Andrahandsuthyrning – vad gäller då man hyr ut i andra hand?

Har du förstahandskontrakt på en lägenhet som du inte ska bo i under en viss tid men inte heller vill säga upp? Kanske ska du flytta till en ny stad eller utomlands för en tid, och inte vill betala dubbla hyror under den tiden. I det här fallet är kanske andrahandsuthyrning något för dig!

Hur går det till då man vill hyra ut lägenheten i andra hand? Vilka regler för andrahandsuthyrning finns det och får alla hyra ut i andra hand? Vi reder ut allt, fortsätt läsa!

Vad är skillnaden mellan förstahandskontrakt och andrahandskontrakt?

Att ha ett förstahandskontrakt innebär att man hyr direkt från en hyresvärd, till exempel bostadsbolag. Ett andrahandskontrakt däremot innebär att man hyr av en annan hyresgäst. Alltså ifall en hyresvärd hyr ut till en förstahandshyresgäst och hen i sin tur hyr ut till en andrahandshyresgäst, skapas ett andrahandskontrakt.

Om du har förstahandskontrakt på din lägenhet och du ska flytta men vill inte säga upp ditt förstahandskontrakt, kan du hyra ut den i andra hand och då blir du hyresvärd.

Vardagligt talas det om andrahandsuthyrning vid alla typer av situationer när vi hyr ut en bostad som vi äger. Men ifall du äger en bostadsrätt som du hyr ut till en hyresgäst, är det inte en andrahandsuthyrning utan en förstahandsuthyrning. För att specificera: 

 • Du hyr ut din bostadsrätt = uthyrning av egenägd bostad
 • Din hyresgäst hyr ut din bostadsrätt = andrahandsuthyrning av bostadsrätt
 • Du hyr ut din hyreslägenhet = andrahandsuthyrning

Får jag hyra ut min hyresrätt i andra hand?

Ifall du vill hyra ut din lägenhet i andra hand ska du börja med att kontakta din hyresvärd för att söka om tillstånd. Det är nämligen inte alltid självklart att man får hyra ut sin hyresrätt. Om du får hyra ut din hyresrätt blir du hyresvärd åt den som bor i lägenheten som hyresgäst. 

Hur länge får man hyra ut sin hyresrätt i andra hand? Detta är lite varierande. I regel brukar hyresnämnden ge lov för ett år åt gången. Vid vissa omständigheter, till exempel längre tids arbete utomlands, kan nämnden ge tillstånd för hela tjänstgöringstiden. 

Gör ett andrahandskontrakt då du hyr ut i andra hand

kontrakt vid andrahandsuthyrning

Vid en andrahandsuthyrning är det alltid fördelaktigt att ha ett skriftligt hyresavtal, men det är inget krav. 

Nackdelen med att inte ha ett skriftligt andrahandskontrakt med din hyresgäst, är att det är svårt att bevisa vad ni kommit överens om gällande till exempel hyran, hyrestiden, uppsägningstiden och husdjur.

På ett andrahandskontrakt är det bra att inkludera följande information:

 • Båda parternas personuppgifter och kontaktuppgifter
 • Hyresobjektets uppgifter såsom adress, bostadstyp & storlek
 • Exakta hyresbeloppet i kronor per månad samt vattenavgiften
 • Hyresperioden
 • Uppsägningstiden. Vid andrahandsuthyrning är kontrakten nästan så gott som alltid tidsbegränsade. Det måste därmed alltid finnas en avtalad uppsägningstid.
 • Andra detaljer som berör bland annat möbler, städning och försäkring

Både hyresgästen och hyresvärden ska noggrant läsa igenom kontraktet och sedan signera det. Du hittar blanketter för andrahandsuthyrning på nätet. Se till att de innehåller de senaste lagförändringarna och alla nödvändiga uppgifter för just din bostad.

Vilka regler gäller vid andrahandsuthyrning av hyresrätt?

Följande regler gäller alltid vid andrahandsuthyrning av hyresrätt:

 • Andrahandsuthyrning kräver alltid tillstånd från hyresvärden eller hyresnämnden

 • Om du hyr ut hyresrätten utan tillstånd kan du bli av med hyreskontraktet och tvingas flytta ut från lägenheten

 • Du ska betala hyran själv och ta in pengarna av andrahandshyresgästen. Du är alltså ansvarig över att din hyresgäst betalar hyran, och om inte hen betalar den blir du ersättningsskyldig.

 • Hur mycket får man ta betalt för andrahandsuthyrning? Om du hyr ut den som omöblerad får du inte ta ut en högre hyra än du själv betalar. Det samma gäller för driftskostnader såsom bredband, hushållsel och parkeringsplats. Om du hyr ut den möblerad får du lägga till max 15% på hyran. 

 • Om du hyr ut bostaden möblerad ska det finnas en inventarieförteckning i kontraktet.

Vad ska man annat tänka på vid andrahandsuthyrning?

 • Ifall du redan är andrahandshyresgäst, kan du inte hyra ut din lägenhet i tredje hand, det är förbjudet.

 • Hyr ut lägenheten till en ansvarsfull och pålitlig person eftersom det är du som ansvarar för hyresgästen som hyr i andra hand. 

 • Du kan be om kreditupplysningar och referenser från tidigare hyresvärdar för att försäkra dig om att hyresgästen kommer kunna betala hyran. 

 • Ifall din hyresgäst inte sköter sig faller det slutligen på dina axlar. Du som förstahandshyresgäst kan till och med bli uppsagd om din hyresgäst stör grannarna.

 • Om du hyr ut din lägenhet i andra hand behöver du även se till att din hyresgäst har en egen hemförsäkring. Andrahandshyresgästen omfattas nämligen inte av hyresvärdens försäkring. En hemförsäkring skyddar ifall det skulle ske en olycka i lägenheten och man blir betalningsskyldig.

 • Oberoende om du flyttar ut eller in i en bostad, rekommenderar vi att göra en besiktning av bostaden för att kartlägga bostadens skick.

Andrahandsuthyrning och bostadsrätt

Får man hyra ut sin bostadsrätt i andra hand? Om du har ett förstahandskontrakt på en bostad får du hyra ut din lägenhet om bostadsrättsföreningen ger tillstånd till det. Ifall bostadsrättsföreningen inte skulle godkänna uthyrningen, kan du som vill hyra ut bostaden söka tillstånd hos hyresnämnden. Skulle du hyra ut bostaden utan godkännande riskerar du att förlora rätten till bostaden.

Hur länge får man hyra ut sin bostadsrätt i andra hand? Det finns ingen regel för hur länge man får hyra ut sin bostad i andra hand. Hyresnämnden godkänner dock oftast andrahandsuthyrningar ett år i taget.

Hur bestämmer man hyran på sin bostadsrätt? Hyran kan du som hyresvärd komma överens om tillsammans med hyresgästen. Hyran ska vara skälig och täcka hyran till bostadsrättsföreningen, driftskostnaderna och kapitalkostnaderna. Därtill kan man lägga på max 15% för en möblerad bostad. Kapitalkostnaderna motsvarar vad det kostar att ha pengar bundna till bostaden och räknas ut med hjälp av en schablon.

Behöver du flytthjälp i samband med andrahandsuthyrningen?

Behöver du hjälp med flytten? Den bästa sättet att undvika flyttstressen är att boka en flyttfirma för att få professionell flytthjälp. Du hittar en lämplig flyttfirma lättast genom att jämföra flyttfirmor via Flyttjakt. Lämna en offertförfrågan och jämför sedan alla offerter du får skickade till din e-post. Välj den flyttfirma som passar dig bäst! Det är gratis och icke-bindande att använda jämförelsetjänsten.

Lämna en offertförfrågan!

Tipsa en vän

Punkter från flyttguider och tips