Flytta med husdjur – Att bosätta sig med husdjur i ett nytt hem kräver en lugn och rutinmässig process

Läs våra bästa tips för att flytta tillsammans med ditt husdjur

Nyckeln till att flytta med ett husdjur är att göra så få förändringar som möjligt i husdjurets egna utrymme och dagliga rutiner och att vänja dem ordentligt vid den nya miljön. Beroende på husdjuret kan det vara lätt att flytta, men ibland tar det lång tid för dem att vänja sig. De vanligaste husdjuren, katter och hundar, behöver vanligtvis en viss tid för att anpassa sig till ett nytt hem. Använd våra tips nedan före, under och efter flytten för att ge ditt husdjur bästa möjliga start i det nya hemmet.

Flytta med husdjur: före flytten

Du bör planera flytten så att den blir så enkel och stressfri som möjligt för ditt husdjur. Det kan redan kännas konstigt för husdjuret att dens saker att bli nerpackade, – så det lönar sig att packa djurets saker allra sist, så som leksaker och säng. Om du flyttar med en hund ska du om möjligt ta med hunden för att bekanta sig med det nya hemmet och de nya omgivningarna innan ni flyttar.

Kom ihåg att vara uppmärksam på ditt husdjur och behandla det på samma sätt som du normalt skulle göra när du packar och gör andra förberedelser. En del av hundens eller kattens leksaker kan du ta med dig till det nya hemmet redan före flytten, så att de fångar dofterna från det nya hemmet, men djuret kommer ändå känna igen leksakerna som sina egna när det kommer fram.

Fundera på: Skulle till exempel en vän eller någon annan kunna ta hand om din hund eller katt under flytten? Det skulle vara till fördel för både flyttaren, de personer som hjälper till med flytten och husdjuret om husdjuren kunde vara borta under hela flytten.

Flytta med husdjur: under flytten

Miljöförändringar i husdjurets inomhus- och utomhusmiljöer kan orsaka stress hos dem. När djuret är stressat kan den bli illamående, få nedsatt aptit eller uppträda på ett onormalt sätt. Packa ditt husdjurs tillhörigheter sist och ta dem som först till det nya hemmet. Bekanta leksaker, dofter och en säng hjälper till att lugna djuret mitt i flyttprocessen.

Kom ihåg att uppmärksamma ditt husdjur även om du har fullt upp i vardagen: klappa, smek, prata och ordna måltider samt promenader som du brukar göra. Så planera din flyttdag så att du har tid att ta hand om ditt husdjur med åtminstone en normal rutin. Se till att din hund eller katt också får godis och även aktivitetsleksaker för att avleda deras uppmärksamhet från den pågående flyttprocessen.

När du konkurrerar om en flyttjänst lönar det sig att berätta om att du har husdjur, senast när du bestämmer flytten med den valda flyttfirman. Instruera dina flytthjälpare om hur du vill att de ska uppmärksamma ditt husdjur.

Observera! Du bör inte lämna din hund eller katt ensam i ett gammalt, tomt hem eller ensam i ett nytt hem när du hämtar lådor från ditt gamla hem. Detta kan orsaka onödig stress för djuret under flytten.

Flytta med husdjur: i det nya hemmet

Om någon tar hand om ditt husdjur under flytten, ska du försöka packa upp så mycket som möjligt innan du hämtar djuret till det nya hemmet. Lukterna, utrymmet och miljön kommer att vara helt annorlunda för ditt husdjur – det kommer att ta tid att vänja sig vid det.

För att anpassningen till det nya hemmet och miljön ska bli så naturlig som möjligt bör du försöka hålla fast vid gamla rutiner även när du packar upp. Planera måltider, promenader, lekar och viloperioder vid samma tidpunkter och gör alla dessa aktiviteter enligt samma rutiner som du gjorde i föregående hemmet.

Flyttjakt vill göra flytten bekvämare för husdjur!

Tipsa en vän

Punkter från flyttguider och tips