Flytt till villa – enkel 5 stegs checklista

Flytt från ett höghus eller radhus till villa kommer med flera förändringar man kanske inte tänkt på.

Vad ska man tänka på när man flyttar in i en villa?

Tidigare har husbolaget tagit hand om flera av uppgifterna och ansvarsområden för din räkning. Så vi ska ta reda på vad som är nytt med att flytta in i en villa.

  • Abonnemang för avfall
  • Uppvärmning av hus
  • Hemförsäkring för villa
  • Vinterunderhåll av gårdsvägen
  • Bekvämare flytt

Bästa sättet att spara vid sophämtning

När du flyttar in i en villa så kommer du högst troligen behöva skaffa ett abonnemang för avfallshantering. Du kan beställa abonnemang för sophämtning från din kommuns nätsida. Du betalar en så kallad avfallstaxa för mängden sopor som du slänger.

Avfallstaxan kan skilja sig beroende på kommunen du bor i, så se till att kolla upp vad som gäller för dig. I samband med att du beställer abonnemang för avfallshantering så kan det finnas möjlighet att bestämma storleken på sopkärl.

Kolla också upp var din närmaste återvinningsstation ligger, vart du kan kostnadsfritt föra avfall som går att återvinna. 

Varmt hem är trevligt

De flesta villor värms upp med hjälp av el och då räcker det att ha ett elavtal för att hålla huset varmt. Däremot om ditt hem värms upp med hjälp av olja eller fjärrvärme så måste du ingå ett avtal för olja eller fjärrvärme. 

Ifall ditt hem är redan är anslutet till fjärrvärme är det en bra idé att nämna om överföringen av fjärrvärmeavtalet i kontraktet vid köpet av fastigheten. Alternativt behöver du en överföringshandling för att överföra det befintliga avtalet från den tidigare ägaren till dig.

I samband med fastighetsköpet kan du också fundera på att göra en kontroll av fjärrvärmeutrustningen. Det förbättrar tillförlitligheten och säkerheten att ditt hem blir uppvärmt.

Hem ljuva hem

Hemförsäkringen fungerar som ett fristående skyddsnät för oväntade kostnader. Till exempel ersätter det skador på egendom och gård.

Om du flyttar från en höghuslägenhet så ska du vara förberedd på att den nya hemförsäkringen kommer vara väldigt mycket större. Det är ganska självklart egentligen då den nya bostaden som ska försäkras är mycket större.

Att flytta till en villa är i sig självt en ganska så stor uppgift och allt kan hända i samband med flytten, speciellt om man tar hand om den själv. Se till att din hemförsäkring täcker skador som kan uppstå under flytten.

Se även: Hemförsäkring och flytt – 6 tips för säker flytt

Säg hejdå åt snön och håll gräsmattan i skick

Vägen som leder till villan måste hållas öppen på vintern, vem ser till att ploga den?

Om inte vägen täcks av kommunens vinterunderhåll kan du skaffa dig ett eget avtal. Om det finns någon i grannskapet som plogar kan du ta och fråga om de kan ploga din väg för ersättning. 

Lyckligtvis så behöver du inte stressa för snö på sommaren men istället måste tänka på att hålla gräsmattan i styr.

För en lite gård räcker det med en gräsklippare som man knuffar, men ifall det finns mera gräsmatta så behöver du en motoriserad gräsklippare. Det finns flera olika gräsklippare att välja emellan, batteridrivna eller bensindrivna gräsklippare som man skjuter på eller som man sitter och kör, eller sen en robotgräsklippare.

Stressfri flytt till en villa

Flytt, speciellt flytt till en villa innebär mycket att komma ihåg och att organisera (ladda ner flyttarens checklista). Allt som eventuellt hjälper med flytten och gör den bekvämare är hemåt och därför rekommenderar jag att använda en flyttfirma. Det minskar stress avsevärt och är värt varenda krona man spenderar.

Vad kostar det att använda en flyttfirma?

Det snabbaste sättet att ta reda på priset är att lämna en gratis offertförfrågan för din flytt.

  1. Lämna offertförfrågan (Gå till blanketten)
  2. Jämför erbjudanden ( Du får i genomsnitt 6 stycken erbjudanden till din e-post)
  3. Bekanta dig med flyttfirmornas recensioner och välj en passlig flyttjänst åt dig

Att lämna en offertförfrågan gör dig inte skyldig att köpa, så det är 100% riskfritt att pröva

PS. Be om flyttlådor och flyttstädning i samband med offertförfrågan. De underlättar ytterligare din flyttstress och det är fakta!

Jag önskar dig en trevlig flytt till din nya Villa!

Vilma från Flyttjakt.nu-teamet!

Tipsa en vän

Punkter från flyttguider och tips