Akut flytthjälp för dig som är ute i sista minuten

Alltid går det inte som man har tänkt sig, ibland behöver man akut flytthjälp. Det optimala är att förbereda sig inför flytten i god tid genom att rensa bort saker man inte behöver, köpa flyttlådor och jämföra flyttfirmors offerter. Men ibland sker flytten plötsligt och oförberett. Hur gör man då? Läs våra tips för en akut flytt!

Acceptera läget

Först gäller det att acceptera läget. Att klaga eller tycka synd om dig själv kommer inte att ge dig mer tid eller minska på sakerna i hemmet. Ta det lugnt, tänk positivt och var snäll mot dig själv! Ta en sak i taget och prioritera det som är viktigast. Genom att ta hjälp av en flyttfirma kan du spara mycket tid som du kan lägga på att fixa allt runt om själva flytten. Även om flytten står bakom hörnet, finns det akut flytthjälp att få. Flyttfirmor kan ofta ställa upp med kort varsel, även om du flyttar långt.


Flyttjakt finns vid din sida genom hela flytten! Du når flyttfirmor i hela Sverige genom en offertförfrågan.


Gör en minneslista

Då det är bråttom glömmer man lätt bort viktiga saker. Skriv därför upp alla saker du måste komma ihåg att fixa innan, under och efter flytten. Dessutom kan du känna dig lugnare då du får stryka över de punkter på din checklista som du har utfört.

Visste du att Flyttjakt har gjort en omfattande checklista för flytten? Vi listar upp allt du ska göra före och efter flytten. Du kan ladda ner den och printa ut den ifall du vill bocka av de saker som du har utfört. Kolla in checklistan!

Fixa detta oavsett om du får akut flytthjälp eller inte

  • Vad behöver du för tillbehör? Hållbara kassar, soppåsar, tejp, tuschpennor, skyddspapper för golvet? Skriv en lista på allt så att butiksresan går snabbare! 
  • Ska du köpa eller hyra flyttlådor? Ska du packa något i andra kassar? Kolla upp hur många flyttlådor du behöver och tänk på att stadiga flyttlådor alltid håller bäst.

  • Kom ihåg alla avtal, försäkringar och prenumerationer.

  • Gör en flyttanmälan och adressändring.

  • Har du koll på hur man tar loss tvättmaskinen samt installerar den? Läs om hur du flyttar en tvättmaskin.

  • Vet du hur man tar bort och installerar lampor? Var försiktig ifall du inte vet hur man ska göra!

Hitta akut flytthjälp och planera flyttdagen

  • Om du behöver akut flytthjälp är det smart att kontakta flera flyttfirmor för att höra om någon av dem har möjlighet att hjälpa dig på din flyttdag. Eftersom bara det är tidskrävande i sig, rekommenderar vi dig att lämna en offertförfrågan. På det sättet når du ut till flyttfirmor i hela landet och kan jämföra offerterna som du får, gratis och utan att binda dig. Förutom att hjälpa till med själva flytten kan flyttfirman också sköta om packningen, monteringsarbeten samt att magasinera en del av dina saker vid behov. 

  • Om du trots allt inte får professionell flytthjälp, vad är din plan b? Har du vänner eller familj som kan hjälpa till med att bära dina saker och transportera dem till ditt nya hem? Behöver ni flytthjälpmedel för att underlätta flytten? Tänk på ergonomin då ni bär för att inte skada er.

  • Kan du få flyttledigt? Om inte, kan du ordna så att flytten kan ske en annan dag?

  • Hurdan flyttbil behöver ni och varifrån hyr ni den? Ryms hela bohaget i flyttbilen på en gång eller behöver ni åka flera vändor? Vem är berättigad att köra flyttbilen? Hur lång tid behöver ni hyra flyttbilen? Var kan ni parkera flyttbilen då ni lastar in och av alla saker?

    Har du flyttstress? Få en skräddarsydd flyttplan kostnadsfritt!

  • Kom ihåg flyttmaten! Att flytta tar på krafterna, se till att tanka med både snacks och dryck under flyttens gång för att undvika sura miner. Tillreder ni någon mat att äta efter flytten eller beställer ni något? Om dina vänner har hjälpt dig med flytten är det schysst att bjuda dem på mat efteråt som tack.

  • Vem flyttstädar det gamla hemmet? Du vet väl att flyttfirmor också kan fixa flyttstädningen? Om du städar själv, har du alla redskap som behövs? Läs om vad som ingår och vad som inte ingår i en flyttstädning!

Praktiska tips som inte bara gäller för en akut flytt

  • Kom ihåg att ladda telefonen så att du är nåbar under hela flytten. 

  • Kom ihåg att tanka eller ladda flyttbilen.

  • Glöm inte att tömma vinden, källaren, tvättstugan, förrådet, cykelförrådet eller balkongen. Vinden, förrådet och balkongen ska även städas.

  • Uppackningen blir mycket smidigare om flyttlådorna är märkta enligt vilket rum de ska bäras till i den nya bostaden. Om du flyttar till en etta kan du märka dem enligt innehåll. Ett tips är att skriva på en bit målartejp som du fäster på flyttlådorna. På det sättet kan du använda flyttlådorna igen utan att de har fel märkningar på sig. Använd en vattenfast tusch så att texten inte suddas bort ifall det skulle regna på flyttdagen.

  • Stapla inte flyttlådor eller andra saker på soffan eller sängen. I något skede kommer du säkert vilja ta en paus och då är det skönt att få sitta ner en stund. 

  • Skydda ömtåliga föremål noggrant för att undvika att de går sönder i flyttransporten. Kanske kan du flytta dem separat i en annan bil?

  • Har du husdjur? Läs om hur du på bästa sätt flyttar med katt eller hund.

  • Packa en skild väska, ett så kallat “överlevnadskit”, med de saker som du behöver den första natten och morgonen i det nya hemmet. Till exempel kan du packa ner hygienartiklar, handduk, lakan, pyjamas, kläder till följande dag, eventuella mediciner och telefonladdare. Detta kit underlättar enormt då du inte behöver kolla igenom flera flyttlådor för att hitta dessa saker då du behöver dem. 

  • Kolla om du är berättigad till att använda rutavdrag! Med det kan du spara upp till 50% av arbetskostnaden då du bokar en flyttfirma.

Vill du veta ungefär vad din flytt kommer att kosta? Använd vår flytträknare! Den ger dig ett prisestimat på en minut. För att få exakta offerter kan du lämna en offertförfrågan.

Tipsa en vän

Utdrag från flyttguider och tips