Flytt vid renovering – Vad ska man tänka på?

Har du en renovering på kommande? Det är vanligt att renovera en bostad antingen innan du ska flytta in eller innan du ska flytta ut. Ibland måste man även renovera lägenheten på grund av en vattenskada eller annan bristfällighet i bostaden. Oavsett situation kanske det är aktuellt att flytta tillfälligt under renoveringens gång? Vad ska man tänka på gällande en flytt vid renovering? Fortsätt läsa!

Flytt till evakueringslägenhet eller annan tillfällig bostad vid renovering

Bor du i en hyresrätt som ska renoveras? Om renoveringen är liten och kortvarig kan du troligen bo kvar i lägenheten. Kanske kan du ta in på hotell över veckoslutet eller bo hos dina föräldrar under de få dagarna som renoveringen pågår?

Handlar det om en mer omfattande renovering kan vissa hyresvärdar erbjuda en evakueringslägenhet där du får bo under renoveringen. Detta är dock ingen skyldighet hyresvärdar har, så ta inte det för givet. Om du upplever att renoveringen t.ex. stör ditt arbete eller din vardag betydligt lönar det sig att tala om detta med hyresvärden. Som hyresgäst har du rätt till hyresnedsättning under den tiden som bostaden är i bristfälligt skick. Kom ihåg att det ligger på hyresgästens ansvar att säga till om detta, om du betalar hyran som vanligt kan du inte kräva ersättning i efterhand.

Om renoveringen innebär att du inte kan använda ditt kök, din dusch eller toalett är det på hyresvärdens ansvar att se till att du har tillgång till dessa någon annanstans. 

Om du inte får en evakueringslägenhet men känner att du ändå vill flytta tillfälligt kan Airbnb vara en lösning ifall det handlar om längre tid än en helg. Du behöver inte göra en flyttanmälan då du flyttar tillfälligt, förutsatt att du tänker flytta tillbaka. 

Rensa lägenheten innan renovering

Innan renoveringen kör igång rekommenderar vi att du rensar i lägenheten, så att du inte flyttar omkring saker du egentligen inte behöver. Under en renovering måste man kanske ändå flytta på och gå igenom saker man har då man röjer undan. Detta är ett ypperligt tillfälle att rensa. Det du vill bli av med kan du antingen, sälja, ge bort eller donera. 

Magasinera dina saker under renoveringen

Beroende på hur omfattande renoveringen är, kan det vara att du delvis eller helt och hållet måste tömma bostaden på möbler och annat bohag. En enkel lösning för detta är att hyra ett förråd. Om du lämnar kvar möbler och saker i din bostad finns det en risk för att de förstörs eller blir smutsiga. 

Hur stort förråd behöver jag? Det beror på hur mycket du ska magasinera. En tumregel är att du behöver ett förråd som motsvarar en tiondel av din bostadsyta. Det vill säga, har du en bostad på 50 m2, behöver du ett förråd på 5 m2. Om du har tänkt magasinera större möbler är det bra att skydda dem med till exempel gamla filtar eller lakan. Mindre saker är bra att packa i flyttkartonger eller flyttlådor. De går lätt att stapla på varandra och eftersom förråd brukar ha högt till taket, så man ska inte att glömma att använda utrymmet även på höjden.

En flyttfirma kan underlätta din flytt vid renovering

Det är garanterat många bollar i luften inför renoveringen och den eventuella tillfälliga flytten. Om du behöver extra flytthjälp eller hjälp med magasineringen, kan du kontakta en flyttfirma. De kan ta hand om allt så att du kan lägga ditt fokus på annat.

Hur hittar man en flyttfirma som uppfyller ens behov och passar in i ens budget? Det gör du lättast genom att lämna en offertförfrågan via Flyttjakt! 

 1. Lämna en offertförfrågan
 2. Jämför flyttfirmornas offerter som skickas till din e-post 
 3. Läs även flyttfirmornas omdömen från tidigare kunder
 4. Kontakta en flyttfirma direkt om du vill diskutera mer
 5. Välj den flyttfirma som passar din flytt bäst
 6. Låt flyttfirman utföra flytten och lämna därefter en recension till dem

Flytt vid renovering – sammanfattande checklista

 • Planera och fastställ renoveringen.
 • Måste du flytta ut från lägenheten? Fundera på vilket alternativ som är bäst.
 • Rensa ut det du inte behöver. Sälj, skänk eller donera!
 • Hyr ett förråd och magasinera dina saker under renoveringen.
 • Boka en flyttfirma som hjälper dig med flytten eller magasineringen.

Vi önskar dej lycka till!

Tipsa en vän

Utdrag från flyttguider och tips