Flytta till Åre – en guide om flytt och boende i Åre

Funderar du på att flytta till Åre och hur det är att bo där? Vi kommer att gå igenom våra bästa tips för dig som funderar på att flytta. Bland annat går vi igenom populära bostadsområden, hur man hittar boende i Åre, samt vad det kan kosta att flytta med flyttfirma till Åre. Fortsätt läsa!

Kan man bo i Åre?

Det kan man absolut! Många känner till Åre som en populär skidort, men givetvis finns det liv på orten även utanför skidsäsongen. Under de senaste tio åren har befolkningen i Åre ökat kraftigt. Idag bor det cirka 12 300 invånare i Åre kommun. Åre passar väldigt bra för barnfamiljer eftersom det finns utbildning och skolning för alla åldrar.

Om du är trött på storstadslivet och vill bo närmare naturen kan Åre vara något för dig! Åre passar väldigt bra för dig som vill ha en aktiv livsstil utanför staden med naturen som en självklar del av vardagen. Även om Åre ligger utanför stadslivet är kommunikationerna till och från orten väldigt bra. Tågstationen ligger mitt i byn, den närmaste flygplatsen Åre Östersund Airport  ligger en timme bort och Trondheim Lufthavn Værnes i Norge ligger två timmar bort. Från Stockholm till Åre är det 620 km och från Östersund till Åre är det 100 km. 

Aktiviteter och jobb för dig som ska flytta till Åre

Kommunen erbjuder en massa aktiviteter, även om man bor i Åre på sommaren. Under vintern finns det grymma möjligheter för att bland annat åka skidor och snowboard, längdskidåkning, hundspannsturer, snöskoterturer samt isklättring. Under sommaren kan man till exempel vandra och cykla i den vackra naturen, fiska, paddla, spela padel, golfa, gå på kulturevenemang och festivaler samt ta in på hotell för en avkopplande wellness-behandling eller spastund. Utöver alla aktiviteter gör landskapet det möjligt att bara ta det lugnt och njuta av utsikten. Det finns också en hel del restauranger, caféer och barer/nattklubbar i kommunen.

Ett tips är att kolla in Åres egen hemsida för att ta del av aktuell information om saker att se och göra!

Om du inte har möjlighet till distansjobb, funderar du säkert på vilka arbetsmöjligheter det finns i Åre. Besöksnäringen erbjuder flest arbetsplatser, men det finns även stora företag inom sektorer såsom bygg, handel, IT, vård och jordbruk. Om du inte hittar något som passar dig kanske detta är din chans till att starta eget? Åre har en stark entreprenörsanda, det finns hela 4000 registrerade företag i Åre, vilket är anmärkningsvärt med tanke på befolkningen. Det finns därav gott med stöd för dig som vill starta eget. Du kan hitta lediga jobb i Åre t.ex. via House Be, genom Facebookgrupper, på LinkedIn eller Nord-Lock Group.

Boende i Åre

Före du flyttar till Åre är det bäst att säkra tak över huvudet. Nedan går vi igenom allt du behöver veta om boende i Åre. Eftersom en flytt innebär mycket planering kan vi även tipsa om följande artiklar. Läs dem och flytta smidigare!

Var är bäst att bo om man ska flytta till Åre?

Åre centrum: För dig som vill ha gångavstånd till allt. Var dock beredd på att det är väldigt mycket folk här under säsongen och att priserna är höga.

Duved: Lugnare område ca 12 km från centrum som passar bra för barnfamiljer. Här ordnas mycket aktiviteter för barnen och på vintern kommer även turister hit för att åka skidor. 

Tegefjäll: En bit utanför centrum där det finns både villor och bostadsrätter.

Åre Solbringen: Ett villaområde med gångavstånd till Åre centrum. Här finns företagsverksamhet, hälsocentralen och polisen.

Undersåker: Ligger 14 km utanför Åre och är ett populärt bostadsområde för barnfamiljer. Även om det är en bit ifrån Åre centrum finns det man behöver nära.

Hur hittar man boende i Åre?

Du som flyttar för att bo i Åre permanent – kolla in följande:

 • Hemnet
 • Blocket
 • Airbnb
 • AGO i Åre
 • Ski Star
 • Åre Fjällsätra
 • Facebook
 • Privata hyresvärdar

Tänk även på att vissa hotell erbjuder longstay, det lönar sig att fråga om detta även om det inte finns information om det på deras webbplats.

Hur mycket kostar boende i Åre?

Går du i tankarna att köpa bostad i Åre? Bostadspriserna varierar beroende på bland annat bostadens storlek, läge, skick och ålder. Enligt Mäklarstatistik gäller följande genomsnittspriser (12/2023):

 • Bostadsrätter överlag: 55 281 kr/kvm
 • Villor överlag: 30 207 kr/kvm
 • Fritidshus överlag: 39 165 kr/kvm

Enligt Hyresrättsföreningen gäller följande uppgifter för medelhyran i Åre (2023):

 • Månadshyra per kvm: 95 kr
 • Månadshyra per 70 kvm: 6 644 kr
 • Riksgenomsnitt per 70 kvm: 7 222 kr

Flytta till Åre med flyttfirma

Behöver du hjälp med flytten till Åre? Flyttjakt hjälper dig! Lämna en gratis offertförfrågan via Flyttjakt och jämför sedan de offerter som skickas till dig.

Tipsa en vän

Utdrag från flyttguider och tips