid en sjö? Östra Göteborg och närmare sagt Kålltorp är något för dig som uppskattar och vill vara nära skog, sjö och annan natur. Det är ett lugnt område som kan passa bra bland annat dig som flyttar med barn. Området har blivit populärare med tiden och du kan hitta mysiga bagerier och lokala restauranger här. Dessutom går det bra att ta sig in i centrum med kommunal trafik.

Västkusten och Göteborgs förorter för lugnet

Om du inte storstrivs med att bo i en stadsmiljö är områden som Hovås, Billdal, Näset, Torslanda och Majorna längs västkusten perfekta för dig. Där kan du njuta av stillsamheten och av Göteborgs vackra skärgård. Det går färjor ut till öarna i skärgården och läget passar dej som vill vara nära natur och har inte behov av att dagligen åka in till centrum. Vill du bo ute i skärgården är ställen som Brännö, Styrsö och Öckerö väldigt fina öar. Populära områden en bit utanför centrum inåt mot landet är bland annat Partille, Lerum, Östersjö, Mölndal, Kortedala och Biskopsgården.

Hur hittar man hyresrätt i Göteborg? 

Att flytta till en ny stad innebär att man måste man hitta ett nytt boende. Att hitta en bostad att hyra i Göteborg kan vara knepigt, speciellt om man verkligen vill bo i ett populärt område nära centrum. Om du kan tänka dig att bo lite utanför centrum kommer det vara lättare att hitta något. Nedanför finner du tips om var du kan börja leta efter din nästa bostad!

Boplats: Boplats.se är Göteborg Stads kommunala bostadsförmedling. Där finns bostäder från kommunala hyresvärdar i Göteborg och utanför, samt privata fastighetsägare. Det rekommenderas att registrera sig i god tid på Boplats eftersom köerna är långa och det råder allmän bostadsbrist.

Studentbostäder: Ifall du ska studera i Göteborg finns det hyresvärdar som hyr studentbostäder. Du kan bland annat finna dem på SGS Studentbostäder, Chalmers Studentbostäder och Guldhedens Studenthem. Du kan ställa dig i kö innan du börjar studera. Därav behöver du inte vara student då du ställer dig i kö, men när du flyttar in måste du vara student.

Du kan även hitta en hyresrätt på andra hemsidor såsom BostadsPortal, HomeQ och andra mindre privata aktörer. Kom även ihåg att det lönar sig att fråga vänner och bekanta ifall de har en lägenhet som du skulle få hyra. I och med att bostadsköerna kan vara långa, kan denna väg vara den snabbaste. 

Ifall du ska hyra en bostad i Göteborg är följande priser riktgivande (09/2022):

  • Göteborg– Genomsnittlig årshyra per kvadratmeter: 1 238 kr
  • Västra Götalands Län– Genomsnittlig årshyra per kvadratmeter: 1 175 kr

Köpa bostad i Göteborg?

Ifall du är ute efter att köpa bostad istället för att hyra, kan du hitta bostäder till salu bland annat på Svensk Fastighetsförmedling, Hemnet, Fastighetsbyrån och Booli. 

Enligt Mäklarstatistik.se kostar det i genomsnitt (09/2022):

  • Centrala Göteborg – Ca 67 095 kr/m2
  • Göteborg –  Ca 52 125 kr/m2
  • Västra Götalands Län: Ca 40 095 kr/m2

Flytta till Göteborg med flyttfirma

Hur hittar man en flyttfirma i Göteborg? Det finns många flyttfirmor i Göteborg, och det kan kännas svårt och tidskrävande att jämföra alla flyttfirmor separat och be om offerter från flera olika håll. Med Flyttjakts jämförelsetjänst kan du jämföra flyttfirmor från hela Sverige, med endast en blankett! Så här går det till:

1. Lämna en offertförfrågan

2. Jämför offerter från olika flyttfirmor och läs recensioner

3. Välj den flyttfirma som passar dig bäst. Ni bestämmer sedan tillsammans om flyttens detaljer.

Att jämföra flyttfirmors erbjudanden och att använda tjänsten är helt gratis. Du binder inte heller dig till något genom att skicka en offertförfrågan.

Genom att fylla i specifika uppgifter gällande din flytt, kan du välja vad allt gällande flytten du behöver hjälp med. Vill du att flyttfirman hjälper dig med packningen? Behöver du låna eller hyra flyttkartonger? Vill du ha hjälp med flyttstädningen eller hyra en flyttbil? Skriv bara in det i din offertförfrågan så får du garanterat hjälp med det. Nå ut till flera flyttfirmor redan idag och underlätta din flytt!

Vad kostar det att flytta till Göteborg?

Priset på flytten beror alltid på flera olika faktorer som exempelvis storleken på bostäderna, avståndet mellan dem, hur mycket saker som ska flyttas och vilken flyttfirma du använder dig av eller om du flyttar på egen hand.

Du kan få en prisuppskattning på vad just din flytt till Göteborg skulle kosta med hjälp av Flyttjakts Flytträknare. Med hjälp av den kan du även se vad som påverkar priset och hur du kan spara pengar. Prova den nu för att få en uppskattning på flyttpriset!

Lämna en offertförfrågan!

Hoppas denna guide hjälpte dig att få en överblick om hur det är att bo i Göteborg, hur du kan hitta en bostad och hur du kan anställa en flyttfirma i Göteborg!

Tipsa en vän

Punkter från flyttguider och tips