Flytta och renovering- Vad ska man tänka på?

Ibland kan man vilja eller måsta göra någon slags renovering i sin bostad. Till exempel kanske du vill renovera något i din bostad innan du säljer den, före du flyttar in i din nya eller ut från den gamla bostaden, alternativt medan du bor där. Men vad måste du fundera på när det kommer till att flytta och renovering? Det beror självklart på hur stor renoveringen är, vad du ska renovera och det finns många olika scenarion. Exempelvis kan man behöva flytta helt och hållet ut från sin lägenheten medan den renoveras ifall det är frågan om en större remont. Har du funderat på hurdant boende är bäst vid ett sådant tillfälle? Är det att skaffa en tillfällig bostad, ta in på ett hotell om det endast gäller några dagar eller är det prismässigt bättre med Airbnb under tiden renoveringen sker? Förutom att du måste möjligen flytta under renoveringen, kan de även vara att bostaden måste tömmas på möbler. Då är att hyra ett förråd det rätta alternativet och beroende på renoveringen storlek kan du antingen magasinera en del av ditt bohag eller alltihopa. Visste du att en flyttfirma kan hjälpa med det? Fortsätt läsa för att ta reda på vad man måste tänka på vid möjlig flytt under renoveringen.

Behöver du bo i en tillfällig bostad under renoveringen?

Beroende på vad som renoveras, måste du kanske bo någon annanstans under tiden. Eller så kommer din bostad vara lite begränsad. Behöver du en annan tillfällig bostad att bo in under renoveringen, sök en i god tid. Vid en tillfällig flytt behöver inte din folkbokföring ändras, vilket menar att du kan hålla kvar din gamla adress och du behöver inte göra flyttanmälan. Förutsatt att du tänkt flytta tillbaka till din gamla bostad. Du kan läsa mera om tillfällig flytt och adressändring på Skatteverkets sidor.

Beroende på hur länge renoveringen kommer att ta i sin helhet, behöver du inte alltid hitta en tillfällig bostad som du hyr, utan ibland kan det räcka med andra alternativ. Som till exempel att ta in på ett hotell (beroende självklart på tiden, men ibland kan man endast behöva vara borta från sin lägenheten på grund av renovering inte mera än ett veckoslut). Vill du bo någonstans för lite längre än ett veckoslut men vill ändå inte gå igenom hela processen att hitta en tillfällig bostad eftersom du kanske inte behöver den för längre än någon månad eller veckor, kan du till exempel titta på andra alternativ som Airbnb. Det finns flera olika alternativ gällande hur du kan arrangera ditt boende under renovering och du måste alltid utgå från ditt behov och fundera hurdan slags flytt passar dig bäst.

Hyr ett förråd

Beroende på remontens storlek, kan det vara att du måste delvis eller helt och hållet tömma bostaden på möbler och annat bohag. Då kan ett förråd komma till hands. Med att magasinera dina saker genom att hyra förråd, hålls de borta ur vägen från remonten på ett säkert ställe, men du har ändå tillgång till dem när du än behöver. Lämnar du dem i bostaden under renoveringen finns det en risk att de förstörs, blir dammiga eller smutsiga.

Hur stort förråd behöver man? Det beror på hur mycket du ska magasinera. Men en tumregel är att om du magasinerar hela ditt bohag, behöver du ett förråd som motsvarar en tiondel av din bostadsyta. Det vill säga, har du en bostad på 50 m2, behöver du ett 5m2 storleks förråd. Om du tänkt förvara större möbler är det bra att skydda dem med att till exempel lägga gamla filtar eller lakan på golvet och omkring dem. Mindre saker är bra att packa i flyttkartonger eller flyttlådor. De går lätt att stapla på varandra och eftersom förråd brukar ha högt till taket, så man ska inte att glömma att använda utrymmet även på höjden.
Se på vår karta över förråd och hitta ett nära dej!

Rensa lägenheten innan renovering

Innan du börjar renovera och möjligtvis magasinera dina saker, rekommenderar vi att du rensar i lägenheten, så att du inte flyttar omkring extra saker du egentligen inte behöver. Oftast innebär renovering att man flyttar runt större möbler, plastar in möbler och så vidare. Detta är ett ypperligt tillfälle att rensa ut sådant du inte behöver, för att kunna även utföra renoveringen så smidigt och enkelt som möjligt. Det du vill bli av med kan du antingen, sälja, ge bort, eller donera. När du rensar, försök göra det med så låg tröskel som möjligt och spara inte sådana saker du inte längre behöver eller använder.

Läs mera här om hur du kan rensa och bli av med saker du inte behöver.

Ta hjälp av flyttfirma

Om du ska flytta till en ny bostad, till en tillfällig eller du vill ha hjälp med magasineringen och föra bort dina saker under renoveringen, rekommenderar vi att ta hjälp av en flyttfirma. Att flytta kräver mycket tid och kan förorsaka stress, men med hjälp av flyttfirma behöver du inte fundera på något stressrelaterat, eftersom de tar hand om det.

Vill du få en flyttfirma för bästa priset? Lämna en offertförfrågan hos oss och få till din e-post flera olika offerter från olika flyttfirmor. Du kan läsa igenom offerterna i lugn och ro och sedan välja den som passar dig och ditt behov bäst. 

Det är gratis, enkelt och riskfritt att lämna en offertförfrågan! 

  1. Lämna här en offertförfrågan i Flyttjakt.nu-tjänsten
  2. Jämför erbjudanden och flyttfirmornas recensioner
  3. Välj en passlig flyttfirma för dig
  4. Låt flyttfirman utföra flytten åt dej och ha en stressfri flytt

Tips för dej som ska flytta i samband med renovering:

  • Planera och fastställ renovering
  • Måste du flytta ut från lägenheten? Fundera ut vilken typ av boende är bäst för just din situation
  • Rensa ut allt det som du inte längre har behov av eller använder. Sälj, donera eller ge bort till vännerna det du vill bli av med
  • Hyr ett förråd och magasinera dina saker under renovering
  • Ta hjälp av flyttfirma! De hjälper både med att flytta ut, flytta in eller magasinering!

Vi önskar dej lycka till!

Tipsa en vän

Punkter från flyttguider och tips