Flytta till Malmö – var är det bra att bo och vad kostar boende?

Ett par har precis flyttat till Malmö

Att flytta till Malmö lockar både yngre och äldre i och med att staden har mycket att erbjuda. Malmö är Sveriges tredje största stad och är i ständig utveckling. Vi går nu igenom varför folk väljer att flytta till Malmö, vilka bostadsområden som är mest populära samt hur du kan hitta en flyttfirma i Malmö!

Varför ska man flytta till Malmö?

1. Kulturella och konstnärliga upplevelser
Malmö har en rik kultur- och konstscen som erbjuder allt från klassisk musik till modern konst. Varje år arrangeras flera stora evenemang, som exempelvis Malmöfestivalen, Malmö Gallery Night och Nordic Game Conference. Utöver detta har staden flera teatrar, biografer och museer som erbjuder kulturella och konstnärliga upplevelser för alla åldrar.

2. Bra arbetsmarknad och känd studiestad
Malmö är en av Sveriges snabbast växande städer och här finns många spännande karriärmöjligheter. Staden är en viktig knutpunkt för transport och handel, vilket gör att det finns många lediga jobb inom logistik och försäljning. Dessutom finns här flera högskolor och universitet, vilket ger goda möjligheter till vidareutbildning och forskning. Högskolorna lockar många unga och Malmö har därför blivit en känd studiestad.

3. Natursköna omgivningar
Malmö ligger vid Öresund och här finns det många natursköna platser att upptäcka. Du kan ta en promenad längs stranden, cykla på den populära Kattegattleden eller paddla kajak i kanalerna. Dessutom är det lätt att ta sig till andra fina platser i Skåne, som exempelvis Österlen som är känd för sin vackra natur och goda mat.

4. Mångkulturell stad
Malmö är en stad med många nationaliteter och kulturer. Det finns många internationella skolor och universitet här, vilket lockar till sig studenter och forskare från hela världen. Dessutom har Malmö en stor invandrarbefolkning, vilket skapar en spännande mix av olika kulturer och traditioner.

5. Livlig stadskärna
Malmö är en stad med en livlig stadskärna. Här finns det många restauranger, barer och klubbar där du kan umgås med vänner och familj. Vill du shoppa finns det flera köpcenter att välja mellan.

6. Väldigt bra trafikförbindelser
Malmö har väldigt bra trafikförbindelser och kollektivtrafik till andra delar av Sverige samt till Danmark. Förutom tåg- och bussförbindelser finns det även en flytgplats i Malmö. Rör du dig med bil finns det flera motorvägar du kan välja mellan om du ska köra bort från Malmö. Staden är även lämplig för cykeltrafik.

Tips! Kolla in Visit Skåne för att få inspiration på vad staden har att erbjuda och för att få en känsla för hur det är att bo i Malmö.

Vilka områden är bäst att flytta till i Malmö?

Var i Malmö är det bra att bo? Det finns många bra områden i Malmö att välja mellan, beroende på ens preferenser och behov. Här är några populära områden:

Västra Hamnen: Beläget vid kusten med utsikt över Öresund. Västra Hamnen är ett modernt och attraktivt område med höghus, parker, strandpromenader och cykelbanor. Här finns många nya bostadsrätter och hyreslägenheter.

Möllevången: Möllevången är känt för sin mångfald, livliga atmosfär och charmiga gamla byggnader. Här finns många restauranger, caféer och butiker, samt en populär saluhall. Det är ett populärt område för studenter och unga människor.

Limhamn: Limhamn är den lilla staden i staden, belägen vid kusten och med många grönområden och parker. Här finns både moderna bostäder och äldre hus, och området är populärt bland barnfamiljer.

Gamla Staden: Gamla Staden är Malmös historiska stadskärna med kullerstensgator och gamla byggnader. Här finns många restauranger, butiker och caféer, samt kulturella sevärdheter som Malmö Konstmuseum.

Hyllie: Beläget i södra Malmö, Hyllie är ett nytt och modernt område med bostäder, kontor, köpcentrum och en stor arena. Området har goda förbindelser med tåg och buss, samt närhet till Malmös internationella flygplats.

Ribersborg: Beläget vid stranden och med en vacker park som heter Kungsparken. Här finns det många fina bostäder och promenadstråk längs med vattnet.

Hur hittar man bostad i Malmö?

Det finns flera olika sätt att hitta bostad i Malmö, både för köp och för uthyrning. Här är några vanliga sätt:

 • Bostadssajter: Exempelvis Boplats Syd, BostadsZonen, Hemnet, Booli och Blocket.
 • Mäklare: Om man vill köpa en bostad i Malmö kan man kontakta en mäklare som kan hjälpa till att hitta lämpliga objekt. Det finns flera mäklarfirmor i Malmö.
 • Bostadsrättsföreningar: Om du är intresserad av att köpa en bostadsrätt i Malmö kan du kontakta olika bostadsrättsföreningar och höra om de har några lägenheter till salu.
 • Sociala medier: Det finns flera grupper på exempelvis Facebook som är dedikerade till bostadsannonsering i Malmö där man kan hitta lediga lägenheter och rum.
 • Tidningar: Dagstidningar såsom Sydsvenskan och Kvällsposten publicerar bostadsannonser.
 • Kontakter: Fråga runt bland vänner, bekanta och kollegor ifall de känner någon som hyr ut eller säljer en bostad.

Hur lång är bostadskön i Malmö?

Bostadskön i Malmö varierar beroende på vilken typ av bostad man söker och vilket område man vill bo i. För hyresrätter i allmänhet kan kön vara lång och det kan ta tid att få en lägenhet genom de vanliga hyresvärdarna. I Malmö finns Boplats Syd som arbetar med att förmedla hyresrätter från privata och kommunala hyresvärdar. Genom dem kan man ställa sig i kö för att få en bostad. Kön är öppen för alla och man behöver inte vara bosatt i Malmö för att ställa sig i kö. De personer som har stått längst tid i kö samt som uppfyller hyresvärdens krav kommer att tilldelas en lägenhet först.

Det finns också möjlighet att söka lediga hyreslägenheter direkt hos privata hyresvärdar och bostadsbolag i Malmö. Dessa lägenheter kan ibland gå snabbare att få, men det är ofta högre konkurrens om dem. För bostadsrätter är det vanligt att man söker och köper direkt från säljaren eller genom en mäklare. Det finns ingen formell kö för bostadsrätter i Malmö, utan det är istället upp till säljaren att välja vem de vill sälja till.

Vad kostar det att hyra bostad i Malmö?

Boendekostnader i Malmö kan variera mycket beroende på vilket område man väljer att bo i och vilken typ av bostad det handlar om. Generellt sett är Malmö något förmånligare att bo i jämfört med Stockholm och Göteborg. I nybyggda områden som Västra Hamnen är priserna ofta högre. Generellt sett är hyrorna även högre i innerstaden och lägre i förorterna. Här är några riktlinjer för vad du kan förvänta dig betala i hyra för en hyresrätt i Malmö:

 • Etta på cirka 30-40 kvadratmeter: 5000-8000 kr/mån
 • Tvåa på cirka 50-60 kvadratmeter: 8000-12 000 kr/mån
 • Trea på cirka 70-80 kvadratmeter: 10 000-16 000 kr/mån

Vad kostar det att köpa bostad i Malmö?

Bostadspriserna i Malmö varierar beroende på bland annat bostadens storlek, läge, skick och ålder. Enligt Mäklarstatistik gäller följande genomsnittspriser (4/2023):

 • Bostadsrätter överlag: 32 923 kr/kvm
 • Villor överlag: 40 387 kr/kvm

 • Centrala Malmö – 36 102 kr/kvm
 • Centrum – 44 584 kr/kvm
 • Hyllie – 25 995 kr/kvm
 • Västra innerstaden – 38 716 kr/kvm

Flytta enkelt till Malmö med flyttfirma

Det är inte svårt att flytta till Malmö med flyttbil tack vare de många motorvägarna som leder fram till staden. Vad kostar flyttfirma i Malmö då? Utbudet av flytthjälp är stort för en flytt till Malmö och priserna kan variera väldigt mycket. Ta hjälp av Flyttjakt för att jämföra olika flyttfirmors offerter samt omdömen! Allt du behöver göra är att lämna en offertförfrågan, sedan ser vi till att förmedla den till flyttfirmorna. Oavsett om du har ett piano att flytta eller ett helt bohag att flytta finns det flytthjälp som ställer upp. Flyttfirmorna kan lättare ge ett exakt pris på din flytt om du noggrant beskriver det som ska flyttas.

Lämna en offertförfrågan idag och hitta din perfekta flyttfirma!

Tipsa en vän

Utdrag från flyttguider och tips