Packningstips – 5 allmänna frågeställningar

Hela egendomen ska flyttas till ny adress – huh huh! Vem som helst skulle gärna ta emot alla möjliga råd och tips.

Vi i Flyttjakt.nu-teamet arbetar varje dag för att göra din flytt trevligare och i denna text kommer vi att tackla frågeställningar angående packning. Med dessa tips kommer din flytt ske smidigt.

Låt oss gå igenom frågor och svar för:

  • När man ska börja packa
  • Hur man ska börja packa
  • Hur man packar in vinglas
  • Hur flyttbilen ska packas
  • Samt allmännyttiga råd och tips för flytt

Ifall du saknar information om ett specifikt ämne, bekanta dig med våra flyttguider eller ta kontakt via e-post info@flyttjakt.nu. 

Låt oss börja:

När ska man börja packa?

Du kan börja packa i bra tid, redan flera veckor före själva flyttdagen. Börja med sakerna som du inte behöver använda före flytten som till exempel det som ligger högst upp på hyllorna, säsongskläder, prydnadsföremål, innehållet i förråd o.s.v.


Du kan samtidigt fundera ifall du egentligen behöver alla dessa saker. När du flyttar är det ett ypperligt tillfälle att sälja eller ge bort saker som är onödiga. Att bli av med ägodelar man inte längre behöver hjälper sedan när man ska packa ner och packa upp alla saker.

Det sista du packar ner är sakerna som du behöver i vardagen, som till exempel föremålen för matlagning och tvätt. En bra idé är också att lämna till sist en del filtar, dynor och sängkläder som du kan använda som skyddsmaterial för kärl eller andra ömtåliga föremål.

Kom ihåg att förbereda dig för flyttstädningen – packa inte ner städredskapen före bostaden är städad. Alternativt kan du beställa flyttstädning, vilket du också kan fråga om av din flyttfirma.

Hur ska man börja packa och tips för packning

Börja med att införskaffa flyttlådor och stora plastpåsar(genomskinliga är att föredra).

Tips nummer 1 är att markera vad som finns i  lådorna och påsarna, till exempel med hjälp av målartejp som du skriver på. Det finns flera sätt att markera på men det viktigaste är att de som är med och hjälper dig att flytta vet vart allting ska bäras. Detta är A och O för att överleva det kommande flyttkaoset och det hjälper att ha allting organiserat sen när man ska börja packa upp.


Vi rekommenderar att packa alla saker som ska till köket i flyttlådor av plast för att dom är både hållbara och rena. Flyttlådor i plast kan man vanligtvis hyra förmånligt från flyttfirmor.

Stadiga papplådor passar också bra till detta. Använd papplådor speciellt när du packar saker som ska föras till långvarig förvaring. För ifall du har hyrt flyttlådor så måste du packa ur dem och returnera dem när du flyttat färdigt. Med papplådor så behöver du inte tömma dem utan bara direkt föra in i förvaring.

Något som kan hjälpa dig mitt i kaoset av alla saker är att du packar ner i en skild låda ett set av sängkläder, verktyg, saker du använder dagligen som hygienprodukter och kaffe eller te. Markera denna låda tydligt så att du sedan enkelt hittar den i det nya hemmet.

Hur ska man packa vinglas

Packa in dina vinglas och ömtåliga kärl i deras ursprungliga förpackningar eller skaffa papplådor som är menade för att packa in glas. Sådana lådor med skilda utrymmen för varje glas. 

Därtill kan man använda sig av tidningspapper, filtar eller lakan för att skydda glasen. Dessa fungerar riktigt bra att använda som fyllning för att undvika att glasen slå mot varandra eller mot andra hårda ytor. 

Undvik att packa lådorna för fullt. Du måste kunna få fast lådorna och ha möjligheten att lägga dem på varandra utan att innehållet i dem pressas ihop. Kom också ihåg att observera lådornas vikt så att de inte blir alltför tunga att bära och hantera.

Hur packar man flyttbilen

Börja med att vid behov borsta av insidan av flyttbilen för att undvika att små stenar lämnar märken i dina möbler. 

Därefter börja packningen av bilen från bakväggen, alltså bär in sakerna längst in i bilen och lägg de tyngsta föremålen längst ner. Flytten blir säkrare ifall lasten rör på sig så lite som möjligt. För att göra lasten stadigare kan du använda dig av påsar, mattor och annat.

Vid kortare flyttsträckor kan det också finnas svängar och stötar som kan påverka lasten i flyttbilen. Se  därför till att packa flyttbilen noggrant och fäst flyttlådorna i bilen och skydda ömtåliga ytor med filtar. Genom att packa sakerna smart undviker man att de skulle röra på sig och gå sönder under färden.

Använd inte en alltför liten flyttbil. Speciellt om det handlar om att flytta en längre sträcka så är det inte så trevligt om alla sakerna inte ryms med i bilen på en och samma gång. Notera även att paketbilars bagageutrymmen är något smalare vid däcken. Det hjälper vid flytten ifall det finns lite extra utrymme i flyttbilen.

Du kan om du vill också outsourca införskaffningen av flyttbil, transporten och packningen till en flyttfirma. De har både erfarenhet och redskapen för att göra flytten bekväm för dig. Bekanta dig med jämföring av flyttfirmor.

Råd och tips för flytt

Det finns mycket som man måste komma ihåg när man flyttar, ta hjälp av vår omfattande checklista för flytt. Du kan printa ut listan och till exempel sätta upp den på kylskåpet och sedan efterhand fylla i det som du har gjort längs med flytten. I checklistan finns även tips för flytt.

Det främsta flytt-tipset är att börja i tid. Detta gör du enklast genom att beställa hem flyttillbehör.

Checklistan för flytt ger råd om vad man ska göra och i vilket skede. Du kan börja förbereda din flytt redan flera veckor i förväg före själva flyttdagen. 

PS. du hittar fler tips till flytt här

Trevlig flytt!

Tipsa en vän

Punkter från flyttguider och tips