Andrahandsuthyrning

Har du förstahandskontrakt på din lägenheten som du inte ska bo i under en viss tid men du vill inte heller säga upp den? Då kan du hyra ut den i andrahand och göra ett andrahandskontrakt.  

Här svarar vi på alla frågor du kan tänka dig ha under en andrahandsuthyrning, som till exempel hur du kan hyra ut din lägenhet i andra hand, vilka regler som gäller, vem ansvarar över lägenheten och vilken information ska ingå i andrahandskontraktet.

Vad är skillnaden mellan förstahandskontrakt och andrahandskontrakt?

Att ha ett förstahandskontrakt innebär att du hyr direkt från en hyresvärd, t.ex. bostadsbolag, medan ett andrahandskontrakt innebär att man hyr av en annan hyresgäst. Men andra ord, ifall en hyresvärd hyr ut till en förstahandshyresgäst och hen i sin tur hyr ut till en andrahandshyresgäst, skapas ett andrahandskontrakt.

Om du har förstahandskontrakt på din lägenhet och du ska flytta men vill inte säga upp ditt förstahandskontrakt, kan du hyra ut den i andrahand och då blir du hyresvärd.

Du behöver alltid söka tillstånd för att få hyra ut din hyresrätt och du blir även ansvarig över att se till att hyran kommer in. Annars är det du som blir ersättningsskyldig.

Hur kan jag hyra ut min lägenhet i andra hand?

Ifall du vill hyra ut din lägenhet i andra hand (som du hyr med förstahandskontrakt) ska du börja med att kontakta din hyresvärd för att sök tillstånd. Det är nämligen inte alltid självklart att man får hyra ut sin hyresrätt. 

Om du får hyra ut din hyresrätt blir du hyresvärd åt den som bor i lägenheten som hyresgäst. 

Hur länge man får ha ett andrahandskontrakt är lite varierande. I regel brukar hyresnämnden ge lov för ett år åt gången. Vid vissa omständigheter, till exempel längre tids arbete utomlands, kan nämnden ge tillstånd för hela tjänstgöringstiden. 

Gör ett kontrakt vid andrahandsuthyrning

Vid en andrahandsuthyrning är det alltid till fördel att ha skriftligt hyresavtal, men det är inget krav. 

Nackdelen med att inte ha ett skriftligt andrahandskontrakt med din hyresgäst, är att det är svårt att bevisa vad ni kommit överens om ifall det skulle behövas, som till exempel hyran, hyrestid, uppsägningstid och annat.

På ett andrahandsuthyrning kontrakt kan det vara bra att ha följande information med:

 • Båda parternas identiteter – namn, adress, telefonnummer, e-post
 • Hyresobjektet – adress, bostadstyp, storlek
 • Exakta hyresbelopper i kronor per månad
 • Hyresperioden ska specificeras
 • Uppsägningstiden. Vid andrahandsuthyrning är kontrakten nästan så gott som alltid tidsbegränsat. Det måste därmed alltid finnas en avtalad uppsägningstid.
 • Andra detaljer som till exempel möbler, städning och försäkring.

Både hyresgästen och hyresvärden ska noggrant läsa igenom kontraktet och sedan signeras av båda parterna. Blanketter för andrahandsuthyrning går bland annat att få på nätet.

Vilka regler gäller vid andrahandsuthyrning?

Det finns vissa regler som alltid gäller vid andrahandsuthyrning, de är följande:

 • Som tidigare nämnt kräver andrahandsuthyrning alltid tillstånd från hyresvärden eller hyresnämnden för att få hyra ut din hyresrätt i andra hand. 
 • Om du hyr ut den utan tillstånd kan du bli av med hyreskontraktet och tvingas flytta från lägenheten.
 • När du fått tillstånd för att hyra ut din hyresrätt i andra hand, får du inte ta ut en högre hyra än vad du själv betalar i förstahandshyra. 
 • Du ska betala hyran själv och ta in pengarna av andrahandshyresgästen.
 • Det är tillåtet att lägga till max 15% på hyran ifall du hyr ut lägenheten som möbler och göra påslag för faktiska kostnader som el och bredband.

Vad ska man annat tänka på vid andrahandsuthyrning?

 • Ifall du redan är andrahandshyresgäst, kan du inte hyra ut din lägenheten i tredje hand, det är förbjudet.
 • Om du skulle hyra ut i andra hand utan att ha tillstånd, riskerar du att förlora rätten till bostaden.
 • Hyr ut lägenheten till en ansvarsfull och pålitlig person eftersom det är du som ansvarar för hyresgästen som hyr i andra hand. 
 • Du kan även be om kreditupplysningar och referenser från tidigare hyresvärdar för att försäkra dig om att hyresgästen kommer kunna betala hyran. 
 • Ifall din hyresgäst inte sköter sig faller det slutligen på dina axlar. Du som förstahandshyresgäst kan till och med bli uppsagd om din hyresgäst stör grannarna.
 • Om du hyr ut din lägenhet i andra hand behöver du även se till att din hyresgäst har en egen hemförsäkring, andrahandshyresgästen omfattas nämligen inte av hyresvärdens försäkring. En hemförsäkring skyddar ifall det skulle ske en olycka i lägenheten och man blir betalningsskyldig.
 • Oberoende flyttar du ut eller in i en bostad, rekommenderar vi att göra en besiktning för att kartlägga bostadens skick.

Andrahandsuthyrning och bostadsrätt

Om du är ägare av en bostad får du hyra ut din lägenhet om bostadsrättsföreningen ger tillstånd till det. Ifall bostadsrättsföreningen inte skulle godkänna uthyrningen, kan du som vill hyra ut söka tillstånd i hyresnämnden. Skulle du hyra ut bostaden utan godkännande riskerar du att förlora rätten till bostaden. 

Det finns flera olika begrepp kring uthyrning och de blandas lätt ihop. Vardagligt talas det om andrahandsuthyrning vid alla typer av situationer när vi hyr ut en bostad som vi äger. Men ifall du äger en bostadsrätt som du hyr ut till en hyresgäst, är det inte en andrahandsuthyrning utan en förstahandsuthyrning. För att specificera: 

 • Om du hyr ut din bostadsrätt är det en uthyrning av egenägd bostad. 
 • Om din hyresgäst hyr ut din bostadsrätt är det andrahandsuthyrning av bostadsrätt. 
 • Om du hyr ut din hyreslägenhet är det andrahandsuthyrning.

Giltiga skäl för andrahandsuthyrning är till exempel ålder eller sjukdom, tillfälligt arbete eller studier på annan ord, längre utlandsvistelse och uthyrning till närstående

Behöver du hjälp med flytten? Bästa sättet att slippa flyttstressen är att boka en flyttfirma och få professionell flytthjälp.
Du kan nu enkelt, gratis och riskfritt jämföra flyttfirmor genom att lämna en offertförfrågan hos oss som vi förmedlar vidare till flyttfirmor. Därefter får du offerter till din e-post som du kan i lugn och ro jämföra och läsa recensioner. Välj sedan den flyttfirma som passar dig bäst. Användningen av tjänsten är inte bindande.

Lämna en gratis offertförfrågan här! 

Att flytta innebär mycket att komma ihåg och tänka på. Vi har tagit fram en checklista som du kan ta hjälp av och som kommer garanterat underlätta din flytt.

Tipsa en vän

Punkter från flyttguider och tips