Att jämföra hemförsäkringar – vad ersätter din hemförsäkring vid flytt?

Att jämföra hemförsäkringar är viktigt eftersom hemförsäkringen är den viktigaste försäkringen man kan ha. Hemförsäkringen skyddar ditt hem, dig och dina saker då olyckan är framme. Försäkringsbolag erbjuder olika paket för hemförsäkringar men grundskyddet är lika oberoende bolag. 

Det innehåller följande skydd:

  • Egendomsskydd vis skador och stöld
  • Ersättning för merkostnader (t.ex. om du  måste flytta tillfälligt p.g.a. brand eller vattenskada)
  • Reseskydd
  • Rättsskydd
  • Ansvarsskydd
  • Överfallsskydd
  • ID-skydd (ingår i de flesta hemförsäkringar)

Men hur gör man med hemförsäkringen vid flytt? Måste man flytta hemförsäkring och hur snabbt börjar en hemförsäkring gälla? Varför är det viktigt att jämföra hemförsäkringar och hur gör man det? Det ska vi gå igenom!

Vad täcker en hemförsäkring vid flytt?

Detta beror på hurdan hemförsäkring du har. De flesta hemförsäkringar ersätter skador eller stölder som skett i samband med packningen, bärandet och flyttransporten, förutsatt att du har packat in allt väl. Beroende på vilken försäkring du har täcker den olika mycket av skador vid transporten. Grundskyddet ersätter flyttlasset till en viss summa, och om du vill höja ersättningsbeloppet kan du köpa ett utökat flyttskydd.

Eftersom inte alla hemförsäkringar har ett flyttskydd, är det värt att kolla upp vad just din hemförsäkring täcker vid flytten. 

Passa på att dubbelkolla vad som ingår i er försäkring och om ni behöver köpa till några tilläggsförsäkringar som ger bättre skydd för era saker vid oförutsedda händelser (Allrisk lösegendom) eller när ni är ute och reser (Utökat reseskydd).

Citat från: Länsförsäkringar  (2023)

Är hemförsäkringen i kraft både i det gamla och det nya hemmet?

Kolla att din hemförsäkring ändras så att den gäller för den nya bostaden. Se till att uppdatera informationen till ditt försäkringsbolag så att hemförsäkringen gäller från den dagen du flyttar in. Det kan krävas ändringar till själva hemförsäkringen, speciellt om du byter boendeform. Vanligtvis kan man göra detta via försäkringsbolagets nätsidor.

Observera att hemförsäkringen till din gamla bostad också kan täcka din nya bostad ett tag efter att du flyttat in. Hur länge hemförsäkringen gäller i den nya bostaden beror på försäkringsbolaget. Så se till att kolla upp det.

De flesta hemförsäkringar täcker även skador på din egendom under tiden de är förvarade i ett förråd eller hos en vän, under en övergångsperiod mellan bostäderna.

Om du inte kan flytta allt bohag på en gång gäller hemförsäkringen i en månad på både den nya och den gamla adressen för dina personliga tillhörigheter som möbler, kläder och andra saker

Citat från: If (2023)

Om det har skett förändringar i ditt försäkringsbehov, till exempel vid flytt från lägenhet till villa eller bostadsrätt; ring oss så hjälper vi dig med detta.

Citat från: Folksam (2023)

Ersätter hemförsäkringen flytthjälpens skador?

Hemförsäkringen ersätter främst skador på egendomen. För personskador behövs en annan försäkring. För att undvika personskador kan det vara värt att anlita en flyttfirma som tar hand om flyttbilen, bärandet och transporten av ditt flyttlass. 

Vill du läsa mer om vad hemförsäkringen täcker vid flytten och om den följer med till den nya adressen? Hedvig har svar på de vanligaste frågorna om hemförsäkringar. Via Hedvig kan du även lätt ta reda på vad hemförsäkringen skulle kosta för dig.

Vad ersätter flyttfirmans försäkring?

Om du anlitar flyttfirma är det viktigt att komma ihåg att din hemförsäkring inte ersätter skador som flyttfirman orsakar. Därför ska man se till att man anlitar en flyttfirma som har egna försäkringar.

Vanligtvis har flyttfirman en ansvarsförsäkring och transportförsäkring.

Om flyttfirman är försäkrad har du möjlighet att få ersättning för skadad eller förstörd egendom i samband med flytten. Kolla därför upp vilka försäkringar flyttfirman har. För att få reda på om flyttfirmans ikraftvarande försäkringar kan du be om en kopia på deras försäkringsbrev. 

Flyttfirman kan också erbjuda tilläggsförsäkringar i samband med flytten, men vi rekommenderar att du kollar upp att din egna hemförsäkring är bra. Den kan ge ett omfattande och förmånligt skydd för din egendom.

Varför ska man jämföra hemförsäkringar?

Det är alltid bra att jämföra olika alternativ på försäkringar. Speciellt hemförsäkringen som är så viktig är värd att konkurrensutsätta. Du kan spara mycket pengar på att välja ett bra försäkringsbolag och en bra hemförsäkring. Då olyckan är framme är en omfattande hemförsäkring ens bästa vän.

När lönar det sig att jämföra hemförsäkringar?

  • Då du ska flytta till ett nytt hem
  • Om du har en renovering på kommande
  • Om det var länge sen du gjorde det senast

Speciellt om du byter boendeform är det viktigt att jämföra hemförsäkringar. Det är viktigt att säkerställa att hemförsäkringen är tillräckligt omfattande och att skyddet motsvarar det nya hemmet. Även om du flyttar från en lägenhet till en annan kan kvadratmetrarna och antal boende ändra, vilket kommer att påverka hemförsäkringens omfattning.

Om du vid en renovering ökar värdet på hemmets utrustning ska du uppskatta ett nytt maximiersättningsbelopp. Detta gäller både för fasta inventarier och för lösöre.

Du har kanske haft en tidsbestämd rabatt på din gamla hemförsäkring som håller på att löpa ut? Eller så är det bara en tid sen du senast jämförde olika alternativ på marknaden. Om detta är fallet är det nog dags att se vad försäkringsbolagen erbjuder idag, kanske du kan hoppa på en ny kampanj hos ett annat bolag?

Hur kan jag hitta den bästa hemförsäkringen för min flytt?

Det lönar sig att be om offerter från flera försäkringsbolag och läsa på om deras försäkringar för att hitta den bästa hemförsäkringen för dig. Se över dina behov och vad du verkligen behöver försäkra. Har du ett dyrt golv är det kanske värt att köpa en försäkring som täcker hela beloppet av eventuella vattenskador. Dyrbara tavlor eller annan konst kräver ofta en tilläggsförsäkring. Tänk på att om du flyttar till hus och har ett större garage, kan garaget behöva en tilläggsförsäkring.

Compricer är en jämförelsetjänst som hjälper dig jämföra priser på bland annat försäkringar. Använd deras tjänst för att hitta en hemförsäkring som passar dig och ditt hem!

Passa på att jämföra hemförsäkringar och flyttfirmor på samma gång

Behöver du flytthjälp av en flyttfirma? Se då till att jämföra flyttfirmor för att få en offert som passar både dina behov och din budget. Du jämför enkelt och gratis flyttfirmor via Flyttjakt. 

Lämna en offertförfrågan här!

Tipsa en vän

Utdrag från flyttguider och tips